Как да си приготвим вино от дюля у дома

Дюля означава близък роднина на крушата и ябълката. Поради факта, че в него са концентрирани много танини, вкусът е тръпчив. Съдържанието на захар е доста ниско, така че е необходим специален подход при производството на винени напитки.

Как се прави дюля вино

Характеристики на дюля

 1. В продължение на много векове хората са знаели, че има дюля, чието родно място се счита за Китай. Някои обаче смятат, че първоначално този плод се е появил в Иран и Кавказ. Днес дърветата с тръпчиви плодове растат почти навсякъде, където климатичните условия допринасят за това.
 2. Една от особеностите на дюлята е, че може да расте на храсти или дървета, които варират по дължина в диапазона от 0,7-5 метра. Форматът на плодовете е набръчкан, подобен на круши и ябълки. Формата може да бъде сферична или с формата на сълза.
 3. Пулпът на практика е лишен от сок. Той е тръпчив, сладостта присъства, но не е твърде изразена. В повечето случаи дюлата е твърда отвътре, дори когато е напълно узряла. Пулпът съдържа много семена с кафеникав оттенък.
 4. Когато плодовете се берат, при спазване на всички условия на стареене те могат да лежат поне шест месеца. Това е доста дълъг период, който насърчава хората да се запасяват с подаръци за бъдещето и да приготвят допълнително винени напитки на тяхна основа.
 5. Интересното е, че в прясна форма тези плодове практически не се използват. Те плетат, имат тръпчив послевкус, не винаги приятен, когато се консумират. Често дюлите правят конфитюри, конфитюри, компоти и вино.

Изисквания за сурови материали

 1. Ако точно сте решили, че ще правите алкохолна напитка, тогава се уверете, че суровините отговарят на всички изисквания. Ако плодовете са били събрани сравнително наскоро, те не са подходящи за производство на вино. В този случай е необходимо да се вземат по-успешни екземпляри, които са напълно узрели и лежат известно време. Можете да разберете, че суровината е готова за употреба чрез миризма и пулпа. Той ще стане мек, а ароматът ще бъде плодов.
 2. Такива изисквания се дължат на факта, че когато остаряват у дома, плодовете увеличават количеството захар в състава. В същото време обемът на танините намалява. Тези качества се отразяват най-добре във вкуса на крайната напитка, тя ще бъде богата и мека. За да се поддържат плодовете след прибиране на реколтата е необходимо най-малко няколко седмици. Ако обаче сортът закъснее, този период автоматично се увеличава до няколко месеца.
 3. Преди основните манипулации плодовете трябва да бъдат подредени, след което всички развалени и изгнили трябва да бъдат елиминирани. Изплакнете плодовете не е необходимо. Ако се получи силно замърсяване, разтрийте образеца със суха кърпа. Опитните винопроизводители препоръчват използването на японска дюля. Крайната суровина е необичайна и много вкусна. В него обаче има малко киселини, така че трябва да разреждате сока с вода. Някои заместват течността с ябълков сок.

Вино по класическата рецепта

Класическо вино от дюля

 1. Реколта около 10 кг. плодове, след това премахнете опашките и нарязайте всеки екземпляр на 2 секции. Отстранете средата с костите. Избършете пулпата, сгънете в купа и смесете с 500 g. гранулирана захар и същия обем вода. Покрийте съдовете с марля, оставете на тъмно за няколко дни. Разбърквайте няколко пъти на ден.
 2. Когато приключат 3 дни, филтрирайте, нужен е само сок. Изсипете 150 г на литър. гранулирана захар и 8 gr. ананаси. След омесване прехвърлете състава в резервоара за ферментация, дръпнете ръкавицата. Направете дупка в него. Оставете на тъмно и топло. След 5 дни въведете 60 g. гранулирана захар на литър.След същия период от време добавете още 50 g.
 3. Ферментацията на напитката може да продължи от 25 до 55 дни. В този случай периодът пряко зависи от активността на дрождите и температурата на помещението, в което се съхранява детайлът. След определен период от време газът престава да се отделя от водния уплътнител. В дъното вече започва да се вижда хлабава утайка. Самата течност се изяснява.
 4. Ако след 50 дни ферментацията не спре, прехвърлете съдържанието на контейнера в нов и чист контейнер. Никога не докосвайте утайката. В противен случай готовото вино ще почувства горчивина. За останалото, след ферментация, изцедете виното от утайката през епруветка.
 5. Опитайте напитката на вкус. Ако е необходимо, добавете захар, за да увеличите сладостта на състава. Също така, ако желаете, напитката може леко да се фиксира с водка. Приемайте силен алкохол в количество от 2 до 15% от общото количество на оригиналните суровини.
 6. След това приготвеното вино се излива в отделен чист съд. Напълнете го до ръба, така че да няма контакт с кислород. Затворете с плътно покритие. Ако се добави захар, след това задръжте състава с водна пломба за още 10 дни.
 7. След това преместете напитката на хладно място с температура около 10 градуса. Експозицията трябва да бъде около шест месеца. Благодарение на тази процедура вкусът ще се подобри значително. Докато се появи утайката, изсипете напитката през епруветката. Систематично провеждайте такива манипулации.
 8. Ако утайката вече не се появи, можем да кажем, че напитката е готова. Опаковайте го в по-малки бутилки и съхранявайте. Срокът на годност на виното е около 3 години. Освен това силата му достига от 10 до 12 градуса.

Винена мая

Дюля вино с мая

 1. Сварете сок от 9 кг. дюля. Трябва да получите около 5 литра. питие. Благодарение на тази рецепта виното ще излезе със сила около 18 градуса. В допълнение, срокът на годност на тази напитка се увеличава, в сравнение с предишната рецепта.
 2. В този случай обаче ще жертвате вкусови нотки, те ще излязат не толкова ярки. Цветът ще стане по-тъмен, а ароматът - по-слаб. Тук има плюсове. Процесът на готвене е много по-бърз. Освен това няма да страдате толкова от процеса на ферментация. Важно! Ако искате да подобрите малко тази рецепта, можете да прибягвате до помощта на ензим пектин. Такова вещество се продава във всяка винарна. За да направите наистина вкусно вино, превърнете дюля в картофено пюре. Въведете ензима пектин и оставете мъстта за известно време. Следвайте инструкциите на опаковката с ензими. Само за няколко часа пектинът ще се разгради в плодовете. В резултат на това сокът ще се открои лесно. След отстраняване на останалия ензим от пивната мъст, течността ще трябва да се затопли. Въпреки това, винена мая все пак ще е необходима.
 3. Сега ще разгледаме подробно как да направите сок. Измийте плодовете и се отървете от развалени места и плодове. Поставете дюлята в тенджера (8-9 кг.). Напълнете продуктите напълно с вода (3,5 л.). Изчакайте да заври и варете още една трета от час. Дюлята трябва да придобие лек кафеникав оттенък. Изчакайте компотът да изстине.
 4. Извадете плодовете и нарежете на произволни парчета. Извадете сърцевината. Намачкайте дюлята с пасатор. Разтворете 3 кг в компот. захар. Изсипете сок от 2 лимона. Добавете 10 gr. винена киселина. Разбъркайте и изсипете в подходящ съд.
 5. Течността трябва да заема приблизително 2/3 от обема на такъв контейнер. Добавете тук предварително разредена мая с горната дресинг (направете всичко според инструкциите). Поставете водна пломба и изпратете контейнера на тъмно място при температура 25 градуса. При винената мая процесът на ферментация ще бъде много по-бърз.
 6. След 8-10 дни газът вече няма да се отделя от водния уплътнител. Напитката ще озари значително. В долната част можете да видите утайката. На следващо място, следвайте класическата технология. Изцедете виното през сламка от утайката в друг съд.След това изпратете опаковката на хладно място за няколко месеца.
 7. Систематично преглеждайте напитката и ако е необходимо, изцедете я от утайката. Изсипете в отделни бутилки, след като съставът се озари. Дегустацията може да се извърши само след шест месеца. Виното може да се съхранява повече от 3 години. Запазва напитката на тъмно и хладно място. Колкото по-дълга е експозицията, толкова по-вкусно е виното.

Крайната отвара е доста необичайна в сравнение с подобни сортове. В днешната статия разгледахме най-важните характеристики, засягащи производството на вино за собствените ни нужди. Научихте всичко необходимо и можете да започнете процедурата.

Видео: приготвяне на вино от японска дюля

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт