Как да отворите шампанско, ако коркът е счупен

Обикновено проблемът е да не премахнете тапата. Трябва да направите това внимателно, без да разлеете напитката на масата и гостите. Някои хора вярват, че бутилка, отворена с ефектен памук и фонтан от пяна, ще придаде на напитката изискан вкус. Всичко е точно обратното, бързо освободеният газ го обеднява, превръщайки го в леко газирано вино. Коркът има специална форма и структура, за да се избегнат загубите на газ. Издържа на значително налягане, а за по-голяма стабилност е подсилена с телена мрежа. И трябва да отворите тази напитка по специален начин, дори ако коркът е счупен.

Как да отворите шампанско, ако коркът е счупен

Видове задръствания

Преди няколко века, благодарение на икономическия монах на един от манастирите на Франция, е получено шампанско. Той не изля ферментиралото вино и го постави на втория процес. И така, вторичната ферментация се появи уникална напитка, която донесе на манастира слава и доходи. Само шампанското, направено от определени сортове грозде, може да се нарече истинско шампанско. Отлежава за определено време и ферментира вече в бутилки при стабилна температура, висок процент на влажност, далеч от шум и слънчева светлина.

Почти веднага възникна проблем с контейнера и корк за уникална напитка. Те трябваше да запазят вкуса му и да издържат на сериозен натиск по време на ферментацията. Предишният метод, когато клиновете бяха изрязани и се обърнаха с парцал, не пасваха, тапата изобщо не се фиксира във врата и с нарастващ натиск весело излиташе със съдържанието. Тогава Пиер Периньон направи още едно невероятно откритие, изучавайки свойствата на средиземноморския дъб. Оказа се, че кортикалната част е еластична и с повишаване на влажността приема формата на шията, херметично я запушва.

Важно е да се: За да се увеличи съпротивлението, коркът е направен с леко разширение в долната част. В комбинация с дебелостенна бутилка с оригиналната форма на тъмно стъкло се получи перфектният контейнер за благородна напитка.

В края на 20 век класическият корков корк е заменен с пластмасов. Освен това е доста пластична, не влияе на вкуса на напитката и е много по-евтина за производство. Свързаните с Milose сортове шампанско се покриват само от естествен корк, а евтините видове, продавани във всеки супермаркет, се съхраняват идеално под пластмаса, подсилена с традиционна телена мрежа и лъскава фолио, обвита за красота.

Тайните на упорития корк

Изваждането на корк е достатъчно лесно, има няколко начина да направите това:

  1. Класика, в която нежно, под въздействието на натиска, тя се плъзга в дланта на ръката си с лек поп;
  2. Хусарски, където шията с него е отрязана с остър нож или сабя;
  3. Очарователен, с силен звук и изобилен фонтан от пяна.

Основната задача е да запази тапата от рязко заминаване и загуба на ценни мехурчета, придавайки на напитката празничен вид и неповторим вкус. Но ако тя се счупи и откаже да остави гърлото на бутилката, тогава ще трябва да се приложи един от триковете.

  1. Разклатете леко бутилката и под въздействието на рязко увеличено количество газ, чипът ще излети сам.
  2. Вземете откъснатата част с тирбушон.
  3. Завийте дълъг винт в корка, издърпайте с клещи.
  4. Натрошете го напълно и го извадете парче по парче.
  5. Приложете метода на хусара и отрежете с шията.

След отстраняването на тапата е необходимо да се остави пяната и част от напитката да се излее от бутилката, като се отмият малки фрагменти и стъклени фрагменти.

Отворете шампанско без загуба

За всички видове вина се препоръчва охлаждане до определена температура.При тези условия вкусът се разкрива максимално. За шампанското оптималната цифра е 7-12 градуса. В този случай коркът леко се стеснява и лесно излиза след отстраняване на фиксирането на проводника. В този случай бутилката се държи леко наклонена. За да предотвратите изплъзване на ръцете, увийте шията със салфетка.

Разклащането на бутилка е силно обезкуражено, ако няма цел да го превърнете във фонтан.

Правила за сервиране и настройка на масата

Според неписаните традиции този, който го е отворил, излива напитката. Преминаването на бутилката на друг се счита за лоша форма. Чашите за шампанско могат да бъдат удължени, със стеснен или разширен ръб, на висок крак. Така ароматът се разкрива по-пълно.

Видът на шампанското се определя от съдържанието на захар и може да бъде сухо, полусладко, десертно, сладко. В зависимост от вида му се приготвят закуски. Отлична комбинация за сухи ще бъдат стриди, хайвер, студени разрези, червена риба. За полусладки са подходящи дивеч, птиче филе, плодове, десерти. Правилото е много просто, колкото по-сладка е напитката, толкова по-неутрален е вкусът на продукта.

Ако шампанското остане след празника, тогава бутилката може да бъде затворена отново с корк, леко да я нарежете или да запушите шията със салфетка и да сложите в хладилника. До 2 дни е подходящ за употреба. Ако бутилката прекара нощта на маса в топла стая и не беше затворена, по-добре е да не рискувате здравето и да излеете съдържанието му. Освен това вкусът ще бъде безвъзвратно загубен, тъй като в него няма повече мехурчета.

Видео: как да отворите шампанско

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт