Как да измиете йод от дрехи: ефективни начини

Петната от йод се считат за трудни за отстраняване. Поради тази причина много хора се сблъскват с трудности с отнемането на лекарство от дрехите. Процесът изисква усилия и време, не може да се нарече лесен. Опитните домакини чрез опити и грешки донесоха ефективни рецепти. Не е необходимо да предавате нещо на химическо чистене, можете да опитате да премахнете замърсяването самостоятелно. На първо място, следвайте практическите препоръки и спазвайте важни аспекти.

Как да измиете йод от дрехите

Съвети за премахване на йод от дрехите

  1. Преди да използвате продукта, направете предварителен тест. Той ще помогне да се оцени реакцията на тъканта към определено лекарство. За да го направите правилно, изберете отделно парче плат, обработете го от две страни. Изчакайте определен период от време, изплакнете и оценете резултата. Ако тъканта не се оцвети, не се "спука", продължете процедурата.
  2. Измивайте дрехи само от грешната страна. Под предната част поставете неоцветено дърво, увито в памучна салфетка или вафлена кърпа.
  3. Важно е да се разбере, че грубите химикали и избелватели не трябва да се използват върху боядисани, синтетични и деликатни тъкани. Пренебрегвайки тази препоръка, рискувате да получите повреден продукт. Същото важи и за деним, който се пролива в леко топла вода.
  4. По време на обработката йодът може да „пълзи“ по цялата повърхност на тъканта. За да предотвратите това, започнете да почиствате от краищата, като постепенно се придвижвате към центъра. Третирайте самата мръсотия с меки кръгови движения, не натискайте, не разтривайте петното.
  5. Ако йодът току-що се е разлял върху дрехите, внимателно го потупвайте с тоалетна хартия или суха тъкан от двете страни. След това незабавно използвайте избраното почистващо средство, не изчаквайте съставът да изсъхне.
  6. Когато е възможно да премахнете йодното петно ​​от дрехите, веднага измийте вещта в домакинска машина, не забравяйте да добавите климатик. Изсушете продукта на чист въздух, далеч от ултравиолетови лъчи.

Ефективни начини за премахване на йодни петна

Има основни начини за премахване на йодни петна от дрехите. Нека разгледаме всеки от тях по ред.

мляко
За да премахнете замърсяването, използвайте пълномаслено мляко със съдържание на мазнини от 3,2 и повече. Загрейте го в микровълновата или на водна баня, поставете пластмасов филм под петното, изсипете състава върху йодната следа.

Времето на експозиция е 30-40 минути. На следващо място, трябва да измиете предмета в хладна вода и да търкате със сапун за пране. Ако следата не е премахната напълно, оставете продукта за още 1 час. В противен случай правете редовно машинно или ръчно пране с добавяне на климатик.

глицерин
Изпратете дрехи на домакинския уред. Ако петна от йод се е образувала върху памучна или ленена тъкан, задайте максималната температура. Когато цикълът приключи, продължете с обработката на все още мокрото място. Смесете 20 ml в една маса. филтрирана вода, 40 gr. тебешир на прах и 35 мл. течен глицерин.

Глицерин за отстраняване на йодни петна

Разтрийте приготвеното съединение със следа, нанесете прилепващ филм върху замърсяването, изчакайте 5 часа. През това време съставът ще се абсорбира в тъканта и ще изтегли йод, просто трябва да изплакнете дрехите си или да направите друго измиване (машина, ръка). Сушете предмета само на чист въздух. Уверете се, че тъканта не е пряко изложена на ултравиолетова светлина.

ацетон
Един от често срещаните методи е ацетон. Можете да използвате както средство за отстраняване на лак за нокти, така и лекарството в най-чистата му форма. Навлажнете козметичния диск в продукта, обработете замърсената зона с него, оставете за 20 минути.

Разпечете петното с хартиени кърпи, повторете манипулациите, докато постигнете желания резултат. Не използвайте ацетон върху деликатни предмети, тъй като той разрушава тъканните влакна. Когато става въпрос за лен или памук, могат да се използват малки количества индустриален разтворител.

разтварям в терпентин
За да приготвите ефективна маса, вземете 35 gr. картофено или царевично нишесте, добавете към него 6 ml. терпентин и 4 мл. амоняк (амоняк). Смесете тези компоненти с вилица, навлажнете продукта в топла, евентуално гореща вода. Разпределете състава върху цялото петно, прикрепете парче полиетилен. Накиснете сместа върху продукта за около 1 час.

Когато посоченото време изтече, отстранете останалите хартиени кърпи, разтрийте йодното петно ​​със стара четка за зъби или гъба. Ако резултатът не ви подхожда, приложете отново сместа. В случаите, когато беше възможно да се премахне петното, измийте дрехите по обичайния начин с добавяне на климатик.

Почистващ препарат за съдомиялна машина
Съставът е ефективен в случай на стари и нови замърсявания. Не може да се използва върху вълнени и деликатни продукти. Пригответе леген, изсипете 4,5 литра. температура на водата 45 градуса. Добавете 110 мл. състав за съдомиялни и 120 мл. глицерол.

Потопете дрехите в състава, потънете го, покрийте легенчето с торба или филм. Оставете продукта, напоен в продължение на 5 часа, след което го изплакнете по обичайния начин и го изпратете до домакинската машина.

Препарат за отстраняване на петна
Най-простият и най-разпространен начин за премахване на петна е използването на професионални средства за отстраняване на петна. Основният аспект на приложението е момента, в който продуктът се предлага в компанията на прах, гел или сапун. Изберете формата за освобождаване по ваша преценка.

Единно ръководство за употребата на лекарството не съществува, всичко зависи от конкретния производител. Помислете за следните варианти, които са работили добре на пазара. Те включват Sarma, Eared Nanny, Minute, Vanish, Antipyatin, Amway, Edelstar, Ecover, Frau Schmidt, Domestos.

Общата инструкция изглежда така: накиснете дрехите в препарата, изчакайте интервала, посочен в инструкциите, разтегнете нещата с ръце или в пишещата машина. Сушете на открито, далеч от пряка слънчева светлина.

амоняк
Амонякът или амонякът се използват в борбата срещу сложното замърсяване. За употребата му се разрежда 35 g. амоняк в 800 мл. смесете вода. Накиснете в получения разтвор замърсена област от продукта, оставете за 1,5 часа.

Амоняк от йодни петна

След като изтече времето, изпратете нещото да се измие в машината, не забравяйте да излеете голямо количество климатик. В противен случай тъканта е наситена с неприятна миризма, която ще бъде трудно да се изключи в бъдеще.

Натриев борат
При обикновените хора натриевият борат се нарича „кафяв“. За да приготвите ефективна смес, ще ви трябват 25 gr. маслено мляко (от 3% и повече), 30 мл. столов оцет, 35 gr. натриев борат. Смесете посочените компоненти с вилица, разпределете върху петното, покрийте с прилепнал филм.

Ако остатъкът от йод е стар, обработете мръсотията от двете страни. Времето на експозиция на състава варира между 20-30 минути. След всички манипулации измийте продукта в машината или с ръце. Не забравяйте да добавите климатик, за да предотвратите неприятните миризми.

Има и друг случай на употреба за боракс. Комбинирайте 25 gr. прах с 10 gr. лимонена киселина, изсипете 20 мл. чиста вода. Разстелете водороден прекис върху петното, изчакайте 5 минути, намокрете. След това разпределете сварения продукт, изчакайте 15 минути, изплакнете.

нишесте
Продуктът се използва върху деним. За да започнете, направете предварителен тест, за да проверите дали платът се хвърля или не. Навлажнете парцал в гореща вода, избършете шевната страна на продукта (не петно, а странична зона).Ако забележите остатъци от бои от дънки върху тъканта, процедурата за отстраняване на петна от йод не може да се проведе. Обадете се на служба за химическо чистене, за да оставите техника да борави с продукта, без да навреди на влакната.

Ако стабилността на оцветяващия пигмент е в ред, продължете с почистването. Смесете картофено или царевично нишесте с филтрирана вода по такъв начин, че получената маса да е каша. Разстелете го върху петното с дебел слой, оставете го 12 часа. В резултат на това петното става синьо, става леко забележимо. Просто трябва да направите нормално машинно пране с добавяне на избелващ прах.

За да улесните оцветяването, издърпайте тъканта по време на измиване и нанасяне на състава, така че почистващият състав да проникне дълбоко в тъканите на влакната. За по-добро отстраняване използвайте гъби от пяна, козметични тампони, четки за дрехи и други инструменти.

Видео: как да премахнете йодно петно ​​от дрехите

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт