Как да се отървете от мухъл върху пластмасови прозорци

Днес пластмасовите прозорци не се считат за лукс, те са инсталирани за удобство и топлоизолация. Двойните стъкла се монтират в промишлени и жилищни помещения, офиси и дори оранжерии. Пластмасовите прозорци имат своите предимства и недостатъци. Последните включват появата на гъбички по склоновете и рамката. Мухълът се разпространява за кратко време и не изглежда естетически приятен. Поради тази причина много домакини искат бързо да се отърват от фокуса на бактериите. Има много начини, за които ще говорим днес.

Как да се отървете от мухъл върху пластмасови прозорци

Причини за мухъл

 1. Неадекватна вентилация. Лошата циркулация води до стагнация на въздуха и повишена влажност. Често можете да усетите неприятна миризма, излъчвана от стаята. Прозорците с двоен стъклопакет не пропускат въздух, това е плюс и минус в същото време. За да премахнете отрицателната страна, е необходимо да оборудвате стаята с добра вентилация или да отворите по-често прозорците. Синтетичните завеси, широк перваз на прозореца и склонове значително усложняват достъпа до кислород.
 2. Висока влажност. Поради топлоизолационните свойства на материала, на повърхността на прозорците се образува конденз. Натрупва се първо в долната част, след това се спуска към ъглите. Пластмасата не може да изпари влагата, за разлика от дървесината. Ако добавим към горното некомпетентността на майсторите при монтажа на прозорци с двоен стъклопакет, герметичността е нарушена. Водата застоява, което позволява на бактериите да се размножават с двойна скорост.

Как да се отървете от огнища на плесен върху прозорци с двоен стъклопакет

 1. За да се установи, че влажността е повишена, визуалният преглед ще помогне. Ако кондензът се натрупа в долната част на прозорец с двоен стъклопакет, мухълът има шанс за пълно възпроизвеждане.
 2. Огледайте центъра на "огъня." Ако забележите петна с черен цвят, продължете да ги елиминирате. Пригответе разтвор на биоциди и белота, отстранете гъбичните новообразувания.
 3. Ако мухълът е засегнал склонове и гипсокартон, разглобете конструкцията. Обработете със същия разтвор, изсушете, изолирайте с 3 слоя полиуретанова пяна.
 4. Когато пяната стане твърда, отрежете излишъка с чиновнически нож. Напълнете чиповете и възможните пукнатини с уплътнител. След всички манипулации покрийте склоновете с довършителен материал или боя.
 5. След това обработете стъклото с разтвор с надпис "Анти-плесен". Нанесете продукта върху пластмасови части, дръжте най-малко 2 дни. След това измийте прозорците по обичайния начин, без да използвате почистващи препарати.
 6. За допълнителен контрол на нивото на влажност купете хигрометър. Устройството показва отклонения, можете да вземете мерки навреме по отношение на вентилацията на помещението. Марката не трябва да се издига над 35%.
 7. Ако не можете да намалите влажността, избърсвайте прозореца със суха кърпа всеки ден. Закачете и термометър за измерване на температурата на въздуха. Опитайте се да държите индикатора в рамките на 20-22 градуса.

Как да измиете плесен върху пластмасови прозорци

Как да измиете плесен върху пластмасови прозорци

 1. Хлор-съдържащи лекарства. Средства като хлор не само елиминират мухъл, но също така ви позволяват да дезинфекцирате стаята. Хлорът трябва да се разрежда. На 100 мл. лекарството съставлява около 500 мл. вода. Преди да обработите плесенясалите зони, носете миниатюрен респиратор, защитете ръцете си с ръкавици. Белотата убива гъбичките незабавно, така че няма смисъл да издържате лекарството дълго време. Твърдият състав на избелващия продукт влияе неблагоприятно на декора. Не е необходимо да използвате белина при отстраняване на плесен от предните части на прозорците с двоен стъклопакет.
 2. Меден сулфат. Продуктът се продава в магазини за хардуер и градинарство. Както при белина, преди лечението трябва да се носят гумени ръкавици и да се предпазват дихателните пътища. На следващо място, съставът се разпределя върху гъбата, тя вече изтри рамките, первазите на прозорците, склоновете, стъклото. Не е необходимо да се разпространява витриол върху метални елементи, за да не се предизвика преждевременна корозия. След почистване проветрете стаята за 1 час.
 3. Хлор и витриол. Ако трябва да премахнете голямо количество мухъл, което успя да удари вътрешните слоеве на материала, използвайте сместа. Комбинирайте съдържащия хлор препарат и меден сулфат в равни количества. Разрежда се с вода, на 1 литър. течност отчита 200 мл. смес. Носете респиратор, защитна рокля и ръкавици, продължете да премахвате гъбичките. Избършете первазите на прозореца, рамките, склоновете, оставете композицията за максимум 10 минути. Винаги завършете почистването с редовно измиване.
 4. Трапезен оцет. За да премахнете фокуса на инфекцията, можете да използвате неразреден оцет. Първо избършете лезията със суха кърпа, след това поръсете оцет върху засегнатите места. Опитайте се да разпределите възможно най-голяма част от състава. След 2 часа изтрийте с кърпа, разтрийте областта с мухъл с гъба. Ако гъбата не се излюпи напълно, повторете процедурата отново.
 5. Водороден пероксид. Пригответе пастообразна маса от питейна сода и филтрирана вода. Разпределете кашата върху плесенясалите участъци, след което прехвърлете водородния пероксид в бутилката със спрей. Напръскайте с препарата зона, обработена със сода. Ще забележите, че веществата са реагирали. Мехурчетата ще се появят на повърхността. Щом шипенето спре, обърнете внимание на часа, изчакайте четвърт час. След този период отстранете излишъка с гъба, избършете повърхността с кърпа, напоена с вода. Отворете прозорците, проветрете стаята за половин час.
 6. Сода. Пиенето на сода убива гъбичките веднага. Пригответе разтвор от 120 gr. насипен продукт и 350 мл. вода. Разбъркайте, за да разтворите гранулите. Навлажнете парцал като част, разходете се по плесенясалите участъци. Опитайте да изтриете гъбичките. Ако не се поддаде, нанесете каша от сода и вода в сложни зони. Изчакайте 20 минути, отстранете замърсяванията със сухи кърпи. Содата не се нуждае от допълнително изплакване, ако няма сиви следи върху прозорците с двоен стъклопакет.
 7. Почистващи препарати. Ако трябва да премахнете мухъл, изберете състав, предназначен за почистване на водопроводни или керамични плочки. Следните продукти са се доказали отлично: Silit Beng, Domestos, Sarma, Amway, Mr. Proper, Vanish, Eared Nanny. В аптеката можете да закупите дезинфектанти, като NEOMID, BIocid, Клотримазол, Candide.
 8. Етер на чаено дърво. Много домакини използват всички видове естествени масла, които убиват гъбичките. Купете в аптеката чаено дърво, розмарин, здравец или пачули. Всички тези средства имат бактерицидни и дезинфекционни свойства. Смесете всяко масло с трапезна сол в равни количества. Втрийте в каша, разпределете в области с лезии на мухъл. Изплакнете с обикновена вода след половин час.

Превантивни мерки

Форма върху пластмасови прозорци

 1. За да сведете до минимум образуването на гъбички, трябва да поддържате микроклимат в стаята. Нивото на влажност не трябва да се повишава над 35%. В този случай оптималната температура се счита за индикатор от 20-22 градуса.
 2. Елиминирайте източниците на висока влажност. Те включват възможни течове в ставите на канализационните тръби, често изсушаване на дрехите в стаята и натрупване на цветя на закрито.
 3. Инсталирайте система, която може да кондиционира и проветрява въздуха. Ако това не е възможно, проветрявайте стаята поне 3 пъти на ден в продължение на 25-40 минути (на улицата не трябва да е влажно).
 4. Съвременните прозорци с двоен стъклопакет са оборудвани с дръжка, която контролира прозореца в две позиции. В студения сезон често завъртете лоста нагоре, проветрявайки стаята с малък отвор.
 5. Ако мухълът се появи върху прозорците с двоен стъклопакет в кухнята, инсталирайте качулка. Използвайте уреда всеки път, когато готвите.
 6. Не създавайте почвата за развитието на гъбички в банята. Винаги използвайте пластмасов прозорец за качулка и след къпане оставете вратата отворена, докато влагата не се изпари напълно.
 7. Синтетичните и плътни ленени завеси възпрепятстват ефекта на отоплителните радиатори. Топлият въздух не може да попадне в пластмасовите прозорци, за да ги изсуши и да премахне конденза. Сменете аксесоарите с лек тюл.
 8. Редовно почиствайте прозорци, рамки, склонове и первази на прозореца. Процедурата се извършва поне веднъж седмично, по възможност - по-често. За профилактика използвайте оцет или сода за хляб, смесени с вода.
 9. Ако забележите, че върху стъклото често се образува конденз, съберете го с мека кърпа. Опитайте се да държите прозорците с двоен стъклопакет в сухо положение, за да премахнете вероятността от мухъл.
 10. Ако прозорците са инсталирани отдавна, проверете гумените уплътнители. Може би те изтичат влага от улицата. Веднъж месечно избършете склонове, рамки и стъкло с Анти-мана.
 11. Ако имате съмнения относно правилната инсталация на прозорци, изолирайте пукнатините под перваза на прозореца или по протежение на рамката. За тези цели използвайте уплътнител или пяна.

Отстранете огнищата на висока влажност, необходимо е да се инспектира структурата, ако е необходимо, да се изолира с пяна и да се обработва със състав с ефект „против мухъл“. Отстранете черните петна с масло от чаено дърво, меден сулфат, сода, оцет, белина и целеви почистващи препарати. Следвайте превантивните мерки, избършете сухи прозорци по-често.

Видео: как да се отървете от плесенните народни средства

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт