Как бързо да премахнете стария тапет от стените

При закупуване на жилища на вторичния пазар най-невероятното оцветяване на тапети често се наследява от предишните собственици. И дори ако типът тапет показва добър вкус, новите собственици искат да преработят всичко, за да отговарят на техните индивидуални предпочитания.

Как да премахнете стари тапети от стените

Преди да започнете да поставяте тапети, за да постигнете перфектни резултати, трябва да подготвите стените, да се отървете от всички остарели фрагменти. Премахвайки предварително залепени платна, човек може да срещне редица трудности, за да се преодолее кои индивидуален подход е необходим.

Новите тапети не са само почит на модата. Това е промяна в живота, опит за заличаване от паметта на някои скучни, а понякога и не приятни събития. Новата цветова схема може да ви помогне да се справите дори с депресията!

Значението на тоталното премахване на стария тапет

Ако не премахнете напълно тапета от стените, в бъдеще можете да създадете допълнителни проблеми за себе си:

 1. Опасни микроорганизми, патогенни бактерии и мухъл могат да водят активен живот под слоеве на стари, неприети места. Те могат да причинят сериозни вреди на човешкото здраве.
 2. Старите тапети няма да ви позволят да създадете перфектната повърхност, придайте визуално неестетичен вид. Разглезете цялостното впечатление от ремонта като цяло.
 3. Вероятно останките от стари тапети няма да позволят дори прилепване към стената на нови. Те могат да доведат до подуване на участъци от пресни стикери, както и до отлепване на стари, а след това отново залепени.

Въпреки факта, че процедурата е трудоемка и изисква време и усилия, към нея трябва да се подходи сериозно и отговорно. Качествено подготвените стени за поставяне са гаранция, че това ще избегне сериозни проблеми в бъдеще.

Какво трябва да подготвите?

Поддържащи инструменти за премахване на стария слой на тапета:

 • Шпатули със заострени ръбове (с различна ширина).
 • Ястия с полимерна гъба или специален контейнер с валяк за боя.
 • Ролка с текстура на иглата (тапет "тигър") за перфорация.
 • Пластмасова обвивка.
 • Препарат за отстраняване на стария слой, топла вода.
 • Нож за дърво
 • Залепваща лента.
 • Моп с парна или ютия с памучен плат.

Етапи на подготовка за премахване на тапети

Времето, необходимо за премахване на тапета директно зависи от вида и лепилния материал, използван за нанасяне върху стени и картини. Определяйки нивото на сложност, те започват да подготвят областта на дейност:

 1. За да се предпази пода от строителни отломки, повърхността е покрита с пластмасова обвивка, която се фиксира с лента към повърхността. Необходимо е също така да се предотврати навлизането на прах и мръсотия в мебелите.
 2. Изключете електрическото захранване, предотвратете късо съединение поради навлизане на вода в контакти и отворени, голи зони.
 3. Превключвателите и контактите са запечатани.
 4. Във водата се добавя домакински перилен препарат. Такъв говорител е по-ефективен за накисване на старо лепило и тапети, независимо от техния тип.

Нюансите на премахване на различни видове тапети

винил - Устойчив винилов филм, подреден с хартиена основа. Отстраняването им не е особено трудно. По цялата повърхност на стената, с помощта на зъбен валяк или строителен нож, се нанасят драскотини. Тази проста процедура може значително да опрости задачата.

Нюансите на премахване на различни видове тапети

Преди да премахнете виниловия тапет, повърхността се навлажнява с вода и се оставя да абсорбира влагата.Попаднала под винил филм, влагата частично разтваря лепилото и това значително опростява процеса: позволява ви да издърпате ръба с нож и да издърпате ръба на тапета и да го премахнете със слой. Целостта на отпадъчния материал се поддържа благодарение на поливинилхлорида, който има силни свойства и осигурява премахването на тапета с цели ленти. Последната стъпка ще бъде премахването на малки парченца хартия от стената с помощта на тясна шпатула и вода.

Нетъкани и миещи се тапети. Характерна особеност за тях е водоустойчивият слой. За да се направи вода или течност за отстраняване на тапети, целостта на повърхността трябва да бъде нарушена. За това са подходящи разфасовки и дупки. Премахването се усложнява от наличието на синтетични влакна в състава, което придава здравина на материала. Влагата, задържана през отвора, помага да се надуе и овлажнява лепилото. Издържайки малък интервал от време, ще бъде лесно да премахнете стария тапет.

Хартиените ленти се премахват по няколко начина:

 1. Преди да се отстранят от стените, се правят разрези на платното. Пригответе разтвор на вода с оцет или омекотител за тъкани. Намокрете стените с валяк и смес, оставете да кисне (15-20 минути). След набъбване на хартията с помощта на шпатула тапетът се отстранява на големи парчета и повторното намокряне ще елиминира малки фрагменти.
 2. Използвайте специални инструменти, чиято цел е бързо и ефективно премахване на хартиени ленти. Те се характеризират с възможността да проникнат дълбоко в дебелината на лист хартия и да ускорят процеса на освобождаване от стари тапети. Химикалите, които съставляват течността, са проектирани така, че да не представляват риск за човешкото здраве и могат да се използват без ограничения. За да използвате, смесете топла вода с химически състав. Получената смес от течности се нанася върху тапета. Основното действие на веществото е насочено към унищожаване на структурата на лепилото, целостта на тапета не се нарушава. След продължително време на експониране, тапетите лесно се отстраняват с шпатула. Малък трик е да добавите лепило за тапети към продукта. Накисването на хартиен слой с такъв състав ви позволява да премахвате слоеве без малки отломки.
 3. Използването на устройства за генериране на пара, домакински параходи значително опростява задачата. Чрез термично действие върху старото лепило те постигат неговото подуване и по-нататъшно отстраняване без особени затруднения. Това е универсален метод, приложим за всички видове тапети.
 4. PVA лепило - печеливша опция за залепване на различни видове повърхности. Тапетът с неговото приложение е особено издръжлив. Има и лепила, които не са в състояние да се разтворят във вода. Прилагането на горните методи не е приложимо за такива вещества. За да премахнете тапета, прибягвайте до механични методи на излагане. Ръчното изстъргване е сложен и отнемащ време процес. За да улесните работата, можете допълнително да изострите шпатулата. Те прибягват и до по-сериозни методи на излагане. Задачата може да бъде опростена, ако фермата има шлайф или сеялка с накрайник „метална четка“. Без такива устройства шкурка с голяма абразивност ще помогне да се справите с трудностите.

Течен тапет - имат течна структура и се състоят от водоразтворимо лепило, целулоза и памук. За да премахнете такъв състав, достатъчно е да нанесете топла вода. След навлажняване на повърхност е възможно лесно да се отстрани с палета. Уникалността на тапета е, че при желание те могат да бъдат използвани повторно.

И до днес има стени с исторически тапет от съветско време. Те са уникални и много издръжливи. Лепенето от тях се извършва с помощта на силни лепила (CMC, дърводелско лепило, бутил). Невероятна способност за закрепване беше притежавана от паста, приготвена в кухнята от брашно. Също така, за надеждност е използван междинен слой вестник.Премахването на този декор се превръща в истинска мъка, тъй като материалът се поддава на различни влияния плътно, сантиметър на сантиметър. За щастие подобни случаи вече са рядкост.

Характеристики на премахване на тапет от гипсокартон

Когато премахвате платното от такава стена, трябва да се избягват агресивни, активни действия, тъй като е важно да се поддържа целостта на горния слой на стената. За това се използват продукти със специално предназначение в ограничени количества, достатъчни за разтваряне на адхезивния слой. Тази техника лесно премахва тапети от хартия и винил. В случай на затруднения, за отстраняване на слоя се използват механични методи на излагане.

След като премахнете тапета от всяка повърхност на стената, важно е да разберете, че това не винаги решава проблема с равномерността на повърхността. Може би това е само важна междинна стъпка и са необходими допълнителни методи за изравняване на стените.

Спазването на определени правила, свободното време, желание и търпение - процесът на премахване на тапети няма да ви създава много трудности. Винаги е хубаво да направите нещо за себе си със собствените си ръце. Но можете да прибягвате и до помощта на специалисти, чийто опит ще ускори процеса и ще ви избави от ненужни неприятности.

Видео: как да снимате тапети правилно и бързо

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт