Как да се отървете от влагата в апартамент

Проблемът с повишената влажност в помещението често се среща от хора, живеещи или в стари къщи (тоест по-стари от 20-30 години), или на приземните етажи на дори модерни жилищни сгради. Увеличеният брой водни молекули във въздуха може да причини влага, трайно влошаване на благосъстоянието и дори мухъл на особено наситени места.

Как да се отървете от влагата в апартамент

И така, суровият микроклимат в апартамента се отразява негативно на имунитета: според статистиката 60% от хората, живеещи в къщи с висока влажност, или са придобили хронични заболявания, или са много близки до това. Като се вземат предвид всички отрицателни аспекти, става очевидно, че е необходимо да се справим с влагата в апартамента при първото му откриване.

Важно: тъй като различни микроорганизми, също като хората, искат да живеят и да се размножават, най-вероятно е те да се появят в слаб организъм на деца и възрастни хора. Най-характерните особености на тяхната дейност са рязка поява на екзема, обрив по черни точки и поява на алергии.

Процесът на повишаване на влажността може да възникне и в недовършени тухлени къщи: малко количество вода може да попадне в различни пукнатини, микропукнатини и пори, което е достатъчно за увеличаване на празнотите и в резултат на това може да проникне голямо количество влага. При изграждането на къща е особено важно да се следи изолацията, мазилката и процеса на довършителни работи като цяло.

Намиране на причината за повишена влажност и влажност

За да се отървете от влагата, е необходимо да намерите основната причина за появата му и да предприемете подходящи мерки за отстраняването му. Според статистиката в 95% от случаите се увеличава влагата във въздуха в помещението поради:

 1. Счупена или лошо проектирана вентилационна система у дома. Слабата циркулация и липсата на застоял въздух са две основни причини за образуването и растежа на така наречените мокри конуси в ъглите на помещенията.
 2. Грешен избор на довършителни материали, например, глух набор от тапети, изработени от нестандартни материали (които абсорбират влагата перфектно, но в същото време я раздават с трудност).
 3. Наличието на наводнен мазе, в резултат на което процесът на изпаряване или образуването на кондензат постоянно се случва на границата на две повърхности.
 4. Неправилно инсталиране на водопровод, което води до непрекъсната система за подаване и оттичане на вода се появиха пукнатини или пукнатини.
 5. Недостатъчна дебелина на изолационните и изолационните слоеве.

Всички описани по-горе причини водят до появата на влага от местно естество, следователно, с навременното откриване на влажна зона някъде, тя може лесно да се елиминира. Основното е да не оставяте проблема за по-късно, а не да го стартирате, тъй като такова отношение може да доведе до много по-сериозни последици.

Съвет: за потвърждаване или отричане на предположения относно мястото на проникване на влага може да помогне стъкло или малко огледало. Тя трябва да бъде прикрепена към стена или ъгъл и да се държи там за 5-10 минути; в случай, че има капки вода по нея, най-накрая можете да се уверите, че предположението е правилно.

Методи за премахване на влагата

Очевидно изборът на метода за премахване на влагата се основава единствено на причината за появата на влага, затова елиминирането на пукнатини и дупки в тръбопроводите и входящите пластмасови тръби е първото нещо, което трябва да се направи. Тук могат да помогнат строително лепило, специални дюзи, които могат да бъдат промотирани до зацапването и специалните лепенки.

Съвет: за да не се случват подобни инциденти, винаги трябва да обръщате внимание на качеството на основните тръби и огъването на тръбите, за да не се допускат сериозни ъгли на накланяне. Ако не е възможно да се елиминира рязък завой, можете допълнително да обвиете подаването на вода в електрическата лента или лента, в началото това може да помогне за справяне с проблема.

Съвременни методи
Популярен метод за справяне с високата влажност днес е инсталирането на допълнителни отоплителни устройства, които допринасят за директното бързо оттичане на въздуха. Правилно инсталирана термична система ще допринесе за постепенната смърт на бактериите, обаче има една забележка: сериозните температурни разлики в помещението са неприемливи, тъй като това може да доведе до разпад на отделните компоненти.

Това се дължи на факта, че с установения термичен режим системата ще се стреми да направи всичко, за да го поддържа и ако оставите прозореца отворен в стаята, особено през зимата, той ще работи до краен предел и в резултат на това скоро ще се разпадне. В топлите месеци температурният режим обикновено се поддържа както с помощта на слънчева светлина, така и с помощта на климатични и климатични системи.

Важно: частично допринася за появата на влага, изсушаване на голямо количество спално бельо не на балкона, а у дома, например, на сгъваеми устройства. Затова се препоръчва едновременно да се намали броят на мокрите неща, окачени върху тях.

Съвременният бизнес пазар предлага по-добър вариант за собствениците на малки апартаменти, в които инсталацията на системата е невъзможна, а именно обезвлажнител. Това устройство с малък размер е оборудвано с много сензори, които позволяват на електрониката да следи състоянието на влажност, налягане и температурни условия. Анализирайки получените данни, устройството е или в покой или поема излишната влага от въздуха.

Ако в банята се открие източник на проникване, тогава нагрета релса за кърпи бързо ще реши проблема, който представлява двойно огъната метална тръба, през която тече подадената гореща вода. Всъщност в този случай това устройство ще бъде алтернатива на обезвлажнителя и ще помогне да се отървете от влагата поради малкия размер на помещението.

Допълнителни начини
Допълнителните методи за борба с влажността включват тези, които могат да се използват в комбинация с описаните по-горе, но по никакъв начин като основни. Тези методи могат да помогнат например да се предотврати ареалното разпространение на влага, блокирайки всички пътища на растеж или да премахнете малка временна загуба на влага по стените.

И така, тези методи включват:

 1. Използвайте сол или захар. Ако нанесете значително количество от този или онзи прах върху парцал, който след това се нанася върху засегнатата зона, ще забележите, че кристалите ще могат да поемат част от влагата. Методът е подходящ за премахване на малки мокри прояви, с диаметър до 3-5 сантиметра.
 2. Използване на слаб разтвор на калиев перманганат. Те трябва да избършат всички потенциални места за натрупване на голямо количество влага.
 3. Често проветряване на стаята. Това допринася за навлизането на чист въздух в стаята, като по този начин се гарантира естествената циркулация и се отстранява част от влагата от апартамента или къщата.
 4. Химическо почистване на помещението, което се различава от класическото по това, че всички етажи и други повърхности, покрити с влажна кърпа, допълнително се избърсват с мека суха кърпа, което елиминира възможността за натрупване на течност.

За строителите на първия и последния етаж, както и за собствениците на частни къщи, много строители препоръчват редовно да проверяват всички стени, шевове, дъски и други елементи за влага при почистване на стаята. Такава бдителност ще ви помогне предварително да предотвратите появата на мухъл и други проблеми.

Управление на влажност

За да се отървете от мухъл и гъбички е много по-трудно, отколкото от обикновената влага, така че трябва да направите всичко възможно, за да предотвратите появата им. Ако тези живи организми все още са се заселили по стените или в ъглите на стаята, те трябва да бъдат елиминирани възможно най-скоро.

Управление на влажност

Обикновено те използват специален антисептичен грунд за това, но трябва напълно да залепите отново огромната площ на тапета. За допълнителна профилактика също се препоръчва да се третира с грунд пространство в радиус от 10-15 сантиметра от засегнатата област.

Съвет: използването на този тип грунд се препоръчва дори по време на изграждането на частна къща и първите ремонтни работи.

Различни аерозоли, които се продават в много домакински магазини, са добри помощници, за да се отървете от мухъл и мухъл. С тяхна помощ е възможно да се постигне пълно елиминиране на инфекцията от засегнатата зона за две до три седмици.

Можете също да използвате няколко народни средства:

 1. Използването на столов оцет. Тази киселина е пагубна както за мухъл, така и за гъбички, следователно е достатъчно равномерното й разпределение по повърхността с помощта на пулверизатор и след това да отворите прозорците в стаята за един час и половина. След това мястото трябва да се източи със сешоар и мека кърпа.
 2. Белина, съдържаща хлор и неговите съединения. При определени условия той може да се прояви дори по-добре от оцетната киселина. Обикновено се използва и разтвор, за приготвянето на който една част от белина и десет части вода трябва да се смесят.
 3. По подобен начин могат да се използват амоняк, сода на прах и водороден пероксид, само съдържанието на вещества се различава. Разтвор, съдържащ алкохол и пероксид, се приготвя от пет части вода, сода - седем.

Използвайки горните препоръки, лесно можете да се отървете от мухъл, гъбички и влага в апартамента, но винаги трябва да помните, че трябва да действате веднага след откриването. Ако мухълът попадне върху лични вещи или интериорни предмети, то спирането на по-нататъшния му напредък в целия апартамент може да се превърне в невъзможна задача.

Както в апартамент, така и в къща трябва да се създадат всички условия, за да се осигури сухота в помещението, установяване на нормален температурен режим и чистота.

Видео: как да се отървете от влагата в къщата

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт