Как да отговорим на грубостта: съвет от психолог

Всеки родител инвестира максимум полезни качества в отглеждането на децата. По-младото поколение е научено да бъде учтив, дружелюбен и да уважава по-възрастните. По-късно, когато човек преминава в зряла възраст, той вече развива определени мисления и навици. Но, за съжаление, не всеки има положителни качества, както се казва, по природа.

Как да отговорим на грубостта

Защо хората са груби

 1. Липсата на любов е най-важният фактор. Когато човек не получава достатъчно внимание в детството, грижите, любовта от родителите си, той се отчуждава и зъл. Това поведение се проявява в желанието да се откроява, индивидът се опитва да бъде забелязан. Липсата на внимание насърчава човек да се включи в словесни схватки за всяка възможност, да бъде груб, да неуважи хората, по-възрастни от себе си. Всичко това идва от детството. С неправилното възпитание и липсата на любов, детето е много капризно за родителите си, най-накрая да му дадат част от своето „ценно” време. Това поведение преминава в зряла възраст. Съзнанието автоматично запомня метода на манипулация, като единственият вариант за привличане на вниманието.
 2. Самоутвърждаването е друг критерий, който определя груб човек. Такъв сценарий се наблюдава само в случаите, когато индивидът е груб спрямо опонента си, който е по-нисък от него по някакъв начин (по сила, материално благополучие и т.н.). Тоест, оказва се, че силните обиждат слабите и поради това се утвърждават. Най-често хората, които са надарени със сила или тези, които имат средно тегло в определен кръг на общуване, се държат по този начин.
 3. Неспособността да се аргументира нечия позиция е третият аспект, който засяга човешкото поведение в обществото. Често, когато започва словесна схватка или дискусия, човек, който няма какво да каже повече, прибягва до грубост. Съвременното общество нарича това поведение „преход към индивида“. Мъж се опитва да обиди събеседника си, като посочва недостатъци във външния вид на последния, неговата материална сигурност и семеен план. Когато човек няма причина, той преминава към крещяща грубост.
 4. Умората е често срещан фактор, който определя междуличностното поведение на човек и отношението му към другите. Честото излагане на стрес, постоянната липса на сън, лошите отношения с роднините и много други аспекти могат неволно да провокират индивида към грубост в най-неподходящия момент. Всеки съвременен човек се сблъсква с това, дори с излагане на „боа констриктор“ и стабилна психика.

Как да се отговори на грубостта: съвети за шофьорите

 1. Спестете си време. Ако попаднете в ситуация, в която друг участник в движението започва да бъде груб, не губете времето и здравето си за него. Шофьорите, които не могат да участват по тясна пътна алея и застават с качулка за качулка, напомнят на два овена. В такава ситуация действайте разумно, пропуснете глупака, защото той е „в огън“. Уверете се, че сте напълно на заден ход и той не е способен на нищо, освен да се движи по права линия. В същото време се усмихвайте на хамала, осигурявайки си спокойствие за целия ден.
 2. Отпуснете се от пътя. Ако често сте принудени да пътувате из града с кола по професия, отделете време за почивка. Не е необходимо да спирате в кулоарите в града и да спите. Достатъчно почивка, направете загряване за цялото тяло и очи.Психолозите дават такива препоръки, защото често самият водач провокира грубост на други участници в движението. Ако започнете да забавяте пътя по пътя, другите ще подават бип и вълна. Трябва да прибягвате до загряване и почивка, когато всички шофьори наоколо се възприемат като нетърпеливи ездачи.
 3. Научете се да се държите в неконтролируеми ситуации. Някои шофьори, особено млади, нямат такт и сдържаност по обществените пътища. Ако не сте успели да избегнете кавга с хамала, не се опитвайте да говорите нормален език с него. Първо, затворете вратите и прозорците на колата, насочете DVR към нарушителя. По този начин ще записвате неправомерни действия от страна на друго лице. Няма нужда да водим малки разговори и да се опитваме да докажем нещо на наглото. Често такива гнева завършват в битка. Опитайте се да напуснете мястото или се обадете в полицията с регистрационната табела на втория шофьор.
 4. Бъдете внимателни, докато шофирате. Даваме пример, за да улесним разбирането на какво става въпрос. Вие сте първият, застанал на светофара, зяпнал, разсеян, светва зелен сигнал. Задните шофьори започват да издават бип непрекъснато, за да ви накарат да се движите. Ситуацията изглежда проста, но предизвиква много раздразнения. Не е необходимо да свивате и махате с ръце в отговор. Махнете се и мигнете на шофьорите с аварийната банда, извинявайки се за грешката си. За да се справите с грубостта на пътя, не трябва да сте виновник за тази грубост. В същото време, ако сте хванали шофьора да стои изненадан, не му сигнализирайте, че има урина. Мигате дългия лъч, настоявайки ви да започнете да се движите.
 5. Облекчете стреса от шофирането. Всеки модерен човек поне веднъж в живота си се е сблъсквал с грубостта на пътя. След тежък ден и атаките на други шофьори, индивидът се чувства морално изтощен, като изцеден лимон. Психолозите дават своите съвети по този въпрос. Те препоръчват да се обаждате на роднини и да се оплаквате банално, за да облекчите стреса и да извикате хамала с всички възможни думи. Повярвайте ми, ще ви стане по-лесно.

Как да се справим с грубостта в магазина

 1. Обръщение към ръководството. Ако редовно се сблъсквате с грубостта на служителите в магазина, няма смисъл да губите нервите си пряко от производството. Поискайте книга за оплаквания, посочете ситуацията. След това се обърнете към висшето ръководство с молба да се носи отговорността на хамовете. Ако властите не са съгласни с това, напишете жалба до прокурора, за да изпратите ревизия в посочения павилион. Никога не оставяйте грубостта безнаказана.
 2. Вземете универсални фрази. Ако не сте от онези, които ще се притесняват от жалби и прокурори, направете друго. Когато чуете поредната грубост от служителите на магазина, дайте му факти, които са трудни за оспорване. Например, започнете да говорите за размножаването на октоподи или помнете историята на Испания. Няма значение какво точно казвате. Основното нещо е да го направите с умен поглед и разсъждение по философски начин. Опитайте се да вкарате продавача в ступор, така че той да се почувства глупав и да стане мълчалив.

Как да отговорим на грубостта на началника

Как да отговорим на грубостта на началника

 1. Ако вашият шеф принадлежи на мощни хора, никога не пропуска възможността да бъде груб, запомнете механични фрази. Отговорете му автоматично: „Да, прав сте“, „Съгласен съм с вашето мнение“, „Е, ще го направя.“
 2. Когато ръководството постоянно крещи, признайте, че сте се изгубили от крещенето. Опитайте се да говорите нормално с шефа си, така че той да не приема думите ви за злоба.
 3. Уведомете шефа си, че неговото мнение е важно за вас. Помолете да не викате и предложите да обсъдите ситуацията в спокойна атмосфера. Отвореността за диалог ще обезсмисли всеки хам.
 4. Някои правят грешката да започнат да се извиняват на началниците. Това е безполезно. Казаха ви да го направите, направете го. Не се държи като малко дете.
 5. Не бъдете груби в замяна, ако не искате да бъдете освободени от поста си. Изключително лесно е да се забъркаш в скандал, когато всичко е уморено и няма повече сили за работа. Тази препоръка не се отнася за колегите, не им позволявайте да се унижават.
 6. Много опитни лидери възприемат мълчанието на подчинените като игнориране. Затова винаги търсете думи, за да изразите правилно. Не мълчете като риба; ако е необходимо, защитавайте разума си.
 7. За да не предизвикате още по-голяма грубост от страна на готвача, нека го изкаже. Увийте на мустаци всичко, което главата ще каже. Не прекъсвайте, отговаряйте само след приключване на монолога на властите.

Как да се отговори на грубостта на колегите по време на работа

 1. Знаете как да се представите правилно. Ако току-що сте влезли в нов екип, опитайте се да изглеждате като приятелски настроен човек. В същото време пояснете, че не бива да се обиждате. Винаги се изразявайте ясно и ясно, за да не изглеждате като „парцал“.
 2. Никога не показвайте своята несигурност пред непознати. Тези, които са близки до вас, но не и вашите колеги, може да знаят тази ваша черта. Вярвайте в себе си и не позволявайте на хамалите да навредят на суетата ви. Винаги се усмихвайте в отговор на грубост, изразявайте се монотонно, но силно.
 3. По време на работа запомнете социалната значимост. Ако колегата ви е с по-висок ранг, не се сприятелявайте с него. Когато линията между шефа и приятел е преодоляна, мениджърът ще започне да бъде груб към вас по-често от другите (поради приятелството).
 4. Покажете се като истински професионалист в областта, в която работите. Не показвайте открито некомпетентност. Начинаещите винаги получават цялата шиша, те са груби, откъсват се. Не се доказвайте като такъв, бъдете професионалист.
 5. Не бъди черна овца. Това правило е подходящо за живот, но в работна среда е по-добре да се слеете с тълпата и да не предизвиквате негативни емоции. Уважавайте стойностите на екипа, така че те да ви помогнат в момента на сблъсък с хам.

Как да се отговори на грубостта в Интернет

 1. Съвременните хора не могат да си представят живота си без глобална мрежа. Често, оставяйки коментари в социалните мрежи и блогове, можете да се срещнете с грубост. Хората често се провокират взаимно на агресия. Оттук започва словесна схватка. За съжаление, не всеки е в състояние да отговори на грубостта.
 2. Често хората седят на форуми, по време на кореспонденция започва кавга от различен характер. Оттук възниква неестествен интерес, който в крайна сметка ще се окаже прав. През целия ден можете многократно да проверявате съобщения и да преминете през главата на по-нататъшното развитие. Обмисляте как да отговорите на грубостта и да защитите своята гледна точка.
 3. В този случай не бива да се разстройвате и да изневерявате, поне това не е правилно. Вашите преживявания не са интересни за никого и са насочени към празнотата. Струва си да се обмисли внимателно, че прекалено агресивните хора не са напълно здрави. Те не могат да изхвърлят гнева си никъде, освен в Интернет. Помислете, че такива личности са невалидни.
 4. Затова човек не трябва да реагира остро на грубостта под постове и по форуми. Самодостатъчният и адекватен човек може да ви направи забележка и да ви обясни какво грешите, няма да прояви агресия. В този случай можете да продължите диалога и да разберете кой стои зад истината. Не отговаряйте с агресия на грубостта, като правило такива безсмислени разговори не свършват дотук.
 5. Има изход при работа с неподходящи хора. Препоръчва се да се води диалог с тях, както с малки деца. Отговорете на всички груби фрази със спокойствие и сарказъм. Не се напрягайте и не се притеснявайте още повече. Всички безполезни заплахи ще останат в Интернет. Не хабете нервите си за грубост и празни забележки.
 6. В друг случай, ако схватката е започнала между вас и вашия приятел, по-добре е да не продължавате диалога и да се срещате в реалния живот. Обсъдете проблемите лице в лице без публично унижение.Често хората, които потискат агресията в реалния свят, често я разпръскват под формата на грубост в Интернет. В този случай се грижи за нервите си, това не е твоя грижа.

Действия срещу грубостта от непознати

Действия срещу грубостта от непознати
Покажете съжаление

 1. Ако не можете спокойно да реагирате на груби думи и обидни фрази, проявете състрадание и се смилете върху губещия. Действията му показват, че в душата хамът е нещастен. Най-вероятно той има проблеми или просто безполезен живот.
 2. В този случай агресивните хора се опитват да компенсират липсата на внимание с агресия и грубост. Отнасяйте се с такъв човек състрадателно. Разберете, че той е слаб, тогава реакцията ще се промени коренно. Основното нещо е да не се оправдавате.

Шега в отговор и философия за зареждане

 1. В отговор на грубостта се опитайте да изхвърлите умна и сложна фраза. Директно задайте на хамала риторичен въпрос, който е труден за разбиране. Агресивният губещ няма да разбере какво иска от него и ще се откаже от диалога.
 2. Опитайте се да отговаряте на груби фрази с фина шега със смисъл. В такава ситуация нарушителят ще загуби. Ако не можете да се шегувате по темата, струва си да проявите съчувствие. Дръжте се на прости фрази и не приемайте остри думи присърце.

Отговорете грубо

 1. Този метод не е напълно правилен. Да прибягвате до него или не е ваш собствен бизнес. Може да се окаже различно, отколкото сте възнамерявали. Не е напълно правилно да се отговори на грубостта на грубостта. Обикновено първо на ум идва подобен метод.
 2. Ако решите да бъдете груби в отговор, важно е да разберете, че слизате до нивото на губещ, който е груб към вас.
 3. По този начин губите самочувствие. Ако често прибягвате до такъв метод, скоро вие сами ще се превърнете в хам.

Станете критик

 1. Важно е да се разбере, че критиката и грубостта са напълно различни неща. В първия вариант можете да проведете сравнително спокоен диалог и да защитите своята гледна точка. В случай на грубост човек изобщо не трябва да реагира на такъв човек.
 2. Неоправданата агресия не си струва нервите и вниманието ви. Обикновено това поведение не е насочено конкретно към вас, а към други участници в диалога или неоторизирани лица. Трябва да отговорите на грубостта с чувство за достойнство, не се спирайте на такова ниво.

пренебрежение

 1. За ваше спокойствие можете напълно да игнорирате агресивен човек. В резултат на подобни действия, хамалът скоро ще загуби интерес към вас. Човек ще потърси нов обект за схватка.
 2. Агресивните хора, които провокират такъв диалог, винаги чакат отговор. Колкото по-емоционален се развива разговорът, толкова повече грубост ще чуете за себе си. В този случай не проявявайте негодуванието си, това е целта на хаоса. Кажете, че такъв диалог не ви е приятен, не повече.

Можете да се срещнете с грубост по време на работа, в градския транспорт, по пътя към дома и дори в интернет. За да не си губите нервите, е необходимо да реагирате правилно грубо. Никога не се спирайте на нивото на нарушителя, това го очаква. Имайте самочувствие, не се срамувайте пред бургазлията.

Видео: как да реагираме на обиди

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт