Как да се грижим за драцената у дома

Как да се грижим за драцената у дома? Това растение не изисква необичайни условия. Въпреки факта, че произхожда от тропически гори, при подходящи грижи той расте и се развива добре в нашия климат. Естествено, в къщата, а не на улицата. И дори жестокият сух въздух в стая с централно отопление не е в състояние да му навреди. Но само с правилното отношение.

Как да се грижим за драцената

По принцип дори и най-неопитен производител на помещения е доста способен да съдържа драцена в себе си. Просто трябва да спазвате няколко прости условия.

почва

Драцената е много непретенциозна към състава на почвата. Можете да кажете колкото е по-груба, толкова по-добре. След закупуване на растение в магазин, то трябва да бъде трансплантирано. По правило цветята са в транспортната почва, което не е подходящо за пълно развитие. Следователно те или купуват специализирана почва за палми или драцени, или съставят почвената смес самостоятелно. Освен това не е трудно да се направи това.

Необходимо е да се вземат на равни части чист пясък, торф и груба копка земя. Разбъркайте добре и разсипете със силен разтвор на калиев перманганат. Ден след отглеждането си земята е готова да вземе растението в свои обятия.

Функции за трансплантация

Кореновата система на драцената е разположена в горните слоеве на почвата. Но гърнето ще трябва да бъде взето дълбоко и стабилно. Тъй като растението не понася застоя на влага. Така дренажният слой на дъното на саксията трябва да бъде най-малко 5 см. Мнозина използват експандирана глина, но препоръчваме да вземете нещо по-тежко. Чакъл, камъчета, глинени парчета, мраморни стърготини. Наред с дренажната функция, такива тежки материали създават добра противотежест. В противен случай драцената просто ще се преобърне, ако се разшири до приличен размер.

Кой съд да вземете? Размерът на саксията е много лесен за определяне. На всеки 15 см от стъблото трябва да има 5 см от диаметъра на съда. Тоест, ако драцената ви е висока 60 см, тогава диаметърът на саксията трябва да бъде най-малко 20 см. Материалът няма значение. Драцената се чувства отлично както в пластмасата, така и в керамиката. Отново глината все още е за предпочитане. Има достатъчно тегло, за да не цъфти цветето.

Когато се трансплантира драцена

Можете да трансплантирате растението през цялата година. Но препоръчваме да го направите в края на зимата. С настъпването на пролетта драцената започва активна фаза на растеж и е по-добре да не я нарушавате по това време.

Когато се трансплантира драцена

Младите растения трябва да се пресаждат веднъж годишно, възрастните по-рядко. Ориентиран към корените. Щом станат видими над повърхността на почвата, тогава е дошло времето.

Най-малко травматичната коренова система е прехвърлянето на напълно земна кома. Ако вашето цвете вече е твърде голямо за пресаждане, тогава само веднъж годишно заменете горните 7 см земя с пресни. Само внимавайте да не повредите корените.

Поливайте драцената

Това растение е много любимо на водата. Но тя изобщо не обича да плува в него. Следователно, дренаж е необходима такава дебелина. Правилното прилягане гарантира добро изтичане на излишната течност от кореновата система.

Най-правилното е да поставите съда с драцена в широка тава. Върху него се нанася торф, мъх или експандирана глина. Цялата течност, която се оттича от съда, се абсорбира в тези материали. Тогава той постепенно ще се изпари, създавайки необходимото ниво на влага в близост до цветето.

Като цяло е препоръчително растението да се пръска по-често директно върху короната с топла, утаена вода. Това ще предотврати изсъхването на върховете на листата.

Кога и колко да поливате драцената? Рядко през зимата, по-често през лятото.Трудно е да се направи точен график. Всичко зависи от условията на задържане и размера на растението. Обичайно е да се фокусираме върху сухотата на земната кома. Веднага след като горният 2-2,5 см изсъхне, е необходимо да се полива. Категорично е забранено сушенето на почвата. Драцена не може да издържи и да умре. По-добре е да излеете малко повече и след 15 минути, за да изцедите излишната течност от тигана, отколкото да запълвате и унищожавате цветето.

Водата за напояване трябва да бъде на стайна температура. Ако се излива от чешмата, се препоръчва да се остави да престои поне 12 часа. След това кипнете и охладете. Вместо да ври, можете да замразите течността във фризера.

Само след неуспех след всяка подготвителна процедура водата се оттича от утайката. Ако това не е направено, тогава много скоро на повърхността на почвата в саксията ще се появи бяло покритие. Това са находища на твърди соли, които никак не са в полза на драцена.

Температура на въздуха

Драцената обича топлината, но не понася топлина. Най-оптималните условия за поддържане се колебаят в температурния диапазон от +18 до + 26 ° С през периода на активен растеж. Това е приблизително от второто десетилетие на март до второто десетилетие на октомври.

По време на ясно заспал период, растението се нуждае от различни температури. Това е от +14 до + 16 ° C. Ако не осигурите такива условия, тогава отпочиналата драцена няма да бъде в състояние да расте и да се развива през лятото. Тя просто няма достатъчно сили.

Между другото, при понижаване на температурата на съдържанието под + 11 ° C във всеки период, вероятността от огнища на заболявания е висока. Може би дори появата на гниене и падащи листа. Тази функция трябва да се вземе предвид.

осветление

Много светлина за драцената е много добра. Но само разпръснати. Директната слънчева светлина буквално изгаря петна по листата. А при липса на осветление издънките растат зашеметени и тънки, листата побеляват и висят с парцали.

Ако растението стои на перваза на прозореца, тогава те го засенчват с леки щори, бяла хартия, лека завеса. Ако на маса или нощно шкафче до прозорец, тогава не е необходимо допълнително засенчване. В същото време доброто осветление трябва да е целогодишно. Тоест и през зимните празници.

Когато изкуственото осветление драцената се чувства страхотно. Само тези трябва да са специални фитолампи за растенията. Те дават нужното количество ултравиолетова светлина, без да изгарят короната с висока температура на нажежаема жичка.

Формиране

Драцената често се отглежда в консерватории или офиси. Защото расте на 3,5 метра височина. Но ако не се занимавате с формиране на растения, тогава гледката ще донесе малко естетически приятни моменти. Дълъг гол багажник с куп листа на короната.

Формиране на Драцена

Малък ствол с няколко издънки изглежда много по-красив. В този случай се оказва много великолепна корона, която винаги изглежда страхотно.

Как да постигнем този резултат, ако драцената достигне нагоре? Само по себе си тя няма да пусне странични издънки. Трябва да пожертвате шикозна шапка. За да направите това, ще ви трябва:

  • остър стерилен нож
  • градинска вар или смачкана таблетка от активен въглен

Филийката се прави на ниво от около 6-7 см под първия лист. Тоест, в ръцете трябва да остане короната с къса подстрижка. А в саксията - един ствол без листа. Не съжалявайте, ще е по-добре. Те изглеждат строго, така че кройката да е идеално гладка. Дори и най-малките махрушки провокират гниене. Раната се поръсва с въглен или се покрива с вар.

След известно време пъпките ще набъбнат върху багажника и от тях ще се появят млади издънки. Между другото, горната част на главата не се изхвърля. Можете да опитате да го изкорени под прикритие в почвата или дори просто във водата. Само резенът задължително се потапя в кореновия стимулант. Така процесът ще протече много по-бързо.

Опасността от образуването е, че може да се появи само една нова издънка. Тогава процедурата за формиране ще трябва да се извърши отново, след известно време.Между другото, ако младите издънки отрежат върховете, тогава в крайна сметка можете да получите красиво дърво с пищна корона. Само задължително оставете растението да се отдалечи от предишното нараняване. От известно време дори помагат: наливат го с разтвор на всякакъв адаптоген. Тя може да бъде епин, циркон и други биологични агенти.

На Съвета. Те започват да образуват растение, когато височината на основното стъбло достигне най-малко 28 cm.

паразити

В руския климат няма насекоми, които обичат драцените. Но има няколко всеядни вредители, които дори могат да очакват кактуси. Това е паяк кърлеж и краста. Те често се заселват в растението, ако микроклимата наоколо е сух и горещ. При нормална влажност те не се появяват. Но ако такова нещастие надделя над растение, тогава би било необходимо да се уреди алкален или поташ.

За да направите това, плътно обвийте съда с полиетилен, залепващ филм, фолио. Поставете го в леген или вана. Тогава короната щедро се измива с разтвор от домакински или калиев сапун. След 15 минути изплакнете с топла, нежна струя чиста вода.

Ако тази процедура не донесе подобрение, тогава ще трябва да използвате всеки системен инсектицид.

болест

По принцип драцената не е особено податлива на болести. Често те се появяват само когато провокиращите фактори съвпадат. Тя може да бъде:

  • прекалено висока или ниска температура на въздуха
  • застой на вода в тиган или тенджера
  • постоянни чернови
  • ниска влажност в близост до саксията

Ако тези проблеми бъдат елиминирани, тогава болестите могат да бъдат напълно избегнати. Първият признак най-често е появата на листата. Върховете започват да изсъхват върху тях, появяват се жълти, кафяви петна, които след това стават черни. Масово падане на зеленина сигнализира за тежко поражение на драцената. Спешно е да се установи причината и да се спаси растението.

В същото време периодичното пожълтяване на 2-3 долните листа е естествена норма. Старите умират, младите растат, всичко, както е установено от природата. Като цяло средният живот на листата при добри условия е около 2,5 години. Ако жълтостта отврати, тогава можете просто да отрежете листата до здрава тъкан. Все едно, той постепенно ще умре и ще падне.

торове

В периода на активен растеж цветето трябва да се подхранва редовно. Тя може да бъде всеки минерален или органичен тор. Драцената е всеяден и с благодарност реагира на всякакви лакомства.

Важно е да не прекалявате. Веднъж на 3 седмици ще е достатъчно. И не превишавайте дозата, посочена от производителя. Повече полза от това няма да работи. Но изгарянето на малки корени за хранене е лесно.

Полезни съвети

Грижа за драцена

  1. През лятото можете да накарате драцената да диша на улицата или балкона. Покрива се само от силни ветрове и течения. Чувства се прекрасно в градината, под леко засенчване.
  2. По листата с течение на времето се натрупва много прах и мръсотия. Лесно е да избършете младо растение с влажна мека кърпа. Е, възрастно дърво толерира редовни топли душове. И не трябва да търкате всяко листо.
  3. Обичайно е за по-голяма красота да се поръсва горната почва в саксия с малки камъчета или чакъл. Не препоръчваме това, защото кореновата система трябва да диша свободно. А камъчетата частично пречат на изпаряването на излишната влага.

Как да се грижим за драцената у дома? Както можете да видите от текста, изобщо не е трудно. Просто спазване на елементарни правила, малко компетентно напускане и повече любов. Драцена ще оцени усилията и ще ви зарадва с красива екзотична визия.

Видео: грижи за драцена у дома

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт