Как да пием вино: полезни съвети

Доброто скъпо вино не понася пренебрегването. Удоволствието, получено от пиенето на напитка, зависи от редица фактори. Те включват избора на правилните очила, температурата на лекарството, метода на употреба. За да наблюдавате всички тънкости на етикета, трябва да научите ценна информация от опитни сомелиери и гурмета.

Как да пием вино

Ползите от виното за тялото

И така, виното има следните ценни качества:

 • поддържа киселинността на стомаха на оптимално ниво;
 • премахва лошия холестерол, оставяйки добър;
 • нормализира кръвната захар (подходяща за хора с диабет);
 • предизвиква апетит;
 • има бактерициден ефект върху имунната система;
 • премахва отровите и токсините от чревните стени;
 • помага за премахване на безсънието;
 • подобрява настроението и облекчава последиците от стреса;
 • бори се с анемия, компенсирайки липсата на желязо в организма;
 • премахва запушването на кръвоносните съдове, увеличава кръвообращението;
 • подобрява метаболизма;
 • подрежда храносмилателния тракт;
 • компенсира липсата на витамин В и аминокиселини;
 • Той има тонизиращо действие върху човешкото тяло като цяло.

Как да изберем вино

 1. Всеки човек сам определя кое вино да даде предпочитание. Някои обичат червени сортове, други бели. По правило закупуването на вино трябва да се извършва, като се вземат предвид наличните закуски.
 2. Опитните гастрономи единодушно повтарят, че е необходимо да откажете закупуването на полусухо или полусладко вино. Такива видове се правят на базата на нискокачествени суровини. Те често добавят подобрители на аромата, консерванти, оцветители. Изберете сладко или сухо вино без маркировка „полу-“.
 3. Обърнете внимание на името на производителя. Добросъвестният производител ще отпечата името с големи, четливи букви. Трябва да изучите и годината на събиране на суровините, от които е произведено виното. Ако датата на сортиране на реколтата не е посочена, това е вино с ниско качество на прах.
 4. В допълнение към наименованието трябва да се посочат сортовете грозде, въз основа на които се приготвя отварата. Ако имате в ръцете виното от елитна (скъпа) серия, може да се посочи само 1 клас.
 5. За предпочитане е да избирате вино в затъмнена бутилка или дървена бъчва. Не трябва да купувате пакетирани напитки, те лошо задържат ценни вещества в състава на виното. Що се отнася до капака, той може да бъде направен от пресовани дървени стърготини или пластмаса.

Как се съхранява вино

 1. След закупуване изберете подходящо място, в което ще се съхранява виното до консумация. Трябва да е тъмно, хладно, сухо. Не издържайте състава в хладилника.
 2. Оптималната температура се счита за индикатор в диапазона от 10-14 градуса. Ако температурата „скочи“, виното ще загуби своите ползи и вкусова палитра.
 3. Влажността не трябва да надвишава 75%. Пазете виното далеч от силно миришещи продукти, в противен случай ароматът ще премине в бутилката през тапата.
 4. Ако е възможно, изберете суха изба или килер, където има стелажи с наклонени рафтове. Дръжте бутилката под ъгъл.

Температура на сервиране на виното

Няма да можете да усетите цялата вкусова палитра от благородна напитка, ако виното е прекалено студено или, напротив, топло.

Температура на сервиране на виното

Човешките рецептори на езика усещат най-малките колебания в температурата на продуктите, които са предварително затоплени до около 20-40 градуса.

В случая на виното, ако то е преохладено, ще искате да снабдите напитката със захар, защото сладките нотки от лекарството просто изчезват.

Можете лесно да заблудите рецепторите на човек, който дегустира вино. Достатъчно е да имате знания относно температурата на потока.

Всеки състав за производство на вино се отличава с възрастта, разнообразието, послевкуса, аромата. Следователно температурата варира значително.

Така че:

 • пристанище, шери, мадейра и други обогатени сортове - 10-17 градуса;
 • младо червено вино на възраст под 2 години - 12-16 градуса;
 • вино, което не е достигнало зрялост - 14-16 градуса;
 • страхотно сухо или червено вино - 14-16 градуса;
 • Вино от пино ноар - 14-17 градуса;
 • Вино от Каберне Совиньон - 16-18 градуса;
 • червени вина „Бордо“ - 16-19 градуса;
 • розово вино - 11-13 градуса;
 • домашно и сухо бяло вино - 10-13 градуса;
 • младо червено и плодово вино - 11-12 градуса;
 • бяло или пенливо вино - 7–9 градуса;
 • бяло десертно вино "Sauternes" - 8-12 градуса;
 • бяло вино от ликьорен тип - 10-11 градуса;
 • винен ризлинг - 9-12 градуса;
 • Бургундски вина (като "Шардоне") - 8-11 градуса;
 • ледено вино (Ледено вино и други) - 11 градуса.

Характеристики на промяна на температурата на виното при сервиране

 1. Въпреки температурата на виното, много гурмета променят индикатора, като вземат предвид метеорологичните условия и времето на употреба. Ако лекарството се пие като аперитив, охладете го, както е препоръчано по-горе. В случай, че се консумира вино с мезета и топли ястия, повишете маркировката с 1 градус.
 2. Хората, които искат да се насладят на напитка на палещото слънце, трябва да повишат температурата с 2 градуса. В противен случай еликсирът ще изглежда леден. Ако говорим за обикновени летни дни, сервирайте вино според препоръките по-горе.
 3. Когато става въпрос за Ризлинг и пенливи вина, трябва да пиете вино само студено. В този случай температурата не трябва да пада под 7 градуса.
 4. Професионалните дегустатори съветват да идват от аромата и вкуса на алкохолна напитка. Ако виното е светло и скъпо, трябва частично да повишите температурата на сервиране. Така че по-добре усетете целия букет.
 5. Никога не съхранявайте благородна бутилка с лекарства във фризера. Също така си струва да ограничите използването на хладилника, по-добре е да изпратите съда в специална кофа с вода и лед.

Избор на чаши за сервиране на вино

Избор на чаши за сервиране на вино

 1. Чашите за вино за пиене на лечебна напитка трябва да бъдат направени от напълно прозрачна тънка чаша. Известно е, че зрителното възприятие влияе на крайния вкус на виното.
 2. Заслужава да се спомене, че правилно подбраното стъкло има висок крак, за което всъщност е необходимо да се държи по време на употреба. В противен случай ще загреете съдържанието със собствената си ръка и ще увеличите допустимата температура на напитката.
 3. Червените вина се консумират от чаши с обем 550-1100 мл. В този случай съдът има дълъг крак, както и обемна купа, заострена до ръба. Напитката се налива в половин чаша.
 4. Предполага се, че бялото вино се пие от чаши, чийто обем не надвишава 300-350 мл. Чашата за вино също има дълъг крак и купа, която постепенно се разширява към шията. Чаша трябва да се напълни на ¾ от общия обем.
 5. За пенливите вина е подходящ висок и тесен съд, ширината на който е еднаква. Обемът на такива устройства не надвишава 220 мл. Виното се налива почти до ръба в 2 комплекта.

Как се отваря и налива вино

 1. Първо трябва да вземете тирбушон с винт, през който виното ще се отвори. Поставете инструмента в тапа, завъртете до ½ кора, след което опитайте внимателно да я извадите.
 2. Не разклащайте съдържанието на контейнера. Прикрепете гърлото на бутилката към ръба на чашата, като държите съда с напитката под лек ъгъл, точно като чаша за вино. Не покривайте етикета на бутилката от гостите; дръжте бутилката за дъното.
 3. В зависимост от вида вино варира и количеството, което отива в чашата.Трапезните бели видове се изсипват на ¾, пенливите добиви (скъпи) - 2/3, обогатени отвари и шампанско - до края, отстъпвайки 0,5-1 см.
 4. Сладките вина и пристанището трябва да се наливат в количество ½ от общия обем на чашата. Шери и зрели сортове - 1/3, Мадейра с вермут и трапезна червена - 2/3.

Как да пием вино

 1. След бутилирането можете да започнете да дегустирате. Не приемайте чашата за вино с вино от самата купа, в противен случай топлината на дланите ще повиши зададената температура на напитката. Задръжте крака с два пръста (показалец и палец).
 2. Отделете време, за да погълнете благородна напитка. Внимателно завъртете чашата в ръката си, така че виното да докосне стените. Възхищавайте се на съдържанието на чашата, сянката й, „мазните“ капки се стичат надолу.
 3. След визуална оценка, помиришете виното бавно и небрежно. Опитайте се да хванете всички нотки на божествения букет. Отпийте, вдишайте, погълнете съдържанието.
 4. Виното не винаги разкрива вкуса си, когато се използва в най-чистата му форма. Понякога се налага да разреждате напитката с дестилирана или минерална вода. В този случай първо изсипете виното, след което добавете вода към него (съотношение 3: 1).

С какво да пием вино

Виното може да се измие с вода, по желание да се разрежда благородна напитка. Що се отнася до закуските, всичко зависи от вида на лекарството.

С какво да пием вино

 1. Червено вино - барбекю, гъби, месо във всяка от неговите прояви.
 2. Бяло вино - рибни ястия, нискомаслено телешко месо, морски коктейли, черен и червен хайвер, плодови чинии и салати.
 3. Десертно вино - сирене, всякакви десерти, сладки ястия.
 4. Пенливо вино - домашни птици, морски дарове, десерти, риба, студени закуски.
 5. Обогатено вино - пикантни храни, сирена, рибни ястия, постно месо.

Виното не може да се пие с ястия, подправени с оцет. Също така не са подходящи шоколад, маслини, цитрусови плодове, ядки, трюфели, кисел сос.

Виното има благоприятен ефект върху човешкото здраве, ако спазвате нормата за неговата употреба. Жените не трябва да пият повече от 1 чаша на ден. На мъжете е разрешено да увеличат броя до 4 чаши. Ако превишите допустимите граници, вие отравяте тялото.

Видео: тънкостите на пиенето на вино

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт