Как да премахнете глина от килим: полезни съвети

Когато в къщата има деца, тогава има играчки и предмети за творчество. Просто не винаги те са на правилното място. И ако е лесно да премахнете четки или хартия, тогава пластилинът ви кара да работите усилено. Децата го извайват навсякъде, по невнимание го пускат на пода. Не разполагате с време да премахнете веднага - ще има мазно петно, масата се абсорбира във вили.

Как да премахнете глина от килим

Как да премахнете глина от килим? Има много начини. Прочетете и изберете всеки подходящ.

замръзване

Първото действие е механичното почистване. Разбира се, първо с химикалки. Премахваме всичко, което успяваме да съберем. Не търкайте! В противен случай пластилинът ще се впише плътно в покритието. Сега трябва да замразите този мръсен трик.

Има ли парче лед във фризера? Добре. Взимаме го, увиваме го в тънка салфетка и я нанасяме върху пластилин за 10-12 минути. След този период внимателно откъснете парчетата и съберете. Това трябва да стане бързо, преди масата да има време да се размрази.

Прахосмукачка помага в тази материя, събира се много добре. Просто покрийте маркуча с тънък парцал или стар пръст, така че глината да не попадне вътре в прахосмукачката. Все още не беше достатъчно, че той намаза всичко там.

На Съвета. Няма лед във фризера? Няма значение! Всяко замръзване ще направи. Всичко, което е във фризера, е доста способно да замръзне пластилин. Поне пиле, поне месо.

Избършете

След като повечето от замърсяването е отстранено механично, винаги остава мазно петно ​​с подходящ цвят. Дори ако глината е супер изискана, тя винаги съдържа восък. Така той оставя това много петно.

Когато килимът е с дълъг куп, а замърсяването е малко, можете да опитате внимателно да го нарежете с малки ножици. Вероятно мястото на повредата ще стане невидимо. С голямо петно ​​от пластилин ножиците няма да помогнат.

Спомнете си как се отстранява восъкът. Разхлабеният памучен плат се поставя отгоре, след което внимателно се глади с гореща ютия. Част от восъка се абсорбира. Тъканът се заменя и операцията се повтаря, докато замърсяването изчезне напълно.

Вместо плат, обикновената пергаментова хартия е доста подходяща. Само не приемайте силиконизирани! Не абсорбира, а по-скоро отблъсква мазнините. На тъмна корица можете да използвате дори най-простия вестник. Адсорбира добре мазнините и восъка.

На Съвета. Не се опитвайте да направите това със синтетичен килим! Той просто ще се стопи, вместо петно ​​ще има изгоряло парче.

Ако след всички манипулации парчетата упорит пластилин все още остават и зърна, тогава химията ще ви помогне. Всеки разтворител, който идва на ръка, е ацетон, средство за отстраняване на лак за нокти, бял спирт. Намокрете мека кърпа или парцал в нея, след това три. Задължително от краищата до центъра, в противен случай ще пренесете мястото още повече. Предварително опитайте на незабележимо парче някъде зад мебелите, как килимът ще реагира на такъв инструмент! Периодично сменяйте кърпата на чиста.

На Съвета. За изкуствените килими подобна операция е нежелателна, тъй като може да разтопи влакна или да разтвори цветове. Използвайте специален препарат за почистване на килими, който казва "подходящ за изкуствена купчина".

Сега глината е отстранена, петното е изчезнало. Но от разтворителя имаше петна. Какво може да се направи, за да се прекрати тази безкрайна история за премахване на петна? Вземаме най-простия препарат за миене на съдове, най-малката капка. Изтриваме петната, избърсваме с чиста кърпа, навлажнена с вода. Всички чакат изсушаване и се възхищават на красотата.

Лош съвет

  1. Някои източници препоръчват да премахнете пластилина от килима със слънчогледово масло. Накиснете, разтривайте, той се търкаля в волана, който след това ще се събира само.Интересно, а след това масло, отколкото избършете? Точно така, с бензин. Повече е повече. Как да търкате бензин? С разтворител. И така нататък ad infinitum.
  2. Препоръчва се сешоар да се затопли. Хубаво, че глината се е разтопила. Това е разбираемо и какво ще се стопи допълнително? Как да го събираме полутечно? И напълно течен, ще се намаже и абсорбира още повече. Дори ако поставите салфетка или парцал отгоре, то разтопената глина според закона на гравитацията ще се промъкне надолу, а не в парцал! Но ако в началото салфетка и едва след това сешоар, тогава може да се окаже нещо много разумно.
  3. През зимата те предлагат да извадят килима на улицата. За втвърдяване на пластилин. Целият килим. Плъзнете на улицата. Тоест, от улицата през зимата да донесе парче лед или гъста снежна топка религия не позволява? Нормална картина, особено когато размерите на килимите са прилични. Koryamitsya, prem на балкона за замръзване на пластилин. Ситуацията е подобна на усукване на крушката по едно и също време.
  4. Ако пластилинът е със същия цвят с килим, тогава изобщо няма проблем! Те препоръчват просто да се игнорира, все едно неусетно. Е, да, но също така се пренебрегва, че тогава децата или вие самите, на крака, дърпате този пластилин в целия апартамент? И ще има мазни петна по пръстите на краката и чорапогащи - нека също? Точно така, все още не се вижда на подметката. Може би това все още е съвет за истински уличници.

Полезни съвети

  1. Много е добре да премахнете глината от килима с пяна, която се използва за почистване на интериора на автомобила. Тя в същото време и премахнете мазното петно. Този инструмент се продава в много магазини за автомобилни аксесоари, струва прилични пари. Но не съжалявайте, отделете малко време, особено ако в къщата има малки деца, животни или тромави членове на домакинството. Този спрей може да ви издържи много дълго време. Ще се отплати красиво, когато следващия сто и двадесетия път, когато избършете глината от килим, мебели или дрехи. В този случай пяната може да се използва на всяка изкуствена повърхност.
  2. Широко рекламираният препарат за почистване на килими също почиства петна от пластилин сравнително добре. Използвайте го само според инструкциите.
  3. Добре е да почиствате глината с кремове за почистване на килими за кухнята. Те се втриват леко в мръсотията със суха гъба, след което се измиват с чиста вода. Просто вземете крема, който е за миене на чинии. За почистване на плочите се съдържа алкал или киселина, лесно можете да развалите покритието на най-видимото място. Тогава нищо няма да се оправи.
  4. Най-простият сапун за пране перфектно премахва глина от всеки килим. Разбийте силна гъста пяна с малко вода. За лек килим бяха добавени няколко капки водороден прекис, за тъмен - амоняк. Намазва се на замърсеното място. Отиде за 15 минути да пие чай, закачи детето за помия. След това се върнаха с четка, внимателно разтрити. Отново към центъра, а не от него. След това внимателно се изплакват с мека кърпа с чиста вода. След това със сух парцал абсорбирали излишната течност и всичко. Можете отново да се възхитите на чист килим.
  5. Всички манипулации отидоха на прах? Опитайте последното лекарство - гъст разтвор на сода. Нанася се топло върху петно ​​от пластилин и се оставя да изсъхне. След това вакуумират мръсотията, за да премахнат зърната на содата. И едва след това старателно измиват цялото петно ​​с чиста вода, за да премахнат трайно всички следи.

Как да премахнете глина от килим? Или може би не? Скъп килим с дълги купчини може да не издържи всичките ви експерименти. Предайте го за добро химическо почистване, в същото време и цялото покритие ще бъде актуализирано. И в детската стая, поставете вестника на пода по време на творческата си работа. Така спестявате килима, нервите си и много пари от почистващите продукти.

Видео: как да почистите глина от килим

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт