Как да измиете бели чорапи у дома

Хората, които често носят бели чорапи, имат определени трудности при грижата за тях. След определен период от време, петата и областта на пръстите на краката претърпяват механично триене, поради което структурата на материала е повредена. След всяко следващо чорапче и неправилно измиване чорапите губят предишната си белота, появява се сив или жълт нюанс. И в двата случая има нужда от избелване, за което ще говорим днес.

Как да измиете бели чорапи

Практически съвети за грижа за бели чорапи

  1. Никога не носете бели чорапи с тъмни стелки или обувки. Изброените компоненти започват да се разтопят под въздействието на влага и пот, а след това се установяват добре в тъканта, което значително усложнява процеса на избелване.
  2. Белите предмети трябва да се измиват веднага след носене. В противен случай прахът, смесен с пот, се изяжда в тъканта, което значително усложнява последващите грижи.
  3. Ако продуктът има ажурни камъни, стрази, пайети или щампи, е строго забранено използването на твърди избелвания. Когато агресивните миещи съединения влязат в контакт с лепило, възниква химическа реакция. Вие не само ще съсипете някога красивото нещо, но и ще създадете жълти петна със собствените си ръце.
  4. Важно е да се разбере, че честото накисване на чорапи с мощни агенти уврежда структурата на тъканта и формата на продукта. Този метод е подходящ за случайна употреба, във всички останали случаи следвайте правилата за грижа.
  5. Не се препоръчва да носите един чифт бели чорапи повече от един ден. Важно е да знаете и особеността: ако например сутрин си обуете чорапите и ги свалите в обедно време, незабавно изпратете вещта в прането, дори ако трябва да отидете някъде вечер.
  6. Трябва да се поръча машинно пране. Вземете няколко специални завивки за дрехи, поставете там 5 тенис топки с чорапи и ги изпратете да се перат. Триенето ще позволи по-добро отстраняване на мръсотията и запазване на формата на продуктите. Също така, наличието на топки в машината намалява консумацията на прах с няколко пъти.
  7. Струва си да си спомним завинаги, че чорапите, които са били подложени на избелване с тежки химикали, се сушат на сянка. Под действието на ултравиолетовата светлина върху тъканта се появяват изразени жълти петна, от които е невъзможно да се отървете. Ето защо, за да предотвратите последствия, сушете нещата на открито, за предпочитане на вятъра.
  8. Преди да избелите чорапите, трябва внимателно да прочетете етикета на гърба на продукта. Памук, синтетика, вискоза, лен - всички те се износват при различни условия. Това трябва да се има предвид, за да се избере най-добрият вариант за избелване.
  9. Преди да изпратите чорапите си в пералнята, разтрийте ги с избелващ сапун и оставете за 20 минути. След изтичане не изплаквайте, поставете в машината, добавете праха и включете желаната програма. Много често след подобни манипулации няма нужда от допълнително избелване.
  10. Белите елементи се перат отделно от цветните елементи. Дори ако цветът се отнася до напълно безобидни бежови тениски или избледнели сини шорти. Всеки пигмент в други продукти се прехвърля в бяла тъкан. Имайте това предвид.

Как да измиете бели чорапи

амоняк
Изсипете 2 литра топла вода в купа, добавете 50 мл. амоняк и 100 мл. лимонов сок. Поставете чорапите в разтвора, покрийте легенчето с прилепващ филм, оставете за 3-4 часа. В края на времето измийте чорапите си с ръце, използвайте ръкавици. Ако сивото и жълтостта не са изчезнали, повторете процедурата.

Сода за хляб
Сода за избелване на сода за хляб
Поставете чорапите в машината, добавете праха в първото отделение и 180 г във второто. сода за хляб. Налейте омекотител за тъкани, задайте цикъл на пране за много мръсно пране.След като нещата се измият, извадете ги и оценете резултата. Ако е необходимо, процедурата може да се повтори, като настроите машината в 30-минутен режим.

Глицерин и алкохол
Комбинирайте 45 мл в един състав. течен глицерин и 150 мл. медицински алкохол. Накиснете чорапите в сместа, оставете за четвърт час. След срока на годност измийте ръчно продуктите, не изплаквайте, веднага ги изпратете в машината за интензивно изплакване. Ако изпитвате затруднения при закупуването на медицински алкохол, заменете го с водка, увеличавайки броя на компонентите наполовина.

Разтвор на водороден пероксид
Разтрийте върху едро ренде ¼ на бара от катранен сапун, изсипете получения състав в 550 мл. гореща вода, изчакайте до пълно разтваряне. Изсипете 170 мл. ml 6% разтвор на водороден пероксид, потопете чорапи в сместа и оставете да кисне 10-20 минути. След време, облечете домакински ръкавици, внимателно измийте чорапите си и поставете в машината. Задайте температурата на 40 градуса и 30-минутен режим.

Гел за съдомиялни машини
Изсипете 3 литра вода в леген, добавете голямо количество прах за миене на ръцете и 50 gr. гел за съдомиялни машини. Инструментът ще засили ефекта на праха, но има възможност за увреждане на структурата на тъканта. Накиснете се в състава на чорапите, сложете гумени ръкавици и добре разтрийте продукта, оставете да кисне половин час. След това поставете чорапите в пералнята, добавете прах и препарат за изплакване, задайте цикъла на интензивно измиване.

Трапезен оцет и глицерин <
Изсипете 2 литра вода (40 градуса) в леген, добавете 60 мл. оцет с концентрация най-малко 9%. Поставете в състава на чорапите, увийте купата с прилепващ филм или торба, за да създадете вакуум. Оставете за 40 минути, измийте продукта с ръце и след това го изплакнете в пералнята.

лимон
Лимон за избелване на чорапи
Изчисляваме компонентите за 2 чифта чорапи. Изцедете сок от 4 лимона, разредете го с 1 литър вода и накиснете чорапи. Изчакайте поне 5 часа, след това разтрийте предмета с избелващ гел или катранен сапун, разтегнете в пишеща машина на 40 градуса.

Борна киселина
Вземете алкохолен разтвор на борна киселина от аптека. Разредете 50 мл. състав в 1 литър топла вода и се поставя в леген с чорапи. Изчакайте около 3 часа, след което измийте ръчно продукта. За да поддържате формата и структурата на материала, изплакнете чорапите в машината със сенчестите топки.

Специални инструменти
Разредете "Domestos" или "Vanish" в топла вода, като спазвате съотношение 1: 1. Накиснете чорапи, оставете за 1 час. Сложете ръкавици, източете вода и изпратете нещата да се перат с машина. Задайте интензивен цикъл и температура 40-50 градуса. Можете да използвате състава в чистата му форма, тогава времето за експозиция трябва да бъде намалено до 15 минути (точният интервал е посочен в инструкциите). Много често употребата на чисти хлорсъдържащи лекарства разрушава структурата на тъканта.

разтварям в терпентин
Разрежда се в купа с 3 литра гореща вода 100 gr. прах за перални машини, добавете 45 мл. терпентин. Изчакайте, докато гранулите се разтворят напълно, изсипете 35 ml. течност за миене на съдове и накиснете в разтвор от чорапи. Изчакайте най-малко 3 часа, след изтичане на измиването в машината.

Сапун за пране
Сапун за пране
Намокрете чорапите си с много топла вода и ги разтрийте добре със сапун за пране, за да оставите характерен кафяв оттенък. Поставете нещата в найлонов плик, завържете ги здраво, така че да не влиза въздух там. Изчакайте 10-14 часа, в края на времето направете ръчно измиване и сложете чорапите си в машината за половин час. По подобен начин можете да използвате сапун с надпис "за премахване на сложни замърсители."

Хлорхексидин и амоняк

Разредете 60 ml в 1,5 литра вода. амоняк и 100 мл. разтвор на хлорхексидин (продава се в аптеката, може да бъде заменен с водороден пероксид). Разтегнете чорапите си с катран сапун, изплакнете и веднага поставете в леген с разтвор.Изчакайте около 2 часа, след което изпратете продукта в пералнята. Задайте температурата на 40-50 градуса, изсипете балсам, за да поддържате структурата на тъканта.

бял
Използвайте хлора, за да възстановите чорапите до предишната им белота. Налейте 2,5 литра вода в леген, добавете 125 g. машинен прах за пране и 30 мл. белина. Оставете за 12-13 часа, след като изтече времето, сложете ръкавици и измийте. Изплакнете в машина с много прах и балсам. Закачете сухо на балкона, като избягвате излагането на ултравиолетова светлина.

Използвайте съвети за грижа за бели чорапи, за да предотвратите появата на сив или жълт нюанс. За избелване използвайте сода за хляб, столов оцет, амоняк, сапун за пране или по-сурови продукти.

Видео: как безопасно да избелите тениски и чорапи

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт