Как да затоплим лоджия в панелна къща

Затоплянето на лоджията ви позволява значително да разширите нейния обхват. От мястото за съхранение на стари неща и сушене на дрехи можете да направите отделна стая или да разширите площта на съседната стая. Загряването на лоджията може да се извърши с различни материали, помислете за най-често срещаните.

Как да изолирате лоджия

Изолация от пенофол

Този модерен материал е идеален за изолация на лоджия в панелна къща. Penofol има много важно предимство пред останалите топлоизолационни материали - малка дебелина. Изолацията не намалява площта на лоджията и ви позволява да спестите максимално полезно пространство.

Светлоотразителното фолио е основният елемент на пенофол, той предотвратява загубата на топлина от помещението, а също така го отразява обратно, създавайки ефекта на термос.

Този топлоизолатор има много предимства:

 • проста инсталация;
 • ниска топлопроводимост в диапазона 0,037-0,042 W / mK;
 • отражение от 90% от топлината;
 • висока степен на еластичност;
 • отлични звукоизолационни характеристики;
 • устойчивост на влага;
 • издръжливост.

Липсата на материал може да се нарече повишена цена.

Загряването с пенофол се извършва в следната последователност:

 1. Няма значение какъв вид изолационен материал се използва, на първо място е необходимо да се монтират прозорци с двоен стъклопакет, без които изолацията ще бъде безполезна.
 2. Преди провеждането на топлоизолация е необходимо да почистите изолираните повърхности - стени, таван и под. Всички отвори и прорези са запечатани с полиуретанова пяна или циментова замазка.
 3. Можете да фиксирате penofol на стената и тавана на самонарезни винтове, течни нокти и други подходящи средства. Най-оптималният вариант за закрепване на пенофол със строителен телбод към щайгата. Скобите оставят най-малко щети върху повърхността на изолацията. Когато инсталирате пенофол, страната на фолиото трябва да бъде насочена към помещението, тъй като основната особеност на тази изолация е отразяването на топлината.
 4. Пенофол, за разлика от мембранните филми за хидро и парна бариера, не е монтиран с припокриване. Материалът е съединен, празнината е запълнена с полиуретанова пяна и залепена с метална лента.
 5. Топлоизолацията на тавана се извършва по подобен начин, пенофол трябва да се фиксира с огъване по стените, за да се затворят максимално пропуските и да се избегнат студени мостове.
 6. Водачите, изработени от дърво или метал, са пълнени на пенофол за закрепване на покритието на покритието: PVC панели, MDF, коронна дъска или гипсокартон, които ще трябва да бъдат измазани или тапети.
 7. Препоръчително е да изолирате пода в комбинация с други топлоизолационни материали - минерална вата или полистирол, които са покрити с пенофол и покрити с дъски, шперплат или ПДЧ.
 8. Лоджията често се отоплява с помощта на системи за подово отопление. Електрическите рогозки се полагат на пенофол.

Загряване на лоджията с пяна

Пенопластът е достъпен и универсален, може безопасно да бъде избран за затопляне на лоджия в панелна къща.

Загряване на лоджията с пяна

 • полистиролът е издръжлив и устойчив на влага;
 • устойчив на агресивна и химическа среда;
 • лесно се обработва, нарязва, нарязва, полира;
 • простота на закрепване и монтаж;
 • леко тегло;
 • пяната не губи изолационните си свойства при критични температури и намокряне;
 • възможността за довършване на полистирол с мазилки или облицовъчни материали.

Пяната има няколко недостатъка, например, има ниски звукоизолационни свойства. В допълнение, полистиролът отделя токсични изпарения при запалване.

Има два начина за инсталиране на пяна
Възможно е бързо и лесно да изолирате лоджията с мокрия метод за монтаж на полистирол, за това имате нужда:

 • Почистете стените и тавана;
 • Пригответе лепило.
 • Измерете площта и изрежете плочите от материал;
 • Нанесете лепило около периметъра на плочата и изпъстрено в средата.

Прикрепете пяната към стената, проверете равномерността на инсталацията с нивото на сградата. Плочите се монтират на стената под формата на тухлена зидария, като се смесват възможно най-плътно една до друга.

В допълнение, фиксирайте листа от пяна върху специални дюбели „гъбички“ или „чадъри“. Ако на някои места се образуват фуги, те се пълнят с пяна.

Пенопластът може да бъде измазан, предварително измазан всички пукнатини и закрепен строителната мрежа. След втвърдяване повърхността се изравнява напълно от втория слой мазилка. Повърхността е боядисана, покрита с декоративна мазилка или залепена с тапет.

Монтаж на пяна върху рамката
Вторият вариант на закрепване на пяната се извършва върху предварително инсталирана рамка, изработена от дървени греди или метални профили. Този метод е подобен на технологията на изолация с използване на плочи от минерална вата и ще бъде разгледан подробно по-долу.

Пенопластът е отличен топлоизолационен материал, който може да се използва както отделно, така и в комбинация с други нагреватели. Например, е възможно ефективно и евтино да се изолира лоджия в панелна къща съгласно следната схема:

 • подът е изолиран с минерална вата;
 • рафт - с пенофол;
 • стени - с пяна с дебелина най-малко 75 мм.

Също така листовете от пяна могат да бъдат допълнително покрити с пенофол, засилвайки топлоизолационния ефект, въпреки че цената на такава изолация ще се увеличи.

Минерална вата за затопляне на лоджия

Ето списък на безспорните предимства на минералната вата, без да се отчитат ниската цена:

Минерална вата за затопляне на лоджия

 • значителен показател за топлопроводимост - 0,035-0,046 W / mK;
 • устойчивост на изгаряне;
 • добри звукопоглъщащи свойства;
 • способността за преминаване на двойки, така наречения "дишащ" материал;
 • липса на корозионни процеси, устойчивост на мухъл и гъбички.

Минерална вата минус - загуба на експлоатационни характеристики при намокряне или смачкване на материал. Правилният монтаж на минерална вата ще избегне тези проблеми.

Инсталирането на минерална вата включва следните стъпки:

 1. Маркирането се нанася върху стените, като се вземат предвид големината на плочите от минерална вата и големината на профилите. Ако за рамката се използват дървени блокове, те трябва да бъдат импрегнирани с антисептик.
 2. На малки повърхности са достатъчни вертикални релси, а на големи площи са монтирани хоризонтални профили. Стъпката на профилите трябва да съответства на размера на плочите от минерална вата - тя трябва да се впише в рамката доста плътно, но не твърде много.
 3. Изолацията се поставя в рамката, тя може да бъде допълнително залепена със специално лепило.
 4. Изолацията е покрита с парна бариера отгоре, листове материал са припокрити и залепени с лепяща лента.
 5. За довършителни работи можете да използвате различни материали - панели, облицовка, гипсокартон и други.

Видео: затопляне на лоджията с полистиролова пяна

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт