Как да поправите ламинат със собствените си ръце

Ламиниран паркет е един от най-добрите настилки. Той е издръжлив и здрав. В допълнение, той перфектно симулира скъпи оригинални дървени покрития и има богат избор от цветове. Въпреки това, дори и при най-добрите, могат да се случат инциденти. Така ламинатът, макар и не често, но все пак се чупи. Но обикновено те могат да бъдат напълно елиминирани самостоятелно, без да имат професионални умения. Това ще бъде обсъдено допълнително.

Как да ремонтирате ламиниран паркет?

Какви са щетите

На първо място, струва си да разберем с какви механични повреди на ламината всеки може да се справи. Така че има общо 4 варианта за щети:

  • Пукнатини между ламелите;
  • олющена
  • Пукнатини и драскотини;
  • Подуващи се дъски.

След това ще разгледаме подробно как да отстраним всеки от проблемите.

Прорези между ламелите

Изглежда, че малка пропаст между ламинатните панели не представлява никаква опасност, а само създава козметичен негативен ефект. Всъщност появата им може да доведе до деформация на цялото покритие на стаята, така че е важно да се спре това в основата.

Ако сте изправени пред проблема с появата на пропуски между ламелите, първоначално трябва да разберете причините, в противен случай проблемът със сигурност ще възникне отново.

Най-честата причина за този проблем е полагането на неравномерни подове. При ремонта на корпуса всички етапи трябва да се извършват отговорно. Пренебрегването дори на незначителен аспект може да доведе до сериозни проблеми. Полагането на пода и по-специално ламинатът също изисква всички етапи на работа да се извършват безупречно.

Защо ламинатът се държи нормално през първите месеци? Всичко е за субстрата. Отначало тя изравнява пода, но с течение на времето тя провисва и нередностите се усещат.

Това обаче не е единствената причина за пукнатини. Придобиването на нестандартни стоки също може да се отрази. Както се казва, аварийният плаща два пъти. Ето защо, когато избирате евтини модели, трябва да се разбере, че в близко бъдеще са възможни различни повреди.

Също така, не купувайте ламинат от различни производители, дори ако цветът им е един и същ. Работата е там, че заключването на устройството може да варира.

Решаване на проблеми
Така че, ако подобен проблем възникне поради нередности, има няколко решения. На първо място, трябва да премахнете областта, където се появиха пукнатините. Ако неравностите на пода са незначителни, тогава подложката просто се променя. При по-значителни отклонения от идеалния хоризонтал също трябва да смените основата, но подът трябва да бъде предварително подравнен.

Ако по някаква причина горните процедури не са възможни, можете просто да затворите празнините, за да предотвратите навлизането на влага. За да направите това, първоначално дупката между ламелите трябва да се почисти от отломки. След това краищата на ламината се залепват с лента и вътре се поставя шпакловка в цвета на покритието, който трябва да се изравнява с шпатула и да се остави да изсъхне. В края лентата се отстранява и всичко се избърсва с влажен парцал.

Изчистване на чипове

Най-често може да се появи чипс в кухнята, тъй като нещо често попада в тази стая. А именно ударите на тежки предмети са основната причина за чиповете. Решаването на подобен проблем е донякъде по-лесно, отколкото премахването на пукнатините. За да направите това, се нуждаете от специален акрилен уплътнител, който може да бъде закупен в хардуерен магазин. Между другото, за да не страдате от избора на перфектния нюанс, можете да изберете бял уплътнител и отделно да изберете багрило за него. Въпреки това, оцветявайки го, не забравяйте, че когато изсъхне, потъмнява.

Елиминиране на чипс ламинат

Използването на уплътнител е съвсем просто. Достатъчно е да ги покриете с чип и да ги изгладите с гумена шпатула. Процедурата се провежда поне 3-4 пъти, тъй като уплътнителят се утаява при изсушаване.

При липса на уплътнител той може да бъде заменен със смес от гипс и дървени стърготини (съотношение 1: 1), която се разрежда с малко количество вода. Получената паста може също така успешно да затвори дори голям чип.

Пукнатини и драскотини

Малките пукнатини и драскотини не заслужават отделен раздел в тази статия, тъй като всъщност решението на проблема е доста просто. Ние обаче ще бъдем щедри и ще отделим малко време за решаването на тази неприятност.

Така че, за да премахнете малки пукнатини и драскотини, ще ви е необходим специален молив, който лесно можете да намерите на прозорците на строителните магазини. Как да го използвате е ясно на интуитивно ниво. Просто трябва да прикриете проблемната им област.

подуване ленти

В този случай има и няколко причини. Първият е неправилен монтаж на пода. Известно е, че трябва да има малка празнина между крайната част на ламината и стената, тъй като с течение на времето материалът се разширява леко. Съответно, ако не може да се разминава, той ще започне да се издига. В този случай единственото правилно решение ще бъде да разглобите крайните части на подовата конструкция и да ги отрежете още няколко сантиметра.

Елиминиране на подуване на ламинат

Също така ламинатът може да се надуе поради влага. Когато покритието е ново, то има допълнителен защитен слой. Но след няколко месеца или години (в зависимост от качеството), той се изтрива, което прави ламинатът уязвим към влага.

Разбира се, след като разлята чаша вода е малко вероятно да накара ламината да се надуе, но ако вие или съседите отгоре сте успели да наводните пода, рискът от такъв проблем се увеличава значително.

В този случай има два изхода. Въпреки това, който и от тях да използвате, първо трябва да премахнете деформираните части. След това си струва да вземете решение за по-нататъшни действия. Или отидете до магазина и вземете нов ламинат с най-подобен цвят, или разстелете набъбналите части върху твърда равна повърхност, поставете силна преса отгоре и изчакайте поне 6-7 дни. През това време дъските трябва да се върнат в първоначалното си състояние. Освен това ще бъде плюс, ако помещението, в което ще се съхраняват дъските, набъбнали с влага, е с намалена влажност.

Ако ламинатът не е фиксиран

Ако за полагането на ламинат бяха наети недостатъчно квалифицирани работници, тогава след полагане на пода може да се сблъскате с факта, че подът ще „ходи“. В този случай не трябва да плащате за работата на тези "майстори", защото за да отстраните проблема, трябва да преместите целия етаж. Като пренебрегна този проблем, в бъдеще (може би дори много скоро) ламинатът най-накрая ще се провали. Бравите ще започнат да се счупват, а самите панели ще набъбнат.

Както можете да видите, повечето от проблемите, които на пръв поглед могат да изглеждат доста значими, могат да бъдат решени. Основното е да знаете как да го направите.

Видео: ремонт на ламинат - ремонт на чипове и пукнатини

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт