Как да запазим доматите за зимата

Как да съхраним доматите за зимата - почти всеки домакин знае. Но не всеки знае няколко трика, които значително опростяват работата в кухнята. Тройна стерилизация на всичко и всичко, внимателен подбор на домати с шублер, петкратно изливане и още голям набор от ненужни притеснения. Нека да видим как да затворим доматите за зимата без излишни проблеми.

Как да запазим доматите за зимата

Правилният избор е ключът към успеха

Ако доматите са били отглеждани на ръка в собствената си градина или дори на перваза на прозореца и балкона, тогава вероятно преди засаждането на торба със семена е внимателно проучена от всички страни. Всичко, което би трябвало да ни интересува за запазване на качеството, е целта, цвета и големината на плодовете.

Търсим правилната линия на чантата. Назначение: клас салата Тоест такива домати са добри за предене като част от аджика, сосове, лечо, кетчупи. Правят прекрасен доматен сок. Но за опазването на цялото такова разнообразие е неподходящо. Плодовете ще бъдат меки, пълзящи в неапетитна каша, а вкусът ще остави много да се желае.

Но ако на пликчето пише: подходящ за дългосрочно съхранение и приготвяне, тогава спокойно можем да съхраним доматите. Те ще останат плътни, еластични и вълшебни на вкус.

Какво да направите за тези, които нямат градина и купуват само домати за завъртания? Не ги купувайте в магазина. Често те са покрити с добър слой хранителен восък, така че могат да се съхраняват в продължение на месеци. И дори в самия сезон, през юли рискувате да се натъкнете на домати, узрели през февруари.

Смело стъпваме на пазара за покупка. И точно там избираме. Няма нужда да питате продавача за какво са плодовете. В стремежа си да продадете продукта, той ще ви каже, че само той има най-добрите домати в света. Просто помолете да го нарежете, но е по-добре да счупите един плод. И гледайте внимателно: има много секретиран сок - доматът не е много подходящ за предене в неговата цялост. Това е посочено и от големи камери за семена. Пулпът е гъст, месест, практически няма сок - това означава, че приемаме нужното количество и гордо се влачим вкъщи. Защо влачите? Защото купуваха много. Няма да получите един домат?

На Съвета. Естествено, избираме цели домати, без видими повреди и вдлъбнатини.

Вторият фактор, който ни интересува, е цветът и размерът на зеленчуците. Днес генетиката върви напред с прескачания. Малко хора ще бъдат изненадани от кафяви, черни или райета домати. Жълтото и оранжевото също са далеч от чуждите. Без съмнение, в свежа салата на масата изглеждат оригинални. Но по време на консервацията се държат напълно непредсказуемо. Дори един неразгъваем може да достави много неприятни моменти. Неприятна миризма или замаяност в кална саламура - постигнато ли е това чрез празен часовник над бреговете?

Всички домати са подходящи за консервиране, но най-вкусните и ароматни са с червен цвят. Розово-плодовите също са добри. Оставете оранжевото, жълтото и аронията за салати, кетчупи и лечо.

Размерът на домата трябва да бъде такъв, че той свободно да преминава в гърлото на буркана. Някои занаятчии запазват нарязаните зеленчуци. Това може да се направи, но саламурата ще бъде мътна, а месото ще бъде воднисто. Нарязването изобщо не влияе на вкуса.

С голямо пилешко яйце или малко повече орех - красиво е на масата и удобно за ядене.

Но съветът да се събере в банка с абсолютно същия размер е очевидно излишен. Ще измервате ли всеки домат? И смисълът на този урок? Само ако няма какво да се направи. Тъй като по време на топлинната обработка, врящата вода не се отчита с големината, обелва всички зеленчуци еднакво.Маринатата също не върви с шублер и тефтер, но импрегнира всички плодове равномерно.

На Съвета. Между другото, малки домати, така наречената череша, също могат да се консервират. Те с удоволствие ядат дори и най-капризните деца.

Стерилизация - бичът на домакините в летните горещини

Е, коя от стюардесите не каза поне веднъж в разговор с приятелки - доматите са добри през зимата, но как мислите за стерилизацията? И точно пред очите ми картината: лятото, на улицата беше горещо, в кухнята имаше бучища пара, консерви, капаци, налива се вода. А вечер, притисната като лимон, жена лежи на слой със студена кърпа на челото.

Микровълнови стерилизиращи кутии

Долу с методите на дядо! Дайте цивилизация! Стерилизирайте бурканите с размер до 1 литър бързо в микровълновата. Защо толкова малък? Череша също, трилитрова бутилка за наливане? Или човек, който живее сам, защо по дяволите са толкова огромни съдове?

Следователно, наливаме 3-5 см вода в буркани, поставени на микровълнова плоча, включваме максималния режим за 5 минути. Тръгваме да се занимаваме сами. Или гответе следващата партида контейнери.

Дойде, извадиха стерилни буркани, почукаха я върху чиста кърпа, след като източиха водата. Естествено, капаците ще трябва да се варят както обикновено. Не поставяйте никакъв метал в микровълновата.

Какво да направите за тези, които едновременно запазват голяма партида зеленчуци? Загрейте над мъките на чайника. Здрав балон с микровълнова фурна няма да се побере. Най-добрият помощник ще ви помогне - фурната! В него, скъпа, точно в студа, слагаме измитите контейнери. След това забравете за 12-14 минути при температура 120 ° C. След внимателно издърпайте ръкавици с ръкавици или кърпа. Всичко може да се запази.

На Съвета. Ако сте уверени в качеството на вашата вода, тогава можете напълно да откажете стерилизацията. Разтрийте консервите отвътре и отвън с твърда четка със сода за хляб. За предпочитане с гореща вода. Обърнете специално внимание на шиите. Изплакнете обилно и можете да го използвате.

Колко пъти за попълване

Има рецепти, в които доматите се измъчват многократно с вряла вода. На практика ги превръщат в каша само с едно пълнене. А през зимата, като отворих буркан, очите скръб - отново оценката се влоши!

Защо тези танци с тамбур? Правилно запазете доматите за зимата, както следва:

 1. Измива се старателно без налягане, оставя се да се оттича вода. Между другото, те не се избърсват, за да не се размажат още веднъж.
 2. Те поставиха избраните подправки на дъното на съда, а доматите отгоре. За предпочитане без подправяне, спретнато.
 3. Наляха вряща вода, сложиха капак отгоре. Оставя се за 20-25 минути. През това време можете да приготвите следващата партида или да изпиете чайка.
 4. Изсипете течност в тенджера. Добавени сол и захар. Необходимото количество киселина (ако е необходимо) се добавя в контейнера с домати. Саламурата заври - можете да я напълните.
 5. Завийте капака, обърнат с главата надолу. Това е всичко.

Не е необходимо да увивате, така че зеленчуците да останат еластични и плътни. Допълнително затопляне е необходимо само за рецепти за консервиране на зелени домати. Те са по-твърди от червените, така че е добре само за тях.

Трикове за приготвяне на домати

За да не губите време за измиване на голям брой домати, те действат просто. Изсипете всички суровини в един съд или вана, напълнете го с чиста вода и го оставете за 20 минути, оставете да плава. В друго голямо сито или гевгир. Доматите се измиват с дръжки директно в първия контейнер, поставен във втория дизайн. Там партито се залива с чиста вода, разрешава се източване и това е всичко, може да се правят всякакви препарати.

Често можете да наблюдавате тази ситуация: зеленчуците изглеждат силни, плътни и при първото олющване кожата се счупва. Това няма да повлияе на вкуса, но външният вид на въртенето не е същия. Как да избегнем подобни неприятности?

С дървена клечка за зъби набодете всеки домат на дръжката. Това ще избегне рязък спад на налягането и обелката ще остане непокътната.

И ако трябва да запазите три кофи и дори череша? Или повече? Половин ден ще бъде изразходван само за пиърсинг. Има решение. Залейте доматите не с вряла вода, но оставете леко да се охлади. Изключете огъня, изчакайте 3-4 минути и едва след това го изсипете в съдове със зеленчуци.

Вие изобщо не можете да се занимавате с тези методи, а просто премахнете кожата напълно. Без обработка това е нереалистично. Следователно, те правят това:

 • направете три саксии
 • едната е с огън с вряла вода, втората с вода и лед, третата е празна и най-голямата
 • хвърлете доматите в първата, изчакайте 5-6 минути
 • хвърлете нарязана лъжица от гореща течност до ледена, изчакайте 2-3 минути
 • през това време слагаме следващата партида гореща
 • прехвърляне от ледена вода с нарязана лъжица в празен съд

След като всички зеленчуци са бланширани, обелката се отстранява лесно с голи ръце. Можете да кажете, че тя е отстранена сама.

Това е само описание, което трябва да се чете дълго време, всъщност всичко се случва бързо и резултатът ще зарадва.

На Съвета. Времето за обработка може да бъде намалено, като първо направите остър нож на плитка с кръстосана форма.

Класическа рецепта

Всички продукти и подправки са предназначени за стандартен 3-литров буркан:

Класическа рецепта за доматени консерви

 • гъсти червени домати, около 1,7-2 кг
 • чиста вода, 1200-1500 мл
 • оцетна есенция, 1 дек. л.
 • каменна сол, 2 с.л. л.
 • гранулирана захар, 2 с.л. л.
 • 4 средни скилидки чесън
 • подправки на вкус

Подправките, които най-често се използват при консервирането на зеленчуци, са листата на касис, чадъри от копър, грах от подправки, рози от карамфил. За стандартна рецепта вземете всяка съставка по 5 бр. Количеството може и трябва дори да варира според вашите собствени вкусови предпочитания. По желание добавете хрян, черен пипер, грах, стръкове босилек.

Подправките се слагат на дъното на консервата, след което подготвените зеленчуци се отчитат на върха. Сварете чиста вода, изсипете в цилиндър. Покрийте с капак. След 25 минути изсипете течността в тенджера, добавете и двете „бели смъртни случаи“, оставете да заври. Оцетът се налива в буркана и се пълни с пълнеж, така че леко да се простира по ръба. Навийте на руло, обърнете и оставете да изстине.

Можете да опитате след 14 дни. Да се ​​съхранява препоръчително в избата.

На Съвета. Някои стюардеси изливат първата вода, уж тя измива цялата мръсотия и те правят саламурата по нова. Не препоръчваме това. Първо, каква мръсотия, ако старателно измиете контейнери и домати? И второ, тя събра от домати най-яркия вкус. Защо да слеем тази магия в тоалетната?

препоръки

Някои съвети препоръчват три пъти да напълните доматите с вряла вода и след това да ги стерилизирате преди окончателното разточване. Защо тази допълнителна неприятност? От такъв брой топлинни обработки резултатът е каша в черупка от домати. Те просто заваряват! Цялата инфекция умира след второто запълване. Това е напълно достатъчно.

Класическата рецепта за домати за зимата включва 2 с.л. л. гранулирана захар върху трилитрова бутилка. Не съжалявайте за сладкото, добавете не 2, а 4 с.л. През зимата ще бъдете много приятно изненадани. Не само доматите ще отлетят с един замах, но и саламурата ще се пие без следа.

Между другото, въз основа на този сладко-кисел пълнеж, някои домакини готвят невероятна горчица. Всичко, което е необходимо, е да добавите суха горчица на прах до състоянието на течна заквасена сметана и да я оставите да вари за един час. И солта и киселината са достатъчни в саламура.

Как да запазите доматите за зимата? Благодарение на нашите съвети - по-лесно от белия дроб. В резултат на това: майка ми не беше уморена, мазето беше пълно, домакинството беше щастливо и хранено с вкусни заготовки.

Видео: как да запазите доматите за зимата

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт