Как да изключите алармата на кола без ключодържател

За повечето хора в съвременното общество автомобилът е неразделна част от живота: според статистиката всеки от неговите собственици прекарва около 20 часа седмично в него. Рано или късно в колата ще се появят някои неща, за да се предотврати кражбата им, подобно на самия автомобил, на колата се задава аларма. Работи безотказно поради простотата на устройството си, основното е да следите заряда на батерията, обаче, по някаква причина може да възникне ситуация, в която трябва спешно да изключите алармата, без да използвате ключодържател (например, зареждането на батерията е приключило или е напълно изгубено).

Как да изключите алармата на кола без ключодържател

Има два начина да изключите алармата, без да използвате ключ за кола:

 1. Фабричен превод на алармата от охрана в аварийна, спешна ситуация;
 2. Кодирано изключване на алармата със специален пин код.

В този случай е много важно да знаете къде се намира специалният бутон - „Valet“, чрез натискане на който електрониката на колата преминава в сервизен режим („Valet“ - служител, помощник на английски). Използването на бутона е необходимо с всеки метод за обезоръжаване на алармата. В зависимост от марката и модела на машината, местоположението на този бутон варира, но в повечето случаи се намира:

 • отдясно на педала за газ или точно вляво от педала на съединителя;
 • в кутията на кутията с предпазители или в непосредствена близост до нея;
 • под кормилната колона, като е леко вдлъбнато;
 • под предния панел.

Фабричен начин за изключване на алармата

Изключването на алармата по фабричния метод се свежда до факта, че трябва да използвате комбинация от бутона Valet и всеки педал (или двойка педали), предварително инсталиран в сервизния център. Тази изключително важна информация винаги е ясно посочена в инструкциите, приложени с колата или алармата (следователно, когато купувате това или онова, е важно да обърнете внимание на това).

Ако по някаква неизвестна причина няма такава книжка, тогава единственият изход е да опитате всички комбинации, използвайки всички педали на свой ред и след това три възможни двойки от тях. Най-честата комбинация е едновременно натискане на сервизния бутон и педала на съединителя.

Съвет: за да поставите колата в сервизен режим, трябва да задържите бутона и педалите за около 10 секунди - това е колко електрониката на колата трябва да разпознае командата.

Ако алармената система на машината след това излъчи няколко кратки трили с определена честота и светлините на размерите светят и угасват синхронно, това означава, че изключването е било успешно. В същото време светлинният диод, инсталиран в колата, трябва да изгасне.

Ако след изключване на алармата колата трябва да бъде пусната втори път (например, ако изчезне), няма да е необходимо да повтаряте описаната процедура: алармената програма ще ви уведоми, че електрониката все още е в сервизен режим с два или три кратки периодични звукови сигнали.

Съвет: след като инсталирате алармата на вашия автомобил, се препоръчва да опитате няколко пъти самостоятелно да я изключите и включите отново, като довеждате действието до автоматичност. В бъдеще това ще помогне да се избегне паника при спешни случаи.

Кодирано изключване на алармата

Кодираният метод за деактивиране на алармата означава чрез натискане на бутона за обслужване определен път (този номер се нарича "пин код").Последователността на действията е следната:

 1. Запалването на автомобила се включва.
 2. Бутонът за обслужване се натиска броя пъти, съответстващ на първата цифра на пин кода (например, ако пин кодът е 25, след това натиснете бутона два пъти).
 3. Запалването се включва отново.
 4. Бутонът за обслужване се натиска броя пъти, съответстващ на втората цифра на ПИН кода (в случая 5).

Очевидно този метод на прекъсване е по-индивидуален от описания по-рано, тъй като пин кодът може да бъде зададен ръчно. И така, максималната стойност за него е 9999.

Използвайки кодиран метод за изключване на аларма, автомобилите често са откраднати от нападатели, тъй като в повечето случаи пин кодът, зададен във фабриката, е сравнително малка стойност. Ето защо е желателно да зададете сложен параметър за пин кода, съдържащ произволен набор от числа (нямащи нищо общо с никакви дати и т.н.).

Характеристики на деактивиране на някои аларми

Неведнъж беше казано по-горе, че процесът на премахване на автомобил от алармената система на определена компания е строго индивидуален и няма универсален метод, подходящ за всяка система. Ето защо има смисъл отделно да разглобявате сигнализацията на определени модели.

Характеристики на деактивиране на някои аларми

За модели Starline A1, A2, A4, A8, A9 алгоритъмът за изключване е следният:

 • Колата се отваря с ключ;
 • Запалването се включва.

През следващите 20 секунди трябва да имате време да натиснете бутона за обслужване 3 пъти (4 пъти - за A8 и A9). След като системата отброи определеното време от момента на стартиране на двигателя, тя ще излъчва съответния звуков сигнал. Тогава автомобилът може да бъде задръстен и включен неограничен брой пъти.

По абсолютно същия начин алармата е деактивирана за аларми на марката Tomahawk, Pantera. Моделите на Pantera се различават по това, че преди да натиснете бутона, колата трябва да се стартира два пъти (след първото стартиране трябва да се удави).

Моделът Starline A6 се характеризира с това, че използва пин код като инструмент за изключване, така че за 20 секунди трябва да натиснете бутона не три пъти, а строго определен брой пъти. Процесът на премахване на автомобил от този тип аларма е описан по-горе.

Алармите от Alligator се сравняват благоприятно с другите по това, че трикратното въвеждане на неправилен пин код автоматично блокира всички системи на превозното средство за определено време (обикновено половин час), което по този начин допълнително защитава автомобила от кражба от натрапници, елиминирайки възможността за избор. Принципът на деактивиране на системата за сигурност няма отличителни характеристики, но в същото време бутонът се натиска за 10 секунди.

Scher-Khan предлага много особен начин за изключване на алармената система, същността на която е необходимостта да се прехвърли ключът за запалване на колата в положение "On" от "Lock" за ограничено време. И така, моделът Magicar 6 е един от най-сигурните, защото за да го деактивирате, трябва да:

 1. След като отворите колата с ключа, прехвърлете ключа от заключеното положение на „Вкл.“ Три пъти за 4 секунди. Тогава машината трябва да бъде включена.
 2. Запалването се включва отново и броят на промените в положението на ключа е първата цифра на дадения пин код. Машината отново е задръстена.
 3. Описаната операция трябва да се повтори преди всички числа да бъдат въведени в системата по този начин. Тогава звуковият сигнал ще се изключи и страничните светлини ще мигат два пъти.

В случай на алармата Scher-Khan Magicar 6A, трябва също да изчакате разрешение за въвеждане на следващата цифра. Ако ключът не се завърти след стартиране на двигателя, изчакайте малко.

По този начин може да се извърши пълно деактивиране на цялата алармена система без контролен панел. За да направите това, трябва да запомните или комбинация от педали и бутон за обслужване, натиснат едновременно, или пинов код, който се препоръчва да бъде зададен ръчно.Ако ключодържателят не работи, основното е да не се паникьосвате, а спокойно да влезете в колата и уверено да извършите процедурата за изключване на системата.

Видео: как да изключите алармата, ако няма връзка с дистанционното управление

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт