Как да отбием бебе от гърдата: препоръки за мама

Кърмата е хранителен и здравословен продукт, който напълно задоволява нуждите на бебето от минерали и витамини, поддържа неговия имунитет и насърчава бързия растеж и наддаване на тегло. Всяка майка самостоятелно решава кога да прехвърли бебето на изкуствени смеси или храна за възрастни. И така, че процесът на отбиването протича безболезнено и с минимален стрес, трябва да се вземат предвид няколко точки.

Как да отбием бебе

Оптимално време

Някои кърмещи жени се опитват да изчакат до две години, когато детето порасне и се засили, а храносмилателната му система е готова да премине към зърнени храни и зеленчукови пюрета. Други майки започват да отбиват бебето от гърдите след година и половина. От около 8–9 месеца започва въвеждането на допълващи храни, така че млякото става полезна, но не и необходима добавка.

Специалистите, седнали в СЗО, съветват да преминат към меню за възрастни не по-рано от 1,6 или 2 години. Опитни майки и лекари, които се притесняват от физическото и емоционалното здраве на жената, препоръчват да не се насилвате, ако кърменето притиска всички сили и не носи удоволствие. По-полезно е детето да яде смеси и зеленчуци и да вижда родителя щастлив. Любовта и здравословната атмосфера в семейството предпазват от заболявания не по-лоши от кърмата и витаминните добавки.

Психологическо отношение

Майките изпитват отлъчване не по-малко болезнено от децата. Те имат чувството, че родната им кръв губи нещо важно. За да се улесни преминаването от майчино мляко към други храни, една жена трябва да бъде настроена психически и да се убеди, че тази стъпка е необходима преди всичко за бебето. Той трябва постепенно да стане независим и по-малко зависим от майка й и гърдите. Родителите, които са уверени в правилността на собствените си решения, са в състояние да откажат храненето по-лесно и лесно. Те предават отношението си към детето, така че му е по-лесно да се примири и да се адаптира към новите условия.

Спешни мерки

Жените от 20-ти век, които никога не са чували за психология и педагогика, знаеха само един вариант на отлъчване от кърмата. Децата бяха предоставени на грижите за грижовните баби или бавачки, а майките организираха за себе си непланирана ваканция. Съвременните родители могат да се доверят на братя и сестри и татковци, които са в състояние да сменят памперсите си и да отворят буркан с картофено пюре. Една жена трябва да живее с приятеля си, да се изгрее в страната или да прекарва време на плажа. Препоръчително е да изключите телефона и други средства за комуникация с външния свят, защото на първия или два ден детето ще плаче и ще поиска гърда в допълнение към майка си.

Роднините ще трябва да положат всички усилия, за да нахранят малкия гост, да го сложат в леглото и да успокоят още една интрига. Те ще са готови да се откажат и ще предложат да отложат отбиването, но мама трябва да бъде неумолима. След 3-4 дни детето ще се успокои и ще се отбие от мляко, а след седмица родителят ще може да се върне при любимото си дете със спокойна душа. Основното нещо е да не се поддавате на желанието да утешите или притиснете бебето в гърдата, защото през първия месец е много лесно да се счупите.

Важно: Преди това, за да се спре лактацията, млечните жлези бяха изтеглени от лист или превръзки. Такива експерименти често завършвали с възпаление или мастит. Съвременните жени не трябва да поемат такива рискове, защото има специални лекарства, които карат тялото да спре да произвежда мляко.

Постепенна промяна

Не всички майки са в състояние да се освободят от вината и да предадат любимото си дете на грижите за татко или баба. А роднините не винаги са готови да подкрепят жена и да оставят бебето с тях толкова дълго време.Трябва да бъдете търпеливи и да се движите към целта постепенно. Някои успяват да спрат кърменето след 1,5-2 седмици, други удължават удоволствието с месец или малко повече.

Балансирана диета
Детето се нуждае от енергия и много витамини, за да поддържа имунитета в работно състояние. Необходимо е експериментално да се намерят храни, които бебето харесва и не му причиняват алергии, и постепенно да увеличават порциите храна за възрастни, намалявайки количеството на майчиното мляко. Можете да давате повече сокове или компоти, уверете се, че детето има достатъчно течност. Майчиното мляко се заменя с краве или козе мляко, или се купуват специални смеси. В изкуствените прахове няма нищо лошо, напротив, те укрепват имунната система и допринасят за нормалното развитие.

Балансирана диета

Докато детето плавно преминава към картофено пюре и супи, майката също се препоръчва да спазва диета. Изключете за известно време ястия и продукти, които засилват лактацията. Опитайте се да пиете минимум вода и други течности, използвайте диуретици или билки. Някои жени намаляват количеството на млякото с слабителни таблетки или капки, но ползите от този метод са съмнителни, а вредата е очевидна.

Маневра за разсейване
Детето трябва да се научи да заспи първо през деня, а след това през нощта без гърдите на майка си. Жената се препоръчва да ляга с бебето си, така че той да почувства нейното присъствие и подкрепа. Но ако той започне да действа нагоре и да иска „храна“, трябва да го успокоите нежно и да предложите да се прегърне. Само гърба на детето трябва да бъде притиснат към стомаха на майка си, за да не съблазни детето с възможност да обядва преди лягане. Можете да предложите бутилка вода или краве мляко вместо обичайната гърда, но някои деца след това развиват зависимост от зърната.

През деня една жена трябва да носи тениски или пуловери без изрез, като ги лишава от достъп до млечните жлези. Можете да носите спортни върхове, които запазват формата на гърдите и предпазват от устойчиви детски ръце. Не можете да сменяте дрехи с дете и да се къпете с него в една и съща баня. Следобед, когато бебето започне да се държи нагоре и моли за гърди, се препоръчва да го разсеете с игри, карикатури, да отидете на разходки или да срещнете татко на вратата. Можете да предложите да погледнете през надлъжната дупка, сами да отворите ключалката и дори да излезете на площадката, за да проверите дали има втори родител.

Препоръки за мама

С течение на времето детето ще се научи да яде картофено пюре и зърнени храни, а след няколко месеца ще забрави за съществуването на майчиното мляко. Една седмица е достатъчна за едно дете да откаже да се храни. Първо, те се научават да заспят сами и да не стават посред нощ, за да „ядат“ майка си. Тогава свикват с картофено пюре и парни котлети за обяд, без да отмиват всичко с мляко. През този период се препоръчва да се дават пълни порции храна, така че детето да не изпитва глад.

Препоръки за мама

Съвет: Ако бебето откаже каша, изискваща гърди, не натъпквайте обяд в нея или незабавно вземете млечната жлеза. Нека остане гладен известно време, нищо страшно няма да се случи след няколко часа. Тогава обаче с радост ще погълне всичко, което родителите му ще му предложат.

За да приспивате бебе, мама се съветва спокойно да пее или да чете приказки. Гласуването по гърба или главата също има успокояващи свойства. Жените, които отказват да се хранят, отбелязват, че детето спи много по-дълго ден и нощ, ставайки не толкова неспокойно.

Някои лекари препоръчват първо да научат бебето да почива в леглото си, а не в родителя, и след това да преминат към диета за възрастни.

Жените трябва да спортуват, защото физическата активност и повишеното изпотяване помагат за спиране на лактацията. Подутите гърди се декантират, но леко, за да се отървете от дискомфорта. Ако постоянно изпразвате млечните жлези, тялото ще произвежда „храна” за бебето по обичайния начин.Гърдата, в която остава млякото, е сигнал към мозъка, че е дошло времето да откаже да се храни.

Нетрадиционни методи

Гадни бебета, които не искат да се разделят с обичайната си „храна“, получават зърна, смазани с горчица или тинктура от пелин. Няколко хранения са достатъчни, за да могат млечните жлези на майката да станат безвкусни и непривлекателни. Основното нещо е да не отровите бебето с трева и да не изгорите хранопровода му.

Понякога опцията чесън помага. Мама трябва да яде прилична порция подправки, така че млякото да има специфичен послевкус. Хлапето, опитвайки такава храна един или няколко пъти, независимо ще я откаже и ще премине към устата на зеленчуци.

Не приемайте отлъчването като трагедия или предателство. Любовта и нежността, които бебето получи по време на храненето, могат да бъдат компенсирани чрез съвместни игри, комуникация и четене на книги. Основното е, че и майката, и детето трябва да са готови за такава сериозна стъпка и тогава те ще успеят.

Видео: как да отбием бебе от гърдите

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт