Как да се отървем от психологическата зависимост от тютюнопушенето

Психологическата зависимост от тютюнопушенето е основната причина човек да вдига цигара отново и отново, неспособен да се откаже от тази зависимост. Тютюнът се отнася до психоактивни вещества, както и към алкохол, наркотици, кофеин, халюциногени и много други. Това е проблем, който наистина трябва да бъде решен. Какво е психологическа зависимост и как да я преодолеем?

Как да се отървем от психологическата зависимост от тютюнопушенето

Психологическа зависимост

В психиатрията има специален раздел, посветен на заболявания, причинени от психоактивни вещества. Един от синдромите, които влизат в този раздел, е пристрастяването. Има две зависимости: психологическа и физическа. Лекарите успяха да установят, че само онези вещества, които влизат в тялото орално или инжектират, причиняват физическа зависимост. Вдишаният тютюнев дим не може да доведе до него. Всички психоактивни вещества обаче причиняват психологическа зависимост.

Този тип зависимост формира доминант в централната нервна система на човек. Именно тя кара пушача да се връща към навика си отново и отново. Всъщност тялото просто си спомня колко е било добро по време на пушенето и иска да повтори процеса. Биохимичните реакции в мозъка се променят по такъв начин, че човек отново посяга към цигара или става раздразнителен, понякога дори агресивен.

Как се формира зависимостта към тютюна?

Тютюнът съдържа никотин, който при вдишване от цигарения дим първо навлиза в белите дробове, а след това в кръвта. Това вещество се разпространява чрез кръвния поток по цялото тяло. Част от никотина навлиза в мозъка, където причинява отделянето на допамин. Допаминът инхибира процеса на възбуждане в централната нервна система. Субективно това се проявява с приятно усещане за спокойствие и релакс.

Поради честото систематично пушене, мозъкът свиква с високите нива на допамин и го счита за нормално. Сега количеството на това вещество, което е било преди пушенето, е недостатъчно. Проблемът е, че никотинът се елиминира от тялото много бързо. Два часа след приемането концентрацията на никотин в кръвта се намалява наполовина. В същото време количеството на допамина намалява и човекът усеща, че иска да пуши отново.

Така ритуалът на пушачите се формира буквално. Човек знае колко цигари трябва да пуши на ден и след колко време трябва да пуши. В същото време с времето се формира толерантност и обичайното количество никотин вече не е достатъчно. Това води до увеличаване на броя пушени цигари на ден.

Защо да се откажете от пушенето

Ако пушенето отпуска и успокоява, защо се счита за лош навик? Можете да се заблудите дълго време с факта, че всички приказки за опасностите от тютюна са просто опит за подкопаване на бизнеса на тютюневите корпорации и всъщност няма нищо лошо в пушенето на няколко цигари на ден. Всъщност този навик не може да се нарече безобиден.

Защо да се откажете от пушенето

Отрицателните ефекти на тютюна са следните:

 1. Обща интоксикация на тялото. В допълнение към никотина, цигарите съдържат голям брой други вещества, като смоли, арсен, формалдехид и много други. Те влияят неблагоприятно върху всички органи и тъкани, причинявайки различни биохимични реакции в тях. Все още не са напълно разбрани всички процеси, които възникват при вдишване на тютюнев дим.
 2. Рак. Цигарите съдържат много канцерогени.Освен това тютюневият дим е силен дразнител, който действа върху лигавицата на устата и горните дихателни пътища всеки път, когато пушите. Това води до промени в епитела на тези анатомични образувания и може да доведе до туморна дегенерация на лигавицата. Доказано е, че ракът на ларинкса, трахеята и бронхите е много по-често срещан при хора със значителен опит с пушачи.
 3. Заболявания на сърдечно-съдовата система. Никотинът води до стесняване на периферните съдове. Това повишава кръвното налягане, което може да доведе до хипертония и хипертонични кризи. Освен това в стеснените съдове кръвотокът се забавя и вискозитетът му се увеличава, което причинява агрегация на тромбоцитите. Това е изпълнено с тромбоза, тромбоемболия и инфаркти на различни органи.
 4. Заболявания на дихателната система. Пушачите са по-склонни да изпитат заболявания като бронхиална астма и хроничен бронхит. Това се дължи на намаляване на защитните свойства на горните дихателни пътища.
 5. Промени в устната кухина. Фактът, че тютюнът причинява пожълтяване на зъбния емайл, е известен от мнозина, но това не е най-големият проблем. Образуването на язви върху устната лигавица е много по-опасно. Те възникват поради намаляване на местния имунитет и постоянното действие на дразнители, съдържащи се в тютюневия дим.
 6. Заболявания на храносмилателната система. Никотинът и помощните вещества, съдържащи се в цигарите, променят секреторната активност на стомашно-чревния тракт, причинявайки образуването на язви на стомаха и дванадесетопръстника, ентерити и колити.
 7. Промени в мускулно-скелетната система. Никотинът намалява концентрацията на калций в кръвта, което води до остеопороза и мускулна слабост. Пушачите имат по-висок риск да получат костна фрактура.

Също така си струва да се спомене, че тютюневият дим предизвиква значителен ефект върху организма не само на самия пушач, но и на хората около него. Има предположение, че пасивното пушене е дори по-опасно от активното, тъй като в този случай по-малко никотин влиза в тялото, но повече катран и странични продукти.

Как да се отървем от лошия навик

Да се ​​откажеш от тютюнопушенето е доста трудно, но при достатъчно желание е възможно. Трябва да разберете поетапните инструкции за справяне с навика.

Как да се отървем от лошия навик за пушене

Стъпка номер 1. Като начало, решете мотивите. Защо трябва да се отървете от психологическата зависимост от тютюнопушенето? Психотерапевтите имат техника от четири въпроса, предназначена за тези, които искат да действат, но се страхуват от провал. Отговорете на тези въпроси:

 • Как ще се промени животът ми, ако го направя?
 • Как ще се промени животът ми, ако НЕ?
 • Какво НЯМА да се случи, ако НЕ?
 • Какво НЯМА да се случи, ако направя това?

Стъпка номер 2. Опитайте да се откажете рязко. Просто решете, че отсега нататък при никакви обстоятелства никога няма да вземете цигара. Важно е да направите това веднага, а не от утре, следващия понеделник, месец или година. Трябва да имате голяма воля, но това е най-бързият и ефективен метод.

Стъпка номер 3. Не можете да се откажете веднага? След това следващите стъпки са за вас. Спрете да пушите постепенно. Например, всеки ден намалявайте броя цигари, пушени от една. Или увеличавайте времето между почивките всеки ден с половин час.

Стъпка номер 4. Извадете всичко, което наподобява пушенето, от вашия обсег. Всички запалки, кибрит, пепелници, плакати, фигури с цигари. Разбира се, опаковките с цигари също не трябва да са в джоба, чантата, колата или на масата.

Стъпка номер 5. Ако ви е наистина трудно без цигари, опитайте специални дъвки или хапчета. Те съдържат безопасни дози никотин и могат да заглушат жаждата за цигара. Човек обаче също не трябва да се увлича. Запомнете: основната ви задача е да върнете обичайното ниво на допамин в мозъка до първоначалното му ниво, тогава зависимостта ще отмине.

Стъпка номер 6. Намерете нещо за правене. Често човек вдига цигара от скука.Не си позволявайте да скучаете. Петминутната гимнастика или чаша чай в офиса е по-добре от тютюнопушенето.

Може да се заключи, че отказването от тютюнопушенето е необходимо възможно най-скоро. За това достатъчно голямо желание и добра мотивация. Важно е да разберете не само как да се справите със зависимостта, но и защо имате нужда от нея. Повярвайте в силата си и ще успеете.

Видео: какво ще стане, ако се откажете от пушенето в момента!

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт