Как да се отървете от замъгляване на пластмасови прозорци

Съвременните прозорци са много по-здрави, по-удобни и по-херметични от старите дървени. Новите пластмасови прозорци обаче често носят допълнителни проблеми под формата на замъгляване. В крайна сметка преди, с дървени рамки, не срещнахме такъв проблем. Обикновено през прозорците през зимата се натрупва конденз. Грижовните собственици избърсват и изсушават прозорците, но защо това върви в кръг, когато можете просто да се отървете от мъглата.

Как да се отървете от пластмасови прозорци за кондензат

Какво вреди на конденза на прозорците

 1. Стъклената вода повишава влажността на помещението. Това е много опасно, ако в къщата има хора със заболяване на дихателната система. Особено астматици.
 2. Кондензацията винаги ще се оттича и по стените може да се образуват гъбички и мухъл. Понякога дори не ги забелязвате - те са под тапета. Спорите на гъбички и мухъл са много опасни за човешкото здраве.
 3. Влажността на помещението разваля ремонта. Постоянната вода под финала я затопля и набъбва навсякъде.
 4. Е, и естетическата страна на въпроса. Това е напълно неприятно, когато прозорците "плачат".

Сега знаете, че има спешна нужда да се отървете от мъглата на прозорците. Но откъде идва този кондензат? Защо дървените рамки не "течаха"?

Причини за мъглата на прозорците

Пълна стегнатост. Пластмасовите рамки осигуряват пълна херметичност без най-малката възможност за циркулация на въздуха. При инсталирането на рамките всички слотове са затворени, а самата рамка е абсолютно херметична. Някои хора допълнително затварят отворите на шахтите, така че "топлината не отшумява". Влажността остава в стаята и неизменно се установява на прозорците.

Висока влажност. Това се отнася за помещения, в които постоянно се генерира пара. Например баня, кухня или балкон, върху който е прехвърлена газова печка. Готвенето или горещата вода в банята е придружено от постоянното образуване на пара, която се утаява върху най-студеното - прозорците.

Неадекватно отопление. Често причината за мъглата в прозорците може да бъде недостатъчно горещ въздух в стаята. Това обикновено се случва в извънсезонния период, когато студът вече е пристигнал, а отоплението все още не е дадено.

Неправилна инсталация на радиатори. Забелязали ли сте, че батериите са инсталирани строго под прозорците? Понякога по време на преустройство собствениците променят местоположението на радиатора, без дори да осъзнават какво биха могли да срещнат. Горещият въздух от топла батерия се издига и изсушава стъклата на прозорците. Понякога причината за конденза може да бъде широк перваз на прозореца, който обикновено се задава от любителите на стайните растения. Горещият въздух просто не може да заобиколи батерията и отива "настрани".

Смяна на сезоните. Пластмасовите прозорци имат различни режими при работа през зимата и лятото. Преди студения сезон трябва да преведете прозореца "в зимен режим." В това положение позицията и прилягането на гумените уплътнения се променят. Това ще помогне за намаляване на конденза.

Как да се отървете от замъгляване на пластмасови прозорци

Как да се отървете от замъгляване на пластмасови прозорци

 1. За да започнете, премахнете причината за мъглата. Ако в кухнята има пот, тогава трябва да се монтира качулка с добра гама, която трябва да бъде включена при готвене.
 2. Решете проблема с отоплението. Ако батериите не са достатъчно горещи, трябва да подадете жалба до съответните власти или да намерите алтернативни източници на топлина, например нагревател.
 3. Ако батериите не са под прозорците, спешно сменете позицията си на предишната. Без това няма да можете да се справите с „плачещите прозорци“.
 4. Ако имате широк прозорец, трябва да го замените с по-тесен. Има и друг вариант - да направите специални вентилационни отвори в перваза на прозореца, през които горещият въздух от радиатора ще попадне върху стъклото.Това се прави много просто и изглежда естетически приятно (има специални решетки за такива дупки).
 5. Проветрявайте стаята редовно. Дори през зимата трябва да проветрявате стаята, в противен случай влажният въздух няма да намери изход и ще се утаи по прозорците. Това може да стане, като напълно отворите прозореца за няколко секунди или оставите малко кликване за 10 минути.
 6. Можете да използвате климатик за суха капка вода върху прозорците. Ако е инсталиран в стая с плач, горещият въздух трябва да бъде насочен към стъклото. Между другото, климатикът има такава функция "сушене". Трябва да се използва.
 7. Има и друг начин да се отървете от мъглата на прозорците. За да направите това, избършете чашата със специална течност, използвана от автомобилистите. Именно за тази цел. Ефектът от такова избърсване обаче ще продължи само няколко часа.
 8. Понякога, за да се отървете от замъгляването на стъклото, трябва да прегледате качеството на монтажа на прозорците. Неточните ъгли на наклона, неравномерните склонове могат да причинят неправилен въздушен поток и топлопредаване. Обадете се на компетентен господар и се консултирайте с него.
 9. В старите къщи вентилационните шахти най-често са запушени. Следователно, преди зимата, всеки път трябва да извършвате превантивни почиствания. Само това събитие ще намали наполовина появата на конденз по прозорците.
 10. И не забравяйте да промените работата на пластмасовите прозорци в съответствие със сезона. Между другото, поддръжката на пластмасови прозорци трябва да бъде редовна и годишна, дори и да нямате проблем с мъглата на прозорците.
 11. Ако всички горепосочени методи не са ви помогнали, тогава има кардинален метод - сменете прозорците на двукамерни конструкции с енергоспестяващо стъкло.

Пластмасовите прозорци заслужено са намерили своя потребител. В края на краищата, такива прозорци са достъпни, дълготрайни, имат звукоизолация, те са красиви и екологични. Но някои са изправени пред проблем като мъглата на прозорците. Бих искал да отбележа, че кондензатът не е дефект в пластмасовите прозорци, той е проблем с нарушаването на циркулацията на въздуха в помещението. И ако установите правилния топлопренос, всичко ще стане на мястото си и прозорците вече няма да „плачат“.

Видео: контрол на кондензата върху пластмасови прозорци

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт