Как да премахнете стара боя от метал: полезни съвети

Портите или водопроводите, покрити със слой от емулсия на водна основа или маслена боя, изглеждат спретнати и представени. Суспенсиите изпълняват както декоративна, така и защитна функция, предотвратявайки ръжда. Но металните повърхности редовно са в контакт с кислород, което предизвиква химични реакции, които разрушават филма на боята. Той губи антикорозионни свойства и трябва да премахнете стария напукан слой.

Как да премахнете стара боя от метал

Предпазни мерки и прост метод

Някои метални изделия са доста крехки, така че те не могат да бъдат третирани с нажежна машина или почистени с абразивни компоненти. Други могат да се справят с твърди четки, шкурка и дори строителна сешоар. Методът за премахване на защитната суспензия се избира в зависимост от дебелината и състава на основата, както и вида на самата боя.

Най-икономичният начин е механичен. Ще ви трябва твърда шпатула от неръждаема стомана или кухненски нож. Основното е, че инструментът има остро острие.

Боядисаната повърхност се проверява внимателно и се открива слабо място, където покритието е подуто или напукано. Защитният слой се подправя с избрания инструмент и се отстранява, опитвайки се да хване ръжда, ако има такава.

Вторият етап на механичния метод е смилането. Необходимо е да се въоръжите с груба шкурка с водоотблъскващи свойства. Ако вземете обикновен сорт, той бързо ще се изтрие и ще стане неизползваем.

Детайлът е фиксиран върху щанга, изработена от твърда пластмаса или дърво, така че да е по-удобно да се смила металът и да се изравнява. Основата, която се третира с шкурка, навлажнена със студена вода. Препоръчително е да използвате пистолет за пръскане, така че течността да се разпределя равномерно по целия обект. Водата осигурява плъзгане на абразивната повърхност и не позволява частици мръсотия и ръжда да се издигат във въздуха.

Ремонтните работи ще се забавят за дълго, ако трябва да почистите желязната порта или оградата. В такива ситуации шпатулата се заменя с шлайф или бормашина. Ще ви е необходима дюза с твърди ворсини. Слагат го на електроинструмент и смилат продукт от чугун или желязо, докато слоят защитна суспензия изчезне.

Резултатът е фиксиран с антикорозионни импрегнации, които запълват малки пукнатини и стружки, останали след механично почистване. Предметите, които се планират да бъдат пребоядисани, задължително се грундират.

Методът има няколко съществени недостатъци:

 1. Свредло или мистрия оставя вдлъбнатини върху предмети с тънки стени.
 2. Упоритата боя трудно се отстранява механично.
 3. По време на работа прахът се вдига във въздуха, състоящ се от старо покритие, метални частици и ръжда. Ако човек не използва респиратор и очила, вещества навлизат в лигавицата на окото и назофаринкса, причинявайки дразнене.

Ако трябва да почистите големи предмети с дебели стени, като например тръби, се препоръчва да се обадите на специалист с пясъкоструйно оборудване. Металната повърхност е обработена със струя от фин абразив, който премахва както боята, така и ръждата.

Премахване на старото покритие от месингови продукти

Дръжките, железните плочи, куките и други аксесоари се почистват внимателно, за да не се развалят. Първото покритие първо се накисва и след това се отстранява механично.

Ще ви трябва:

 • керамичен тиган;
 • прах за пране;
 • кухненски или офисен нож;
 • найлонова четка;
 • кухненски щипки;
 • Отвертка.

Използват нож, за да изкопаят чинията, задържат острието между фитингите и вратата. Развийте винтовете, махнете дръжката.Винтовите шапки се почистват с нож или четка. Можете да използвате разредител за боя или метилен хлорид.

Поставете метални фитинги в тиган. Налейте малко вода, така че да покрие дръжката и чинията. Добавете 2 супени лъжици почистващ препарат. Поставете аксесоари на печката и включете среден огън. Варете 4-5 часа, след това го изключете и оставете тигана на горелката до сутринта.

Боята ще омекне през това време. Аксесоарите се изваждат от водата с кухненски щипки. Покритието се отстранява с найлонова четка. Металът няма да работи, твърде е твърд и оставя драскотини по дръжката. Ако боята се втвърди и не се отдели добре, хардуерът се потапя в гореща вода за 5-10 минути.

След почистване месинговите продукти се полират с мек парцал и пчелен восък, за да се предпазят от ръжда. Преди боядисване писалката и чинията се обезмасляват, нанася се слой грунд и ново покритие.

Химически варианти

Металните предмети с повдигната повърхност се обработват с разтворители. Те са:

Химически възможности за отстраняване на боя от метал

 • универсален;
 • вещества за черни и цветни метали;
 • мултифункционално, премахване на боя заедно с шпакловка и грунд;
 • средства за премахване на покрития на маслена основа.

Съвет: По-добре е да купите пране в хардуерен магазин. Прахове и емулсии за отстраняване на боя от метал също се продават в автокъщи, но там те струват два до три пъти повече.

Разтворителите омекотяват старото покритие, но ще е необходимо да го отделите от основата с четка с твърда четина или шпатула. Лицето, избрало химичния метод, трябва да се запаси с респиратор, очила и гумени ръкавици. Ще ви трябва специален костюм и обувки.

Измиването се нанася в дебел слой с помощта на четка. Боята се отстранява на няколко етапа:

 1. Металната повърхност се избърсва с влажна кърпа, почиства се от мръсотия, след което се дезинфекцира.
 2. Приготвеният предмет се обработва с разтворител, покрива се с пластмасов филм, така че веществото да се абсорбира по-добре в старото покритие.
 3. Откриват се 5–20 минути. Времето зависи от вида на измиването и дебелината на покритието.
 4. Мекото покритие се отстранява с шпатула и се метне в грамада, за да не се тъпче в земята или пода.
 5. Остатъци от боя се отстраняват с твърда четка с метална купчина.

Повърхността трябва да се избърше със специални съединения, например минерален керосин, за да се отстрани разтворителят. Веществото не трябва да се оставя върху метална основа, в противен случай нов слой боя няма да може да се фиксира и изчезне.

Ацетонът е в състояние да омекоти старото покритие. Кърпа или марля се импрегнира с течност, нанася се върху метална повърхност. Запечатайте с пластмасова обвивка отгоре, фиксирайте структурата с лента. Оставете за 10-12 часа, така че ацетонът да се абсорбира и да започне да действа. Платът се отстранява постепенно, веднага почистете боята, така че да няма време да се втвърди.

Почистената повърхност е покрита с антикорозионен грунд. Някои агресивни съединения разрушават метални предмети и провокират появата на ръжда.

Термичен метод

За да премахнете няколко слоя упорита боя, ще ви помогне горелка, изграждането на сешоар или газова горелка. Металната повърхност се измива, като се отстранява прах и мръсотия, а след изсушаване се обработва с огън или струя горещ въздух.

Високите температури омекотяват старото покритие. Отделя се от металната повърхност, появяват се мехурчета. Загрятата боя веднага се отстранява с шпатула или нож. В лявата си ръка трябва да държите надувачка и с дясната ръка отлепете покритието. Можете да работите заедно, за да завършите по-бързо.

В близост до обработваната повърхност не трябва да има запалими предмети, изработени от дърво, хартия или плат. Боята се отстранява внимателно, за да не попаднат горещи частици по кожата. Омекотеното покритие се изяжда в епитела и остава изгаряне, което не лекува дълго време.

Не изгаряйте чугунени или месингови изделия.Някои видове метал са мащабирани, чупливи и унищожени, след като са обработени с ударна машина. На други се появяват пукнатини от неравномерно нагряване. Не използвайте газова горелка или строителна сешоар на закрито. Боята излъчва токсични вещества, така че работата се извършва на открито или на проветриво място.

Възможно е да премахнете слоя от старото покритие бързо и ефективно механично или химически. Измиването и четките не унищожават металните повърхности, не оставят вдлъбнатини или пукнатини. Термичният вариант се използва рядко и всички минуси и предимства на такова пречистване задължително се претеглят.

Видео: как да премахнете стара боя от метална повърхност

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт