Как да отрезвя бързо вкъщи

Почти всеки възрастен периодично си позволява да пие малко алкохол. Пропускането на чаша или две не е никак страшно, понякога дори е полезно. Всеки човек има свои собствени характеристики на пиенето на алкохол. Притежаването на способността за бързо влизане във форма след забавна вечер е умение, което може да бъде полезно за всички. Струва си да научите повече за това, което е интоксикация, защо възниква и как бързо да се отървете от това състояние.

Как да отрезвя бързо

Ефектът на алкохола върху тялото

За да разберете процесите, които протичат в организма по време на интоксикация, трябва да знаете как работи алкохолът. Това е решение, което съдържа алкохол, вода и други примеси. Колкото повече алкохол е в напитката, толкова по-силна е степента й и е по-силна. Например, водката съдържа 40% алкохол и 60% вода. За алкохолните напитки е подходящ само етилов алкохол. Алкохолните сурогати, съдържащи метилов алкохол и формалдехид, са опасни за живота и здравето.

Алкохолът, попадайки в стомашно-чревния тракт, започва да се абсорбира в стомаха. Около една пета от общия му обем постъпва в тялото от стомаха, още 80% от червата. Този процес е доста дълъг. 100ml, приети, могат да се абсорбират напълно само 1 час след приема. От червата алкохолът навлиза в черния дроб чрез венозната система. Тук настъпва основната му конверсия - в ацеталдехид.

Алкохолът е най-тропичен за мастната тъкан. В мозъка има много мазнини, защото там се втурват две трети от целия прием на алкохол, който не се превърна веднага в ацеталдехид в черния дроб. Ето защо възникват първите признаци на интоксикация.

В черния дроб само 10 мл алкохол се превръща на час. Оказва се, че чаша водка (40 мл) напълно ще се превърне в ацеталдехид само след четири часа. Ацеталдехидът също е токсично вещество, той определя наличието на махмурлук сутрин след забавна вечер. Претеглени тези симптоми и алкохол, който не е елиминиран напълно.

Алкохолът засяга всички органи и системи на тялото, но най-лошото от всичко - мозъка и черния дроб. В мозъка алкохолът се натрупва и действа върху допаминовите и серотониновите рецептори. Това са рецепторите, които са отговорни за нашето „щастливо” състояние. Ето защо по време на алкохолно опиянение човек се чувства весел и освободен, не се страхува от нищо.

В черния дроб се появяват процеси на интоксикация. Дори еднократната употреба на алкохол може да причини смъртта на определен брой чернодробни клетки. Те обаче се регенерират бързо, защото ако пиете рядко, черният дроб може да се възстанови до първоначалното си състояние. При алкохолиците хепатоцитите умират безвъзвратно, което води до цироза.

Симптоми на интоксикация

Важно е да разберете кога е започнало опиянение, до какъв етап е стигнало и кога да спрете да пиете алкохол. В допълнение, има такова нещо като "патологична интоксикация", вие също трябва да знаете за това.

Интоксикацията е интоксикационен синдром, причинен от приема на алкохол и състоящ се от субективно приятни и неприятни симптоми. Общо се разграничават седем етапа на интоксикация, които зависят от количеството консумиран алкохол. Освен това индивидуалните характеристики на организма, честотата на консумация на алкохол и свойствата на храната, приемана с алкохол, също влияят на субективните усещания.

Има следната степен на степен на интоксикация от алкохолното съдържание в кръвта (в g / l или ppm):

 • До 0,3 - интоксикация не се наблюдава;
 • 0,3-0,5 - Незначителни симптоми;
 • 0,5-1,5 - Лека степен на интоксикация;
 • 1.5-2.5 - Средна интоксикация;
 • 2.5-3.0 - Тежка интоксикация, тежка интоксикация, развитие на кома;
 • 3.0-5.0 - Кома, възможна е смърт.

Според субективните усещания се разграничават три степени на интоксикация: лека до умерена и тежка.

Лесна интоксикация
Характеризира се с субективно приятни усещания: топлина в цялото тяло, лекота и еманципация. Такъв човек става по-активен, говори по-силно, движи се по-бързо. По принцип това състояние съответства на възбуждането на централната нервна система. Апетитът се засилва, кожата става по-зачервена. Мисленето се ускорява. Постепенното възбуждане на централната нервна система се превръща в потисничество. Лицето започва да спи, двигателната активност се забавя.

Умерено опиянение
Тук вече се наблюдава само потискане на мозъка. В този случай се формира значителен когнитивен дефицит. Мисленето става твърдо, лишено от логика. Вниманието е останало на една тема. Критиката към състоянието и действията изчезва. Речта става неясна и много силна. Движенията са трудни, координацията е значително нарушена. Личностните черти се променят, агресията се увеличава. Това състояние често води до пиянски битки. След няколко часа се появяват главоболие, гадене и повръщане.

Тежка интоксикация
Това е животозастрашаващо състояние, което може да бъде фатално. Има дълбока депресия на съзнанието. Може да се появи кома. Такава интоксикация се характеризира с липса на двигателна и умствена дейност, инконтиненция на урината и фекалиите. В този случай е необходимо провеждането на интензивни грижи в болнична болница.

Атипична интоксикация

Алкохолът не действа при някои хора, както при други. Такива хора се нуждаят от помощ възможно най-скоро, независимо от изпитата доза. Има няколко форми на нетипично опиянение:

 1. Дисфория. Характеризира се с рязка депресия на настроението с възможни признаци на раздразнителност, агресивност, невъзможност за ограничаване на афекта.
 2. Paranoid. Характерни за него са подозрителността и подозрителността, недоверието и конфликтите с другите.
 3. Дезорганизиран. В този случай алкохолът предизвиква глупост, детско поведение.
 4. Истеричен. Характеризира се с театрално, съзнателно разкриващо поведение с рязка смяна на настроението.
 5. Депресия. Продължителна и интензивна депресия на настроението.
 6. Експлозивен. Един от най-опасните видове интоксикация. Характеризира се с резки проблясъци на агресивност, които след това се заместват от спокойно и разочаровано състояние.

Как да излязат от състояние на опиянение

Първо трябва да определите дали си струва да прибягвате до отрезвяващи методи. В случай, че се наблюдава приятна лека интоксикация, тези методи се избягват най-добре. Достатъчно е да спрете да пиете и алкохолът ще бъде премахнат самостоятелно. След като използвате някой от отрезвяващите методи, шофирането не се препоръчва. Ако степента на интоксикация е по-тежка или се наблюдава нетипична интоксикация, трябва да използвате един от следните методи.

Как да излязат от състояние на опиянение

Най-ефективните са следните методи:

 1. Стомашна промивка. Просто казано, изкуствената индукция на гаф рефлекс. Той не намалява съществуващите симптоми, но ще помогне за премахване на алкохол, който все още не е усвоен. Ефективно веднага след консумация на алкохол и няма смисъл след няколко часа.
 2. Студен душ. Ефективен, но опасен за здравето. Важно е студената вода да попадне върху главата и тялото ви. Като алтернатива можете да избършете лицето и тялото си със сняг. Бързо довежда до чувства, ускорява мисленето и подобрява вниманието.
 3. Вода. Има отличен компенсаторен ефект. За да се намалят последствията от празника, се препоръчва да се пие алкохол с вода в съотношение 1: 1. Вместо вода можете да вземете сок или мляко.В този случай се наблюдава ефектът от обикновено разреждане на алкохол. Ако не сте го изпили веднага, можете да изпиете еквивалентно количество вода след.
 4. Sleep. Краткият, но здрав сън насърчава по-бързото отрезвяване. Първо, по това време определено няма да пиете. Второ, по време на сън алкохолът, който е бил консумиран, ще бъде елиминиран. Трето, докато мозъкът почива, той е по-малко изложен на алкохол, отколкото когато е буден.
 5. Кафе. Насърчава бързото субективно отрезвяване, но не отстранява етиловия алкохол от тялото. Също така си струва да се помни, че кафето увеличава диурезата и спомага за отстраняването на големи количества вода. Ето защо при отрезяване с кафе консумацията на вода трябва да се увеличи. В противен случай ще намерите тежък махмурлук сутринта.
 6. Много въглехидрати. Има шега, казваща: „колкото повече ядеш, толкова по-малко пиеш“. Всъщност, за да се оживите бързо след употреба на алкохол, наистина трябва да се храните. Освен това трябва да се даде предпочитание на въглехидратите. И тук въпросът не е толкова в количеството консумиран и консумиран алкохол, колкото в конкуренцията на глюкозата и алкохола за правото да се „заселят“ в мозъка и мастната тъкан. Глюкозата в този случай е много по-предпочитана.
 7. Хелатора. Активният въглен, ентеросгелът, сорбитолът и други сорбенти са в състояние да премахнат алкохола, който вече е напуснал стомаха в червата. Въпреки това има смисъл да ги пиете веднага след алкохол. Не забравяйте, че всеки час 100 мл пиян се абсорбира в кръвта ви.

Така можем да заключим, че тежестта на алкохолната интоксикация директно зависи от количеството консумиран алкохол и индивидуалните свойства на организма. Етиловият алкохол може да повлияе на тялото по различни начини. Има три субективни етапа на интоксикация, които е важно да се разграничат помежду си. Освен това е важно да разберете кога си струва да прибягвате до отрезвяващи методи и кога е по-добре да не го правите. В процеса на бързо отстраняване на интоксикация има две посоки: предотвратяване на абсорбцията на алкохол (стомашна промивка, ентеросорбенти) и намаляване на алкохолната интоксикация.

Видео: Най-ефективните техники за отрезяване

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт