Как да се отървем от апатията

Животът ни е постоянно попълващ се сандък от емоции. Всеки ден изпитваме положителни и отрицателни чувства. Това ни изпълва с впечатления, помага ни да видим контраста и да продължим по пътя на живота. Моментът, в който разликата между всичко, което се случва, се замъглява, наречен апатия.

Как да се отървем от апатията

Какво е апатия

Апатията е психическо състояние на безразличие, откъсване и стоическо спокойствие. Този термин дойде при нас от древността, когато такова състояние беше наречено неразумно движение на душата. В психологията и психиатрията разстройство от този вид се счита за патология, която изисква навременна диагноза и правилно лечение. Апатията може да съпътства различни психични разстройства, едно от които е шизофрения.

Причини за апатия

Причините за заболяването могат да бъдат както външни, така и вътрешни фактори. Напълно възможно е такова състояние да се появи на фона на пълно физическо здраве, но поради изпълнението на натоварвания, които са няколко пъти по-високи от възможностите на организма. От апатията могат да страдат хора от абсолютно различен пол, статус, възраст. При комбинацията от някои обстоятелства в живота причините му могат да бъдат:

 1. Преумора - в резултат на продължителна упорита работа. В този случай е обичайно да се говори за "изгаряне".
 2. Хормонална недостатъчност - бременност, следродилния период, менопаузата, проблеми с ендокринната система.
 3. Увреждане на мозъка - дори след доста дълъг период от време след невроинфекция, травма на главата или всякакви други заболявания, придружени от засягане на мозъчната тъкан, може да се появи апатия. В този случай апатичното състояние може да показва по-сериозни заболявания - болест на Алцхаймер или сенилна деменция.
 4. Продължителна злоупотреба с алкохол или наркотици.
 5. Прием на хапчета, като контрацептиви на хормонална основа, някои сърдечни лекарства, както и неконтролирана употреба на антидепресанти.
 6. Дългосрочният стрес - асоциалните членове на семейството, тираничните шефове и много други могат да доведат до пълно отказване от ситуацията и в резултат на това до апатия.
 7. Липса на хранителни вещества и витамини в организма.
 8. Психични заболявания и разстройство.

Апатията в нейната лека форма най-вероятно засегна всеки от нас. Есенният далак, пролетният дефицит на витамини, умората, продължителното заболяване или жизнената криза са причините за краткосрочен емоционален спад и безразличие. Тревожността и тревожността трябва да бъдат причинени от случаи, в които нарушената памет, интелигентност или други психични функции са ясно проследени, продължителното безразличие, пасивността, пренебрегването на външния вид и личната хигиена. Ако забележите нещо подобно сред любимите хора, незабавно потърсете помощ от специалисти.

Симптоми на апатия

Симптомите на апатия могат да се комбинират с две думи - това е безразличие и откъсване. Сред всички прояви на състояние на апатия, най-често срещаните и показателни са:

 1. Отказ да изпълнява задължения или работа - може да стигне до крайната точка, когато пациентът не е в състояние да се принуди да извърши дори хигиенни процедури, да стане от леглото, да се храни.
 2. Социална изолация. Случва се човек от „компания на душата“ внезапно да откаже да ходи на събития, да намалява броя на приятелите или дори да ги премахва от живота си.
 3. Постоянно лошо настроение. Липса на интерес към минали хобита. Хобитата са един от основните източници на положителни емоции.Мъж в апатично състояние губи и най-малкия интерес към любимия си бизнес.
 4. Замайване, гадене, обща слабост, нарушена памет са ярки симптоми на апатия.
 5. Постоянно чувство на изоставяне и остра самота. неразумен чувство на страх и безпокойство.

От горния списък тревожността и незабавното обръщение към специалистите трябва да причинят постоянно виене на свят, нарушена памет, страх и безпокойство. Дори ако любим човек увери, че се чувства добре, потърсете възможността да видите лекар за консултация. Важно е също да не се бърка апатия и депресия. Депресията се характеризира с липсата на физическа и морална сила да се прави каквото и да било, апатията е на първо място отсъствието на каквото и да е желание за продължаване на работата, общуването, живота.

Видове апатия

Има само три вида апатия. Първият - това е и най-опасната - активна апатия. Характеризира се с пълно безразличие към работа, забавление, общуване. Пациентът отказва да напусне леглото, да се храни, да се грижи за себе си. Външно човек може да изглежда абсолютно нормално и да не показва никакви признаци на вътрешно самоунищожение. Страдащите от този вид заболявания са най-податливи на самоубийство.

Вторият тип е пасивната апатия. Доста забележимо безразличие към живота, работата, хората. Липсата на фокус върху резултата и дори постигането му е абсолютно безразлична. Третият тип е травматичната апатия. Самото определение говори за причините за възникването му. Нараняванията на главата могат да доведат до неразумна агресия, нервност, истерици. След елиминиране на мозъчното заболяване преминава и състоянието на апатия.

Как да се борим и да се отървем от апатията

Всеки от нас е изложен на риск да изпадне в състояние на апатия. Но краткотрайното разстройство е по-лесно и по-лесно преодолимо от пренебрегваното и дълбоко. Какво трябва да направите, ако изведнъж се почувствате затворник на болест?

Как да се борим и да се отървем от апатията

 1. Нагласете диетата си. Гама от продукти може да ви помогне да преодолеете нежеланото си състояние. Шоколад, банани, тинктура от шипка, чай от морски зърнастец, пчелен мед, сладолед, мляко са продукти, които увеличават производството на хормона на щастието ендорфин.
 2. Следващата стъпка към възстановяването е сънят. Винаги и навсякъде, добрата почивка и добрия здравословен сън са ключът към отличното настроение и доброто настроение. Преди да си легнете, не забравяйте да проветрите спалнята. И докато спите, оставете прозореца леко отворен - насищането на кръвта с кислород през нощта ще ви накара да се чувствате отлично през целия работен ден.
 3. Физическата активност също принадлежи към основните методи за борба с апатията. Спортът, движението е живот. Ако вече посещавате фитнес залата, можете просто да промените ежедневния маршрут на шофиране в допълнение. Вземете работа по другия начин, откажете се от градския транспорт, направете допълнителна разходка.
 4. Следващият метод за справяне с апатията може да бъде общуването. Не се ограждайте от любимите си хора. Ако имате желание да плачете и това също може да помогне, не се сдържайте. „Жилетката“ на любим човек, съчувствието, желанието да слушате и помагате може да окаже много положителен ефект върху вашето състояние.
 5. Освен това е лесно, но много ефективно да почистите къщата, да почистите къщата от прах, да изхвърлите ненужния боклук, стари неща, да демонтирате вечната развалина на балкона. Дори на психологическо ниво те казват, че не можете да съхранявате старите неща - това е източник на негативни мисли. Долу с отрицателното. И с него боклука от дома!
 6. Посещението на сауната, срещите с приятели, организацията на празника „Не искам“ са методи за избавяне от апатията, които се утвърдиха като ефективни и ефективни.
 7. Можете също така да отбележите доброто старо пазаруване, салон за красота или спа.Не е необходимо коренно да се променяте в състояние на апатия! Винаги можете да боядисвате или подстригвате косата си, но неуспешна прическа и още повече неуспешен цвят на косата може да подкара дори най-балансирания човек в сълзи и истерия.

Апатични лекарства

В случай на крайно пренебрегване на психичното състояние не може да се избегне помощ от специалисти. В такава ситуация е необходимо да посетите общопрактикуващ лекар. Въз основа на резултатите от прегледа и тестовете той може да ви насочи към ендокринолог, кардиолог, онколог, гинеколог, за консултация с психиатър или психотерапевт. Лечението с лекарства трябва да се предписва изключително от лекар. В зависимост от тежестта на заболяването и неговите специфики се предписват витамини и адаптогени, както и по-силни лекарства от групата на ноотропите. При сериозни психични заболявания психиатър може да предпише успокоителни и антипсихотици.

Предотвратяване на апатични състояния

За да не изпаднете в апатично състояние, трябва да се придържате към няколко прости правила. И така, повече свеж въздух, движение, здравословна храна, по-малко стрес и притеснения за нищо, алкохол. За да не се превърне животът в безкрайна поредица от работни къщи, намерете нови хобита и хобита. Започнете да бягате сутрин, бродирайте кръстосан бод, правете търкане, запишете се на йога. Но в същото време не забравяйте, че тялото не е желязо и наистина оценявайте силата си.

С други думи, не се претоварвайте с прекомерно физическо натоварване, не позволявайте емоционално изтощение и нервно напрежение. Отпускайте се по-често и особено след извършване на каквато и да било работа. Не се обезкуражавайте в случай на повреда или загуба. Винаги трябва да помните, че в живота от горчиви разочарования няма бягство и да предприемате всички удари с достойнство. Опитайте се бързо да преминете от отрицателно към положително и тогава упадъчно състояние няма да ви улови изненада и няма да ви накара да страдате.

Насищането на тялото с витамини, кислород и положителни емоции неизменно ще ви подкрепи в отлична физическа форма, а както знаете, в здраво тяло - здрав ум! Обичайте се и бъдете здрави!

Видео: как да преодолеем депресията, апатията и мързела

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт