Как да се отървете от подземните води в мазето: 3 начина

Когато настъпи дългоочакваната пролет, мнозина започват да имат проблеми с наводнения изби и изби. Такава неприятна ситуация се случва поради покачване на нивото на подземните води. Земята става като гъба, която поглъща вода и я задържа в себе си. Ако нивото на подземните води се повиши над основата, тогава влагата прониква в стаята чрез пукнатини.

Как да се отървете от подземните води в мазето

Причината за наводнението на мазето е първият водоносен хоризонт. Образува се от близки реки, езера, водохранилища. Нивото на подземните води също се влияе от стопения сняг и валежите под формата на дъжд. Има няколко начина за справяне с ежегодното наводнение. Избирайки един от тях за себе си, ще можете да направите мазето сухо.

Създаване на дренажна система

Дренажът е дренажна система, състояща се от окопи, тръби и кладенец. Използвайки го, е възможно да се предотврати наводняване на мазето, както и да се източи земята. Отводнителна система се прави още на етапа на изграждане на мазето. Правилно инсталирана система ще ви помогне веднъж завинаги да забравите за водата в мазето и да предпази основата от разрушаване.

Как работи дренажната система
Основата на дренажа е тръба с голям диаметър (най-малко 100 мм). Има дупки по цялата повърхност. Чрез тях подземната вода прониква в тръбата и се влива в колектора. За да работи системата добре, трябва да се създадат следните условия:

 1. Изкопайте окоп с наклон около мазето под пода. Това ще осигури ефективно събиране на вода и отток.
 2. Задължително е да използвате филтърни материали (геотекстил и натрошен камък), които ще предпазят тръбата от наводняване.
 3. Изтичайте до централната канализация, където ще се натрупа голямо количество подземна вода.

Какво е необходимо:

 • дренажна тръба, обвита в геотекстил;
 • фин, измит чакъл;
 • геотекстилно платно;
 • речен пясък.

монтиране

 1. Направете изкоп под нивото на пода около основата и дълбок кладенец на разстояние 10-15 метра от сградата. Изкопът трябва да има наклон, достатъчен за оттичане на вода.
 2. Поставете геотекстилния плат в изкопания окоп. И след това покрийте с чакъл (дебелина на слоя 10 см). По този начин ще създадете първичен слой, който филтрира подземните води.
 3. На следващия етап поставете дренажна тръба (за предпочитане двуслойна в геотекстил) върху слой от натрошен камък. Проверете дали наклонът се поддържа в целия изкоп. Използвайте тройник, за да насочите изходящата тръба към кладенеца.
 4. След като тръбата е положена, напълно я покрийте с чакъл. Оставете 20 см до върха на изкопа. Сгънете свободните ръбове на геотекстила над развалините. Това ще изолира напълно дренажа от земята. След това запълнете изкопа с пясък.

В резултат на това получавате надеждна дренажна система. Геотекстилът и развалините изпълняват функцията на филтър, като не позволяват запушване на перфорираната тръба. А пясъкът ще транспортира влагата от почвената повърхност до дренажния канал.

заключение
Дренажните канали, монтирани около мазето, ще помогнат за премахване на основната причина за наводнения - високо ниво на подпочвените води. Резултатът от отводняването ще бъде суха маза. За съжаление, тази система има свой съществен недостатък. Обичайно е да се монтират дренажни канали (с помощта на технология) извън помещенията, така че не всички мазета ще могат да бъдат оборудвани така.

В изключителни случаи обаче собствениците на изби могат да изграждат дренажни канали на закрито. Процесът на инсталиране е почти същият, с изключение на някои точки, които се появяват на етапа на замазка. След инсталирането на вътрешната дренажна система мазето ще загуби 30 см височина.

Създаване на автоматична система за изпомпване на вода

Не всички собственици на мазе имат възможност да създадат наклон с дренажна система. Следователно в такива области се използва различен метод. За източване на помещението е инсталирана автоматична система за изпомпване на излишната вода.

Автоматична система за изпомпване на вода

Какво е необходимо за това:

 1. Създайте вдлъбнатина (яма) в мазето. Изкопайте дупка с размери 50х50х50 см. След това я укрепете с бетон или тухлена зидария - това трябва да се направи, за да се предотврати разрушаването на стените. Изсипете чаша с дебелина 10 см в ямата.
 2. Закупете специална помпа, която автоматично се включва, когато се натрупа определено ниво на вода.

монтиране
В изкопаната яма поставете помпата, свържете маркучите към нея и ги отнесете от стаята. Когато обемът на подземните води се увеличи, той първо ще се натрупва в ямата. Помпата ще започне, като реагира на повишаващото се ниво и изпомпва излишната влага. Това ще продължи, докато подземните води окончателно отшумят.

заключение
Доста проста система, която е евтина. Бърз за инсталиране и лесен за конфигуриране. Но тази система има два съществени недостатъка. Първо, помпата работи правилно, докато не изчерпи живота си, а след това ще трябва да бъде сменена. Втората система за изпомпване на вода няма да премахне причината за наводнения, а само временно ще облекчи последствията.

Създаване на хидроизолация в мазето

Хидроизолацията на стени и подове помага да се осигури висококачествена водоустойчива бариера. Състои се от три слоя: проникваща хидроизолация, битумна мастика и мазилка. Нанесете слоеве над наводняване с марж в случай, че подземните води се повишат.

Сутеренна хидроизолация

Какво е необходимо за това:

 1. Купувайте материали: като проникваща хидроизолация, хидротекс или пенетрон се използват битуминозен мастик, пясък, водоустойчив цимент, метална мрежа за мазилка.
 2. Сглобете необходимите инструменти: твърда четка и шпатула за нанасяне на съставите, желязна четка за фугиране между тухлени фуги или пукнатини, миксер и контейнер за смесване на хоросана.
 3. Подгответе мазето: изпомпвайте водата - за това е удобно да използвате помпата "Kid" с по-ниско засмукване. След източване почистете повърхността на пода и стените от замърсявания. Четка шевове, ъгли, пукнатини.

монтиране

 1. Третирайте бетонните подове и стени с проникваща хидроизолация. Този състав е дълбоко погълнат и запушва макропукнатините, през които водата навлиза в мазето.
 2. След това покрийте ъглите, шевовете, пукнатините с битумна мастика. След това нанесете мастика по същия начин върху останалата повърхност на стените и пода. Дебелината на слоя трябва да бъде най-малко 2 cm.
 3. Прикрепете металната решетка към стената. Необходимо е да се осигури твърдостта на слоя от мазилка. Пригответе циментов разтвор със среден вискозитет. С помощта на шпатула нанесете слой мазилка с дебелина 3 см.
 4. Поставете метална мрежа на пода и я напълнете с фугираща смес и оставете време да изсъхне. На това процесът на създаване на хидроизолация на сутерен може да се счита за завършен.

заключение
Хидроизолационен слой предотвратява проникването на подземни води през пукнатини. Освен това прави бетона по-здрав, удължава живота на стените и пода. Методът на хидроизолация е отлична алтернатива на дренажната система, която не всички изби ще могат да построят.

Така че, горните методи за борба с наводняването на мазето ще помогнат да се отървете от излишната вода. Всяка от тях има свои инсталационни функции, предимства и недостатъци. Трябва да изберете метод, базиран на конкретни цели и финансови възможности.

Видео: как да направите дренажа в мазето със собствените си ръце

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
Андрю
Андрю

Такъв въпрос, ако се направи изолация, в случай на покачване на подземни води, няма ли избата да се блъска в къщата?

Николас
Николас

Ще се изтласка, ако силата на плавателната сила е по-голяма от товара. Законът на физиката. Имаше случай. Избата беше заварена от 5 мм стомана в гаража. Той беше повдигнат като кораб. Имаше проблем. Тоест тук са важни нивото на подземните води и дълбочината на избата. Ако изба с обем 1 кубически метър във вода, силата на плаваемост е 1 тон. = 1000 килограма. Ако размерът например е 4х2 метра, тогава 8 тона. следователно, ако заварявате или изолирате, тогава на дъното трябва да поставите тежък товар, тонове, за да не изтласкате.

Paul
Paul

Заваръчник надолу и всички, водата ще излезе под натиска на самата желязна яма! И не е необходим товар, някаква ерес! Трябва да се учат физика, момчета. И личен опит.

Саша
Саша

Какво е спускане?

wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт