Как бързо да почистите рибата от люспи: полезни съвети

Четвъртък, както знаете, се смята за рибен ден. Преди няколко десетки години през този ден в кафенета и бюфети се сервираха рибни ястия. Това се дължи на нормите на здравословна диета - рибата трябва да бъде в диетата поне веднъж седмично. Съвременните домакини наблюдават здравето на семействата си и също се опитват да спазват правилата за здравословно хранене. Но често една мисъл за дълго почистване на риба, мръсна кухня и летящи везни може да обезкуражи всяка кулинарна ревност. И за вечеря отново се сервира всичко, но не и рибено ястие.

Как да почистите рибата от люспи

Дяволът толкова страшен ли е, колкото е нарисуван? Наистина ли е толкова трудно да почистите рибата? Наистина ли няма начин да ни помогне да почистим рибата бързо и без проблеми? Необходимо ли е да измиете цялата кухня след почистване на рибата от люспите, разпръснати във всички посоки? Това не е така! Нека се опитаме да измислим всичко по ред.

Класическият начин за почистване на риба

 1. По принцип е по-лесно да почиствате рибата, ако е прясна. Ето защо, ако годеницата ви дойде от риболов, по-добре е да почистите веднага целия улов и едва след това да поставите рибата във фризера за съхранение. Още по-добре е рибата да се почиства веднага в езерцето - така че има минимален риск от оцветяване на кухнята.
 2. Ако рибата се плъзга много в ръцете ви, поръсете я със сол. Това ще улесни процеса на почистване.
 3. Внимателно отрежете всички перки, с изключение на опашката. Без опашка почистването на риба ще бъде много по-трудно. Плавниците се нарязват, за да не се наранят - при някои видове риби тези перки са доста остри.
 4. Следващата стъпка е да почистите рибата от люспите. За целта вземете голям остър нож. Колкото по-голям е ножът, толкова по-лесно е почистването. Поставете рибата на дъска за рязане, хванете опашката с една ръка. С втората ръка с нож избавете рибите от люспите, като ги плъзнете от опашката към главата, тоест срещу местоположението на кантара.
 5. Ако везните летят из цялата кухня, можете да изтеглите малко вода в мивката и да спуснете рибата във водата. Почистете везните под вода, за да не се разпадат.
 6. Когато всички везни са почистени, изплакнете рибата с вода. Следващата стъпка е изкормване. За целта вземете тънък нож, който трябва да бъде много остър. Разперете рибеното коремче от главата до долната част на гърба на перката. Внимателно отстранете вътрешностите на рибата и се опитайте да отлепете тънкия филм, който покрива корема отвътре. Когато отстранявате вътрешностите, внимавайте с жлъчния мехур на рибата - не го увреждайте. В противен случай рибата може да придобие неприятно горчив вкус.
 7. Когато изкормявате, обърнете внимание на съдържанието на корема. Понякога може да има хайвер, който не е необходимо да се изхвърля във всеки случай.
 8. Ако според кулинарната рецепта се планира да се готви цялата риба (с главата), тогава трябва да премахнете хрилете й.
 9. Не забравяйте отново да изплакнете рибата след почистване.
 10. Ако няма да печете цялата риба, но искате да я запържите на парчета, тогава тя трябва да бъде нарязана. Първо се отрязват главата и опашката. Остатъкът се нарязва на малки филийки. Тогава месната част на рибата се нарязва, след което с остър удар на нож трябва да счупите гръбначния стълб на рибата на мястото на разрязването. След това останалата част от рибата се нарязва.
 11. Ако имате нужда от филе от риба, не го нарежете на филийки. Необходимо е да вземете рибата за опашката и с остър нож отрежете плътта по трупа, възможно най-близо до билото. Ще получите две половини - на едната гръбнака и ребрата, а на втората само ребрата. След това лесно се отстраняват ребрата и големите кости. След това филето се нарязва на порции - на парчета с желания размер.
 12. Ако планирате да готвите рибни питки, заедно с костите, които трябва да почистите рибата и кожата.

След това рибата може да бъде изпратена в тигана, във фурната или тигана.

Как да почистите различни видове риба

Почистването на рибата зависи от нейния вид. Някои видове риба изобщо не могат да бъдат почистени, например сьомга или каша. Запържват се заедно с люспите, защото е доста мека и малка.

Други видове риби се почистват, като напълно се отстранява кожата им, като сом, мехур, змиорка. За целта направете малък разрез на главата на рибата и затегнете кожата с едно движение.

Някои риби (например шаран) се почистват много лесно с пръсти. За да направите това, просто трябва да изплакнете обилно кръста с поток от вода. И ако поръсите дребна риба от всякакъв вид със сол - кантарът ще се отклони без проблеми.

Щука, костур и щука костур могат да се варят с вряла вода. За да направите това, чистата риба трябва да се спусне във вряща вода за известно време. Времето за бланширане зависи от размера и свежестта на рибата и може да варира от 30 секунди до три минути. Много е важно трупът да не се усвоява, в противен случай люспите ще се разминат заедно с вареното месо.

Ако решите да готвите леш, тогава първо трябва да се измие старателно с кал и слуз. Ако това не помогне, поставете измитата риба в мивката и я изсипете вряла вода. Веднага ще видите как слузът започва да се коагулира, като яйчен белтък. След това просто трябва да изплакнете рибата. Някои смятат, че не е необходимо да премахвате люспите от лина, казват, че е толкова тънка, че просто се разтваря в ухото. Ако най-малките частици ви притесняват, можете да спуснете лина във вряща вода за минута и да премахнете люспите заедно с кожата.

Ако речната риба мирише на кал и се страхувате, че след варене миризмата остава, трябва да оставите измития труп на рибата в солена вода за няколко часа. И преди готвене, залейте рибата с лимонов сок. И тогава получавате само приятен апетитен аромат на варена риба.

Как да почистваме риба бързо и лесно

Събрахме още няколко съвета за вас, така че да почистите рибата си наистина бързо и удобно.

Как да почистваме риба бързо и лесно

 1. Някаква чиста риба с ренде. Това е много удобно, в допълнение, везните не отлитат от половин метър. Вземете обикновена ренде и за предпочитане четиристранна - по-лесно е да се държите в ръцете си. Внимателно настържете рибата срещу местоположението на люспите.
 2. Ако рибата не е нужна в момента, тя може да бъде предварително осолена. Просто поръсете трупа със сол, поставете в пластмасов съд и оставете в хладилника до сутринта. На сутринта везните ще се разминат с кожата.
 3. Можете предварително да замразите рибата. Това ще улесни процеса на почистване. Оставете рибата за един ден във фризера и след това я извадете. След час, когато люспите вече са се стопили и самата риба все още ще бъде замразена, ще бъде много лесно да се почисти.
 4. Повечето маси за маса имат специален нож за почистване на риба. Неговите назъбени ръбове правят всичко за вас - удоволствие е да почиствате риба по този начин.
 5. В магазините за хардуер днес има огромно количество новомодни устройства за бързо и безопасно почистване на рибата. Това е дъска за рязане със специална щипка, която закрепва опашката на рибата. И универсален риба скалер, който е равнина с остри прорези.
 6. В условия на къмпинг, когато няма нож под ръка, рибата лесно може да се почисти с метална лъжица или вилица.
 7. Ако с някакъв вид почистване, везните летят из кухнята, можете да използвате найлонов плик. Поставете рибата там и я почистете точно в нея. След това торбата може да се изхвърли заедно с почистените везни.
 8. В условия на къмпинг можете да прикачите риба към дъската за лесно почистване с редовен пирон или шил.
 9. За да се улесни рибата от всякакъв вид, в устата й се поставя пръчка или клечка за зъби, така че устата на рибата да е напълно отворена.
 10. За бързо почистване, първо разтегнете рибата "до хрупка". За целта го закрепете с пирон или щипка в областта на опашката, а с другата си ръка издърпайте трупа до очите. След характерна хрупка, рибата ще бъде много по-лесна.
 11. Ако няма нищо под ръка, което да помогне за почистването на рибата, можете да използвате парче калай, малка лента и пирон. Направете дупка в калай с нокът, така че всички прорези да изглеждат в една посока. Забийте калай с плоската страна към щангата и вземете готов инструмент за почистване на риба.
 12. Рибата може да се почисти с парче дърво и няколко капачки за бира. Приковайте капаците към дървото, така че острата част да изглежда навън. Рибата се почиства с такъв инструмент бързо, лесно и ефективно.

Нашите прости съвети ще ви помогнат да правите сложни неща лесно.

Почистването на риба е доста неприятна задача, може би един от най-неприятните процеси при цялото готвене. Въпреки това не се отказвайте от вкусни рибни ястия заради това. Почистете рибата лесно, бързо и удобно!

Видео: как да почистите рибата от люспи

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт