Как да се отървете от водата в ухото у дома

Много хора са запознати със ситуацията, когато водата се забива в ухото след водни процедури. Да се ​​отървем от нея не е толкова лесно. Това не само носи сериозен дискомфорт, но може да бъде и причина за някои УНГ заболявания. Забита в ушната вода (особено от мръсен резервоар или басейн) съдържа микроби, бактерии, белина. Застоя на тази вода в ухото може да доведе до различни възпалителни процеси във външното ухо. Това е професионална болест, от която страдат много плувци. Преди да научите как да се отървете от водата в ухото си, нека се опитаме да се справим с усещанията в тази ситуация.

Как да се отървете от водата в ухото

Как да определите дали водата е попаднала в ухото ви

Ето някои симптоми, които могат да показват, че някаква течност е останала в ухото ви.

 1. Звукът от заобикалящия ни свят се променя, когато звуците преминават през водната възглавница. В този случай има осезаемо налягане, произведено от течността върху тъпанчето.
 2. Усеща преливник в ухото си, сякаш е „вграден“.
 3. Голям брой нервни окончания и рецептори са разположени в ухото, така че мнозина буквално усещат преливане на течност в ухото. Това е доста неприятно.
 4. Често поради водата в ухото възниква резонанс от собствения глас. Възприятието се изкривява.
 5. Ако водата в ухото е повече от 4 часа, тогава това може да доведе до възпаление, болка в ухото, повишена температура.
 6. Често дългият престой на вода в ухото води до главоболие.

В риск са тези, които имат серни тапи в ушите. Факт е, че серният корк набъбва под въздействието на влагата и започва да оказва натиск върху тъпанчето. Това е много болезнено усещане. Понякога водата от външния проход през микроскопични лезии в тъпанчевата мембрана може да навлезе в средното ухо и да причини отит. Водата в ухото е опасна и за хора с твърде тънки стени на ушния канал. По правило възпалението се развива върху раздразнената кожа много по-интензивно и няма да се налага да ги чакате, ако водата беше сапунена или мръсна. Между другото, водата може да влезе в средното ухо през носа - това също е изпълнено с развитието на отит.

За да избегнете всички тези неприятни последици, трябва да знаете как бързо и безопасно да се отървете от водата в ухото си.

Как да се отървете от водата в ухото

Събрахме за вас най-ефективните начини за почистване на ушния канал от нежелана влага.

 1. Скачане на единия крак. Това е най-популярният начин да се отървете от водата в ухото си. Наклонете главата си към мокрото ухо и скочете на единия крак възможно най-високо. Защо на едно? Факт е, че по време на скок на единия крак амплитудата на трептенията е малко по-висока, тъй като човек не може да контролира тялото напълно, отколкото по време на скок на двата крака. Внимавайте едновременно - по-добре е да се придържате към стола или ръба на масата, защото по време на интензивни скокове главата ви може да се замая. Ако в момента на скачане махате с глава - водата ще излезе по-бързо.
 2. Легнало положение. За да премахнете водата по този начин, трябва да легнете на хоризонтална повърхност. Не използвайте възглавницата, главата изправена. Бавно завъртете главата си в посоката, от която се запушва водата. Физиологичната структура на ушния канал ще позволи на водата да се оттича по страничната повърхност на ушния канал в този момент. Ако водата не излезе, повторете действието няколко пъти.
 3. Памучна турунда. Направете малка памучна пяна от чист стерилен памук и я поставете в ушния канал. В този случай предсърдието трябва да бъде изтеглено отстрани и леко нагоре. Така ушният канал, където водата е заседнала, ще бъде възможно най-отворен.В никакъв случай не залепвайте в ухото с твърди предмети - това е изпълнено с увреждане на тъпанчето.
 4. Пръстът. Това е най-лесният начин за отстраняване на вода от ухото, тъй като не изисква допълнителни елементи. Наклонете тялото и главата си към запушеното ухо и пъхнете пръста си в ухото. Движете интензивно пръста си отстрани, без да променяте позицията си. След няколко активни движения ще усетите как водата излиза.
 5. Palm. Поставете ръката си плътно върху ухото си и я разкъсайте рязко. В този случай главата трябва да е наклонена към запушено ухо. Когато рязко отстраните дланта си, се образува малък вакуум, който изтегля течност от ушния канал.
 6. Питейна. За този метод ще ви трябва равна повърхност и чаша вода със сламка. Легнете отстрани, така че задушното ухо да е в долната част. В това положение започнете да пиете вода през сламка. Поглъщащите движения ще изтласкат вода от ушния канал до изхода. В крайна сметка именно движенията на челюстта допринасят за естественото отстраняване на сяра от ушите. Ако ви е неудобно да пиете вода, просто я погълнете, имитирайки процеса на пиене.
 7. Дъвка. Активните движения за дъвчене ще помогнат за отстраняване на водата от ушите. Дъвчете дъвката за 10 минути и проблемът ще се реши сам.
 8. Издишайте. Ако водата попадне в ушите ви, изтеглете пълен сандък с въздух и се опитайте да го издишате, като държите носа и устата си. Това обикновено се прави, когато се отървете от запушени уши. Рязкото натиск върху тъпанчето ще позволи изтичане на течност от ушния канал.
 9. Борен алкохол. Това е друг ефективен начин да се отървете от водната тапа в ушите. Обърнете главата си настрани, така че ухото, блокирано от вода, да е отгоре. Капнете 2-3 капки борен алкохол вътре. Първо, тя ще дезинфекцира течността и ще предотврати възпалението. И второ, борният алкохол ще помогне на водата да се изпари много по-бързо. Така след един час от течността в ухото няма да има следа.
 10. Вода. Това е доста съмнителен метод, който може да се използва само в краен случай. Състои се в запълване на ухото с допълнителна порция вода. Наклоняваме глава така, че ухото, блокирано от вода, да е в горната част. Изсипете вода в нея със спринцовка и след това рязко обърнете главите си, така че водата да изтича. Факт е, че водните молекули перфектно се прилепват една към друга, а изливащата се вода ще излезе със залепената.

Това са 10-те най-ефективни начина за отстраняване на вода от ушния канал.

Какво да направите, ако не излезе вода

Много често водата не намира изход за дълго време, ако се намира в средното ухо. Ако водата е попаднала в средното ухо, трябва да капете всякакви капки в носа, които ще отстранят и ще позволят на течността да излезе - например Naphthyzin. След инстилация на вазоконстрикторното лекарство е необходимо да изчакате, докато лекарството работи и да легнете на неговата страна, така че водата да изтича от носа. Можете да се отървете от водата от средното ухо с пикантно и пикантно ястие. Острият вкус води до факта, че мускулите рефлекторно се свиват, а това помага да се елиминира течността. Ако има болка или "издънки" в ухото, трябва да капете ушните капки и да се свържете с УНГ.

Какво да направите, ако водата не излезе от ухото

За помощ трябва да се консултирате и с лекар, ако водата не напуска ушния канал повече от един ден. Често това се дължи на наличието на серен корк. В този случай трябва да капете слънчогледово масло в ухото си, за да омекотите тапата и да отидете на лекар. Самопочистването не помага тук - ушните пръчки само набиват сярата и я натискат още по-близо до мембраната. Лекарят може лесно да премахне тапата и да ви освободи от мъките.

Как да се отървете от водата в ухото

Има някои препоръки, които не са просто безполезни - могат да бъдат опасни. В никакъв случай не трябва да духате сухо на ухото си. Първо, горещият въздух просто не стига до обекта с вода. И второ, такова изсушаване може да изгори тънката кожа на ушния канал.Също така, не поемайте вода с ушни пръчки или други твърди предмети - това може да доведе до нараняване на тъпанчето. Освен това, ако кожата на ушния канал е надраскана, това често води до възпаление. Ако не можете да се справите с водата в ухото си, консултирайте се с лекар.

За да предотвратите навлизането на вода в ушите ви, те трябва да бъдат защитени. Използвайте тапи за уши, докато плувате или вземате душ. Изберете правилния размер, така че ушните тапи да се впишат плътно в ухото и да покрият ушния канал. Винаги носете плувна шапка в басейна. Ако работата ви е свързана с често присъствие във водата, използвайте специални капки за ушите, използвани от плувците - те имат водоотблъскващ ефект. След къпане подсушете ушите с ръба на чиста кърпа или носна кърпа. Следвайки тези прости предпазни мерки, можете да защитите ушите си от вода.

Видео: как да премахнете вода от ухото

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт