Как да се справим с вълнението: 5 начина

Сериозен разговор с близки, говорене пред голяма тълпа от хора, доклад пред шефовете за свършената работа, преминаване на изпита - тези и други събития често карат човек да се „изпоти“. Вълнението засяга всички хора, независимо от обучението, пола и възрастта. Чисто психологическо чувство е емоционално преживяване, което замъглява ума. Човек не може да мисли и да предприема никакви действия. Това повдига въпроса как да се справим с вълнението.

Как да се справим с вълнението

Какво предизвиква вълнението

 • ниска самооценка;
 • липса на увереност в техния професионализъм;
 • слабост в крайниците, задух;
 • неподходящо поведение на публично място (загуба на самоконтрол);
 • силен стрес и в резултат на това продължителна депресия;
 • загуба на апетит
 • пълна деконцентрация, дезориентация;
 • отрицателен резултат при решаване на конкретен проблем.

Упражнения за вълнение

 1. Когато човек се притеснява, дишането му се разминава и сърдечният му ритъм скача към небето. Опитайте да се успокоите. Направете няколко дълги вдишвания със затворени очи. Опитайте се да извършвате манипулациите бавно и уверено със същото темпо. Не трябва да издърпвате бузите си или да задържате дъх, диафрагмата трябва да се отвори напълно.
 2. Трябва да се движите. Пуснете мелницата с ръце или ги махайте отстрани. Някои публични личности масажират четките си, когато се притесняват, преди да говорят. По същия начин при разклащане на долните крайници (масаж на стъпалата и прасеца).
 3. Често се появява неконтролирано вълнение поради голямото отделяне на хормони в кръвта. За да приведете индикатора до оптималния знак, внимателно потупвайте по гърдите с длан. Активирането на тимусната жлеза ще ви позволи да се успокоите по-бързо поради контрола на хормоналните нарушения.
 4. Хората, които са много притеснени преди да говорят на подиума, трябва да получат малък предмет. Важно е по време на реч това нещо да не се забелязва. Сортирайте ключодържателя (химикалка, запалка, щипка за хартия, парче плат и т.н.) в ръцете си. По този начин ще успокоите мислите си и ще ги прехвърлите в друг канал.
 5. Ако носът ви е важно събитие, за което няма време да се подготвите, отделете 2-5 минути на малък трик. За даден период първо се изкачете на пръстите на краката, след което бавно се спуснете. След това завъртете раменете по посока на часовниковата стрелка. Редувайте движения с крайници.
 6. Когато вълнението ви изненада изненадващо точно по време на сериозни преговори, като сте на масата, започнете да огъвате и разгъвате пръстите на краката си. Опитайте да се съсредоточите върху получените усещания, превеждайки мислите си там. Можете също така да стиснете ушните си уши с цялата си сила, основното е, че вашата манипулация е невидима.
 7. Развълнуван човек изглежда ограничен преди представление или друго сериозно събитие. Мускулите изглежда не се подчиняват, така че трябва да бъдат накарани да работят. Ако краката ви треперят, правете 10-20 клякания. В случай на ръце - натиснете нагоре от пода или пейката. Няма да е излишно да люлеете пресата и други физически упражнения, които могат да разсейват тялото.

Метод номер 1. Пригответе се за събитието.

 1. Често вълнението поема изненадващи хора, които са слабо подготвени за предстоящото събитие. Ако планирате скоро церемониална реч, докладвайте или изказвайте, съберете необходимите материали и буквално ги запомнете.
 2. Репетирайте пред огледалото, докато не се харесате сами. След това съберете приятели или непознати хора (още по-добре), поговорете с тях и поискайте обективна оценка.
 3. Помислете предварително за вашето изображение, а именно грим, коса, дрехи, обувки. Трябва да изглеждате 100% перфектно. Не забравяйте да предоставите инциденти (скъсани чорапогащници, намазана маскара, лошо писалка и т.н.).
 4. Ако скоро ще изнесете реч пред широк кръг от хора с последващите даване на отговори, помислете предварително за възможните въпроси, които хората ще зададат. Отговорите ви трябва да са кратки, но информативни, а речта ви уверена и професионална.

Метод номер 2. Спомнете си миналите победи

 1. В повечето случаи вълнението възниква поради ниска самооценка и припомняне на поражения в миналото. Трябва обаче да преминете от другата страна.
 2. Вземете лист хартия и запишете всичките си силни страни. Не забравяйте да споменете вашите победи (защитата на диплома е "отлична", независимо предаване на права, получаване на престижна позиция и т.н.). Осъзнаването на собствения ви професионализъм мигновено ви освобождава от вълнение.
 3. Анализирайте минали ситуации. Сигурно и вие сте се тревожили, но всичко мина добре. Така този път. Тревожността само ви обърква, не ви позволява да се съсредоточите върху основното. Кажете на себе си: „Ще успея!“, „Аз съм уверен и силен в това, което правя!“.

Метод номер 3. Увеличете самочувствието си

Увеличете самочувствието си

 1. Несигурни за себе си и собствените си способности, хората често се притесняват от някаква причина. За да се освободите от емоционалния дискомфорт, трябва да обичате себе си.
 2. Подобрете самочувствието си по всякакъв възможен начин. Регистрирайте се в фитнес зала, посетете курсове за личен растеж, преодолейте лошите навици.
 3. Присъединете се към подкрепата на близки, които обективно ще оценят поведението ви. С всяко повишаване на самочувствието вълнението ще изчезне.

Метод номер 4. Пауза преди основната реч.

 1. Този метод ще помогне да се справите с вълнението в случаите, когато ръцете и краката треперят преди разговор (тържествена реч, реч и др.). Не започвайте да говорите веднага, изчакайте 10-15 секунди.
 2. Посоченият период от време е необходим, за да се „поставите заедно“. Ако започнете да говорите веднага, мислите ще бъдат объркани, неуредици.
 3. Пауза ще помогне да се изгради логическа верига и частично да се успокои вълнението. Така няма да забравите речта, за която беше необходимо толкова време, за да се подготви. Контролирайте дишането си, трябва да е равномерно, без скокове.

Метод номер 5. Не се страхувайте да направите грешка

 1. Често има моменти, когато човек започва да трепери по най-нелепите причини. На подсъзнателно ниво всички хора, които скоро се появяват, се страхуват да не направят грешка.
 2. Важно е да разберете, че публиката няма да ви хвърля яйца, ако забравите думата или пуснете писалката. Всеки човек е несъвършен, приемете това твърдение.
 3. Отсега нататък мислите различно. Помислете за факта, че една малка грешка няма да доведе до уволнение, освен ако директно не наречете шефа „коза“.
 4. По време на сериозен разговор или реч, представете си обръснати агнета, които се опитват да скочат на дърво. Или си измислете още една забавна фантазия.

Подгответе се за събитието старателно, научете психологическите техники за справяне с вълнението. Упражнявайте се, вярвайте в собствените си сили, повишавайте самочувствието. Гледайте дъха си, не се страхувайте да направите грешка, помнете минали победи. Подгответе малко нещо, което можете да подредите в ръцете си, за да нормализирате психо-емоционалния фон.

Видео: 5 ефективни начина за справяне с вълнението

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт