Как да поливаме теменужки у дома

Поливането е важен компонент от пълноценната агротехника на теменужките. Освен това е правилно. В крайна сметка тези малки растения не могат да се поливат по обичайния начин. Почти какво не е наред - веднага болест, гниене, капризи, увяхване.

Как да поливаме теменужки

Мнозина наливат вода в тигана. Но този метод има и свои собствени характеристики. Как да поливаме теменужки у дома? Нека да го разберем заедно.

Класически метод

Най-отгоре теменужките могат да се поливат. Но не от лейка с спрей. Водата трябва да пада или почти под корена, или по самия ръб на саксията. За този метод са добре подходящи спринцовка, голяма спринцовка без игла, лейка за хранене с дълъг тесен нос.

Желателно е водата да не изтича, а именно да се абсорбира. В противен случай почвата ще се измие. Това може да се постигне, като се опира носът директно в почвата. Така няма да има пръски, които падат по листата и образуват петна.

Течността се излива, докато започне да стърчи върху палета. След процедурата изчакват още 10 минути, след което излишъкът се източва. Ако това се пренебрегне, корените бързо ще изстинат и ще започнат да гният.

Потапящ метод

Не можете просто да излеете вода в тигана и да изчакате виолетовата да се напие. Дренажът няма да позволи на нормалното количество течност да се повиши. Ще трябва да чакаме твърде дълго, за да се насити добре земната бучка. През това време водата ще има време да се охлади. А теменужките не обичат студа.

Правилно го направете:

 1. Вземете контейнер, чийто диаметър е малко по-голям от саксията с виолетово.
 2. Поставете самия съд в празна купа.
 3. Налейте топла (+ 38-42 ° С) вода в резервоара, приблизително на нивото на една трета от съда.
 4. Те се изваждат, когато горният почвен слой потъмнее леко.
 5. Извадете съда с виолетово, поставете го в обърната тава, за да се отцеди излишната вода.
 6. Веднага след като течността престане да се оттича, цветето се връща на обичайното си място.

При този метод водата не попада директно върху самата теменужка. Така рискът от заболяване или гниене е минимален.

Метод на Уик

Използва се отдавна, познато на мнозина. Има някои неудобства. В прохладния сезон трябва внимателно да контролирате температурата на водата. Но ние знаем една тайна, която спокойно оправя този проблем. Защо не е посочено в един източник - науката не знае.

Поливане на фитил за теменужки

За да оборудвате структурата ще ви трябва:

 • самата теменужка в саксия
 • нисък прозрачен контейнер с отвор в капака (височина 4-5 см)
 • дървена пръчка, игла за плетене, дълги тънки пинсети
 • парче канап или памучен шнур (около 9-12 см)

Редът на действията. В дренажния отвор на дъното на саксията с дървена пръчка или игла (пинсети) трябва внимателно да изтръскате шнура или канапа. Приблизително 4 см. Поставете втория край на въжето в отвора на капака на подготвения контейнер. Това трябва да се направи така, че дъното на тенджерата да е здраво и равномерно върху капака. Тоест останалата част от шнура е резба докрай.

След това изсипете малка вода в контейнера, спуснете свободния край на шнура там и затворете плътно капака. Отгоре има саксия с теменужки.

И сега тайната. За да не се охлажда водата за дълго време, е необходимо да се постави плоча с пяна под цялата конструкция. Пенен строителен субстрат, плътна изолация, вълнен плат, стойка от корк - всичко това също ще работи. Основната задача е да се предотврати студената течност да стане студена колкото е възможно по-дълго. Разбира се, в студения сезон все още трябва да проверявате температурата на водата, но много по-рядко. И ако обвиете долния контейнер с изолация, ще получите почти термос. Това е трикът.

През лятото всички тези препарати са ненужни, самата вода дълго време не се охлажда.

Този метод е добър с това, че не е необходимо да проверявате сухотата на земната буца.Самата Виолетка ще изпие нужното количество. И излишъкът от влага вече не е страшен.

Кога да се полива

Ако няма възможност или желание да уредите горната конструкция, тогава ще трябва периодично да определяте подходящия момент кога да поливате растението. Най-лесният начин да направите това е визуално. Сухият слой на почвата ли е? Можете да пиете теменужка.

Но някои сортове изискват малко повече изсушаване на земната кома. По принцип можете леко да копаете почвата на дълбочина 2-2,5 см, за да търсите влага. Но препоръчваме да използвате клечка за зъби или дървено шишче, така че потапянето в саксията да не повреди кореновата система. Просто трябва да го залепите в земята до дъното, оставете за няколко минути. След това издърпайте и вижте нивото на влажност. Тогава веднага ще стане ясно - време е да поливате или все още можете да чакате.

От каква вода се нуждаят виолетките

Фактът, че не можете да поливате теменужки директно от чешмата, дори начинаещите знаят. Но какво ще стане, ако другият просто не е там? Как да направим водата от чешмата подходяща за напояване? В крайна сметка, не всеки има възможност да закупи пиене или дестилация на съществуващи.

По принцип всичко е просто:

 1. Налейте вода във всяка чиния с широко гърло. Можете дори в обикновена тенджера.
 2. Оставете за един ден. През това време разбъркайте два пъти, помагайки на свободния хлор да се изпари по-бързо.
 3. След това кипнете течността за 1 минута, охладете.
 4. Лимонената киселина се добавя със скорост 3 кристала на 1 литър, разбърква се старателно.
 5. След час внимателно се отцежда от утайката.

Вода за поливане на теменужки е готова. Вместо да ври, можете да замразите течността за един ден. След това размразявайте, довеждайте до стайна температура. Добавете лимон, изцедете чиста вода. Всичко е просто.

На Съвета. Непосредствено преди поливането нагрейте готовата вода до температура от + 38-42 ° C. Тази температура е най-много като кореновата система на теменужки.

Полезни съвети

Поливане на теменужки

 1. Липсата на канап или връв не е причина да се изостави метода на фитила. Може да бъде заменено с тънка лента от памучна тъкан или дебела вълнена нишка.
 2. Ако няма подходящ контейнер с капак, няма значение. Той е напълно заменен от буркан или чаша с шийка, диаметърът на която е по-малък от диаметъра на съда. Основното е да направите дизайна, така че дъното да не достига до огледалото на водата.
 3. Трябва да се има предвид, че методът, използващ фитили, не е в състояние да подхрани напълно земната бучка в голям съд. Например с диаметър повече от 9-9.5 cm.
 4. Не използвайте разтопен сняг или дъждовна вода за напояване на теменужки. Той може да носи повечето елементи на периодичната таблица, което никак не е полезно за деликатните растения. Дори жителите на екологично безопасни региони не могат да твърдят със сигурност, че дъждът не е бил кисел.
 5. Някои източници твърдят, че в малките градове водата от чешмата е доста подходяща за поливане на теменужки. Това не е вярно. Във всяка вода от чешмата има високо съдържание на минерали и примеси, ненужни за растението. А в малките села е също толкова неподходящ за напояване без подготовка, както в големите мегаполиси. Пречиствателните станции се различават само по размер. Химията, добавена към водата, не е еднакво добра за цветята навсякъде.
 6. С излишък от влага листата избледняват, корените започват да гният. При първия признак растението трябва да бъде пресадено спешно в нова почва, за да го спаси. И за известно време се въздържайте от поливане.

Как да поливаме теменужка у дома - такъв въпрос вече няма да е от значение, след като прочетете нашите препоръки. Мнозина отказват да започнат тези прекрасни цветя именно поради незнание за правилата за поливане. Сега няма да е проблем. И можете спокойно да се възхитите на красивия цъфтеж.

Видео: фитил за поливане на теменужки от А до Я

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт