Как да сушите риба у дома

Сушена или сушена риба е специален деликатес на всяка трапеза. Нито едно приятелско събиране с бира и любими закуски не е пълно без такава риба. Правилно осолената и сушена риба има богат вкус и нежен аромат на уста. Каква е разликата между сушената и сушената риба? Рибите са предварително осолени трупове, които впоследствие се сушат. Те са готови за ядене и могат да се консумират без допълнителна обработка. Но сушената прясна риба е само сушено месо, което се прибира за зимата. Преди употреба е необходимо да се пържи или свари. Такова месо често се суши в северните райони, за да се запази здравословен продукт за зимата.

Как да изсушим рибата

Често хората означават сушене на риба сушене. Сушената риба, като правило, се приготвя в промишлен мащаб. Сушената риба се нарича същия процес, но у дома. Днес ще научите как правилно да правите сушена риба, така че да се окаже вкусна, безопасна и здравословна.

Коя риба да изберем

Най-добре е да сушите рибата през есента и пролетта. По това време рибата е най-тлъста и вкусна. Вкъщи можете да осолите всяка риба, но костур, хлебарка, румен, платика, костур, хлебарка са най-подходящи за това. По правило след добър риболов най-големите риби отиват до ухото и пърженето, а тези по-малки отиват на осоляване.

Най-добре е да изсушите прясна риба, уловена преди не повече от 10 часа. В този случай осоляването ще бъде висококачествено и безопасно. Ако солите рибата вчера, тогава тя може да се окаже с "сладур". Големите и дребните риби трябва да бъдат осолени в различни ястия, тъй като времето на осоляването им не е едно и също.

Как да изсушим рибата

Техниката на сушене и сушене на риба се различава само в степента на сушене на месото. Тоест, всъщност рибата не е напълно изсушен труп. За да направите месото от риба вкусно, осолено и ароматно, трябва да преминете през всички етапи на неговата обработка.

обучение
Прясната риба трябва да се потопи във вана с малко вода. Нежно промивайте речната кал и утайките от люспите. Много е важно да изплакнете рибата с ръце, за да премахнете слуз от нейната повърхност. Колкото по-малко слуз остава върху рибата, толкова по-вкусна и по-апетитна ще бъде тя.

Тогава рибата трябва да бъде изкормена. Някои риболовци и стюардеси осоляват рибата напълно, но ако трупът е средно голям, по-добре е да премахнете всички ненужни. Сушената и натрошена риба придобива лека горчивина, която й придава жлъчка. С вътрешности се сушат само малки риби.

Предварително трябва да изберете ястия за осоляване. Тя може да бъде пластмасова кофа, емайлирани съдове, тенекиена вана. Бъдете подготвени за факта, че след осоляване, контейнерът ще мирише дълго време на риба.

мариноване

В долната част на съдовете трябва да изсипете тънък слой сол. След това поставяме рибата, така че да не се деформира. Опитайте се да започнете да слагате риба с големи трупове. Поръсете още един слой риба със сол. По този начин трябва да изсипете цялата риба със сол. Поръсете най-горния слой обилно, така че рибата да е почти невидима.

Съдът с рибата се покрива с марля и се оставя на хладно място. Можете да поставите кофа със осолена риба на балкона (в студения сезон), в мазето или мазето. Поставянето на риба в хладилника дори с плътно затворен капак не се препоръчва - всички продукти ще миришат на риба. В тази форма рибата трябва да престои няколко дни. Когато рибата дава сок, който се нарича саламура, ще трябва да се пресова с потискане, така че всички риби да бъдат напълно покрити със саламура. Потискането също не позволява въздух да се събира в корема на рибата. Като потисничество можете да използвате голям контейнер за камък, чайник или вода. При потисничество рибата трябва да бъде още 2-3 дни.

След определеното време рибата трябва да бъде проверена.Добре осоленият труп има кух гръб и доста твърди страни. Вземете главата на рибата и издърпайте опашката му. Ако гръбначният стълб издаде характерен звук - рибата е готова. Ако не, оставете труповете да се осолят за още един ден.

накисване
Следващата стъпка е накисването на рибата. Това се прави, за да се измие излишната сол от рибата. Изсипете съдържанието на кофата във вана, пълна с вода. Веднага трябва да сортирате рибата. Тези, които са се настанили на дъното - осолени добре, те са подходящи за дългосрочно съхранение. А тези, които се появяват, най-добре се използват първо - няма да издържат дълго.

Рибата трябва да се държи във вода 4-5 часа. След това се измива внимателно ръчно - както отвън, така и отвътре. Ако солта и слузът не се отмият, можете да ги разтриете с мека гъба, но внимавайте да не повредите рибните люспи. Без нея не можеше да се съхранява дълго.

сушене
Когато цялата риба е измита, тя трябва да бъде изсушена. За сушене е необходимо да подготвите големи пръстени от тел, върху които рибата се носи отстрани, тоест през дупките за очи. В тази форма рибата ще изсъхне много по-добре.

Сушене на риба

Много е важно рибата да се предпазва от пчели, мухи, комари и други насекоми. Вредните насекоми могат да оставят инфекция върху трупа, което ще доведе до гниене на продукта; Освен това е много по-приятно да ядете чиста риба и да сте сигурни, че рояк мухи не е кацнал върху нея. Можете да покриете окачената за сушене риба с марля или да направите рамка от марля. Още по-добре, обесете риба да изсъхне вечер, когато няма повече мухи. До сутринта рибата ще изсъхне и мухите няма да се страхуват от нея.

Отнема около 5-7 дни, за да изсъхне рибата. Много е важно труповете да не се изсушават, в противен случай те ще се окажат не изсушени, а изсушени. Изсушете рибата на добре проветриво място, далеч от слънчева светлина. За да проверите рибата за готовност, просто трябва да я опитате. Ако миришете на сурова риба, тя изисква допълнително изсушаване. Една добра сушена риба не е напълно суха, но малко мека отзад.

Когато рибата е готова, тя трябва да се извади от жицата, да се прехвърли в платно или хартиени торбички и да се съхранява на хладно място. Изсушената по този начин риба ще бъде подходяща за консумация в рамките на шест месеца.

Полезни съвети

Ето още няколко полезни съвета, които ще ви помогнат при сушенето и осоляването на рибата:

 1. Когато накисвате рибата след осоляване, трябва няколко пъти да смените водата за прясна.
 2. Някои рибари сушат рибата, като я окачват не за главата, а за опашката. Това не трябва да се прави, в противен случай мазнината ще изтече и рибата ще се окаже суха и безвкусна.
 3. Ако нямате време за дълго сушене на риба, можете да използвате електрическа сушилня. Условията с определена температура и специална степен на вентилация ви позволяват да доведете рибата до готовност за 6-8 часа!
 4. В студените райони рибата се отглежда по следния начин. След осоляването не се суши, а се замразява. След като лежи на студа около месец, рибата става много вкусна и може да се съхранява доста дълго време.
 5. Ако се страхувате, че мухи ще кацнат на риба, труповете могат да бъдат намазани с оцет.
 6. За да може рибата да изсъхне добре отвътре, трябва да поставите клечки за зъби в стените на корема.
 7. През лятото рибата не се изсушава - високите температури могат да причинят рибата да изгние и да не изсъхне. В допълнение, сушената риба в горещо време се оказва горчива.
 8. В древни времена рибата се осоляваше в дървени бъчви. От това тя получи специален дървесен аромат, който и до днес се счита за особен деликатес. Някои производители на животни все още поддържат подобна производствена процедура.
 9. Рибата не трябва да изсъхва на слънце. В противен случай цялата мазнина ще се разтопи, рибата ще се окаже суха и постна.
 10. Сушената на фурна риба е популярна в някои райони. След измиване се оставя да изсъхне не на въздух, а във фурната. В този случай предварително загрятата фурна трябва да бъде изключена, рибата ще изчезне.Предварително рибата се поставя в глинени съдове. Приготвената по този начин риба е мека и добре осолена.
 11. Ако се съхранява неправилно в торбички със сушена риба, може да се появи кисела или загнила миризма, мухъл, слуз. Такава риба не може да се яде.
 12. Дребните риби, като мирис или дребен костур, са мудни до мудни. Необходимо е измитата риба да се накисва в солена вода за 20 минути и след това да се окачи, за да изсъхне.

Тези тънкости и нюанси ще ви помогнат да изсушите рибата, за да може тя да се съхранява дълго време, както и да запазите нейния вкус и ползи.

Трудно е да се намери по-подходяща закуска за бира от сушена или сушена риба. Ако често ходите на риболов - не давайте допълнителен улов на съседите. Рибата може лесно да се съхранява, ако се изсуши правилно. И тогава можете да се насладите на ароматния вкус на осолена риба през цялата година.

Видео: как да сушите и осолявате рибата

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт