Как да поливаме орхидея у дома

Как да поливате орхидея у дома? Малко хора се замислят. По-голямата част от тях вярват, че колкото повече, толкова по-добре. И това е коренно погрешно. В края на краищата правилното поливане е на второ място след осветление. И от него зависи дали вашата тропикана ще ви зарадва с дълъг елегантен цъфтеж или ще отглежда само зеленина.

Как да поливаме орхидея

Общи правила

Не можете просто да вземате и наливате вода отгоре. Помнете състава на субстрата за вашата красота. Твърда кора или черупка от кокосов орех. Какво се случва, ако такава почва се полива отгоре? Точно така. Течността бързо се оттича.

Сега внимателно разгледайте саксията, в която расте вашата орхидея. Какво виждаме? Дупки. Много дупки. И през тях ще се излее малко вода. А какво ще кажете за корените в саксията? Суха кора. Така се полива цветето, от сърцето на онова, което се нарича. Случва се.

Някои собственици имат точно обратното. Орхидея, засадена в мазна почва, саксията е непрозрачна, с една дупка на дъното. И изпълват бедното място всеки ден и от сърце. Чакане на цветя, наивно. И в един „красив“ ден, Тропикана размахва листо на такива домакини и спокойно заминава за друг свят.

Сега, за да не създаваме проблеми, правилно ще поливаме орхидеята. Най-често срещаният и удобен метод е предназначен да насища кората в субстрата с влага, а не самото растение. И това ще позволи на самата орхидея да поеме толкова течност, колкото е необходимо в момента. В този случай гниенето на кореновата система, а оттам и развитието на гъбични заболявания, е изключено.

Каква вода е необходима за орхидея?

Разбира се, не чукнете. И не кладенец. И двете опции имат твърде висока твърдост. Това се отразява негативно на растежа и последващия цъфтеж.

В естествени условия орхидеята получава нужното количество влага от дъжда. Химическият състав на водата там не съдържа половината от периодичната таблица, като дъжд в мегаполис. Между другото, дори и в малък град може да премине такъв добър киселинен дъжд или сняг. Следователно тази опция също се отхвърля. Къде да вземем вода за орхидея?

От крана. Просто не забравяйте да го подготвите:

 1. Налейте вода в тенджера или кофа. Колкото по-голяма е вашата колекция, толкова повече течност ви трябва.
 2. Оставете за един ден на стайна температура, през това време разбъркваме добре два пъти. Това ще помогне на свободния хлор да се изпари по-бързо.
 3. Довежда се до кипене и се охлажда. Скука и какво да правя.
 4. Изцедете се от утайката. Всичко, водата е готова.

Сега, директно за поливане, трябва да се нагрее до температура от + 35-44 ° C. Температурата в помещението ще бъде мразовита.

На Съвета. Ако не искате да ври, тогава можете да замразите вода на улицата или във фризера. След размразяване тя също трябва да се отцеди от утайката.

Поливайте орхидеята. Стъпка по стъпка инструкции

Ние внимателно четем инструкциите. Не правим грешки, фатално е за цветята. Смисълът на метода за правилно поливане е да накиснете саксия с растение във вода. Методът е описан в много източници, но основният трик не е написан там. В края на краищата е обичайно да се полива орхидея, когато субстратът изсъхне. Потапянето на гърнето е изпълнено с какво? Кората с корени е суха, всичко изскача, растението пада на своя страна. Мъчения, не поливане.

Поливане на орхидеи

Сега ще се научим да го правим правилно и без караница. Ще ни трябва:

 • топла вода, много
 • малка скара, стойка с дупки, в най-лошия случай обърната чаша с плоско дъно
 • прозрачен контейнер, с диаметър малко по-голям от саксията с орхидея (пластмасова кофа)
 • саксия за растения
 • малка кофа, лейка за цветя на закрито или обикновена халба
 • дебела стара кърпа

Слизане.Внимателно поставете саксията с орхидеята в празен (!) Контейнер. Започваме да наливаме вода отгоре, директно в саксията. Много внимателно, уверете се, че водата не попада на листата, в синусите и точката на растеж. Течността ще изтече от долните дупки и ще се излее в голям контейнер. Спираме, когато нивото му достигне около една трета от височината на саксията със самата орхидея. Субстратът ще се издигне, но много леко. Оставете за точно 5 минути.

Налейте отново малко вода, както е описано по-горе. Когато нивото му в голям капацитет се повиши до около две трети от саксията за цветя, спираме отново. Чакаме точно 6 минути.

След този период долейте водата. Спираме след това, когато около ръба на саксията с растението остава около 1 см. Изчакваме 9 минути.

Докато кората или кокосовата черупка се накисват във вода, други саксии могат да се поливат. Ще се окаже конвейерът. Общо кореновата система на орхидеята беше в нашата вода точно 20 минути. Това е напълно достатъчно, за да може субстратът да абсорбира течността.

Сега трябва внимателно да извадим съда от контейнера. Изчакайте по-голямата част от водата да се оттече. Върху дебела кърпа вече имаме решетка или обърната чаша. Слагаме саксия върху нея и я забравяме за 20 минути. През това време цялата излишна влага ще изтече.

Това е всичко, поливаме орхидеята правилно, можете да я върнете в обичайното й местообитание.

Дадохме време за накисване на субстрата за тенджера от около 2 литра. По-малкото гърне отнема по-малко време. Средното изчисление е пълна 1 минута на 100 ml обем на съда. Тоест 0,6 л съд ще се намокри за 6 минути (2 минути на всеки период).

На Съвета. Колко време саксията прекара във вода, толкова време трябва да се отдели за източване на излишъка. Забележете задължително. Преместете орхидеята на място преждевременно - излишната влага ще унищожи корените.

Кога е времето за поливане

Твърди се, че през зимата и лятото поливането трябва да се различава във времето. Това е разбираемо. Ето как да изчислите тези термини - това не се казва никъде. Навсякъде е приблизително време. Но това е грешно! Всяка къща има свой микроклимат, как човек може да препоръча броя на дните там, ако всичко е индивидуално?

Разкриваме тайната.

За прозрачни саксии. Периодично разглеждаме стените отвън. Кондензация е налице, а корените са с тъмно бежов или кафеникав цвят. Значи е рано да се полива. Стените са сухи отвътре, а корените са по-близки по цвят до сребристо-бели. Сега е моментът, можете да поливате орхидея.

За непрозрачни саксии. В средата на саксията лепим дървена пръчка. Изваждаме. Подсушете? Време е за поливане. Мокър? Повторете проверката след 2-3 дни.

Без пръчки. Няма значение. Внимателно разклатете субстрата в края на саксията и погледнете цвета на корените и наличието на влага. Описание малко по-високо.

По такъв прост начин можете да определите абсолютно по всяко време на годината дали орхидеята се нуждае от поливане в момента или дали си струва, докато чакате.

На Съвета. Универсална препоръка за всякакви саксии. Претеглете го в ръката си. Тежка - кора все още е пълна с влага. Лесно - можете да го поливате.

Полезни съвети

Как да поливаме орхидеи

 1. За да не замръзвате кореновата система на орхидеята през зимата, поставете под саксиите плочи от пяна или парчета вълнена тъкан. Коркови подставки за горещо също ще работят.
 2. При силна горещина или с прекалено сух въздух в стаята, често навлажнявайте въздуха около орхидеята. Тя го обича. Просто се опитайте да не пръскате самото цвете, в противен случай по листата ще има грозни петна. И ако само няколко капки попаднат в синусите или в точка на растеж, тропикана може да започне да боли като цяло.
 3. Вместо да пръскате, можете да поставите допълнителни контейнери за вода до тях. Със свободно пространство е по-добре да поставите наблизо широк палет или поднос с експандирана глина, торф или мъх. Налейте малко вода в него по-често. Изпарявайки се, той ще създаде необходимото ниво на влажност и микроклимат около храста на орхидеята.
 4. Не поливайте орхидеята по-често, отколкото изисква субстратът.В естествени условия също не плува в езерото и не расте директно в локва. Първо кореновата система страда от излишък на течност в саксията и това е основният хранителен орган на всяко растение. Ще започне гниене, което ще отнеме много време, за да се излекува. Това се постига чрез потапяне на саксии във водата твърде често?
 5. Ако прехвърлите следващото поливане около седмица по-късно, това може да провокира орхидея в началото на цъфтежа. Просто не злоупотребявайте с метода, той е твърде стресиращ за растението. Не се страхувайте, след седмица без вода орхидеята няма да умре.

Как да поливате орхидея у дома? Всъщност не е много трудно. В началото целият процес може да изглежда дълъг и неудобен. Но след като приключите процедурата веднъж, ще разберете цялото удобство и предимство. И орхидеята определено ще оцени вашите усилия и ще ви благодари с красив цъфтеж.

Видео: как да поливате орхидеи

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт