Как да се отървете от мухъл в пералня

Мирише ли пералната машина влажно дори след продължително проветряване? Появяват ли се черни петна върху гумения маншет или контейнера с прах? Дали нещата издават мрачност след измиване? Симптомите показват мухъл. Гъбичката е опасна за членовете на семейството, тъй като намалява имунитета, причинява хроничен бронхит и възпаление на мозъка. Машината, засегната от мухъл, е дезинфекцирана старателно, за да спре разпространението на спори и да унищожи микроорганизмите.

Как да се отървете от мухъл в пералня

Почистващи продукти

Частите с черно покритие се измиват с твърда гъба или четка. Използвайте специални противогъбични средства, например спрейове Astonish или Savo. Подходящ е и Domestos, който ще унищожи плесени и ще премахне миризмата на влага.

Покрийте устата и носа си с респиратор или марлева превръзка, сложете на ръцете си ръкавици за миене на съдове. Противогъбичните агенти отделят токсични изпарения, така че е важно да се предпазите от интоксикация.

Нанесете Domestos или друго вещество върху частите, намажете гумения маншет, изсипете в контейнери за прах и препарат за изплакване. Изчакайте 2-3 часа, след което изплакнете останалата част от продукта с машината с твърда гъба. Частите се изплакват няколко пъти. Почистващият агент може да образува филм от вътрешната страна на дренажния маркуч или резервоар. По време на измиването противогъбичният състав ще се абсорбира в дрехите и ще причини алергични обриви.

Гъбите, които измиват формата, се изхвърлят. Те са източник на гъбични спори, които се размножават бързо и се разпространяват в цялата къща.

Почистването на части от черно покритие е само първата стъпка. Мухълът може да дебне на трудно достъпни места, поради което след измиване на пералнята те започват да дезинфекцират.

Избелване и висока температура

Задайте максималната температура, обикновено 90–95 градуса. Изсипете 1 литър белина, съдържаща хлор, в контейнера с прах. Например, евтино "Бяло" или някакво друго средство. Започнете измиването, но оставете барабана празен.

След 30 минути изключете машината, оставяйки водата вътре, или забавете старта с 3-4 часа. Оставете барабана и останалите части да се накисват в разтвор на хлор. След това оборудването се стартира и когато се включи режимът на изплакване, 2-3 чаши настолен оцет се наливат в секцията за климатизация.

Не смесвайте компоненти, в противен случай продуктът може да повреди гумените части. В леко изпълнение вместо белина с хлор се използва годна за консумация или калцинирана сол. 400-500 g прах се изсипва в тавата и се задава максималната температура. Миризмата на влага се отстранява с лимонена киселина, която се добавя към водата за изплакване вместо оцет.

След дезинфекция машината се избърсва с чиста суха кърпа и вратата се оставя отворена за един ден. Препоръчително е да извадите тавата с прах, тъй като водата може да застоя в контейнера. В банята се отваря прозорец за осигуряване на вентилация.

Свеж аромат и без плесен

Любимото място на гъбата е гумен маншет? Медният сулфат ще помогне.

Синя витриол от плесен в пералня

 1. Сложете щипка от продукта в чаша вода, разбъркайте, докато добавката се разтвори.
 2. Влейте разтвора за 1-2 часа, така че да няма сухи частици, които да корозират венеца.
 3. Нанесете продукт на основата на сулфат върху маншета с четка за зъби или гъба.
 4. Обработвайте труднодостъпни места, оставете за един ден, така че химията да унищожи всички гъбични спори.
 5. След 24 часа пригответе разтвор на почистващ препарат или сапун за пране.
 6. Използвайте мека гъба, за да отстраните остатъците от витриол заедно с черна кора.

Не забравяйте да носите ръкавици, в противен случай химията ще причини алергии или изгаряния.Маншетът е дезинфекциран, барабанът е дошъл:

 1. Изсипете лимонена киселина в контейнера за прах за пране. Това ще отнеме 2-3 опаковки.
 2. Хвърлете 1-2 чисти кухненски кърпи в машината, така че оборудването да не работи на празен ход.
 3. Продължителност на измиването - 1-1,5 часа. Изберете режим за синтетика или друга плътна тъкан, така че машината да работи максимално. Температурата не е по-ниска от 90 градуса.
 4. Не забравяйте да включите изплакване с чиста вода.

Има ли миризма на мухъл? И така, гъбата успя да се разпространи във филтъра. По-добре е да се обадите на професионалист, който може внимателно да премахне частта и да почисти или постави нова.

Евтино и бързо

Появи ли се черно покритие на контейнера за препарат за изплакване? Извадете тавата, изплакнете под чешмата и намажете със сода и препарат с четка за зъби. Поставете парцал и изсушете и след това се върнете на мястото си.

Купете на пазара пакет от най-евтиния прах. Изсипете гореща вода в пералнята, изсипете 1-2 супени лъжици евтин продукт в контейнера. Включете техниката буквално за 3-5 минути, оставяйки барабана празен. Хвърлете още 10-15 g евтин прах вътре в машината, пуснете. След като завършите еднократно измиване, изтичайте насилствено водата. Не изплаквайте, оставете алкален слой да остане по стените, което ще предпази оборудването от мухъл.

Доместос и лимонена киселина

В напреднали случаи ще спаси само тежка артилерия. Ще ви е необходимо агресивно почистващо средство, Domestos. Той разяжда дори ръждата и се справя с мухъла за минути.

Първата стъпка е да носите гумени ръкавици и да затворите прозорците в банята. Нанесете течност върху барабана и гумения маншет, като внимателно втривате продукта в частта с твърда гъба. Затворете машината и оставете да кисне.

След 4 часа изберете изплакване, не мийте. Включете оборудването и напълнете машината с три супени лъжици лимонена киселина. Изчакайте, докато изплакването спре. Преминете към пране. Водата трябва да е много гореща от +90 градуса. Сложете 200 г лимонена киселина в съд с прах. Стартирайте процеса.

Остава да избършете барабана и да проветрите машината. Гарантиран свеж аромат и без черно покритие. Лимонената киселина също ще почисти TEN от скалния слой. Ако нещо се напука или падне по време на измиване, се препоръчва да спрете процеса и да погледнете в дренажния маркуч, за да премахнете парчета кафява плака от там.

Има втори начин да се отървете от мухъл с лимонена киселина:
Форма лимонена киселина в пералня

 1. Компонентът се смесва с евтин прах за пране, можете да добавите малко белина.
 2. Масата се разрежда с вода, за да се получи гъста каша.
 3. Пастата се третира с барабан, поднос за климатик и гумен маншет.
 4. Втрийте продукта добре в частите, като използвате стара четка за зъби или гъба.
 5. Оставете за един ден, затваряйки пералнята.

След това остатъците се измиват в режим на изплакване, оборудването се превключва към кипене и таймерът се настройва за 4-6 минути. Машината след тази процедура мирише добре и изглежда като нова.

Дезинфекция с пероксид

Въпреки че хлорът и тежките химикали премахват мухъла с едно движение, те помагат за втвърдяването на гумените части. Маншетът и дренажната тръба се покриват с малки пукнатини и се провалят. Ако има малко черно покритие и няма силна гниеща миризма, препоръчваме да използвате пероксид:

 • Изсипете 200 g обикновена сода в отделението за прах.
 • Добавете пероксид, за предпочитане в таблетки. Достатъчно 10 броя.
 • Стартирайте измиването, като изберете температура от +90 градуса.
 • Машината трябва да работи в подобрен режим за 20-30 минути, след което да включва изплакване.

Остава да извадите всички подвижни части и да ги поставите върху кърпа. Избършете барабана със суха кърпа, извадете и изплакнете филтъра.

Остана ли плесен дори след третиране с пероксид или Domestos? Препоръчва се да смените частите на пералнята: табла, маркуч за източване, гумен маншет или филтър.Основното е да се определи коя част от оборудването се е превърнала в източник на инфекция.

предотвратяване

По-лесно е да се предотврати появата на гъбички, отколкото да се бори с плака и неприятни миризми по-късно. Налейте лимонена киселина в пералнята всеки месец и включете уреда, без да зареждате пране в барабана. Добавката ще почисти отоплителните устройства от мащаб и бактерии, ще предпази устройството от мухъл.

Една от причините за гъбичките са средства за изплакване. Колкото по-скъп е климатикът за дрехи или спално бельо, толкова по-лошо е пералната машина. След продукта остава тънък филм, върху който мухълът се разпространява. Тавата, в която препаратът за изплакване е измит старателно след измиване, барабанът се избърсва вътре с влажна кърпа.

Машината не е предназначена за съхранение на мръсни и чисти дрехи. Ако държите чаршафите и чорапите в барабана, ще се появи не само гъбичка, но и остра неприятна миризма, от която дори лимонената киселина не може да се отърве.

Трудно е да се справим с мухъл. Гъбичката активно се размножава и се задържа на пране на дрехи, спално бельо и детски играчки. Той се разпространява из цялата къща, атакувайки имунитета на всички членове на семейството. Но да се защитите е проста, достатъчно е да проветрявате и редовно почиствате машината, така че черното покритие да няма нито един шанс.

Видео: как да почистите пералнята

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт