Как да успокоя дете по време на истерия: съвети за родители

Всяка майка рано или късно се сблъсква с първата истерия на детето си. Причините за това поведение на бебето могат да бъдат много. Може да се чувствате зле или просто да бъдете манипулирани от родителите. Но е важно не само да разберете причината за избухването, но и да успеете да успокоите детето.

Как да успокоя дете по време на избухване

Причини за тантрума

Сълзите и неконтролираното поведение на детето често се обясняват с формирането на личността и неспособността на родителите да общуват с него. Личните интереси на бебето се сблъскват с желанията на възрастните и той се опитва да постигне целта си с помощта на истерия. Бебетата например се опитват да постигнат желания вик. Пораснали, те продължават да правят същото, защото все още не знаят как да го направят по различен начин.

Често децата копират поведението на възрастните и просто повтарят това, което виждат в семейството. Но да успокоите детето и да предотвратите превръщането на истерията в навик е възможно само ако разберете истинската причина за това състояние. Истерията при децата провокира:

 • невъзможност да изразят своя протест или недоволство;
 • липса на внимание от възрастни;
 • желание да получи това, което е отказано;
 • липса на сън, неразположение и др .;
 • прекомерна строгост и попечителство над родителите;
 • грешки в образованието;
 • слаба нервна система на детето;
 • липса на изградена система за възнаграждения и наказания;
 • отделяне от любимите си занимания.

Истерията при дете често обърква родителите. Те не знаят как да се държат и по този начин провокират по-сериозни атаки. В крайна сметка от отношението на възрастните зависи колко време детето ще използва този метод в свои интереси. Основното, което родителите трябва да помнят е, че не можете да реагирате бурно на такова поведение. Тогава съществува вероятността истериите да спрат. Но това, разбира се, не е достатъчно.

Истерия или каприз

Важно е родителите да разберат, преди да започнат да мислят чрез собствената си линия на поведение. Разликата между тези две понятия е малка, но тя все още е налице. Всичко е съвсем просто - детето не е в състояние да контролира емоциите си по време на интрига, докато капризът е умишлено поведение. Ако бебето е капризно, това означава, че иска да получи нещо и най-често това „нещо“ е невъзможно в момента. Например желанието да се разхожда, когато вали, търсенето на играчки, които родителите не могат да си позволят и т.н.

Често се появяват интриги неволно, докато няма контрол върху емоциите. В същото време детето може лесно да се навреди, като почеше лицето си или удари главата си в стената. По време на тежка истерия бебето може да започне да се схваща, при което ще се огъне в дъга. Такива атаки винаги са придружени от агресивно поведение и раздразнителност. С повишено внимание на околните състоянието обикновено се влошава, при липса на зрители бързо спира.

Истерия след 1,5-2 години

Това състояние при деца след 1 година често е свързано с тежко нервно напрежение, тъй като психиката им все още не е достатъчно силна. В бъдеще подобни изблици се превръщат в средство за постигане на желаното. На възраст от 2 години децата обикновено вече разбират значението на такива думи като „не“ и „не е позволено“. И започват да го използват. Но те все още не са в състояние да защитят позициите си устно, затова действат с помощта на собственото си поведение. Обикновено родителите избират един от двата метода - или задоволяват желанието на детето, или се скарат.

Истерия след 1,5-2 години

На тази възраст децата винаги настояват за своето желание, повтаряйки фразите „не искам“, „няма да“, „купувам“. Ако истерията все още е започнала, няма нужда да убеждавате детето, дърпате, заплашвате и т.н.В никакъв случай не е необходимо да оставяте такова бебе напълно сам, винаги трябва да сте наблизо. И разбира се, не можете да следвате неговото ръководство. Ако детето осъзнае, че сълзите и писъците му помагат да получи нещо, атаките ще се повтарят все по-често.

По време на пристъп на интрига можете да прегърнете дете и да говорите за любовта си към него. Но ако той отчаяно се освободи, е по-добре да го пусне. Основното е, че той не започва да контролира възрастните с помощта на поведението си. Да предположим, че бебето не иска да остане с някой от възрастните и започва да „навива интрига“. Той трябва да бъде оставен и изчезнал, в противен случай интригата само ще се засили.

Пристъпи на сълзи и писъци на публично място, детските психолози съветват просто да изчакат и в никакъв случай не се скарат на бебето. Ако той изисква играчка, отказът на родителите трябва да бъде твърд и решителен. Обикновено такова детско поведение е само демонстрация пред обществото и ако родителите не реагират, след време детето ще се умори от подобна дейност.

Tantrum на 3 години

Около тази възраст децата започват да осъзнават себе си и започват да защитават своите желания. Често родителите, които за първи път се сблъскват с упоритостта на трохите си, се изумяват и не знаят какво да правят. Детето може да започне да се държи крайно неподходящо, например, когато го помолят да дойде, бяга и т.н. И разбира се, не без истерия.

Tantrum на 3 години

Ами родителите? Отново не можете да продължите за бебето, като изяснявате, че може да получи всичко, което иска. Но е забранено да наказвате дете, тъй като можете просто да "разбиете" неговия характер. Идеалният вариант е разсейване. Любима играчка, интересен анимационен филм и т.н. Тези методи са добри само в началото на атаката, но ако интригата е достигнала своя връх, остава само да изчакаме.

Поведението на родителите и бебето на 3 години вече трябва да е малко по-различно. Важно е да разберете, че този малък човек вече има право на избор, така че трябва да откажете директните инструкции. Например, изявлението „Отиваме на разходка!“ може да бъде заменен с въпроса "Отиваме ли в парка или в двора?" Обикновено до 4–5-годишна възраст всички истерици спират, тъй като детето започва да изразява чувствата си с думи. Но понякога има недостатъци във възпитанието на възрастните, така че децата могат да продължат да използват истерията като начин за изразяване на емоции.

Истерия след 4 години

На тази възраст са възможни истерични припадъци при деца, когато те се развалят от вниманието на възрастните. Детето винаги получава това, което иска и не отговаря на думата „Не“. Често подобно поведение се провокира от самите родители, когато не могат да се споразумеят за метод на възпитание. И се оказва, че ако, например, мама забрани нещо, тогава баща или баба могат да го позволят. Достатъчно е да подредите интрига. Затова възрастните трябва да определят тактиката на поведение и да не си противоречат.

Истерия след 4 години

Вкъщи, по време на детска интрига, можете да изолирате детето от цялото домакинство и да го оставите да вика, без да наранява по-малките деца. Основното е, че в тази стая не трябва да има нищо интересно за детето, например телевизор или играчки. И му позволете да излезе от стаята само когато се успокои. Родителите трябва да бъдат абсолютно спокойни, а изолацията не трябва да изглежда като наказание.

На тази възраст децата вече могат да започнат да обясняват как да се държат в обществото. В същото време трябва да обясните със собствен пример, тъй като детето няма да разбере друго. Необходимо е да го научите да изразява емоциите си с думи, но в никакъв случай не му забранявайте изобщо да ги показва. Винаги можете да измислите няколко безобидни фрази, които бебето може да използва, за да каже, че е ядосано, обидено или нервно. На 4-годишна възраст детето вече е доста способно да изгради логически вериги в ума си, така че е по-лесно да преговаря с него и да търси алтернативни варианти.

Освен това много детски психолози твърдят, че честите пристъпи на истерия в тази възраст могат да бъдат свързани с заболявания на централната нервна система.И ако се наблюдават следните симптоми, тогава детето трябва да бъде показано на невролог:

 • увеличаване на броя на атаките с неоправдана агресия;
 • детето често припада;
 • затруднено дишане;
 • истерични атаки продължават след 4–5 години;
 • по време на истерия бебето често нанася сериозни вреди на себе си и на другите;
 • най-често това състояние се случва през нощта;
 • детето има чести кошмари, промени в настроението и др .;
 • след пристъп на истерия детето е болно и повръща.

Родителите трябва винаги да останат спокойни по време на избухването на бебето, тоест напълно да контролират чувствата си. Всяко емоционално проявление от страна на възрастните, дори отрицателно, детето може да счита за своята победа. Като сте спокойни, много е лесно да се научите да контролирате поведението на децата. В допълнение, емоциите на родителите са много по-силни от тези на децата и детето просто не може да ги издържа.

Видео: как да успокоите детската интрига

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт