Как да се отървем от натрапчивите мисли и страхове

Често лъжливите страхове и преживявания имат предимство пред общия емоционален фон на човек. Натрапчивите мисли пораждат страх, с който е трудно да се справим в бъдеще. Всеки ден човек е изправен пред подобно състояние, в резултат на което се развива обсесивно разстройство. Нарушаването на психиката значително усложнява битието, но има начини, чрез които можете да се отървете от обсесивни мисли и страхове. Първо трябва да разберете какво представлява този синдром и какви са причините за появата му.

Как да се отървем от натрапчивите мисли и страхове

Какво е обсесивен синдром?

Дискусията е проява на обсесивни мисли и страхове, както и на действията след тях. Това разстройство на личността се счита за най-сложното от всички налични заболявания. Освен това е трудно по отношение на лечението и диагнозата. Поради неразположение човек престава да се наслаждава на живота, всеки ден вижда в сиви тонове, изпитва затруднения в междуличностната комуникация, работа, учене и подреждане на живота с втора половина. Вместо да се фокусира върху основното, пациентът е изцяло потопен в страховете си и размотава съществуващите обсесивни мисли.

Всеки човек се характеризира с натрапчиви мисли, които по принцип могат да бъдат контролирани. Ако отидете на важно събитие или се подготвяте за изпит, вероятно ще преминете през следващия ден в главата си. Някои се притесняват дали ютията е изключена, непрекъснато проверявайки вече завършеното действие. Такива явления не са рядкост, те служат за намаляване на тревожността и облекчаване на нервното напрежение. Освен това повече от 45% от населението изпитват известен дискомфорт, ако започнат да се държат по различен начин (без натрапчиви действия).

Обсебването се нарича синдром на манията или психично разстройство, при което периодично се появяват състояния с различна степен на сложност. Тези аспекти включват мисли, идеи и действия, които формират определен ритуал.

Синдромът кара човек да изпитва нервно напрежение и силен стрес. Постоянното фиксиране на несигурността в извършените действия помага да се съсредоточи върху лошото. Отрицателните идеи, заседнали в главата, се превръщат в натрапчиви мисли. Това състояние често се трансформира в невротично разстройство, но пациентът не страда от нарушения на логиката.

Манията не е просто натрапчиво поведение - повтарянето на едни и същи действия постоянно. Освен това не е фокус само върху обсебващите лоши мисли и страхове. Синдромът се крие зад осъзнаването на такава мания в човек. Индивидът възприема манията като чуждо създание, необичайно за собственото си „Аз“. Не е възможно обаче да се справим с принудите, защото няма идея защо са възникнали.

В зависимост от характера на проявлението се случва мания:

 • емоционална (проявява се под формата на фобии);
 • двигателни (натрапчиви);
 • интелектуална (състои се от натрапчиви мисли).

В някои случаи манията се проявява под формата на събиране на неща, които са жалко да се разделиш, да представиш и формираш образи, мании, съмнения и желания.

Най-общо казано, обсесивният синдром има свойството да се повтаря по определени теми. Най-често се считат за ред, инфекция, симетрия, сексуално поведение, насилие, мръсотия.

От особено значение е манията, при която човек иска да направи всичко перфектно. Ако ситуацията не върви по план, се появява усещане за непълнота.За да отстраните проблема, трябва да повторите едно и също действие няколко пъти. Например, отворете и затворете хладилника.

За да облекчи нервното напрежение, индивидът е принуден да създаде определени ритуали, които облекчават безпокойството. По-често това се проявява в повторната проверка на вече завършени действия, измиване, броене и други действия. Пациентът разбира, че извършва куп безсмислени манипулации, но те временно помагат да се справят с натрапчивите мисли и страха.

Симптомите на обсесивния синдром

Дискусията се проявява в два аспекта - физически и психологически.

Физически симптоми:

 • недостиг на въздух дори след кратка разходка;
 • виене на свят;
 • тахикардия, брадикардия;
 • рязък приток или изтичане на кръв в кожата на лицето;
 • повишена чревна подвижност.

Психологични симптоми:

 1. Създаването на натрапчиви образи, тяхното превъртане в главата отново и отново.
 2. Натрапчиви фобии, например, страх от ухапване от насекоми, страх от инфекция.
 3. Защитната функция на личността, изразяваща се в изпълнение на определени ритуали (включване / изключване на светлината и др.).
 4. Болезнени спомени, често повтарящи се в главата и каращи човек да се изчерви, изпитва срам.
 5. Халюцинации (в редки случаи).
 6. Съмнения от обсесивен тип по отношение на извършеното действие (всичко трябва да се направи добре).
 7. Желанието да се навреди на хора или материални предмети, които никога няма да бъдат преведени в реалност поради страха да не бъдат наказани.
 8. Безполезно обмисляне на действия, които не са познавателни по своя характер.
 9. Превъртане през диалозите в главата, разговор със себе си, измисляне на фантазии, които водят до влошаване на настроението.
 10. Остра, не подкрепена от нищо, апатия към близки (роднини, колеги, колеги).

Причини за натрапчиви мисли и страхове

 • създаване на концепции и фалшиви убеждения в собствената си глава;
 • погрешно схващане за това как работи светът;
 • вярата, че страхът не може да бъде изкоренен (постоянно подхранване);
 • размотаване на натрапчиви мисли до невиждани висоти;
 • невъзможността да контролирате мислите и емоциите си;
 • отсъствието на човек, който може да говори;
 • съмнение преди предстоящото събитие, което се провежда за първи път;
 • инстинкт за самосъхранение;
 • нежелание да се реализира като личност (да изгради кариера, семейство и т.н.).

Начини за борба с страха

Начини за борба с страха

 1. Дишайте. Ако сте изправени пред внезапно нарастващ страх, следвайте съветите на психолозите. Те препоръчват буквално да издишате страха. Поемете дълбоко, равномерно дъх, след което освободете въздуха толкова бавно. Повторете, докато не се успокоите напълно. Опитайте се да се съсредоточите върху дишането, пазете се от всичко, което се случва. По този начин стабилизирате психоемоционалния фон и можете да вземате решения. Постоянната практика ще изкорени внезапни пристъпи на страх.
 2. Мислете позитивно. Всеки човек поне веднъж в живота си е бил изправен пред ситуация, в която само една мисъл за предстоящо събитие е ужасяваща. Най-вероятно мислите, че нищо няма да работи, събитието ще се провали. Научете се да мислите позитивно, вярвайте в собствените си сили. Погледнете страха в очите си и разберете какво конкретно ви притеснява. След това анализирайте ситуацията. Важно е да заключим, че няма непреодолими пречки. Когато сте уверени в себе си, страхът ще изчезне.
 3. Избийте клин с клин. Опитните психолози по света твърдят, че страхът може да бъде преодолян, като се отговори на вълнението. Ако се страхувате да плувате, трябва да скочите от кея и да плувате до брега. Тези, които се страхуват от публични изказвания, се препоръчва да прекарат повече време като оратор. Благодарение на адреналина, който получавате, нокаутирайте клина с клин.
 4. Станете уверен човек. Специалистите помагат на някои пациенти да се справят с внезапен пристъп на страх чрез ролеви игри.За да направите това, трябва да облечете самоуверен човек и да извършите всички онези задачи, присъщи на бизнесмен или оратор. В определен момент настъпва промяна на личността, страхът отстъпва и се връща изключително рядко. Театралните представления се провеждат, докато нов образ не се вкорени в мозъка.
 5. Отпуснете се физически. Наред с горните психологически техники е необходимо да се приведе в ред физическото състояние. Известно е, че страхът се появява по различни причини, включително от умора. Ароматерапията, къпането, висококачественият масаж, четенето на любимата ви книга ще ви помогне да възстановите психо-емоционалния фон и да освободите стреса. Важно е напълно да премахнете обсесивния страх и да мислите само за доброто.
 6. Чат с хора. Хората, които са постоянно затворени и им е трудно да установят контакт, са по-малко уверени от тези сред хората. И няма значение дали са запознати или не. Основното е социалната комуникация, без нея, никъде. Несигурността поражда страх, което е трудно да се обясни. За да премахнете проблема, опитайте се да прекарвате повече време на обществени места. Приемете поканите на приятели на филм или на разходка.
 7. Живей в настоящето. Най-често всякакви страхове възникват поради сравнение на себе си в миналото и настоящето. Ако човек преди това се е провалил в публична реч или любовна връзка, той привлича тази несигурност в настоящия си живот. Резултатът е постоянно сравнение, страхът не се фокусира върху днес. Фокусирането върху това, което имате сега, ще ви помогне да се отървете от този вид емоции. Не се съдете строго, не се страхувайте да грешите, живейте за удоволствие.
 8. Вземете домашен любимец. Животните са прекрасни спътници, които могат да изведат човек дори от най-продължителната депресия. Ако често се сблъсквате с внезапни пристъпи на страх, просто преминете към четири приятел. Отидете до най-близкия парк за среща, срещнете се с други животновъди. Дайте на вашия домашен любимец цялата си любов, вие ще престанете да чувствате страх и самота.

Начини за борба с натрапчиви мисли

Начини за борба с натрапчиви мисли

 1. Озвучете мислите си. Натрапчивите мисли не се случват просто, ако ги натрупате в себе си. Необходимо е да изхвърлите аларма или отрицание по всякакъв начин. Ако мислите ви са шокиращи и плашещи, трябва да ги споделите с лист хартия. Водете дневник, запишете в него всичко, което ви смущава и не ви позволява да заспите. В случай, че трябва да споделяте натрапчиви, но адекватни съображения, намерете „ушите“ в лицето на роднини или близки приятели. Щом обсъдите какво се случва, проблемът ще бъде решен.
 2. Приемете ситуацията. За разлика от страха, който може просто да бъде превключен към друг канал, обсесивните мисли имат способността да се натрупват. Тук работи обратният метод: колкото повече се опитваш да забравиш, толкова по-силно отрицанието се изяжда в главата ти. За да предотвратите необратими последици, трябва да седнете и да помислите какво се случва. Приемете мания. Опитайте се да разберете какво точно ви закачи. Опитайте се да намерите решение. Когато това се случи, мисленето ще стане много по-лесно.
 3. Отпуснете се. Както при страховете, натрапчивите мисли са резултат от нервно изтощение и физическа умора. Ако първият случай може да бъде ликвидиран, ако летите във ваканция или посещавате културни събития, тогава с физическа умора всичко е малко по-различно. Ако просто лежите на дивана и погледнете тавана, манията няма да изчезне. Отидете на разходка или направете половин час тренировка у дома. В края на терапията легнете на пода и се съсредоточете върху дишането. Важно е да изпитате напълно движението на диафрагмата.
 4. Станете весел човек. Ако обсесивните мисли са свързани с негативността, опитайте да преразгледате своята гледна точка.Спрете да мислите по лош начин, създайте положителен образ. Спомнете си светлото житейско събитие и си го представете във всички подробности. Опитайте се да хванете сламка, като продължавате да разсъждавате върху стоката. Ако нищо подобно не ви дойде на ум, измислете приказна история, която ще ви накара да забравите за негативните мисли.
 5. Не се самоблатвайте. Някои хора обхващат натрапчиви мисли с други нерешени проблеми. Така те маскират задачи, които трябваше да бъдат решавани дълго време. Не правете това, погледнете в основата на ситуацията. Ако ви измъчва липсата на пари, намерете си работа и увеличете месечния си доход. Решете ситуацията, която покривате с мании. Има и друга категория хора - хората умишлено изпадат в натрапчиви мисли, защото обичат да страдат. Спрете да се самобичате и принуждавайте другите да проявяват съжаление към вас.
 6. Превключете към чувствата си. Човек се свързва със света чрез зрение, миризма, слух, вкус, възприятие. Именно тези портали ще помогнат за изкореняването на обсесивни мисли, които дълго и здраво са се настанили в главата. Например, вие се подготвяте за ядене, докато превъртате през обсебващи мисли за всички належащи проблеми. Отстъпете, хапнете парче торта или друг любим продукт. Усетете вкуса със затворени очи. Ще разберете, че опитът изчезна на заден план.
 7. Не бъдете идеалист. Ако често срещате натрапчиви мисли, които ви карат да коригирате едно и също действие няколко пъти, преразгледайте позицията. Например, измихте прозорците и след това ще повторите манипулацията втори (трети, четвърти) път. Поканете приятел у дома, помолете го да оцени работата. Спрете да грешите себе си, ако партньорът ви каже, че всичко е направено добре. По-добре е да се разсеете чрез чат или вечеря с близки.

Практически препоръки

 1. Ако изведнъж имате обсебващи мисли, помислете логично. Определете цялата верига, довела до емоционален дисбаланс. Никога не се опитвайте да потискате дискомфорта.
 2. В някои случаи други мисли, но по-малко трагични и негативни, ще помогнат за преодоляване на натрапчивите идеи.
 3. Повтаряйте ежедневно, че след черната лента винаги е бяла. Лошите мисли няма да ви преследват постоянно, ако работите върху случващото се.
 4. Визуализирайте и визуализирайте отново! Опитайте се да създадете образ на онзи страх, който ви кара да изпаднете в ужас. Ако анализирате всичко стъпка по стъпка, ще разберете, че няма нищо неразрешимо.

Натрапчивите мисли и страхове имат свои причини. Ако ги изкорените, следващ проблем ще бъде много по-лесен за решаване. Помислете за начини да си помогнете сами да се справите с обсесивния синдром. Ако разстройството се развива в невроза, трябва да се консултирате с психолог за помощ.

Видео: как да победите натрапчивите мисли

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт