Как да се отървете от шопахолизма: ефективни начини

Хората купуват неща по различни причини: някои искат да изненадат колегите си, други искат да се отнасят към любимия си. Ето защо едно решение на проблема не съществува, изисква се индивидуален подход. Помислете за важните аспекти, за да дадете практически препоръки за справяне с подобна функция.

Как да се отървем от шопахолизма

Признаци на шопахолизъм

  1. Ясен признак на шопахолизъм е лутането из търговските центрове без видима причина. Човек, който е склонен към необмислено пазаруване, се насочва безцелно към бутиците, изследвайки продукти, които изобщо не са подходящи за него.
  2. Шопоголиците проявяват интерес към абсолютно всички неща, независимо дали става въпрос за чаша за чай или красива блуза. Ако е невъзможно да посетите търговски център или голям хипермаркет, такива хора стават раздразнителни, жизнеността им отслабва и работата им намалява.
  3. В допълнение към горното шопаголиците бързо губят настроението си, което може да бъде повишено само при следваща покупка. Ако новите неща се появят нередовно, това състояние се превръща в продължителна депресия.
  4. Когато шопхолик идва в магазина, той иска да купи всичко наведнъж. Ако такава възможност липсва, човекът озадачава как да изпълни плана.
  5. Хората, които правят много неконтролирани покупки, обичат да обсъждат дейности с приятели. В същото време те категорично не искат да общуват по други теми, тъй като всички мисли са заети само от собственото им хоби.
  6. Основният признак на шопахолик се счита за присъствието на неща, които никога не са били използвани. Това може да бъде дрехи или предмети от бита, в големи количества прах наоколо.
  7. Характерното поведение на шопаголик в обществото е пълното отричане на „болестта“. Когато на такъв човек му се кажат за големи разходи, той несъзнателно намалява истинската цена на придобитите вещи, така че хората да застанат зад. Някои хора подмамят противниците да твърдят, че не са правени покупки.
  8. Постоянното посещение на магазини със странна тематика също е признак за шопахолик. Той изобщо не се нуждае от нови ножове или палатки за къмпинг, обаче човек стои и обмисля тези неща. Той вече имаше желание да купи, но импулсът беше спрян от липса на пари или други обстоятелства.
  9. По време на пазаруването човек изпитва психоемоционален баланс, душевното му състояние се връща в нормално състояние. Шопаголикът вече не се дразни от малките неща, може да се смее и да поддържа разговора по други теми. След няколко дни след пазаруване, той отново започва да депресира, мислейки само за покупки.
  10. Шопохоликът никога няма да се ограничи до дву-тричасово пазаруване, той със сигурност ще прекара половин ден на вълнуващ урок, понякога и повече. В същото време, когато хората и приятелите „харчите твърде много пари и време“, човекът просто се отървава от острите забележки, криейки цени и нови придобивания.

Ефективни начини за борба с шопахолизма

Ефективни начини за борба с шопахолизма
Наистина оценете придобиването
В по-голямата си част причината за покупката е фактът, че някой вече го притежава. Например, вашият приятел "iPhone" има нов модел, вие искате същото за себе си. Вие обаче не смятате, че това нещо е твърде скъпо и всъщност няма нужда от него.

За да преодолеете желанието да купите „iPhone“, наистина оценявайте колко е ценен за вас. Може би е удобно да работите с джаджата или телефонът да се зарежда перфектно. Ако не беше възможно да разберете предимствата конкретно във вашия случай, откажете покупката. Борба с желанието да харчите трудно спечелени пари, ако придобиването не носи каквото и да е семантично натоварване.

Разберете вида на фигурата и цвета на лицето
За да избегнете ненужните отпадъци, трябва да знаете точно собствените си параметри. За целта разберете размера в европейската, руската и китайската версия (XS, 40–42 и т.н.). Подобен ход няма да ви позволи да закупите неподходящи неща, които понякога се купуват по необясними причини.

Същото се отнася и за цвета на червилото, сенките за очи, обеците. Вие импулсивно правите покупки, без да подозирате, че алено червено или оранжево не е подходящо за дамите с вашия цветен тип.

Също така трябва да се обърне внимание на обувките. Момичетата имат слабост към ботуши с висок ток, въпреки че този елемент от гардероба е изключително неудобен. Ако пътувате с обществен транспорт и прекарвате много време за работа за работа, откажете се от подобни покупки. Бъдете реалистични и практични.

Преминете към по-интересни занимания.
За шопаголиците шопинг пътуването не е нищо повече от отвличане на вниманието от сивото ежедневие и възможността да се забавляват добре. Научете се да ви развеселявате с по-забавни занимания. Започнете да ходите на фитнес, запишете се за танци, посетете курсове по скално катерене или яздете коне.

Важно е новото хоби да не е било свързано с пазаруването, в противен случай разсейването няма да успее. В случаите, когато не можете да избегнете подобни ситуации, седнете и помислете: по-важно ли е да се отървете от шопахолизма или да се затънете в него напълно? Ако се даде предпочитание на първия вариант, изпратете приятели или роднини да пазаруват, като избягвате пазаруването.

Задръжте поривите да придобиете нещо
Много хора купуват този или онзи артикул поради желанието да го притежават напълно. Ако извършвате манипулации въз основа точно на това, помнете важен нюанс: не можете да притежавате абсолютно всичко на този свят, трябва да се откажете от нещо.

Например забелязахте хубаво малко нещо на тезгяха, което да стои бездействащо. Несъзнателно разбирате това, но не се вслушвайте в себе си. Опитайте различно: направете снимка на продукта на телефона, излезте от магазина и се възхитете от екрана на телефона. На следващо място, започнете бавно да вървите по другия път, сдържайки желанието да купите нещо.

Следете финансите
За да избегнете ненужните разходи, които впоследствие ще повлияят неблагоприятно на общия бюджет, вземете малко пари в магазина. Разбийте финансите по такъв начин, че да са близо. Тоест, ако щете за хранителни стоки, изчислете предварително кое приблизително количество ще ви е необходимо.

Ако е възможно, провеждайте подобни манипулации всеки път, когато отивате да пазарувате. Това може да бъде детски играчки, дрехи, съдове. Трябва да имате ясна представа какво е необходимо. Няма списък - няма покупки, следователно няма нужда да се пазарувате. Почистете апартамента, прочетете книга, разговаряйте с приятели. Удряйте деня дотолкова, че мислите да изчезнат, за да пазарувате.

Разгледайте гардероба

Чести са случаите, когато хората купуват дрехи, козметика и обувки в „пакети“, само защото изпитват неустоимо желание за нови неща. Ако страдате от шопахолизъм, тогава вероятно имате няколко блузи в гардероба си, които никога не са били облечени. Извадете всички дрехи, пробвайте, пресейте това, което седи несъвършено.

Опитайте се да комбинирате едно с друго, като изберете най-добрата комбинация. Ще видите, че имате почти нови дрехи. След като вземете перфектните комплекти, започнете да разглеждате бижутата. Изберете колие, обеци, часовници и други малки неща, подходящи за дрехи.

Чувствайте се като стилист: комбинирайте не само дънки с тениска, добавете жилетка, колан, чанта, бижута и други. На този етап е важно да разберете, че имате неща, така че няма нужда да купувате нови. Извършвайте такива манипулации всеки път, когато има желание за пазаруване.

Спечелете увереност
Често момичетата ходят на пазаруване, защото искат да се харесат в огледалото.Поради тези причини те купуват нови неща всяка седмица, като искат да се променят. Важно е да се разбере, че самочувствието се постига чрез грижа за кожата, упражнения, правилно хранене и цялостна грижа за външния вид.

Също така важен фактор е начинът на пребиваване в обществото, изражението на лицето, навикът да изразявате мисли. Опитайте се да изразите правилно, запишете речта си на рекордера и анализирайте грешки. По принцип подобни действия помагат да се спечели увереност без излишни разходи.

Шопахолизмът се счита за болест, той поглъща хората по-лошо от всички известни слот машини. Преминете към по-интересни занимания, задръжте импулсите, наистина оценявайте придобития предмет от гледна точка на практичност.

Видео: 6 правила срещу шопахолизма

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт