Как да се отървете от петна по пухено яке у дома

Дори и да сте много спретнат човек, петна по уличните дрехи се появяват много често и понякога незабележимо. Причината за замърсяването може да бъде обществен транспорт, киша на улицата, некачествени почистващи препарати, неправилно съхранение. Ето защо, у дома си струва да имате специални продукти, с които лесно можете да се отървете от петна.

Как да се отървете от петна по надолу яке

Ефективни средства срещу петна

Преди да премахнете замърсителите, е необходимо да разберете външния им вид, за да не влошите ситуацията и да не ги направите още по-забележими. Също така, всеки инструмент трябва да бъде проверен върху незабележима област от тъкан или върху отделна проба.

 1. Перален сапун от улична мръсотия и дъждовна вода. Той все още остава най-добрият перилен препарат и в същото време е много евтин. Настържете малък сапун, за да направите 2 супени лъжици, и напълнете всичко с чаша вода. Използвайте гъба, за да избършете мръсотията, като движите ръката си от ръба на петна до центъра й, за да избегнете ивици. След това изплакнете третираната зона с вода и окачете якето да изсъхне, за предпочитане на балкона.
 2. Водороден прекис с амоняк. Такъв инструмент е много ефективен в случай на силно замърсяване с неизвестен произход, а също така помага да се отървете от петна от кръв. Смесете горните продукти, нанесете на правилното място и оставете за 40 минути, през което време мръсотията трябва да изчезне. След това процедурата трябва да се повтори и да се задръсти с почистващ препарат. За да ухае на атмосферните влияния, якето трябва да бъде окачено на балкона.
 3. Лимонов сок (не замествайте лимонената киселина) за пожълтяване и ръжда. Навлажнете ги със замърсяване и оставете за половин час, след което измийте продукта с прах или сапун. Важно е да не докосвате пълнителя на якето, когато премахвате петна.
 4. Сол от пресни и мазни петна. Вземете супена лъжица от съставката и разредете във вода, за да направите каша. Сложете сместа върху петно ​​и оставете за час. След като изтече времето, отстранете останалата сол с мека четка, първо изплакнете третирания продукт със соден разтвор (1 чаена лъжичка и 100 грама вода), след това изплакнете обилно и окачете надолу якето да изсъхне. Не е нужно да го миете.
 5. Петрол. Ако можете да издържите тази миризма, тогава е по-добре да премахнете стари мазни петна с негова помощ. Намокрете парче чиста кърпа в бензин и избършете петното особено внимателно, а след това оцветете зоната за лечение със сапун и изплакнете с вода.
 6. Течност за миене на съдове. Благодарение на специални компоненти, той добре разгражда мазнините, а също така помага да се отървете от бели петна, които се появяват след измиване. Втрийте продукта в тъканта, оставете за половин час, след което измийте.
 7. Нишесте и сол от мазни петна. Вземете лъжица от всяка съставка и смесете с малко вода. Получената каша се нанася с кърпа и се оставя да изсъхне напълно, след това всичко се отмива с влажна гъба.
 8. Домакински химикали. Винаги проверявайте препарата за отстраняване на петна, който се продава в магазина, на отделна площ от тъканта. Не пренебрегвайте инструкциите и експериментирайте с дрехи.
 9. Блясък оцет. Запушените участъци на якето, особено върху маншетите и джобовете, могат лесно да бъдат премахнати с този инструмент. Разредете оцета във вода, в съотношение 1: 3, разтрийте разтритите места с навлажнена гъба и ги измийте. За да се отървете от миризмата, продуктът трябва да се проветрява дълго време, преди да бъде износен или изваден за дългосрочно съхранение.
 10. Петната от кафе и чай се отстраняват със сапунен разтвор. При леки пухени якета такива замърсители се елиминират с помощта на нагрят глицерин. Третира се с оцветено място и се оставя за 20 минути, след което се отмива с топла вода и се изсушава с кърпа.

Полезни съвети

 • за да премахнете петна, по-добре е да използвате течни продукти, за да избегнете бели ивици;
 • не използвайте твърда четка при почистване на пухеното яке, в противен случай ще се появят пухчета и дупки върху тъканта;
 • за почистване на петната е необходимо да се започне от краищата, постепенно се придвижва към центъра;
 • първо отстранете мръсотията със суха кърпа и след това мокра;
 • през летния период съхранявайте бели и светли пухени якета отвътре, така че жълтите петна, които могат да се появят, да бъдат скрити от очите.

За да запазите любимото си пухено яке за дълъг период от време, винаги трябва да правите процедурата по почистване правилно и често да гледате сакото си за мръсотия, защото всички знаят, че колкото по-свежо е петното, толкова по-лесно е да се отървете от него.

Видео: как да измиете пух

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт