Как да отглеждате разсад в торфени таблетки

Гмуркането или пресаждането на разсад от кутии в откритата земя е истински стрес за всяко растение. Има голяма вероятност от увреждане на кореновата система или гъбичка да дебне в чернозема. За да получите силен и здрав издънка от зърното, което ще даде богата реколта, съвременните летни жители използват торфени таблетки.

Как да отглеждате разсад в торфени таблетки

Предимствата на торфените таблетки

В специализирани магазини можете да намерите шайби с кафяв нюанс с различни диаметри с вдлъбнатина за семена. Отвън има мрежа с фина мрежа, която държи пресован торф с антибактериални добавки и минерални компоненти, които подхранват растението.

Има няколко предимства на таблетите:

 1. Основата е дишаща, така че кореновата система е постоянно снабдена с кислород.
 2. Такива алтернативни саксии са компактни и не заемат много място. Хапчета с малък диаметър могат лесно да се поберат в кутия изпод тортата.
 3. Разсадът по време на трансплантация не се отстранява от торфената основа, а се поставя в земята с нея.
 4. Външната обвивка се разтваря постепенно и първоначално предпазва незрелите растения от гъбички.
 5. Благодарение на минерални добавки и стимуланти на растежа, семената не се нуждаят от допълнителен тор, а издънките са силни и дават богата реколта.
 6. Торфените хапчета перфектно поемат капризни и нежни растения. Такива устройства често се използват за отглеждане на скъпи култури и разсад, които не понасят бране.

Как да изберем торфени таблетки

По-добре е да купувате таблетки с рохкава структура, тъй като при грубите и гъсто притиснати сортове кореновата система е слабо развита и става слаба. Иглолистните и цветята обичат кисела почва. Зеленчуците и ягодите трябва да се отглеждат в неутрална среда. Струва си да купувате таблетки в кутии, където е посочено нивото на киселинност.

Размерът има значение
Таблетки с диаметър от 24 до 36 мм са подходящи за малки семена от ягоди или петунии. Опции с размер от 41 до 70 мм се използват за отглеждане на патладжани, краставици, домати и зеле, които се нуждаят от много пространство за развитие на корените.

Спестяването е лошо
Някои градинари избират евтини таблети без хартиена обвивка, но е по-добре да не щадите пари и да купувате копия в картонени чаши. Първо, те са наситени с фунгициди, които ще предпазят растенията от гъбички. Второ, благодарение на черупката торфът поддържа формата си по време на подуване, в противен случай той ще се разпадне и ще се разпадне в ръцете му.

Как да използвате торфени таблетки

Преди употреба таблетките трябва да се накиснат във вода, така че да набъбнат и да се увеличат по размер 6 пъти, а понякога и 8.

Как да използвате торфени таблетки

 1. Можете да поставите торфената основа върху поднос, пластмасов или желязо, в пластмасова кутия изпод тортата или контейнер изпод ролките и други продукти, които не текат и имат капак.
 2. Вдлъбнатината за семената трябва да е отгоре, защото подутите таблетки е по-добре да не се обърнат.
 3. Трябва да спазвате разстояние между алтернативните саксии, в противен случай по време на растежа на разсада той може да се заплете с корени и ще бъде трудно точно да го разделите.
 4. По-добре е да вземете топла вода, след това торфът набъбва по-бързо. Изсипете течност върху тавата, така че да покрие таблетките с горната част. След 2-3 минути те ще започнат да абсорбират влагата и да се издигат нагоре.
 5. Ако е необходимо, добавете малко вода, докато торфът спре да го смуче. Изцедете останалата течност, така че да не се застоява в тавата.
 6. Ако е необходимо, можете да счупите решетката в горната част, за да разширите засетите площи. Огънете краищата навътре, така че да не се намесват и да не се прилепват един към друг.
 7. В случаите, когато в таблетката се поставя само едно семе, не е необходимо да се разкъсва мрежата.

Съвет: Торфените таблетки могат да се поставят на палет, в касета със специални клетки или в кутия, пълна с едър речен пясък, който ще отнеме излишната вода, предотвратявайки появата на гниене и гъбички.

Засаждане на семена на таблетка

Посадъчният материал се проверява внимателно и се подрежда, като се изхвърлят празни и повредени образци. Големи семена, като краставици или домати, се забиват в торф и се избутват с пръст навътре. Зърното трябва да е на дълбочина, която се изчислява по формулата: 2 * дължината на детайла. Отгоре се поръсват с слой хумус или внимателно се нанася торф от ръбовете до центъра на таблетката.

Засаждане на семена на таблетка

Малките семена, като ягоди или някои градински цветя, се берат с влажна клечка за зъби или кибрит. Поставете детайла в вдлъбнатината и леко поръсете с почва или го оставете отворен, ако културата харесва много светлина.

Колко да засадим
За да отглеждате обикновени разсад, например краставици или зеле, трябва да залепите 2-3 семена. Обикновено всичко се вкоренява, но трябва да оставите само най-силния и силен кълн. Внимателно издърпайте останалите.

Скъпите копия харчат по-икономично: за 1 таблетка торф само 1 семе, максимум 2, за да сте сигурни, че културата ще поникне.

Оптимални условия за отглеждане на разсад

Капацитетите с бъдещите разсад се покриват с пластмасов капак или парче пластмасова торбичка. Можете да използвате стъкло. Поставете чекмеджетата на нощното шкафче или шкафа за книги, стаята трябва да е топла, защото при студени условия разсадът не покълва, замръзва и не умира.

Не поставяйте таблетки в близост до батерии или други нагревателни предмети. Почвата ще изсъхне, а растенията ще станат слаби, което изисква допълнително подхранване.

През деня можете да поставите контейнери със семена на перваза на прозореца, така че да получават слънчева светлина. Полезно е да отваряте капака всеки ден в продължение на 1-2 часа, за да предотвратите появата на конденз вътре в кутията.

Съвет: Торфените таблетки с капризни растения могат да се поставят в пластмасови чаши, които са покрити с найлонови торбички. Благодарение на миниатюрния парников ефект, разсадът се излюпва по-бързо.

Не можете да държите семена денонощно на перваза на прозореца, особено през нощта. Те замръзват и излизат по-късно от екземпляри, които са били в топли условия. Когато на перваза на прозореца има саксии с растения, не можете да отворите прозореца за вентилация.

Правила за поливане на торфени таблетки

Докато разсадът не кълве, можете да пръскате торфени пелети от пръскачката, така че да не изсъхнат, но и да не се намокрите. Ако върху тях се появи пухкав бял оттенък, трябва да намалите количеството течност.

Водата трябва да се защитава най-малко 24 часа, така че вредните примеси да се установят на дъното. Бялата плака върху таблетки показва излишък от сол и тежки метали. В този случай е по-добре да преминете вода през филтъра.

Торфът трябва да изсъхне леко между поливанията. Ако почвата остане влажна, е по-добре да не добавяте течност, за да не създавате условия за развитието на гъбичките.

Първи постижения

След появата на кълнове се препоръчва да се повдигне единият ръб на капака, като се постави кибритена кутия. По-добре е разсадът да се проветрява 2-3 часа на ден, но избягвайте течения. Когато зелените стъбла се излюпят, пръскането спира. Сега водата се излива върху палет, така че торфът да го абсорбира и полива корените на растенията.

Първите постижения в отглеждането на разсад в таблетки

2 седмици след покълването, компоненти, които стимулират растежа, могат да се добавят към напоителната течност.Препоръчва се да се опита Фитоспорин, който дезинфекцира почвата с вода, предотвратявайки появата на мухъл и гъбички.

Съвет: Не е необходимо да отстранявате външната обвивка от таблетките, което предотвратява разпадането на торфа. Корените при такива условия се развиват добре и стават достатъчно силни, за да пробият тънка рамка. Разсадът се засажда в земята с хартиена чаша.

Тайните на опитни летни жители

 1. Полезно е да изваждате пораснали и по-силни издънки на балкона, когато въздухът се затопли на улицата. Достатъчно е 2 часа на ден растенията бързо да се адаптират към новите условия след засаждане в открита земя.
 2. Ако семената не се вкоренят в нито една от таблетките, можете да засадите на негово място готово кълнове, което остана след разреждане на разсада.
 3. Кълновете могат да бъдат преместени в откритата земя след 3-4 седмици. Ако културата принадлежи към категорията на топлолюбивите и причудливи, е по-добре да изчакате до 10-12 седмици, когато корените започват да пробиват външната обвивка.
 4. Разсадът се поставя в земята, без да се отстранява от таблетката. Картонът или мрежата се разтварят в земята с времето, превръщайки се в допълнителен тор за растенията.

Торфените хапчета са божество за градинари и градинари, които искат да получават силни и стабилни разсад годишно, които могат да дадат богата реколта. Те са компактни и лесни за използване, съдържат всички необходими компоненти за бързия растеж на градинските цветя и зеленчуци.

Видео: как да използвате торфени таблетки

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт