Как да се отървете от варовик в банята

Чиста искряща баня е комфортът на къщата, гордостта на домакинята, както и важните хигиенни условия. Поддържането на чиста вана обаче не е толкова лесно. В крайна сметка банята е най-популярното място в къщата. Всеки член на семейството го използва няколко пъти на ден. И постоянно по повърхностите има водни петна, сапунени петна, частици от паста за зъби. С течение на времето такъв слой се превръща в варовик, който трябва да се изхвърли.

Как да се отървете от варовик в банята

Какво е варовик

Водата, падаща върху повърхността на ваната, плочките, стъклените рафтове и ръба на тоалетната чиния изсъхва и оставя мътно покритие. Това е така, защото водата е доста твърда, съдържа соли на магнезий и калций. Можете да се отървете от такава плака само с вещества, които съдържат киселина в състава си. Днес рекламата ни предоставя богат избор от алкални и органични почистващи препарати, които премахват варовика веднага. Всички тези продукти се предлагат в различни форми - прах, спрей, гел.

Как да използвате специални перилни препарати

За да получите ефективен резултат, трябва да следвате правилния алгоритъм, когато прилагате препарат.

 1. Преди почистване винаги носете ръкавици. Повечето почистващи препарати разяждат кожата. Ако сте алергични към перилни препарати, можете да носите и маска. Така токсичните изпарения не влизат в тялото ви.
 2. След напълно оборудването повърхността, която ще се третира, и гъбата трябва да се навлажни старателно.
 3. Нанесете почистващ препарат. Спреят може да се нанася директно върху повърхността, от която се планира премахване на варовик. Гелът и прахът трябва да се нанасят директно върху гъбата и едва след това да се избърше повърхността, която ще се почисти с нея.
 4. Втрийте добре зоните, засегнати от вар. Оставете повърхността за половин час.
 5. Избършете отново всички мръсни места с гъба. Измийте всичко под течаща вода. Не трябва да остане токсично вещество върху третираната зона. Ако е силно замърсен, повторете процеса.
 6. Избършете сухи всички измити повърхности. Това се прави най-добре с кърпа от микрофибър. Тя не оставя петна и ворсини, избърсва сухи.

Как да премахнете варовик от плочка

След ремонт плочката изглежда перфектно - блести и искри. С течение на времето обаче става скучно, мътно и грозно. И така, какво да правя? Е, не правете ремонтите отново, наистина?

Правилно подбраният продукт ще спаси вашите плочки от мръсотия, варовик. В ставите на плочките могат да се образуват и мухъл и гъбички. Това идва от постоянна влажност и висока влажност. Следователно плочката трябва да се почиства и с антибактериални средства. Има много от тях на рафтовете на магазините, но ако сте алергични към перилни препарати, трябва да използвате домакински трикове.

Така че оцетът ще помогне за бързо и ефективно почистване на плочките в банята. Обикновено използвайте слаб разтвор, само 6%. Ако оцетът в дома ви е по-силен, първо трябва да се разреди. Изсипете приготвения разтвор в съд, в който има пуливизер и напръскайте оцет върху засегнатите места. След това пръсканите повърхности трябва да бъдат добре избърсани с четка или гъба.Важно е да се разбере, че четката трябва да е безцветна, тъй като оцетът силно корозира структурата и вилите могат да оставят цветни петна върху плочката.

Как да почистите керамична вана и тоалетна

Керамиката е доста немислим материал. Въпреки това, за да запазите керамичните изделия в първоначалния им вид, трябва правилно да се грижите за тях. Първо, можете да използвате същия оцет. Справя се с варовик и ябълков оцет.

Как да почистите керамична вана

При почистване на тоалетната е много важно да се поддържа хигиена, защото чистата тоалетна е ключът към здравето на семейството. В допълнение към антимикробните плочи, които са прикрепени към ръба на тоалетната чиния, е необходимо всяка седмица да я почиствате с четка и антибактериални средства. И за да премахнете стари варовити отлагания от повърхността на тоалетната, трябва да го залеете с разтвор на оцет за една нощ. На сутринта измийте водата в тоалетната и ще видите, че от плаката няма следа. Искам да отбележа, че по-агресивните почистващи продукти са предназначени за тоалетната, така че те не винаги могат да се използват за почистване на вани.

Лимонената киселина ще помогне да се почисти самата вана от варовик. Може да се разпръсне по замърсени повърхности и да се почисти като прах. Лимонената киселина също може да се разрежда - супена лъжица в чаша чиста вода. Приготвеното решение е много по-бързо.

Почистваме чугунената баня от варовик

Чугун - издръжлив и здрав материал. Такива бани задържат топлина за дълго време. Те обаче също са обект на варовик. Можете да се справите с тях с помощта на обикновена сода. Малко прах трябва да се разпръсне по цялата повърхност на банята и да се почисти както обикновено. Содата не само почиства, тя убива микробите и избелва повърхността.

Ако има стари петна по банята, тогава содата може да се смесва със сапун за пране и амоняк. Такъв състав ще премахне дори най-вкорененото замърсяване.

Как да премахнете варовика от акрилни повърхности

Акрилните вани набират популярност. В края на краищата те са доста леки, издръжливи, гладки, а също така перфектно задържат топлина. Въпреки това, такива вани са предразположени към драскотини. Ето защо, когато избирате почистващ продукт за акрилна вана, е важно да изберете най-нежното копие. Когато използвате акрилни повърхности, също така е важно да запомните, че прекалено гореща вода не трябва да се налива в такава вана.

Когато избирате акрилен почистващ препарат за вана, дайте предпочитание на гел и спрей. Прахът може да остави малки драскотини по повърхността. За такава баня не могат да се използват сода, амоняк, ацетон и други корозивни съединения. Когато избирате почистващ продукт, трябва да намерите надписа "може да се използва за акрилни вани" на опаковката. Само това обозначение ще ви осигури чиста вана без драскотини и „корозирали“ места.

Почистваме стъклени рафтове, огледала, пластмаса от варовик

Малки ивици от горните повърхности могат да бъдат елиминирани с нормален разтвор на сапун. Почистваме стъклото и огледалата с всички определени средства - сода, оцет, лимонена киселина. За да предотвратите мътността и ивиците при почистване на очила и огледала, трябва да използвате обикновени или амоняк.

Почистваме стъклени рафтове, огледала, пластмаса от варовик

Когато почиствате пластмаса, не използвайте прах - само течни, кремообразни или пастообразни продукти - за да избегнете драскотини.

Между другото, за да почистите душа и неговия маркуч от плака, трябва да поставите структурата в кофа с лимонена киселина, разредена там за половин час. Такъв инструмент ще почисти всеки завой и не е нужно да прилагате големи усилия.

Популярни начини да се отървете от варовик

 1. В допълнение към сода, лимонена киселина, оцет и амоняк може да се използва белина. Почиства, дезинфекцира, премахва пожълтяването.
 2. За да подобрите действието на оцет или лимонова вода, приготвената смес трябва да бъде предварително загрята.
 3. За борба с варовик може да се използва терпентин или разтворител за маслени бои.
 4. Можете да почиствате повърхности с хлор.Той перфектно почиства и предотвратява растежа на микроби и бактерии.
 5. Можете да почистите повърхностите с парна машина. Поради високите температури той прониква дълбоко в плаката и я унищожава.
 6. Безопасно е почистването на фаянс, метал, пластмаса и емайл с оксалова киселина. Тази киселина е част от повечето почистващи продукти, но в аптека можете да я купите многократно по-евтино. Оксаловата киселина трябва да се разрежда с вода до кремообразно състояние и след това да нанесете сместа върху мръсни повърхности. Оставете за 3 часа, след което изплакнете с гъба. Няма да остане и следа от вашите петна.
 7. Можете също да почиствате повърхности с обикновен лимонов сок, разреден наполовина с вода.

За да поддържате ваната в добро състояние, трябва редовно да правите лесно почистване и системно да избършете повърхностите. И тогава варовикът просто няма време да се появи. Нека почистването да е приятно и удобно, а ваната ви винаги ще блести и радва окото.

Видео: как да почистите мивката и банята от варовик

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт