Как да се отървете от стария тапет на стената

Преди да ремонтирате, е задължително да почистите стените от стар тапет. Този процес се счита от мнозина за трудоемък, тъй като не знаят тайните, които ви позволяват бързо да премахнете стари тапети. Ето защо някои хора предпочитат да не се притесняват и да лепи нов тапет върху старите платна. Абсолютно невъзможно е да направите това, защото повърхността на стената ще бъде неравна, както и новите картини могат по всяко време да паднат заедно със стария тапет.

Как да се отървете от старите тапети

Видове тапети

Има много видове тапети, всеки от тях трябва да бъде премахнат по различни начини. Ето защо преди да се отървете от старите тапети, трябва да вземете решение за външния им вид. Помислете за най-популярните:

Хартия. Този вид тапети е познат от много дълго време, той е направен от дебела хартия. Те могат да имат различна текстура.

Винил. Ценен за устойчивост на влага, най-подходящ за коридора и кухнята. Те са двуслойни, основата може да бъде както хартиена, така и нетъкан, а отгоре се нанася пенен винил.

Текстил. Те изглеждат скъпи, горният слой е плат, а като основа може да се използва хартия, дебела тъкан или други материали.

Руно. Те са двуслойни, изработени от целулозен материал, горният слой е покрит с полимерно покритие.

Как бързо да премахнете тапета от стената

Универсален метод за избавяне от всякакви тапети е предварително намокряне на материала с последващото му отстраняване. Но преди да използвате вода, трябва да подготвите стаята. В стаята е абсолютно необходимо да изключите електричеството, за да избегнете възможна верига. Най-добре е да запечатате превключвателите и гнездата с лента, за предпочитане маскираща лента, когато отлепете, няма да остави следи. В стаята сложете пластмасов филм и залепете краищата му към дъските, за да не наводните съседите.

Можете да намокрите тапета с гъба, не наливайте прекалено много вода, не трябва да се оттича към пода. Внимателно обработвайте всяка част от платното с топла вода и за предпочитане гореща и изчакайте, докато се насити. След няколко минути можете да премахнете тапета с шпатула.

Ако са миещи се, тогава горният им слой е водоустойчив, в този случай трябва да се счупи. Можете да опитате да го премахнете и ако не работи, след това го нарежете с нож на няколко места, така че водата да проникне до основата. След като са наситени, можете да ги премахнете с шпатула.

Как да се отървете от хартиения тапет

Трудно е да ги премахнете, защото те са крехки, те трябва да бъдат премахнати на парчета. В допълнение към гореописания универсален метод с вода, ние обмисляме още два варианта как да се отървете от хартиения тапет:

  1. Специални течности. Към тапета се прилага решение, което дълбоко прониква в материала, тапетът се импрегнира с него и се отстранява. Можете да добавите към него лепило за тапети, получената смес се нанася върху цялата повърхност, а когато изсъхне, тапетът лесно се оставя.
  2. Парен генератор. Преди да премахнете тапета, се използва специален парогенератор, след термична обработка лепилото за тапет губи всичките си свойства и тапетът лесно се отстранява. Този инструмент може да бъде заменен с влажна кърпа и нагрето ютия.

Как да премахнете винилови тапети от стена

Винилови тапети се считат за водоустойчиви, тоест могат да се мият. Те са двуслойни, нетъкан или хартиена основа е залепена към стената, а горният слой на такива тапети се състои от поливинилхлорид. Платната, изработени от такъв материал, имат една особеност, те не могат да бъдат премахнати напълно.Достатъчно е да се откъсне горния миещ слой, а основното покритие може да се остави, но при условие че е надеждно залепено.

Как да премахнете тапета от стената

Ако има нужда от пълното премахване на такъв тапет, тогава първо можете да откъснете горния слой и да намокрите основата с топла вода и да я почистите със шпатула. Проблеми могат да възникнат, ако този вид тапет беше залепен върху неразтворимо във вода лепило. Да ги премахнете в този случай ще бъде много трудно. Методът, използващ вода, не работи, тъй като дори ако слоят хартия набъбне, останките от лепило ще продължат да се виждат на стената.

В този случай механичното почистване е задължително. Първо трябва да опитате да откъснете тапета с шпатула, а малки фрагменти от тапети и парчета лепило ще трябва да бъдат премахнати с помощта на шлайф. Вместо това можете да използвате и електрическа бормашина със специална дюза.

Премахване на нетъкан тапет

Нетъканият тапет е двуслоен. Долният слой обикновено се състои от хартия или плат, а горният е покрит с поливинил. Както в предишната версия, горният слой на тези тапети се отстранява лесно, но долният остава. Ако не е повредена и здраво залепена, тогава към нея може да се залепи нов тапет. По този начин можете да постигнете добър резултат, новото платно ще залепи равномерно и без дефекти.

Но ако все пак трябва напълно да почистите стената от стари тапети, тогава можете да ги премахнете с вода. Първо се правят разфасовки по цялата повърхност на стената, а след това старите картини се намокрят с топла вода, тя може да бъде заменена с грунд. След като тапетът е накиснат, той може лесно да се отстрани с шпатула.

Ако първият път не беше възможно напълно да се премахне част от платното, тогава останалите фрагменти трябва отново да се навлажнят с вода или разтвор, да се изчака, докато се абсорбира, и след това да се изстържат със шпатула. Методът с вода може да се използва само ако стените не абсорбират влагата.

Как да премахнете тапет от гипсокартон

Сухата стена не понася добре влагата, така че не можете да я навлажнете обилно. Ако откъснете тапета със сила, тогава сухото строителство също може да падне. Какво да правим в този случай? Ето няколко начина да помогнете да се отървете от тапета, залепен за гипсокартон.

  1. Solutions. Предлагат се специални продукти, които разтварят лепило. Можете да ги използвате и тогава няма да има проблеми с премахването на стари тапети от гипсокартон.
  2. Тип тапет. Трябва да разберете какъв тапет е залепен за гипсокартон, ако са нетъкани или винилови, тогава не трябва да има проблеми. Необходимо е само да се откъсне горния слой, той обикновено се оставя лесно, а върху платното може да се залепят нови кърпи, но само ако са здраво залепени.
  3. Грунд. Ако тапетът се оказа хартия, тогава трябва да видите колко сигурно са залепени. В случай, че е невъзможно да ги премахнете на сухо, е възможно да се смила старите платна, да се изчака, докато се наситят, и след това внимателно да ги извадите със шпатула.
  4. Вода. Невъзможно е да намокрите сухото строителство, но можете да опитате да избършете тапета с влажна кърпа и ако те не се мият, а освен това са слабо залепени, тоест има всякакъв шанс да се отървете от тях.

Безнадеждна опция е, когато виниловият тапет е залепен за гипсокартон с помощта на PVA лепило. В този случай ще бъде много трудно да ги откъснете, по-лесно е да замените целия елемент наведнъж и да не страдате.

От гореизложеното става ясно, че ако знаете някои трикове, както и външния вид на старите тапети, можете да се отървете от тях много по-лесно и по-бързо. Разбира се, невъзможно е да се знае предварително как ще върви работата по премахването на тапетите, защото в този бизнес е необходимо определено умение. Но за да могат новите тапети да издържат дълго, трябва внимателно да премахнете старите, в този въпрос не бързината има значение, а качеството на свършената работа.

Видео: как лесно да свалите стар тапет

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
220svet.ru
220svet.ru

Добра статия!

wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт