Как да се отървем от постоянна сънливост

С появата на настинки ние все по-често започваме да страдаме от сънливост през деня. Постоянно искаме да спим, сутрин - защото наскоро се събудихме, следобед - след обилна вечеря, вечер също безмилостно заспиваме.

Как да се отървем от сънливостта

Какво е сънливост

Това е състоянието на нервната система на човек, когато той винаги спи, въпреки че вече сте заспали повече от нормалната си честота. Сънливостта пречи на нормалната работа, учене и живот на социален живот. Често сънливостта се нарушава и от нощен сън - събуждате се разбити и уморени. Освен това нарушенията на съня от този характер могат да сигнализират за някои скрити заболявания, особено ако сънливостта се появи при дете.

Защо "кълваме". Причини за сънливост

Нека се опитаме да разберем откъде идва сънливостта и да очертаем основните причини за появата му.

Дефицит на витамини. Ако тялото ви страда от недостиг на витамини, то се опитва да запази останалото. Затова винаги искате да спите и няма енергия дори за най-простите действия. По време на настинки трябва да пиете комплекс от витамини, за да възстановите естествения баланс в организма. Ако е възможно, яжте повече плодове и зеленчуци, ядки, добавете здравословни естествени масла към храната си.

Хронична умора. Ако дълго време не можете да спите добре, ако непрекъснато ви безпокоят, тогава неизбежно ще кимате носа си през деня. В крайна сметка човек не може да живее без здравословен сън. Затова си починете и просто заспивайте. Отдръпнете се от работа, отделете си време, изключете телефона, заведете децата при баба и просто спите, колкото искате. Това е единственият начин за възстановяване на работоспособността и интереса към живота.

Няма достатъчно светлина. Колкото и да е странно, но слънчевата светлина също оказва огромно влияние върху физическото и психоемоционалното ни състояние. Липсата на витамин D, който се произвежда от кожата под въздействието на ултравиолетовата радиация, прави настроението скучно и тъжно. Затова при дъждовно и сиво време постоянно искаме да спим.

Зависимост от времето. Тази причина отново е свързана с времето. Има хора, зависещи от времето, които силно реагират на всякакви промени в метеорологичните условия. При лошо време кръвното им налягане намалява, което стабилно води до усещане за сънливост.

Медикаменти. Понякога сънливостта може да бъде причинена от лекарства, които приемате. Това обикновено са успокоителни и лекарства, които лекуват неврологични заболявания. Прочетете отново пояснението за лекарството и ако откриете сънливост в списъка на нежеланите реакции, консултирайте се с вашия лекар относно подмяната на това лекарство.

Психологическите аспекти. Ако животът ви не е най-добрият период, ако не върви добре на работа, в семейството, ако страдате апатия, далак и депресия, тогава сънливостта е друг симптом на емоционално опустошение. Опитайте да се върнете към живота, разберете, че всички проблеми са разрешими и тези, които не могат да бъдат решени - за какво да се притеснявате?

Хормони. Една жена може да изпита сънливост с хормонални промени в организма. Обикновено това се отразява по време на менструация и в началните етапи на бременността.

Скуката. Колкото и да е странно, но скуката също може да ни направи сънливи. Неправилното ежедневие, липсата на работа и отговорности, постоянното „прекарване на времето“ по телевизора ще направи всеки човек апатичен. От скука можете също да искате да спите.

Заболяванията. Ако за един месец не можете да се справите със сънливостта, ако спите 8-9 часа, но все пак си хапете носа през деня, времето ще изглежда за специалист.Обикновено такива симптоми дават заболявания на ендокринната система, както и йоден дефицит в организма. След като вземете тестовете, лекарят ще ви предпише лекарства, които ще ви помогнат да се справите с постоянното желание да спите.

Как да се отървем от сънливостта

Но възможно ли е да се справите сами със сънливостта? Има ли средства, които у дома ще помогнат за преодоляването на това сънливо царство? Ще ви разкажем за някои начини да се отървете от сънливостта.

Кафе за сънливост

 1. Започнете сутринта право! Задайте любимата си песен на будилника, за да се усмихнете. Пробуждането трябва да е приятно. Нежно се протягайте в леглото и си позволете още малко време да лежите в леглото. Не можете да лежите твърде дълго - абсолютно не искате да ставате. Помислете за плановете за днес, представете си какво ви очаква добро и приятно.
 2. След като се събудите, правете леки упражнения, изминете няколко километра или убедете се да бягате. Физическата активност стимулира производството на ендорфини - хормони на радост и удоволствие. След правилно физическо натоварване сънят ви ще бъде повдигнат на ръка.
 3. Най-сигурната напитка срещу съня е, разбира се, кафето. Това е истински наркоман. Най-добре е да пиете висококачествено натурално кафе, а не моментални колеги. Ароматът на кафе сам по себе си ободрява, а вкусът на любимата ви напитка може да ви накара да превърнете планини.
 4. Ако живеете в регион, където слънчевите дни са доста редки, тогава трябва да увеличите осветлението в стаята. Използвайте флуоресцентни лампи за това, конвенционалните крушки с нажежаема жичка няма да работят. По възможност си направете почивка на морския бряг. А ако не, понякога посещавайте солариума.
 5. Както си спомняме, неправилно и неточно ежедневие може да причини повишена сънливост. Започнете деня по едно и също време, храненето също трябва да бъде по график. Легнете в същите часове с очакване на 8-часов здравословен сън.
 6. Леглото не е място за забавление. Често сънливостта засяга хора, които стоят късно и стават късно. В крайна сметка, най-полезните часове за сън започват в 21 часа. Колкото по-рано легнете и станете, толкова по-добре ще се чувствате през целия ден. И не забравяйте, че като лежите в леглото, не можете да гледате монитора на лаптопа, да седите в социалните мрежи, да играете игри по телефона. По принцип активните натоварвания на очите и мозъка не се препоръчват преди лягане. Спалнята трябва да е здрач и спокойна, защото само здравословният сън може да бъде ключът към веселия ден без сънливост.
 7. Някои миризми ободряват не по-лошо от аромата на кафе. Например цитрусови естери. Те могат да се пръскат в работната стая за подобряване на производителността, както и в интериора на автомобила - за увеличаване на вниманието и концентрацията на пътя.
 8. Вероятно сте забелязали, че след обилна вечеря искате да спите, а не да работите. Но работният ден продължава, така че какво да правя? За да се справите с следобедната сънливост, се нуждаете от лек и питателен обяд. Не трябва да е мазна и гъста. Най-добре е да ядете парче риба на пара, зеленчуци и плодове. Хранителната стойност на такава вечеря е достатъчна, за да завършите без глад до края на деня.
 9. Въглеродният диоксид е склонен да спи - това е доказано явление. Затова на закрито, където са хората, постоянно искам да спя. Опитайте се да проветрявате стаите по-често - приливът на кислород ще засили тялото и духа ви.
 10. Ако сънливостта продължава, може би трябва да преосмислите часовете си за сън? Може би биологичният ви ритъм не съвпада с работното време? В края на краищата совите са доста трудни за работа рано сутрин и чучулигата не може да работи до късно. Ако можете да промените графика си, направете го. Сменяйте смените с колега или говорете с шефа си за изместване на работното време с час напред или назад.
 11. Ако по някаква причина сте имали безсънна нощ, направете си ободряваща напитка.В чаша зелен чай добавете резенче лимон, канелена звезда и чаена лъжичка мед. Такъв чай ​​ще ви позволи да прекарате един ден без сънливост.
 12. Работата на чист въздух е най-доброто средство за сънливост. Излезте от страната, помогнете на баба си да сече дърва или просто отидете на къмпинг. Активен отдих, плуване в езера, среща със стари приятели - и вашата мечта ще бъде напълно премахната! Дейностите на открито ще подобрят състоянието на съдовете на мозъка, ще се почувствате много по-добре.

Избирайки тези, които харесвате от тези съвети, можете напълно да се отървете от сънливостта. Това, към което се стремим, е да се събудим отпочинал сутрин с пълен заряд от сила. Бъдете свежи и бдителни за нови постижения!

Видео: как да се отървете от сънливост - съвет на експерт

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт