Как трайно да се отървете от мухъл в банята

Черната плесен е чест посетител във влажни и топли помещения. Най-подходяща за тези условия е банята. Мухълът може да се появи на тавана, по стените, по протежение на водопроводи, на кръстовището на плочки. Гъбичните спори са не само видими следи по стените. Част от спорите може да се извие във въздуха и да проникне през стената. Наличието на мухъл в хола се отразява негативно на здравето на жителите. Това може да доведе до заболявания на дихателната система, инфекциозни заболявания, алергични реакции. Ако в къщата има плесен, астматиците имат припадъци много по-често.

Как да се отървете от мухъл в банята

Защо се появява мухъл?

Откъде идва плесенът и защо се появява най-често в баня? Ето няколко основни причини.

 1. Висока влажност. Влажността е средата, в която мухълът се развива най-добре. Всички процедури за къпане се извършват в банята, след като вземете душ, във въздуха остава пара, която се кондензира по стените и тавана. Това са идеални условия за образуване на мухъл.
 2. Невъзможност за проветряване на стаята. Повечето типични къщи нямат прозорец в банята. Има вал за изветряне на влажен въздух. Но често хората не следят състоянието й. Ако е запушен, влажният въздух остава в стаята и се утаява с капки вода по стените.
 3. Липса на сушене. Въздухът на закрито може да се изсуши за намаляване на влажността. За това е осигурен радиатор или отопление за кърпа. Те обаче не винаги са в добро състояние. Ако тези уреди не затоплят достатъчно и изсушават въздуха, мухълът не може да бъде избегнат.
 4. Естествена светлина. Както вече споменахме, баните нямат прозорец и естествена светлина, която убива мухъл. Липсата на ултравиолетови лъчи дава допълнителен плюс на развитието на гъбичките.
 5. Неправилни ремонтни работи. Когато правите ремонт в банята, трябва внимателно да обработите повърхностите с противогъбични средства, преди да завършите работата. Те убиват възможните останали спори и предотвратяват появата на мухъл. Мухълът може да се развие и при грешен избор на довършителни материали за банята. Най-лесно се утаява в порестата структура на материала, например, в мазилката.

Течове в тръбите. Това създава допълнителна влажност в помещението, освен това, денонощно.

Как да намалим влажността в банята

Влажността е основното условие за развитието на гъбата. Следователно той трябва да бъде елиминиран. За това, на първо място, е необходимо да се осигури добра вентилация. Ако банята няма прозорец, трябва да проверите вентилационния канал - шахтата. Понякога за достатъчно вентилация е необходимо да се инсталира малък вентилатор за изпускане. Ако е включен, трябва да отворите вратата към банята, така че да има достъп на въздух.

Как да намалим влажността в банята

За да се справите с мухъл, трябва да поддържате достатъчно висока температура на въздуха в банята. Тя трябва да надвишава общата температура в апартамента с няколко градуса. За да направите това, трябва да почистите или подмените радиаторите, да инсталирате мощна отоплена кърпа. Друг чудесен начин за загряване на въздуха в банята е подово отопление. Ако тръбите изтичат, течът трябва да бъде спешно фиксиран.

Ако банята е разположена в края на къщата, може да се появи влажност поради конденз. Това се случва през зимата, когато външната температура варира значително спрямо вътрешната температура. За да избегнете това, трябва да изолирате стените на къщата със специални материали. Ако живеете на първия етаж, трябва да изолирате пода.

И още нещо. Не изсушавайте прането в банята, това увеличава риска от мухъл.По-добре е да окачите дрехи на открито.

Почистваме повърхности от мухъл

За да се справите с мухъл, първо трябва да почистите повърхността от черни петна. Не забравяйте да носите гумени ръкавици. Почистващи продукти - гъби и парцали не трябва да се използват повторно - те могат да съдържат гъбични спори. След обработката им трябва да бъдат изхвърлени. Не забравяйте да носите дихателна маска, за да не вдишвате опасни изпарения.

 1. Плочки. Ако върху плочката се е образувала мухъл, достатъчно е да го избършете с топла хлорирана вода. Разтворът трябва да е достатъчно концентриран. Обикновено това е достатъчно, тъй като плочката е плътен материал, в който мухълът не може да проникне.
 2. Свързвания между плочки. Ако мухълът се яде на ставите, тогава простата обработка е незаменима. Необходимо е внимателно да почистите ставите с шпатула и да ги оставите да изсъхнат. След това разредете разтвора и добавете към него специален антисептик. Може да се купи във всеки магазин за хардуер или хардуер.
 3. Мазилка. Ако мухълът е залепен в мазилката или в слоя под плочката, трябва напълно да почистите повърхността до бетон. След това стените трябва да се изсушат със строителен сешоар и да се третират няколко пъти с антисептичен състав. И едва след това започнете да украсявате.

Домашни средства за защита от мухъл

Домашни средства за защита от мухъл

 1. Меден сулфат. Може да се закупи в магазин за хардуер. В литър вода трябва да добавите 10 грама витриол. За нанасяне върху почистената и изсушена повърхност с четка. Особено старателно с дебел слой е необходимо да се обработят онези области, върху които е била плесен. За профилактика нанесете витриол върху цялата повърхност на стените и тавана, тъй като не знаете къде може да се появи плесен следващия път.
 2. Сапун за пране. Този екологичен продукт съдържа мастни киселини, които лесно могат да победят плесен. За да приготвите разтвора, настържете сапуна и разредете с гореща вода. След известно време, когато сапунът се е разтворил напълно, тази течност трябва да се излее в бутилка със спрей и да се напръска на мястото, където е била мухълът. Оставете третираната зона за няколко часа и едва след пълно изсъхване продължете с довършването.
 3. Избелвач за пране. Това е друг ефективен начин за елиминиране на остатъците от гъбични спори. Разредете малко количество белина с десет части вода. Този продукт може да се напръска с пистолет за пръскане или просто намокрете парцал в него и да избършете стените. Не изплаквайте разтвора. Това е ефективно средство, което има само един недостатък - остра миризма. Процедурата не се препоръчва, ако в къщата има деца. След лечение старателно проветрете стаята.
 4. Хлор. Всякакви продукти на основата на хлор могат да елиминират мухъл. Това може да бъде белота, куполи или други дезинфектанти за хигиена на тоалетната. Достатъчно е да ги разтворите в малко количество вода и да обработите стените и тавана.
 5. Сода и оцет. Тези почистващи препарати за дома се намират във всеки дом. Наръсете внимателно почернелите участъци на мухъл със сода за хляб. След това изсипете оцет отгоре. Реакцията ще тръгне - всичко ще започне да се пени, оставете го за няколко минути. Когато содата спре да кипи, черните зони могат да бъдат почистени с гъба или твърда четка. Не забравяйте да носите ръкавици - съставът е доста разяждащ.
 6. Чаено масло. Етеричното масло от чаено дърво може да премахне малки огнища на мухъл. Такова масло може да се купи в аптека или хардуерен магазин. Бутилка масло 100 мл трябва да се разтвори в литър топла вода и да се избърше с този състав всички открити повърхности на стените и тавана. Оставете за няколко часа. Уверете се, че в момента не попада вода върху третираната повърхност - в противен случай процедурата ще бъде безполезна.
 7. Борна киселина, оцет, водороден прекис. Борната киселина може да елиминира мухъл завинаги.За по-голяма ефективност на състава трябва една супена лъжица борна киселина да се смеси с две супени лъжици пероксид и същото количество оцет. Добавете 4 супени лъжици вода и разбъркайте добре. Нанесете състава с четка върху всички ъгли и черни петна, оставете и не изплаквайте.
 8. Сода. Понякога, заедно със самата мухъл, неприятната му миризма се усеща в стаята. Можете да се отървете от него със сода за хляб. Изсипете сода в чинийка и оставете в банята. Сода на прах перфектно абсорбира неприятните миризми. Можете също да избършете всички повърхности със слаб разтвор на сода.
 9. Топки от камфор или молци. Обикновено се използват за защита на дрехи и обувки от молци и други вредители. Този инструмент обаче се използва и в борбата с гъбичните инфекции. Оставете топките в банята и те ще дезинфекцират въздуха, предотвратявайки размножаването на мухъл.
 10. Антраценово масло. Тя може да бъде закупена в магазин за хардуер или аптека. Този продукт се разрежда в малко количество топла вода и се напръсква върху всички почернели участъци. След обработката остава леко неприятна миризма, така че трябва да проветрите стаята.
 11. Йод. Разбира се, няма да се налага да обработвате повърхността с йод, защото може да останат жълти следи, но можете да оставите отворена бутилка на рафт в банята. Йодът убива плесенните спори, които са във въздуха.

Ако мухълът е ударил големи площи по стените, тавана или пода, ремонтът е незаменим. В този случай е нежелателно да се справите сами с мухъл, защото ако се появи отново, цената на това ще бъде вашият нов ремонт. Обикновено професионалните занаятчии събличат финала върху бетонната основа, за да не дадат на дебата най-малкия шанс за оцеляване.

След това стената се третира със специални анти-фунгицидни средства, които са проектирани специално за това. Това са професионални съединения, продавани в хардуерни магазини. Обикновено лечението се състои в нанасяне на няколко последователни слоя от агента. И едва след това можете да започнете да завършвате.

Мухълът не трябва да се допуска в банята, защото е много опасен за здравето. Правилно направените ремонти и превантивни мерки ще ви помогнат да се отървете от мухъл завинаги.

Видео: инструмент, който елиминира плесен завинаги

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт