Как да трансплантирате кактус у дома

Купените в магазин кактуси веднага се трансплантират в друг съд. Субстратът, който професионалистите използват за отглеждане на растението, е лишен от хранителни вещества. Ще трябва редовно да прилагате торове, в противен случай бодливият сок ще изсъхне и никога не зарадва собственика с ярко розови или нежни бели пъпки.

Как да трансплантирате кактус

Как да изберем гърне

Кактусите живеят без вода от месеци. Те натрупват течност в сочна пулпа и внимателно я консумират. По-зелените "таралежи" се страхуват от обилно поливане и твърде влажна почва, в която се появяват гъбичките. За да може кактусът да има време да прекара вода и да не страда от мухъл, трябва да изберете правилната саксия.

За предпочитане са глинените контейнери. Материалът абсорбира влагата и пропуска въздух, осигурявайки кислород към кореновата система на кактуса. В долната част на саксията трябва да има дренажни отвори, през които може да тече излишната течност. Не можете да закупите остъклена глина. Подходящи са и пластмасови саксии.

Как да определим размера на резервоара? Височината зависи от вида на кореновата система. Кактусите, подобни на фибри, ще харесат широка, но ниска саксия за цветя. Зелените таралежи с масивно и дълго коренище са по-удобни за развитие в високи саксии, подобно на чаши за бира.

Диаметърът на новата къща трябва да бъде с 3-5 см по-голям от стария.Има достатъчно място, за да може кактусът да се чувства комфортно и да успее да поеме вода.

Саксията се измива с антибактериално средство. Глинените сортове се заливат с вряла вода, след това се изсушават и се пълнят с дренажен слой. Изсипете подготвената почва в контейнера и трансплантирайте кактуса.

Каква основа да избера

В магазините за цветя са представени специални смеси за отглеждане на кактуси. Земята за сукуленти е питателна, но тежка, така че е смесена с едрозърнест речен пясък и фин чакъл.

За да не купувате почва, тя се приготвя независимо. Съставът на субстрата за кактуси включва:

  • листен или иглолистен хумус - 2 части;
  • земя с трева, взета от градина или зеленчукова градина - 1 част;
  • натрошени въглища или дървесна пепел - 1 част;
  • малки камъни с диаметър от 1 до 5 мм - 1 част.

Твърде мързеливо да подреждате развалините в търсене на подходящи екземпляри? Компонентът се заменя с едър речен пясък.

Пресяването на копка земя не е необходимо. Кактусите ще харесат игли, не остатъци от листа и малки клонки. Колкото по-хетерогенен е субстратът, толкова по-лек е и ефирен.

Почвата се комбинира с хумус и след това се калцинира във фурна или на пара в бавна печка. Земята се дезинфекцира, така че кореновата система на сукулента да не унищожава плесени или колония от насекоми вредители.

Към стерилната почва се добавят камъчета, които предварително се измиват и заливат с вряла вода и дървесна пепел. Малки звездни кактуси като смачкани въглища. Субстратът се настоява няколко дни, така че полезните бактерии да се появят в калцираната земя и след това да заспят в саксията.

Важно: Не можете да добавяте земя от леглата към основата, ако наскоро са били наторени с кравешки тор или птичи изхвърляния.

На дъното на глинен или пластмасов съд се полага фин чакъл, счупена тухла или перлит и настъргана пяна. Материалът извлича излишната вода от почвата, предпазвайки кореновата система на кактуса от гъбички. Дебелината на дренажния слой варира от 1 до 4-6 см, в зависимост от височината на резервоара.

Не опипвайте земята в саксията. Ако в крайна сметка тя се утаи, излагайки корена на растението, просто добавете малко нова почва.

Премахване на сукуленти от стар резервоар

Докосването на зелени таралежи с голи ръце е болезнено и опасно, защото малките игли могат да се забият под кожата, което ще доведе до гноен абсцес. Препоръчва се да носите тесни ръкавици, изработени от кожа или плат с гумени вложки. Други градинари използват гъсти гъби от пяна, които леко убождат растението, а старите вестници се сгъват 6-8 пъти. Те обвиват основата на закритото цвете с хартиени маншети, плътно стискат краищата и го прехвърлят в друга саксия.

Премахване на сукуленти от стар резервоар

Малки кактуси се изваждат от контейнера със специални щипки. Инструментът се продава в магазините за цветя.

Затвореното цвете вече не се полива 2–4 седмици преди трансплантацията, така че цялата течност се изпарява от субстрата и става напълно суха и ронлива. Накисването на земята около кореновата система не се препоръчва, защото тогава увеличава риска от нараняване на тънки издънки.

Как да извлечете сочна, за да не я повредите?

  1. Ако саксията е направена от глина, трябва леко да почукате стените с ръка или шпатула за градинарство.
  2. Пластмасовите контейнери се набръчкват леко с пръсти, за да отделят земната бучка от саксията за цветя.
  3. Тенджерата е обърната с главата надолу.
  4. Дръжте цветето с едната ръка, бавно завъртете контейнера с другата.
  5. Саксията за цветя се отстранява, кореновата система се почиства от субстрата.

Ако кактусът е израснал до стените на контейнера, тогава земният кълбо се изтегля наоколо с остър нож. Не можахте да извлечете сочните? Тогава саксията за цветя се начупва или нарязва наполовина.

Преди засаждането в нова саксия растението се инспектира внимателно и се извършва превантивна дезинфекция.

Обработка на кактус

Гнилата или мухълът могат да се заселят в коренището на сукулента. За да се предпази извлеченото цвете от вредители и болести, за него се подготвя специална вана.

Ще ви трябва буркан или желязна купа и лист дебел картон, в който е изрязан малък отвор. В съда се налива гореща вода. Температурата на течността варира от 50 до 55 градуса. Поставете картонената основа върху кактуса, така че коренището да е в долната част, а шията да остане в горната част.

Растението се почиства от земна кома преди дезинфекция. Ако почвата не е поливана повече от 3 седмици, просто разклатете цветето. Прилепващият субстрат, който е успял да се вкамени, се накисва в топла вода и след това се отстранява.

Потопете подготвената коренова система в гореща вана за 15-20 минути. Извадете и поставете върху хартиена кърпа, така че течността да е сочна от чашата. Преместете кактуса в пластмасов контейнер или кутия за обувки, скрийте се от слънцето за 3-4 дни. Цвете се поставя до батерия или друг източник на топлина.

След 3-4 дни коренището се изследва, като се отрязват гнили и изсъхнали издънки, скъсяват се дебелите издънки. Тънките струни не се допират, защото благодарение на тях кактус дърпа хранителни вещества от земята.

Работете с остър нож или ножица. Запалете острието над огъня или го избършете с алкохол, за да предотвратите инфекция. Пресните рани се поръсват с натрошен активен въглен или сяра на прах.

Резените трябва да изсъхнат и да се стегнат. Растението се връща в контейнера, дайте почивка 1-2 дни.

Как се засажда в саксия

Над дренажа се изсипва тънък слой почва, не се добавя вода. Кактусът се поставя върху субстрат, като леко разнася корените и се разпределя в саксията. Долната част се поръсва с пръст, леко я подправя. Коренната шийка трябва да се остави на повърхността на земята.

Напълвайки саксията със субстрат, трябва да почукате по стените, така че почвата да запълва празнините и да се разпредели равномерно върху резервоара. Отгоре изсипете слой от фина експандирана глина. За високи и големи кактуси се монтират дървени подпори. Багажникът е вързан за пръчки с въжета от тънка тъкан и се оставя, докато сукулентът се вкорени в новата къща.

Важно: Дългите корени не само трябва да бъдат изправени, но и насочени надолу. Едно растение с извита основа става слабо и летаргично, с времето губи игли и избледнява.

Тънкостите на грижите

Бодливо растение се полива 2–2,5 седмици след трансплантацията. Кактусът е скрит от слънцето, но се поддържа топъл. След 14 дни, когато цветето се адаптира и корените изсъхнат и заздравят, се внася малка част вода с минерален тор. На следващия ден поставете осветен прозорец.

Тънкостите на грижата за кактуса

След пресаждането растението разтегли ли се твърде далеч? Това означава, че субстратът не е питателен или саксията е твърде широка. Препоръчва се да замените почвата, добавяйки повече земя, и да купите нова саксия за цветя с по-малък диаметър.

Покров кактус

По време на трансплантацията от растението на майката се изрязват малки израстъци. Отделете детайла с остър дезинфекциран нож, за да предпазите кактуса при възрастни от инфекция и гниене.

Отделни кълнове се поставят в пластмасов съд. Дъното на контейнера трябва да бъде покрито с хартиени кърпи, за да се запази вътре. Скрийте малки кактуси в килерче или друга стая, където е хладно и няма слънце. Дръжте детайла там за 3-5 дни, така че мястото на отрязване да се забави и изсъхне. Ако засадите мокър кълн в почвата, той няма да вкорени, ще започне да гние и да изчезва.

Изсипете дренажен слой в малка пластмасова чаша, а след това сух субстрат, както за кактус за възрастни. Поставете кълновете в малка депресия в земята, но не го заравяйте. Периодично вода или спрей от бутилка със спрей.

Когато новият кактус има тънки корени, той се прехвърля в глинен съд. Изберете миниатюрна саксия, защото в голям капацитет бодливо цвете няма да оцелее. В дъното на съдовете се полага разширена глина, след това се излива субстратът.

Кълновете се поставят в центъра на саксията, коренището е леко изправено и коригирано. Покриват го със слой пръст, почистват го на тъмно място. Вода за 3-5 дни. Отнема толкова време, за да може кактусът да поправи повредените тънки струни и да се адаптира към новата среда.

Порасналите растения се пресаждат на всеки 2–4 години. Субстратът в стари бодливи цветя се променя след 5-7 години.

Кактусите са красиви и непретенциозни, дълго време се правят без вода и торове. Те обичат лека мътна почва с експандирана глина и дървесна пепел. Трансплантацията на бодливи растения е проста: изберете правилната саксия и субстрат, прехвърлете цветето в друг контейнер и се скрийте от слънцето. Това е достатъчно, за да може кактусът бързо да се адаптира и да се вкорени и след няколко години зарадва собственика с екзотични пъпки.

Видео: как да трансплантирате кактус

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт