Как да облекчим симптомите на отнемане у дома

За съжаление алкохолизмът е изключително често срещан в съвременния свят. Това е прогресиращо заболяване, което засяга всички сфери на дейност и психоемоционалната среда на човек. Сред лошите навици пристрастяването към алкохола заема водещо място. Най-опасният стадий на заболяването се счита за оттегляне. Как да излекувате синдрома сами? Възможно ли е това? Нека да поговорим за всичко в ред.

Как да облекчим симптомите на отнемане

Какво е синдром на отнемане?

Въздържанието е поредица от събития, които се случват след отказ от честа и продължителна консумация на силни напитки. Синдромът е последният етап на пристрастяване към алкохола.

Въздържанието започва в момента, в който човек осъзнае, че е време да спре да пие и го прави. Достатъчно е да се намали или напълно да се откаже от алкохола, тъй като болестта се усеща.

Повечето зависими от алкохол знаят това състояние от първа ръка. Поради тази причина оттеглянето с пълна увереност може да се нарече страничен ефект със сериозни последици.

Оттеглянето обаче не трябва да се бърка с обичайния махмурлук. Независим от алкохол човек изпитва тремор на ръцете, главоболие, гадене и повръщане по време на махмурлук. Но след 3-4 часа това състояние преминава с отделянето на етилов алкохол от тялото. След определен период от време махмурлукът изчезва, но оттеглянето не става.

Синдромът на отнемане може да продължи 4-5 дни, понякога и по-дълго. През цялото това време човек се измъчва от т. Нар. "Чупене", желание за пиене, тремор. Това състояние се дължи на факта, че при продължителна и честа употреба на алкохол клетките и тъканите вече са напълно наситени с етилов алкохол. Вредните продукти на разлагане влияят неблагоприятно на всички органи и системи на тялото.

Симптоми на оттегляне

Зависим човек се сблъсква с редица проблеми при отказване от алкохол. Синдромът на оттегляне има следните симптоми:

 • нарушена мозъчна функция (тъпо внимание, слаба реакция или липса на такава и т.н.);
 • трудности в дейността на панкреаса;
 • нарушена бъбречна и чернодробна функция;
 • "Колики" в сърдечния мускул, общо нарушение на органа;
 • нисък съдов тон, лошо кръвообращение;
 • висока сърдечна честота;
 • безсъние, кошмари;
 • затруднено дишане;
 • мигрена и главоболие;
 • гадене, придружено с повръщане;
 • повишаване на телесната температура;
 • диария;
 • хемороиди;
 • втрисане;
 • нарушена координация на движенията;
 • нисък мускулен тонус;
 • конвулсии.

Както можете да видите, симптомите на отнемане са опасни за хората. Има случаи, когато човек, зависим от алкохол, е имал делириум. В такива ситуации заболяването се лекува изключително в наркологична клиника под наблюдението на специалисти.

Когато настъпи оттегляне

Както бе споменато по-рано, симптомите на отнемане причиняват огромна вреда на хората. Основната причина за това е действието на етилов алкохол, който след филтриране от черния дроб остава почти непроменен. От общото количество алкохол вътрешните органи преработват само 20% - това са отровни вещества, които по-нататък влизат в мозъка.

Въздържанието се появява, когато етанолът възстановява притока на кръв и отслабва ефекта на гама киселина. Той е необходим за правилното функциониране на мозъка.

По правило симптомите на отнемане се появяват през първите 12–48 часа след неуспех или силно намаляване на обичайната доза алкохол.Въпреки това, след 6-8 дни пациентът се връща към нормалното си състояние на умствена дейност (неглижирани случаи).

Как да се справим със симптомите на отнемане

Основите на терапевтичната терапия включват премахване на детоксикацията, както и намаляване на проявите на симптоми на абстиненция, които се появяват поради отказ на алкохол. Продължителността на лечението зависи от първоначалното състояние на пациента.

 1. През първите 3-5 дни е необходимо да се налива разтвор на натриев хлорид, глюкоза в комбинация с витаминен комплекс (витамин С, тиамин, пиридоксин), антихистамини (като "Хлопопирамин") и лекарства, които засилват мозъчната дейност ("Винпоцетин"). Разтворът се прилага интравенозно, за да се намали нивото на интоксикация с етилов алкохол.
 2. Необходими са диуретични лекарства. Те включват Верошпирон (таблетки), Фуросемид. Диуретичните лекарства се приемат в комбинация с масова инфузия. Такъв ход ще помогне на тялото да се освободи от натрупването на токсини.
 3. Изисква се прием на лекарства за намаляване на желанието за алкохолни напитки. Тук условно се разграничават три ситуации: ако се отбележат случаи на афект и силно свръхвъзбуждане, е необходимо да се приемат антипсихотици под формата на "Оланзапин", "Халоперидол" или "Клозапин". Изброените лекарства ще предотвратят халюцинациите; за облекчаване на потиснатото състояние, възникнало поради изоставянето на алкохол, е необходимо да се приемат антиконвулсанти като "Карбамазепин". Лекарството частично ще облекчи пристрастяването и апатията; ако се открият проблеми със съня, кошмари, твърде потиснато настроение, тревожност, внезапни пориви на „напитка“, ще се наложи антидепресанти. По-добре е да изберете "Флувоксамин" или "Амитриптилин", те ще облекчат тези симптоми. Важно е да се разбере, че всички горепосочени лекарства са психотропни! Поради тази причина фармацевтите изискват рецепта от Вашия лекар. Не се самолекувайте, консултирайте се със специалист!
 4. За пациенти със симптоми на абстиненция лекарствата, които повишават всички метаболитни процеси в черния дроб, са задължителни. Този орган е засегнат от токсини и продукти на разпад, така че той трябва да бъде почистен и възстановен. Хепатопротекторите се консумират през устата, изберете екстракт от млечен трън или Essential Forte. Второто лекарство рядко се предписва венозно.
 5. При симптоми на отнемане е необходимо да се приемат хапчета за сън и успокоителни. Подходящи "Зопиклон", "Диазепам." След като ще бъде направено заключението от острото състояние, трябва да преминете курс на лечение, за да подобрите кръвообращението в мозъка. За тази цел се приемат таблетки или се прилагат интравенозно следните лекарства: аскорбинова киселина, пиридоксин, тиамин, токоферол, алфа-липолова киселина, пирацетам, актовегин, церебролизин, солкосерил.
 6. За напълно облекчаване на симптомите на отнемане е необходимо да се приемат лекарства, които ще излекуват пациента от алкохолна зависимост. Лекарствата от този тип предизвикват негативни асоциации и физиологични реакции: страх от смърт, повръщане и др. Всичко това се случва, когато пациентът се опита да преобърне чаша или две. В резултат на това пациентът напълно отказва алкохола.

Лечение на въздържание от лекарства

Лечението на симптомите на абстиненция, които се появиха на фона на наркоманията, се провежда в специални клиники. Медицинските институции имат опит в работата със сложни пациенти, така че те бързо постигат резултати. Лечението се провежда на няколко етапа.

 1. Провеждане на ускорена детоксикация с лекарства, които блокират опиоидните рецептори. Този вид лекарства включва Налоксон.
 2. На пациента се предписват лекарства, които влияят върху дейността на централната нервна система. Списъкът им включва транквиланти, антипсихотици, хапчета за сън, антидепресанти.Един от ефективните тандеми е смес от "Tramal", "Klofelin", "Tiaprida".
 3. За облекчаване на мускулните болки на пациента се предписва Ибупрофен или друго лекарство, което не включва стероиди. Медикаментът работи добре в комбинация с топла вана и масаж.
 4. За да се премахнат безсънието, кошмарите, прекомерната тревожност, психопатията, се предписва Geminevrin. По-долу е приемът на лекарства, които се свързват с опиум рецептори (Бупренорфин, Метадон и др.).

Синдромът на отнемане е сложно заболяване, което се появява на фона на отказ от алкохолни напитки или намаляване на техния брой. Оттеглянето се придружава от психоемоционално и физическо разклащане. Почти всички случаи изискват специализирана намеса. Не се самолекувайте, консултирайте се с лекар!

Видео: как да се лекува махмурлук

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт