Как да се отървете от паник атаките сами

Дори и най-щастливият изглеждащ човек има свои трудности, за които никой не знае. Паническите атаки се считат за един от видовете психологически проблеми. Те се случват внезапно, засенчвайки благоприятните часове от живота. Човек не може да се отпусне и да се наслади на настоящия момент, защото всеки път трябва да бъдете нащрек. Ако ви е омръзнало да се борите с атаки, нека да разгледаме начините за трайно „убиване“ на неразположение.

Как да се отървем от паник атаките

Защо се появяват паник атаки

 1. Наследствеността е най-сложният, дългогодишен, предразполагащ фактор. Ако пристъпите на страх са наследени, подгответе се за дълга и трудна борба с тях. За да идентифицирате генетична предразположеност, трябва да попитате роднини на майката и бащата. Ако те също имат проблеми с атаките, тогава ситуацията е ясна.
 2. Има и други сериозни причини, например заболяване, свързано с възпалителни процеси във вътрешното ухо, болест на Коновалов, посттравматичен синдром, хипотиреоидизъм и други заболявания. Те също включват недостиг на витамин В в организма, неправилно небалансирано хранене. Когато човек постоянно яде една и съща храна, се появяват смущаващи симптоми.
 3. Фобията също може да причини панически атаки. Ако имате определени страхове или нещо може да ви ужаси, трябва да стоите далеч от пожарите, доколкото е възможно. За борба с фобиите е по-добре да се консултирате с психолог, който ще състави сложна терапия.
 4. Лоши навици, неправилен начин на живот, загуба на любим човек, неуспех в кариерата, кавги и раздори в семейството - тези и други краткосрочни причини рушат психоемоционалния фон на човек. Паник атаките могат да се появят толкова внезапно, колкото и да изчезнат. В такава ситуация си струва да обърнете специално внимание на спокойствието си, да се отпуснете повече и да спите.
 5. Многобройни изследвания на учени потвърдиха, че несигурните хора най-често са изложени на панически атаки. Ако принадлежите към тази категория хора, потърсете начини за справяне с проблемите на личността. Регистрирайте се за обучение, изкачете се по стълбата на кариерата, изключете всичко, което ви кара да се чувствате несигурни.
 6. Понякога се появяват панически атаки поради употребата на твърди антибиотици, които са пристрастяващи или имат редица други странични ефекти. Тези лекарства включват риталин и флуорохиноли. Помолете специалист да ви изпише друго лечение.
 7. Хората, които често се „облегнат“ на чаша, след отказ от алкохол, страдат от тежък махмурлук. Това състояние се нарича синдром на отнемане, който е придружен от прекомерно чувство на тревожност, нервни разстройства, включително конкретни панически атаки. В такава ситуация е по-добре да се подложите на лечение в клиниката, специалистите ще окажат помощ и подкрепа.
 8. В някои случаи могат да възникнат внезапни пристъпи на паника поради така наречения хипервентилационен синдром. Това е състояние, което се развива, ако постоянно дишате пълноценно. При такива обстоятелства балансът на кислорода и въглерода се променя. При хипервентилация на белите дробове започва ускорен пулс, виене на свят, всичко това води до началото на пристъп.
 9. Много често можете да наблюдавате ситуация, при която паническите атаки се появяват в резултат на многократни действия, преживени по-рано. Ако в онези дни същите тези действия предизвикаха атака, тогава при проектиране на събития е възможно внезапни атаки да се появят отново.Тази функция се нарича познавателна, поведенческа.
 10. Антидепресанти, стимуланти или други фармацевтични лекарства, предписани от лекар или приети по лична инициатива, могат да провокират атака. Също така сред причините може да се отнесе употребата на лекарства, които не могат да се смесват помежду си.
 11. Заслужава да се спомене такъв аспект като сърдечно-съдови заболявания. Ако има такива, хората са наясно със сложността на ситуацията и възможен фатален изход. Страхът от смъртта е ужасяващ, което причинява замаяност и остри панически атаки. За да определите точната диагноза, която трябва да направите кардиограма на сърцето, не изпадайте в паника напразно.

Симптоми на панически атаки

 1. Основният симптом, който изпраща тревожен звънец до мозъка, е замаяността. Паник атаките допринасят за отделянето на адреналин, човек усеща опасността от ситуацията и я изпомпва още повече.
 2. Ако това начало на атака не е преодоляно, се появява задух, сърцето започва да бие силно, кръвното налягане се повишава и се наблюдава ускорено изпотяване.
 3. Паник атаките са подробно проучени, така че можете да добавите още няколко към описаните по-горе симптоми. Това е пулсираща болка в слепоочията, състояние на задушаване, понякога сърдечна болка, стягане на диафрагмата, нарушена координация на движенията, замъглено съзнание, гадене и повръщане, жажда, загуба в реално време, интензивно вълнение и не оставяне на чувство на страх.
 4. Също така си струва да се отбележи, че пристъпите на паника могат да бъдат придружени от треперене в ръцете и по цялото тяло, болки в костите, втрисане (хвърля го първо в жегата, после в студа).
 5. Някои хора подчертават, че началото на атака при тях е слабост в краката и бавно дълбоко дишане, поява на мухи в очите и замъглено зрение.
 6. Не всички хора могат да се координират навреме и да се справят със ситуацията. Наред с горните симптоми се появяват и най-скритите страхове и фобии. При такива обстоятелства човек просто губи контрол над себе си.

Последствия от панически атаки

 1. Както може да се разбере от причините и симптомите, пристъпите на паника не се появяват по график. Те изпреварват хората изненада, на най-неподходящите места или благоприятни моменти от живота.
 2. Какво следва това? Само една атака може да допринесе за развитието на фобии, страхове на хората или на улицата, животни, тъмнина, безобидни неща.
 3. Хората, страдащи от внезапни пристъпи на страх, скоро започват да избягват публиката, да се самопоглъщат, да се превръщат в изнудници, губят близкия си кръг и съмишленици.
 4. Ако не се справите с атаките, започва разстройство на личността. Това е психо-емоционална среда, която страда най-много. При липса на помощ от страна, пренебрегваните случаи на практика не могат да се лекуват.
 5. Колосалното самосъмнение също се развива. Засяга външния вид, някои лични качества, професионалната сфера на дейност, отношенията с втората половина и децата.
 6. Заслужава да се спомене, че постоянните пристъпи на паника водят до нарушаване на съня, увеличаване на тревожността, дистрофия и пълен отказ от храна всеки ден. Загубата на апетит и дехидратация водят до нарушаване на дейността на жизненоважните системи и органи.
 7. Интересно е, че пациентите с такива симптоми не искат да споделят проблемите си с роднини или приятели. Също така хората, които са постоянно подложени на панически атаки, не се опитват да стигнат до сесия при психолог. Всичко това води до разпад на нервната система.

Медикаменти за панически атаки

Медикаменти за панически атаки

 1. Изключително ефективни средства за пристъпи на паника са инфузии на базата на маточина, Valerian officinalis и жълт кантарион. Добавете билки или успокояващи екстракти в чай ​​според указанията. Резултатът се появява почти веднага. Не злоупотребявайте с наркотици, те не са толкова безопасни, колкото може да изглежда на пръв поглед.По-добре е да се консултирате с медицински специалист онлайн или да посетите лекар за точни препоръки за дозиране.
 2. В аптеката можете да закупите лекарства, които имат седативен ефект. Ефектът от приема на лекарства ще дойде след 20-30 дни, така че за този период си струва да се изключат ситуации, които могат да предизвикат пристъп. Успокоителните се борят с безсънието, успокояват, но не могат да премахнат тежка невроза. Експресни представители са Novopassit, Persen.
 3. Седативите със силен терапевтичен ефект включват успокоителни. За да закупите лекарства, е необходимо да посетите специалист предварително и да получите рецепта. Вече с него можете да закупите "Феназепан" или "Грандаксин". Когато се приемат правилно и при липса на атаки, провокиращи атаки, тези лекарства ще имат положителен ефект върху централната нервна система.
 4. Пристъпи на паника могат да възникнат поради податливост на депресия. Ако това състояние бъде открито от лекар, той може да предпише антидепресанти. Разбира се, те рядко се използват за борба с гърчовете, но ако имате депресия, тогава такива лекарства ще бъдат изключително ефективни за повишаване на „морала“.

Психологически методи за справяне с паническите атаки

 1. Дишайте. Определени упражнения помагат за концентрация. Когато паниката се почувства, поемете дълбоко въздух и издишайте. Регистрирайте се в секцията за дихателна гимнастика - Пилатес. Опитните инструктори ще ви научат да правите всичко както трябва, така че в точното време ще приложите тази техника за справяне с атаки.
 2. Релаксиращ. Ако атаките се появиха на фона на хронична умора, време е да се отпуснете малко. Вземете по-често вана с ароматни масла, спи повече, отидете на почивка. Психолозите казват, че 80% от хората се лекуват по този начин.
 3. Приемете емоциите. Методът е ефективен, но изисква определени психологически усилия от ваша страна. Бъдете наясно какво се случва, разберете същността на причината защо се появява паника. Умствено изкоренете причината, не позволявайте на гърчовете да завладеят ума ви.
 4. Персонализирайте се. Продължавайте да повтаряте, че сте силна и целенасочена личност. Водете дневник и записвайте всичките си победи в него. Всеки път поставяйте знак плюс, ако сте успели да предотвратите паника. Така разбирате, че е много по-силен от гърчовете.

Правила за лечение на панически атаки

Има някои правила, които трябва да спазвате, когато лекувате внезапни пристъпи на паника.

 1. Тренирайте нервната си система, развийте „имунитет“ към стресови ситуации, не позволявайте на външни стимули да ви ужасят. Паник атаките не са патология; те могат да бъдат изкоренени, ако ситуацията се подхожда правилно. Не се навивайте, не се занимавайте със самобичуване и самохипноза.
 2. Не се заключвайте, не е необходимо да седите сами вкъщи. В никакъв случай не се затваряйте от семейството и приятелите си, те ще могат да ви помогнат. Прекарайте повече време на открито, отпуснете се, не влизайте с глава с работа. Отделете време за релакс: къпане, четене, гледане на забавни филми.
 3. Доказано е, че правилно подбраната музика може да изведе човек от депресия. Не е необходимо да го включвате силно, достатъчно е леко да заглушите звука и да легнете да си почивате или да се занимавате с домакински работи. Опитайте се да не седите наоколо, когато се чувствате прекалено депресирани. Не позволявайте на депресията да ви покрие с главата.
 4. Лошите навици, по-специално алкохолът и тютюнът, разрушават нервната система. Грешка е да се смята, че това не е така. Напълно премахване на зависимостите. В противен случай рискувате да срещнете ежедневни и по-дълбоки панически атаки.
 5. В напреднали случаи човек може да се откаже и изобщо да не се бие. Ако забележите, че ситуацията излиза извън контрол, не се колебайте да потърсите помощ от специалист.Психолозите са необходими, за да помогнат на хората да се преборят със своите фобии и страхове.
 6. Упражнението ще помогне да изхвърлите адреналина, което обикновено предхожда паник атаките. Затова активно се занимавайте със спорт! Регистрирайте се за танци, започнете да посещавате фитнес залата, кънки (ролери, колело, ски и др.). През лятото плувайте в водоемите.
 7. Приятните филми в весела компания ще ви помогнат да се справите с внезапните атаки. Но трябва внимателно да изберете филма и околната среда, така че никой и нищо да не допринася за развитието на атаката. Дайте предпочитание на комедийните сюжети, кажете „Не!“ трилъри, ужаси, екшън филми.
 8. Разбира се, нито една техника няма да бъде ефективна, освен ако не се настроите положително. Когато отново имате смущаващи мисли, които обикновено причиняват паника, спрете. Определено опитайте да преминете към нещо друго, положително, светло.

Как да се справим с внезапни пристъпи на паника

Има някои препоръки, които могат да ви помогнат да предотвратите остра паническа атака.

 1. Когато усетите, че ви предстои ужас, затворете очи и се отпуснете. Помислете за хубавите неща, след което легнете и се опитайте да заспите. Ясно е, че веднага да изпаднете в сън няма да се получи. Но дрямка няма да ви навреди.
 2. Всеки човек има своя собствена песен, която пее с удоволствие под душа, докато шофира кола или докато готви. Ако се появи паника, започнете да пеете на глас, но само песента не трябва да бъде тъжна. Дайте предпочитание на забавната музика, по-добра от тази на децата
 3. Ако острите пристъпи на паника са придружени от загуба на реалност, замъгляване на съзнанието, драстично изгряваща топлина в тялото, отидете до душа и се охладете. Или измийте лицето си и областта зад ушите със студена вода, след което се огледайте в огледалото. Опитайте се да уловите момента, в който паниката бързо ще отстъпи.
 4. Можете да се справите с внезапните пристъпи на паника, като изпиете чаша горещ чай с маточина и мед. Такава напитка не само успокоява, но и е склонна да спи. Следователно, най-вероятно ще успеете да отдъхнете малко.
 5. Вземете навика да правите масажи с палми, когато паниката ви улови изненада. Натиснете мембраната между показалеца и палеца. Натиснете, бройте до 5, освободете. Манипулацията се извършва, докато не се успокоите.
 6. Винаги носете дъвка със себе си. Ако започнете да изпадате в паника, да го дъвчете, мозъкът ще премине за известно време. Вълнението и изтръпването ще отшумят, тогава просто трябва да хванете това състояние и да се разсеете с приятни неща. Обадете се на семейството си, слушайте музика, занимавайте се с домакински работи.

Има много причини, които може да срещнете. Те провокират появата на панически атаки отново и отново, така че експертите препоръчват да се премахнат пожарите възможно най-скоро. Уговорете среща с терапевта или използвайте описаните по-горе методи.

Видео: как да преодолеем страха

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт