Как да се отървете от следродилна депресия

Следродилната депресия е труден период в живота не само на жените, но и на всички членове на семейството. Постоянната депресия, загубата на сила и апатията често водят до неконтролирани огнища на омраза. В резултат на този резултат бебето остава без внимание, а съпругът не издържа на нервно напрежение. Такава ситуация води до несъгласие в семейството, новоизсечената майка се нуждае от подкрепа. Оттук идва и необходимостта от използването на психологически техники, за които ще говорим днес.

Как да се отървете от следродилна депресия

Лица, подложени на следродилна депресия

 • момичета, които през цялата бременност са били без подкрепа;
 • млади дами, склонни към чести повреди;
 • жени, които са имали следродилна депресия преди;
 • майки с много деца;
 • жени по време на развода;
 • момичета, чиито съпрузи не искаха деца (нежелана бременност);
 • самотни дами, загубили баща си по време на бременност;
 • жени, предразположени към дисфорично предменструално разстройство.

Симптоми на следродилна депресия

 • вина, която не изчезва за дълго време;
 • суицидни тенденции;
 • липса на апетит или, напротив, неконтролиран „жор”;
 • обостряне на заболявания (хронични и придобити);
 • безпричинни проблясъци на ярост, гняв към другите;
 • ниска самооценка;
 • потиснато състояние, по-специално мрачни мисли;
 • постоянна умора, лош сън, апатия;
 • запек;
 • резки скокове в настроението вечер и сутрин;
 • Тревожно състояние, което не може да бъде премахнато
 • отстраняване от семейството и приятелите;
 • гняв към съпруга и бебето.

Причини за следродилна депресия

 1. В повечето случаи много момичета страдат от следродилен синдром, който се проявява в депресивно състояние. Дамите се „навиват“ с мисли, че когато се роди дете, те ще бъдат лоши майки. Както показва практиката, подобен изход от събитията е характерен за момичетата и жените, прекарали детството си в непълно или нефункционално семейство. Постоянното чувство на тревожност и горните симптоми не облекчават ситуацията. Новоизработената майка не вярва в себе си, не приема подкрепата на съпруга си, постепенно се удавя в продължителна депресия.
 2. Ако бременността протича без усложнения, двойката се радва на бебето, което ще се роди скоро, момичето се чувства страхотно. Тя е в настроение, подготвя се за появата на бебето, с нетърпение очаква щастлив съвместен живот. Тъй като е трудно да се скрие от физиологията, след раждането се наблюдава рязък скок на хормоните. Менструалният цикъл започва отново, апетитът намалява и се появява безсъние. Всички мечти бавно избледняват в миналото, настоящето се смазва с тежък товар. По правило симптомите започват след прекратяване на кърменето. Момичетата са недоволни от външния си вид и липсата на време за себе си създава основа за пълна депресия.
 3. Следващата причина за следродилна депресия е липсата на внимание. След появата на бебето много момичета смятат, че никой не ги обича, но това погрешно схващане е крайно погрешно. Приятели и познати посещават нощните клубове, релаксират докрай, докато новоспечената майка не спи през нощта поради постоянния плач на детето. Съпругът от своя страна се забавя на работа, защото не издържа на огромното натоварване. По-старото поколение роднини се опитва да дава указания, карайки жената в истерия.На фона на подобно развитие на събития настъпва депресия, която се увеличава с всеки изминал ден.

Как да се справим с следродилната депресия

Поставете детето си на първо място. На първо място, трябва правилно да поставите приоритет: бебето трябва да бъде хранено, сухо, чисто. За да може детето да спи здраво, къпете го вечер, сменете памперса навреме и му нахранете здравословна храна. След като изпълните основните задължения, отидете и на почивка. Изрежете за сън всяка удобна минута, за да попълните енергийния запас. Ще се почувствате много по-добре след сън.

Как да се справим с следродилната депресия

Не отказвайте помощ. Не се правете на майка героиня, която прави всичко сама. Прехвърлете някои от домакинските дела на вашите родители, съпруг или близки приятели. Не отказвайте помощ, научете се да я приемате. Може да ви бъде предоставена услугата за приготвяне на храна или заплащане на апартамент, пазаруване в магазина, почистване и т.н. за периода, докато сте с бебето. Няма нужда да се чувствате неловко, като молите роднините да плащат сметки или да купуват храна.

Дори преди раждането сами да се справяте перфектно със задълженията, сега ситуацията се промени. Липсата на сън и загубата на сили ще разстроят никого, вашето лошо здраве ще се отрази на състоянието на цялото семейство. Изчакайте определен период, докато се върнете към предишната бойна готовност. Седнете и помислете за кого можете да поискате помощ. Не можете едновременно да сте добра домакиня, майка и съпруга, научете се да споделяте отговорности.

Внимавайте с храната. За жената в следродилния период е много важно да установи диета, тя трябва да бъде балансирана, бърза и здрава. Включете в диетата си пресни плодове и зеленчуци, купувайте храна за 5-7 дни предварително, закупувайте домакински уреди, които улесняват живота ви (мултикоксер, миялна машина, смесител, двоен котел и др.).

Ако е възможно, гответе само бързи ястия, които ще продължат 2-3 дни. Това може да бъде супа, задушени зеленчуци, картофено пюре или тестени изделия с гулаш, зеленчукови салати. Пийте пълномаслено мляко, кефир, ферментирало печено мляко, прясно изцедени сокове, зелен и билков чай. Не бъдете като младите майки, които забравят да ядат. Яжте често на малки порции, докато бебето спи.

Настройте деня си. За да не бъдете разкъсани в няколко случая едновременно, стартирайте тетрадка или запишете нерешени въпроси в листата на албума. Напишете случаите на първо и второ място, ако е възможно, завършете ги напълно. Не се опитвайте да правите всичко наведнъж, действайте постепенно. Важно е да се разбере, че децата са непредсказуеми същества, поради тази причина ежедневието трябва да бъде гъвкаво. Зачеркнете елементи от списъка, докато завършите. Ако нямате време да направите всичко, намалете задълженията си въз основа на здравето си, не се изтощавайте.

Погрижете се за себе си. За да избегнете депресия, която се появява в резултат на недоволство от собствения ви външен вид, отделете време за себе си. Немита глава и не боядисани нокти ще изгонят някого в копнежа, не допускайте това. Първите 6 месеца след раждането на бебето се наричат ​​"мармот ежедневие", жената е постоянно у дома, ограничавайки се до ежедневните радости.

Научете се да избягвате това състояние, отделете 1-2 часа на ден, за да се грижите за себе си. Вземете вана с ароматни масла и билки, правете маникюр / педикюр, сменете прическата. Помолете съпруга си да седне с бебето и се запишете в салона или танцувайте, приведете фигурата в ред. Можете да се отпуснете, като гледате любимите си сериали или прочетете интересна книга. Основното нещо е да не се преплувате в бездната на живота.

Практически препоръки

Препоръки за отърване от следродилна депресия

 1. Занимавайте се със спорт, той перфектно ускорява копнежа и помага да се справите с негативните мисли. Регистрирайте се за пилотен урок по пилатес, стречинг, йога или спортни танци.Започнете да ходите на фитнес или да бягате из къщата за 15 минути, подредете тялото си.
 2. Няма нужда да се изтощавате, стискайки се за няколко неща наведнъж. Решавайте постепенно проблемите, не забравяйте за съня, помолете близките да седнат с детето, ако ситуацията го изисква.
 3. В повечето случаи момичетата преувеличават значението на проблемите. Опитайте се да го говорите на глас, кажете на детето си за вашите преживявания или разговаряйте с домашния си любимец, ако не искате да излагате мислите си на показ на приятели и роднини.
 4. Избягвайте мрачните мисли. Леките завеси, картините на дъгата и забавната музика ще ви помогнат в това. Също така, не затваряйте прозорците, оставете слънчевите лъчи да проникнат вътре в къщата.
 5. Редовно прибягвайте до малки психологически трикове. Изберете удобен стол, седнете в него удобно, затворете очи и легнете в мълчание. Фокусирайте се върху дишането, движението на диафрагмата и позиционирането на ръката. Достатъчно 10-15 минути на ден, за да се чувствам жив.
 6. Няма нужда да разкъсва гнева, липсата на сън и недоволството на съпруга си. Разберете, че и на него му е тежко Оказвайте всякакъв вид подкрепа, общувайте повече, подкрепете го и намерете утеха в обятията на любимия си.
 7. Не се опитвайте да сдържате емоциите, изпръскайте ги. Плачете под душа, викайте в възглавницата, включвайки силна музика. Говорете с най-добрия си приятел или майка, ударете матрака с длан.
 8. Веднага след раждането на бебето, изоставете натрупването на роднини и гости във вашия дом. Учтиво им обяснете, че сега не е най-доброто време. Приемайте само най-близките разбиращи хора.
 9. Ако смятате, че не можете сами да се справите с депресията, консултирайте се с психолог. Не се срамувайте от тази нужда, много момичета преодоляват силен нервен стрес с помощта на специалисти.

Можете да се отървете от следродилната депресия възможно най-бързо, ако се настроите правилно. Определете приоритети, не отказвайте помощта на роднини, не се разпадайте на съпруга си. Организирайте правилно деня, не забравяйте да ядете, отделете повече време за себе си и детето си.

Видео: 5 начина за избягване на следродилна депресия

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт