Как да се грижим за фикус у дома

Как да се грижим за фикус у дома? Днес този въпрос е повече от актуален. Защото отглеждането на това растение твърдо заема позицията си сред интересите на градинарите. Отдавна е било в миналото, когато най-простият сорт със зелени листа расте на прозореца на всяка баба. Сегашната селекция предлага голямо разнообразие от инсталации за поддръжка на дома.

Как да се грижим за фикус

Особен интерес представляват фикусите с пъстро оцветяване на листата и тези, чиито стъбла лесно се сплитат в различни фигури. Въпреки изобилието от видове и сортове, грижата за фикуса е практически еднаква. Нека разберем подробно как да се грижим за този представител на зеленото кралство.

Изберете саксия

И така Имате фикус. Купено, представено, откраднато - няма значение. Сега той е пълноправен жител на вашия дом. И той се нуждае от подходящи грижи. Първо трябва да му изберете подходяща саксия. Материалът на контейнера няма голямо значение. Тя може да бъде керамика, пластмаса, глина, теракота. Само не стъкло или метал. Тези материали бързо се охлаждат и охлаждат кореновата система на растението.

Ако все пак те са избрани, ще е необходимо допълнително да се осигури изолацията на саксията или да се направи слабо отопление отдолу. Защо имате нужда от допълнителни проблеми?

Не забравяйте да имате дренажни отвори за изтичане на излишната вода. В противен случай фикусът ви бързо ще се разболее и ще изхвърли листата. Размерът на саксията трябва да е малко по-голям от кореновата система, така че да има място за растеж.

На Съвета. Не засаждайте фикус веднага в огромен контейнер. Корените няма да могат веднага да поемат такъв обем почва и той скоро ще стане кисел. Което ще донесе малко приятни моменти и никак не в полза на домашния любимец.

Подготовка на земята за фикус

Можете да закупите готовата смес в магазина. На опаковката пише „за фикус“. И можете самостоятелно да събирате прилична почва. Но определено ще знаете какво поставяте там. За да направите това, ще ви трябва:

  • добър хумус
  • широколистна градинска земя
  • чист пясък
  • земя с трева
  • торф

Всичко това трябва да се вземе на равни части. След това разбъркайте и дезинфекцирайте. За да направите това, сместа се изсипва в плътна торбичка или торбичка и се поставя във фризера за един ден. След пълно размразяване те се разливат със силен разтвор на калиев перманганат. И след 12 часа калцинират във фурната при температура от + 105-110 ° С.

Това лечение гарантира, че вашият фикус не се страхува от патогенни бактерии, спори на гъбички и ларви на вредители.

На Съвета. Закупената почва също трябва да бъде обеззаразена. Къде е гаранцията, че е чиста и не заразява вашето растение?

Търсим място за фикус

Е, вие поставяте красивия си мъж в удобна саксия с добра почва. И сега какво? Къде да го прикрепя? В края на краищата не можете просто да го пъхнете на свободно място на перваза на прозореца, да растете както искате. Той веднага ще ви затопли с листа. Трябва да намерим подходящо място за фикус. И се състои от три условия: правилно осветление, оптимална температура и добра влажност. Ние разбираме!

Подходящо място за фикус

Осветление. Фикусът обича светлината, за предпочитане повече. Така пъстрото оцветяване изглежда още по-ярко. При липса на осветление жълтата рамка на листата избледнява, става зелена. И самото растение започва да рисува дълги тънки издънки с малки листа. Следователно светлината трябва да бъде.

В същото време фикусът категорично не понася пряка слънчева светлина дълго време. Особено на обяд. Върховете на листата започват да се пържат и къдрят наведнъж, издънките изсъхват.Самото растение е мудно. Понякога фикусът протестира и изхвърля отново напуска.

Какво да направите и как да излезете от ситуацията? Без паника! Всичко е разрешимо. Поставихме саксията на източния прозорец. Тогава следобедното слънце няма да го достигне. Няма изток? Слагаме западната или южната. И сянка с дебела бяла завеса или хартия. И това не е ли? След това на север, но със задължителната допълнителна осветеност. Собствениците на специални фитолампи - уважение!

Не север? Тогава защо ви е нужен фикус в гаража? Ако нямате прозорци, оставете цветята на мира.

Температура. По принцип всички видове фикуси са доста лоялни към температурата на съдържанието. Чувстват се отлично в диапазона от +18 до + 26 ° C. Тези показатели трябва да се спазват.

По-ниската температура на въздуха забавя активните жизнени процеси на растението. А когато падне до + 10 ° C, развитието спира напълно. По-висок ефект е близък до слънчево изгаряне. Особено през зимата в близост до централна отоплителна батерия. Ето защо е препоръчително да не поставяте саксията близо до радиаторите. Или го покрийте с дебела кърпа, одеяло, каре.

Понякога през лятото на перваза на прозореца е твърде горещо. В крайна сметка засенчването ще спести от слънцето, но не намалява температурата. След това трябва да изложите бутилки с лед до него. Или съдове с ледена вода.

Най-добре е през лятото да изваждате фикус в градината или на балкона. Там тя ще бъде излъчена и топлината в лека частична сянка няма да е толкова страшна.

Влажност. Някои източници не препоръчват пръскането на самия фикус. Дори стояща или стопена вода. Твърди се, че това причинява петна по листата. Глупости. Петната ще се появят, ако забравите да избършете листата от прах или периодично да къпете растението.

И по чисти листа и от хубава вода няма да има петна. Затова смело пръскайте фикуса с вода при стайна температура, за да увеличите влажността в неговия микроклимат. Ако все още се страхувате, тогава увеличете влажността през отоплителния сезон по други начини.

Поставете плитка, широка палета до нея. Поставете в него експандирана глина, парчета торф или мъх. Изсипете всички тези неща с вода. След импрегнирането останалата течност не може да се източи, оставете я да плава. Водата постепенно ще се изпарява и насища въздуха.

Можете дори просто да прикачите допълнителен резервоар за вода наблизо. Ефектът ще бъде подобен. Или напръскайте от пистолета за пръскане въздуха около фикуса. Влагата няма да попадне на листата, а микроклиматът ще бъде нормален.

На Съвета. След като поставите фикуса на определено място, опитайте се да не го влачите повече по стаите. Това заплашва с едностранно отпадане на листата. Тоест растението ще бъде наполовина плешиво.

Поливайте фикуса

И така, саксията беше поставена на мястото си, като че ли всичко е свършено. Защо този фикус не иска да расте? Защо е муден? Поливането! Поливането на фикуса е необходимо! Обича да пие. Както всички растения. Но не можеш да го държиш в блатото през цялото време. Корените ще започнат да гният, растението ще умре.

Как да поливаме фикус

Поливането на фикуса е необходимо само когато горният почвен слой изсъхне на дълбочина 2,5-3 см. Как да определите, че е време да поливате домашния любимец? Много просто. Все още редовно разхлабвате почвата в саксия? Тук в същото време ще видите кога все още има достатъчно влага и кога не е достатъчно.

Ако не искате да се пъхнете наоколо, тогава вземете дървена пръчка, шишче, клечка за зъби. Залепете го на дъното на съда и го извадете след 15 минути. На светло дърво ще се вижда ясно мокра лента. Тук се ръководите от него.

Между другото, водата трябва да е със стайна температура или малко по-топла. Желателно е да се защитава водоснабдяването поне един ден. Или вари. Можете дори да го замразите в пластмасови бутилки и след това да го размразите. Просто не забравяйте да източите утайката. В него остават всички вредни примеси, твърди соли и тежки метали.

На Съвета. Специалните маяци улесняват проследяването на нивото на влажност. Те се продават в магазини за цветя или селско стопанство.С намаляване на влагата в почвата те променят цвета си. Това ще бъде сигнал за времето на следващото поливане.

Ние храним фикус

В допълнение към поливането, вашият домашен любимец понякога се нуждае от екстри. В крайна сметка, при добри грижи, фикусът може да нарасне до 2 метра височина. Това е в стаята. И къде може да набере сили, за да увеличи масата на листата? От торове разбира се.

Фикусът отговаря на всички форми на обличане. Той расте еднакво благодарно от:

  • течен зелен тор
  • пълен комплекс минерал
  • торове под формата на дълго играещи капсули или таблетки

Първите два формуляра трябва да се прилагат приблизително веднъж на 13-15 дни, като се започне от март и завърши през септември. След това време горната превръзка се намалява, а от ноември до февруари изобщо не правете.

Дългоразтворимите торове са удобни, защото са достатъчни, за да бъдат погребани веднъж на шест месеца в земята и можете да забравите за допълнителна горна обработка. По време на поливането част от капсулата постепенно ще ерозира и фикусът ще получи своя дял.

Голям плюс на такива торове е, че те съдържат пълната гама от основни минерали. И трябва да опитате с тях, за да отидете твърде далеч. Опаковката съдържа инструкции за употреба и точната дозировка за всяко растение.

На Съвета. Ако решите сами да сглобите смес от торове за фикус, тогава не се отдайте на азот. Причинява увеличен растеж на зелена маса, но е слабо привлекателен в естетически план. Издънките и листата са хлабави и люспести. Но голям!

Вредители и болести

Е, уредили ли сте райски живот за вашия фикус? Надува безопасно в саксията си, зарадва ви с пръстите на листата. Вие също го обожавате, понякога го храните, поливайте го. Мислите ли, че всичко ще бъде така? Би било хубаво, ако е така. Но освен вас, някои другари обожават фикусите. И те са напълно нежелани гости във вашата Райска градина.

Болести-вредители и фикуси

Това е паяк акара, листни въшки, скутел. Whitefly също. Всички тези насекоми безопасно изсмукват жизнени сокове от листата на фикус. От това той губи своята привлекателност, листата избледняват, стават пълни с дупки. Понякога те падат напълно.

При първите признаци на повреда растението трябва спешно да бъде спасено. За да направите това, можете да опитате да измиете остриетата с топъл, гъст разтвор на поташ или сапун за пране. Първият се продава в магазините за цветя, вторият няма нужда от въведение. Само не забравяйте да покриете почвата от попадането на разтвора с прилепващ филм, дебел полиетилен или фолио.

Ако такава процедура не доведе до желания резултат, тогава ще трябва да използвате химия. И това е добре. Не мачкате фикус в салата! Затова избираме системен инсектицид с дълготрайно действие. И ние го използваме в стриктно съответствие с препоръките на производителя. Без гафове. В противен случай, заедно с вредители, отровете домакинства, цветя и себе си заедно с тях.

От болестите фикусът е най-често засегнат от различни гниене и гъбички. Не, разбира се, първоначално сте дезинфекцирали почвата. Но тя не може да остане стерилна завинаги. Скоро микроорганизмите го населяват отново. И ако също нарушите режима на поддръжка, тогава растението ще отслаби. И дори тогава няма да може да се противопостави правилно на атаката на патогенни гъбички и бактерии.

Запомнете: боледуват само слаби фикуси. Здравото растение има своя добра имунна система.

Въпреки това, понякога, въпреки всички предпазни мерки, фикусът все още взима някакво възпаление. Тогава трябва да действате драматично. Гъбичните инфекции рядко се противопоставят на лечението с фунгициди. За да постигнете най-добър ефект, препоръчително е фикусът да се покрие с плътен полиетилен след третиране за поне 2 часа. Ако е необходимо, процедурата се повтаря след около седмица.

И гниенето трябва да се реже със стерилно острие до здрава тъкан. След това прикалтечете раната с обикновен медицински блестящ зелен или поръсете с натрошена таблетка активен въглен.

След операцията се препоръчва прехвърлянето на фикуса в друга саксия и нова почва, за да се избегне реинсталация.

Понякога болестта се забелязва твърде късно. Тогава растението вече не може да бъде спасено. В този случай се опитайте да нарежете колкото се може повече здрави резници. В крайна сметка отново трябва да отглеждате фикус. И резниците лесно се вкореняват и растат много бързо. В същото време вместо един болен домашен любимец получавате цял куп здрави непълнолетни.

Как да се грижим за фикус у дома? Това всъщност е лесно. Фикусът не изисква безумно съдържание или елитни торове. Той е доста благодарен дори и за най-малката грижа за него. И ако го поглезите малко, тогава на вашия прозорец ще бъде великолепно, сочно и красиво.

Видео: как правилно да се грижите за фикус

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт