Как да организираме поливане на цветя на закрито по време на празниците

Ползите от цветята на закрито са известни отдавна. Обогатявайки въздуха с кислород и влага, радвайки окото с красотата си, те изискват постоянна грижа. Когато планирате ваканция или дълго пътуване, любителите на стайни растения, които не са имали време да намерят онези, които се грижат за зелените стражи, започват да преодоляват тревожния въпрос - как ще се поливат цветята по време на отсъствието на домакина? За щастие този проблем отдавна е решен. Достатъчно е да подготвите правилно цветята за заминаването си, да настроите механизма за автоматично поливане и можете да тръгнете на пътешествие със спокойна душа.

Как да организираме поливане на цветя на закрито по време на празниците

Подготовка на стайни растения за ваканция

Затворените цветя оставени без надзор за дълго време, експертите съветват да се подготвят. Можете да направите това по следния начин:

 1. Няколко седмици преди заминаването спрете да храните растенията с различни добавки. Това е необходимо, за да се забави техният активен растеж и леко да се намалят апетитите.
 2. Когато останат 8-10 дни до желаната ваканция, внимателно отстранете всички болни и болни листа.
 3. Непосредствено преди заминаването се препоръчва да се извадят саксиите с цветя от прозорците;
 4. Пъпките трябва да бъдат отрязани. По този начин приемът на течности е сведен до минимум. Това трябва да се прави внимателно, като се вземе предвид способността на растението впоследствие да се възстанови.
 5. Пълно разсипете почвата в саксията с вода и е важно да не прекалявате. Земята трябва да е наситена с течност, но не и мокра. Ще бъде възможно да намалите изпаряването на влагата, ако обвиете съда с влажен вестник и целофан отгоре.
 6. За предпочитане всички саксии се поставят в голям съд с течност, излята на дъното. Те обаче не трябва да докосват водата. По този начин ще бъде възможно да се постигне желаното ниво на влажност в близост до зелени площи.
 7. Около листата има смисъл да се направи купол от прозрачен филм. Тази процедура ви позволява да създадете нещо като оранжерия.
 8. Глинените саксии би било хубаво да се поставят в по-големи пластмасови съдове. Запълнете получената празнота между стените с експандирана глина, напоена с вода.

Домашни автоматични системи за поливане

Всеки може да готви самостоятелно прости механизми за автоматично поливане у дома.

фитили
Ще ви трябва тъкан, която добре абсорбира влагата. Нарязва се на ивици, от които са усукани фитили. Единият край на устройството е погребан в почвата на саксия за цветя, другият се поставя в съд с вода. Докато почвата изсъхне, фитилът ще я овлажни. Освен това, тя не трябва просто да се намокри с вода, а трябва да я абсорбира добре. Това трябва да се спазва. Важно! Такъв метод за фитил може да се използва до 10 дни.

Недостатъкът на този метод е, че в топлината тъканният флагел изсъхва бързо и течността ще влезе в земята в малки обеми. За да подобрите ситуацията, се препоръчва да закупите специални фитили и пръти, изработени от пореста керамика. С такива устройства може да се избегне изсушаване.

Медицински капкомер
Отличната система за автоматично напояване ще дойде от капкомери, използвани в медицината. Единият край се поставя в съд с течност, другият - в земята, за предпочитане по-близо до ръба на саксията. Оставяйки за кратко време, по-добре е да използвате скобата, предоставена с капкомера.

Когато планирате дълго заминаване, се препоръчва да затворите тръбата, пробийте в нея малък отвор. Или направете клирънс в иглата по-тесен.

Като алтернатива можете да поставите порест пулверизатор в края на тръбата (те обикновено се използват за подаване на въздух в аквариума).

Пластмасови бутилки
Доста прост, но доста ефективен метод, използващ пластмасови бутилки. Такъв контейнер се пълни с течност до шията. В капака се прави малка дупка, която затваря бутилката. Полученото устройство се обръща с главата надолу и се завинтва в почвата на саксията. Водата, постепенно изтичаща през дупката в капака, ще навлажни почвата. За да ускорите поливането, долната част на бутилката трябва да бъде пробита. Важно е да се гарантира, че дупката е много малка. В този случай водата няма да изтече повече от очакваното и гниенето ще бъде избегнато.

Автоматични напоителни механизми

Ако нямате време или желание сами да организирате автоматична система за поливане, тогава можете да закупите готови и удобни механизми във всеки магазин за цветя. Високата им цена се оправдава с надеждността и ефективността при употреба.

Поливане на цветя по празниците

 1. Gardena - устройство, което позволява дозирано поливане за цветя на закрито, които се нуждаят от различни количества влага. Системата, захранвана от електрическата мрежа, осигурява на растенията вода веднъж на всеки 24 часа. Едно устройство може да полива няколко саксии наведнъж.
 2. Blyumat - механизъм, състоящ се от тесен керамичен конус и силиконова тръба. Залепете конуса в земята, напълнете с вода и затворете. Краят на тръбата се потапя в купа с течност. Влагата постепенно ще се абсорбира в земята, прониквайки през порестите стени на устройството. Докато водата напуска конуса, нова порция ще излезе от съда през тръбата.
 3. оазис - Удобна, напълно автономна система, съдържаща 25 литра течност. Устройството задвижва батерията. Той е в състояние да полива до 20 саксии за 2-5 седмици.
 4. ДЕЙН СМАРТ - Домашна система за дозирано автоматично напояване, захранвана от електричество. Способен за дозиране от 50 ml наведнъж. до 3,5 литра влага. Честотата на поливане може да се регулира.

Умни саксии за автоматично поливане

Ако предстоящото дълго отсъствие стана известно предварително, можете да закупите специални саксии. Няколко месеца преди пътуването, стайните растения се трансплантират в такива контейнери, състоящи се от три части:

 • отгоре (за почва);
 • среден (междинен слой, състоящ се от мрежест материал);
 • дъно (за вода).

Трябва да засадите цветя в такава саксия по най-обичайния начин и също да се грижите. Но след като изминат няколко месеца, корените на растението ще поникнат през средния мрежест слой и цветето ще получи необходимата влага вече от долния резервоар.

Хидрогелът ще реши проблема със сушата

Много градинари използват специален хидрогел. Уникалните полимерни гранули са способни да абсорбират огромни обеми течност. Кристалите се накисват предварително във вода за 7-8 часа. Веднъж попаднали в течността, те започват да я абсорбират интензивно, увеличавайки се по размер. Тогава тази влага се дозира и се дава на кореновата система на растенията. Освен това, с излишък на течност, хидрогелът го абсорбира обратно.

Как да се грижим за растенията след завръщането

Тези, които са използвали методите за автополиване, описани по-горе, не са застрашени от неочаквани изненади под формата на изсушени, изсъхнали или съсипани цветя на закрито. След завръщането е необходимо внимателно да се инспектира всяко растение, да се премахнат изгнили или изсушени части. Почистете почвата в саксиите с вода през долното поливане.
Излагането на растения незабавно не се препоръчва. По-добре да ги свикне с ярко осветление постепенно.

Необходима е грижа за стайните растения в период на продължително отсъствие на човек. Автоматичните или самостоятелно направени напоителни системи са чудесен вариант за онези, които не могат да намерят „бавачка” за зеления си гарнизон.

Видео: как да поливате цветя през празниците

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт