Как да направите топъл под в частна къща

Трябва да признаете, че е безумно приятно да се събуждате сутрин и да ставате с боси крака на топлия под. Особено, когато в този момент падна сняг извън прозореца. Отивате да си приготвите чаша ароматно кафе, заемете място пред прозореца и разгледате снежнобялите пейзажи. Искате ли и вие? След това прочетете статията допълнително и научете как да направите топъл под във вашия частен дом.

Как да направите топъл под в частна къща

Вид топли подове

Ако вече сте закупили система за подово отопление, пропуснете този раздел и продължете към следващия. Останалата информация, написана тук, ще бъде полезна. Има два основни типа топли подове:

 • вода;
 • електрически

И двамата имат достатъчно своите предимства и недостатъци. Затова си струва да се спрем на всеки от тях поотделно.

Водно подово отопление
По името можете да познаете, че подът се загрява с вода. Всъщност тръбите са положени под пода, за да циркулира гореща вода. Заслужава да се отбележи, че за частните домове тази система е по-популярен електрически аналог. Все пак, нека да разгледаме защо.

Водно подово отопление

И така, предимствата на воден под над електрически аналог и конвенционален радиатор са:

 1. Comfort. Водният под изобщо не изсушава въздуха, а топлината се разпределя равномерно от пода до тавана.
 2. Частична независимост от електричеството. В случай на внезапно прекъсване на електрозахранването, подът ще продължи да произвежда топлина още един-два дни. Въпреки факта, че циркулацията на водата спира и нагревателните елементи са изключени, течността се охлажда за много дълго време.
 3. Радиаторите са травматични и могат да оставят сериозно изгаряне. При система за подово отопление това е абсолютно невъзможно.
 4. Свобода на пространството. Всички отоплителни компоненти са под подово покритие. Съответно радиаторът може да бъде изпратен в кошчето (или в килера, ако сте твърде икономичен) и да освободи допълнително пространство.
 5. Съвместимост с други нагреватели. Замразеният ще хареса особено този артикул. Подовото отопление може да се използва заедно с други методи за отопление. Струва си да се отбележи, че това се отнася и за електрическите подове.

Впечатляващ списък, нали? Въпреки това, както всичко, което ни заобикаля, топъл воден под има своите недостатъци, които трябва да се знаят лично.

 1. Вече беше казано, че подовете се охлаждат дълго време. Все пак има обърната страна към монетата. Те също се загряват дълго време. За да постигнат оптималната температура, ще им трябва поне ден. Съответно, да инсталирате системата в селска къща, в която никой не живее постоянно, няма смисъл.
 2. Следващият недостатък е малко извън темата. Но ако статията е прочетена от собственици на апартаменти в многоетажна сграда, следната информация е полезна. Така че, в този корпус е забранено да се монтира воден под. Това се дължи на факта, че това увеличава нивото на хидравлично съпротивление.
 3. Сложна инсталация в сравнение с електронните колеги. Повече за това по-късно.
 4. Ако в отоплителната тръба се образува дупка, малко вероятно е да се определи конкретно място. Следователно, трябва да разглобите всички настилки.

След това можете да направите всякакви заключения. Окончателният избор обаче трябва да бъде направен след описанието на електрическите подове.

Предимства и недостатъци на електрическите подове
За разлика от горната система има 3 вида електрическо подово отопление:

Предимства и недостатъци на електрическите подове

 1. Нагревателен кабел. Проста система, но трябва да инсталирате замазка отгоре.
 2. Специални рогозки. Същият кабел, само на специална скара. Това струва повече, но няма нужда да се извърши цялостен ремонт и да се направи замазка.
 3. Отоплителен филм (инфрачервено отопление). Той е инсталиран директно под подовото покритие и консумира по-малко енергия. В помещения с голяма площ обаче такава система е по-малко ефективна.

Сега помислете за основните предимства на такива подове:

 1. Такава отоплителна система не изсушава въздуха и създава благоприятен микроклимат дори за хора с белодробни заболявания.
 2. Стаята започва да се нагрява след няколко минути след включване.
 3. Поддържането и промяната на температурата е достатъчно лесно. За това има специален термостат. В случай на водни подове, също е налице, но промяната на температурата ще изисква много по-дълъг период от време, отколкото тук.

Сега недостатъците, или по-скоро недостатъкът. Да, той е само един, но за някои това е много важно. Той се състои в повишена консумация на енергия. На 1 кв.м. консумират се приблизително 110-150 вата. Въпреки това, с помощта на регулатори на температурата, този индикатор може да бъде намален до 70-100 вата.

Може би, от истинските минуси - това е всичко. Разбира се, може да се отбележи, че много говорят за вредно излъчване от нагревателни постелки. В действителност обаче това не се поддържа от нищо.

И така, всички плюсове и минуси на всяка система са разкрити. Сега можете да направите избор, отидете до магазина и прочетете следващите раздели.

Монтаж на воден под

Избрали ли сте воден под? Добре. Въпреки това си струва да запомните, че за неговото инсталиране ще трябва да направите бетонна замазка. Може ли да се направи в дървена къща? Абсолютно не. Има обаче изход и той ще бъде описан малко по-късно.

Монтаж на воден под

Монтаж в тухлена и бетонна къща
За начало, помислете за класическата опция за инсталиране. Така че, преди полагането на тръби, трябва да се предприеме допълнителна серия от мерки.

 1. Първо, основната повърхност на пода се изравнява и почиства от отломки. Освен това покритието е покрито със слой от хидроизолация. За това е подходящ плътен полиетилен, шевовете на който са залепени с двустранна лента.
 2. Вероятно всички искат системата да има високо разсейване на топлината и да върви само нагоре, тоест да отоплява помещението. За това върху полиетилен (фолио отстрани нагоре) се полага слой от топлоизолация. За по-удобен стайлинг се препоръчва да останете на по-твърди материали.
 3. След това около целия периметър на стаята е залепена амортисьорна лента. Тя максимално ще предпази бъдещата замазка от изстискване по време на сушене.
 4. След това вече можете да започнете да полагате тръбите. Това трябва да се прави стриктно според инструкциите, за да не възникнат неочаквани неприятности в бъдеще.
 5. След това следва връзката към дистрибутора. Преди да излеете замазката, системата трябва да се провери за възможни проблеми и дупки в тръбите.
 6. И накрая, последният етап. Подът се излива с бетонна замазка, внимателно се изравнява и се оставя да изсъхне напълно.

Монтаж в дървена къща
По принцип има малко разлики. Основното е, че вместо замазката се използват специални модулни системи, върху които тръбите са фиксирани. А отгоре има тънък защитен слой и подовото покритие е поставено.

Електрическа подова инсталация

Монтажът на тази система се извършва след окончателното изравняване на основата на пода и цялостното й почистване от прах и отломки. Освен това всичко е доста подобно на предишния вариант. Основата е покрита със слой от топло и хидроизолация. Пяна с дебелина 5-10 см с добавяне на слой от фолио отразяващо топлина е перфектна като топлоизолация.

Електрическа подова инсталация

След това отоплителните елементи са инсталирани. Всеки тип, функциите за инсталиране са малко по-различни, можете да ги видите в инструкциите, приложени към продукта. Не забравяйте, че е препоръчително да инсталирате системата само на тези места в стаята, където мебелите няма да стоят.

След това подсилената замазка се полага, последвана от лепило за плочки. В края е монтирано подовото покритие. Не забравяйте, че от кабела до стената трябва да проведете термостат.Кабелното подово отопление се излива с циментова замазка и се оставя за 30 дни. Едва след месец можете да започнете да работите със системата. Трябва обаче да започнете с ниски температури, като постепенно го повишавате. Ако е избран методът на филмово покритие за подово отопление, ние освобождаваме от замазка. Довършителните настилки се монтират директно върху нагревателните елементи.

Можете да затоплите пода и къщата като цяло по няколко начина. Кой да изберете, зависи от вас. Въз основа на плюсовете и минусите на всяко от тях, вие със сигурност ще направите правилния избор. И въз основа на инструкциите за продукта и тази статия, подът ще бъде положен правилно и ще продължи много години.

Видео: подово отопление - плюсове и минуси

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт