Как бързо да размразим риба: 5 начина

Днес повечето супермаркети показват замразени продукти на рафтовете на магазините. Този ход ви позволява да увеличите продължителността на съхранение, докато полезните свойства на продукта остават непроменени. Въпреки това, за да се насладите напълно на вкусно ястие на основата на риба, е важно да размразите правилно суровините. Опитните домакини, чрез опит и грешки, излязоха с ефективни методи, които ще помогнат да се извърши процедурата, без да се нарушава качеството. Обмислете важните аспекти, за да дадете препоръки.

Как бързо да размразим риба

Избор на качествен продукт

 1. Като цяло е по-лесно да получите свежа, незамразена риба. Въпреки това, не всеки може да си позволи тази опция. По правило морската риба се доставя за съхранение на рафтовете след спешно замразяване. Реката може да се намери жива.
 2. Трудно е да избереш качествен замразен продукт, защото получаваш блок лед. Чрез опаковката трупът е слабо видим, трудно е да се разбере дали е размразен по-рано или не. Ако е така, в крайна сметка след всички манипулации ще получите каша от пулпа.
 3. Силно не се препоръчва закупуването на замразени продукти на пазара, по-специално от непроверени доставчици. Тъй като месото на рибата е много нежно, тя се нуждае от внимателна работа. Забранено е замразяването и размразяването на състава няколко пъти.
 4. Замразяването на риба става по авариен начин, така крайният продукт ще запази свойствата и структурата си. Обикновените рибари нямат такава техника, в резултат на което оставят продуктите за замразяване в домашен хладилник (различен метод на замразяване, неподходящ температурен режим).
 5. Преди да купите голям замразен труп, важно е да решите как ще го готвите. Ако семейството е голямо, всички стоки ще отидат „за бизнес“. Други опции предполагат, че трябва да размразите продукта два пъти или дори три пъти.
 6. Ако е възможно, закупете риба, нарязана на парчета или малки трупове. Подобен ход ще ви спести от постоянната процедура „замразяване-размразяване“, в резултат на което ще получите всички полезни ензими от рибата. Препоръката е изключително подходяща за породи с нежно месо.
 7. Недобросъвестните продавачи често разпространяват трупове за продажба, които са се размразявали многократно. Такива действия намаляват срока на годност и качеството на готовия продукт. Внимателно преценете опаковката, от вътрешната страна на филма не трябва да има залепващи парчета риба или замразена вода.
 8. Научете знаците, които ще ви помогнат да изберете добър продукт. Качествената риба има червени или розови хриле (всичко зависи от породата). Трупът трябва да е плосък, без счупвания, пукнатини, вдлъбнатини или други видове повреди. Цветът на рибата е сребърен, а не златист.
 9. Що се отнася до лед, опакован с риба, е разрешен тънък слой замразена глазура. Уверете се, че няма бучки, които се появяват при замръзване на водата. Рибата не се характеризира с амонячна миризма, мазни петна и други новообразувания.

Ефективни начини за размразяване на рибата

Има няколко ефективни начина, по които можете да размразявате рибата у дома, без да правите компромиси с качеството. Нека ги разгледаме по ред.

Ефективни начини за размразяване на рибата

Метод номер 1. Долен рафт на хладилника

 1. Методът за размразяване на рибата в естествени условия с право се счита за най-правилен. Процесът не е особено труден, но е доста бавен. За да извършите правилно процедурата, трябва да подготвите пластмасов леген или други съдове с тънки стени и дъно (алуминиев тиган ще направи).
 2. Поставете рибата в контейнера, направете няколко дупки в опаковката. Ако рибата е била закупена на пазара, първо трябва да я поставите в тънка торбичка за храна. Някои домакини предпочитат да изпращат трупа без опаковка, като в този случай тазът трябва да бъде обвит с прилепнал филм. Важно е продуктът да не е накъсан.
 3. Когато сте направили подготвителните манипулации, поставете леген на долния рафт на хладилника. В този раздел температурата не пада под +3 градуса, така че размразяването ще се извършва равномерно.
 4. Тъй като методът се счита за най-бавния, продължителността на процедурата варира между 6-9 часа. Всичко зависи от размера на трупа и степента на замръзване. В някои случаи размразяването е по-бързо, но препоръчваме да оставите рибата за една нощ.

Метод номер 2. Солен разтвор

 1. Соленият разтвор помага за бързото размразяване на рибата, но опцията е по-подходяща за морския живот. Факт е, че солта изсмуква течност от трупа, така че готовото ястие може да се окаже сухо. Този метод може да размрази тлъста риба, която впоследствие ще се използва за турширане, пушене, печене, пържене или задушаване.
 2. За да приготвите разтвора, смесете 25 gr. едра каменна сол с 1,2 литра. филтрирана топла вода. Разтворете кристалите, изсипете течността в пластмасов съд или друга посуда с капак.
 3. Извадете рибата от опаковката, изпратете я във водата със сол, покрийте, но оставете малка празнина. Можете да съхраните трупа на стайна температура или, както в предишния случай, да поставите контейнера на долния рафт на хладилника.
 4. Ако филетата или дребните рибни пържоли се размразят, процедурата ще отнеме 1,5-2 часа. В случай на по-големи екземпляри или трупове със среден размер, ще ви трябват около 4 часа при стайна температура и 6 часа при размразяване в хладилника.

Метод номер 3. Течаща вода
Размразяване на риба под течаща вода

 1. Пригответе 4-5 пластмасови торбички, уверете се, че няма дупки в тях. Извадете рибата от фабричната опаковка, сложете я в торбички и я завържете. Подобен ход ще предотврати попадането на вода, което може да влоши качеството на рибата (трупът ще стане "памучен", безвкусен).
 2. Можете да продължите по два начина: подгответе голям мивка или използвайте обикновена кухненска мивка. Напълнете кухината със студена (за предпочитане ледена) вода, изпратете торба с риба към течността.
 3. Важно е периодично да сменяте водата, за да създадете циркулация. Ако нямате нищо против водата, можете да оставите водата да се оттича директно от чешмата. По този начин потокът ще бъде осигурен на постоянна база.
 4. Продължителността на размразяването зависи от първоначалния размер на рибата. Процедурата трябва да продължи, докато трупът стане мек, еластичен. По правило са достатъчни 1-1,5 часа, в някои случаи (риба с тегло над 2 кг.) Размразяването се постига след 3 часа.
 5. Тази техника с право се счита за една от най-бързите и безопасни. В крайна сметка рибата няма да загуби полезни качества, в резултат на което ще можете да се насладите на вкуса и текстурата. Важно е да запомните завинаги, че при никакви обстоятелства продуктът не трябва да се поставя в топла или гореща вода.

Метод номер 4. Микровълнова фурна

 1. Възрастта на технологиите оставя своя отпечатък, все повече домакини прибягват до домакински уреди. Обикновено такава техника има режим на размразяване, в резултат на което се извършва размразяване, без да се нарушава качеството при ниски скорости.
 2. Ако имате модерен уред, изберете функцията „Размразяване на риба“, задайте теглото на замразения продукт. В зависимост от масата, продължителността се задава в рамките на 15-30 минути.
 3. Поставете трупа в контейнер за микровълнова фурна или върху плоска чиния без златна ресничка. Обръщайте рибата на всеки 3-5 минути, така че продуктът да се размразява равномерно. В противен случай трупът може да бъде "пържен", в резултат на което ястието ще се развали.
 4. Тъй като кухината на микровълновата фурна е малка, не могат да се размразяват цели големи риби. Първо го нарежете на парчета с подходящ размер и след това пристъпете към манипулациите.
 5. Използвайки този метод, е важно постоянно да следите структурата на трупа. Не е необходимо да го довеждате до прекомерна мекота, за да улесните задачата за почистване и рязане.

Метод номер 5. Сешоар

 1. Колкото и банално да звучи, но при липса на микровълнова фурна или невъзможността да се използват други методи, някои домакини прибягват до използване на обикновена сешоар. Има мнение, че методът е разработен от блондинки, но размразяването по този начин не зависи от цвета на косата на домакинята.
 2. За да извършите правилно процедурата, трябва да вземете сешоар и да го настроите на студен режим (бутон "Снежинка"). Също така е важно да включите устройството не с много голям въздушен поток, в противен случай рибата ще се навие.
 3. Изберете пластмасов или стъклен съд със средна дълбочина. Поставете рибата в найлонов плик и оставете дупка с диаметър 5-7 см. Насочете сешоара към трупа, като спазвате разстояние около 25 см.
 4. Преместете устройството, насочвайки го по тялото на рибата с плавни движения. Периодично изключвайте сешоара, за да не се прегрява. Както показва практиката, процедурата отнема около 30-40 минути, всичко зависи от размера на замразения продукт.

Лесно е да размразите рибата у дома, ако имате достатъчно познания относно наличните методи. Най-дългият вариант за размразяване включва използването на долния рафт на хладилника. Бързите методи включват размразяване със сешоар, използване на микровълнова печка или физиологичен разтвор. Уверете се, че трупът се размрази не повече от определения период, в противен случай рибата ще загуби полезните си свойства и ще стане неизползваема.

Видео: как да размразявате рибата правилно

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт