Йероглифен питон - описание на мястото, където живее, характеристики

Йероглифният питон вероятно съхранява всякакви криптирани записи - толкова интересна картина. Въпреки това, когато го погледнете, можете да се уплашите, тъй като този вид питон се счита за една от най-големите и тежки африкански змии. В същото време този вид се защитава много внимателно и за да го изнасяте извън страната, се изисква специално разрешение, получено от властите. Изглежда, защо да отвеждаме такава грозна змия отвъд естественото й местообитание? Напоследък обаче много хора харесват йероглифния питон като домашен любимец, още повече, че той е нетоксичен и се чувства комфортно в плен с добра грижа. Вече е обичайно европейските жители и любителите на екзотични животни в САЩ и Южна Америка да съдържат тези красиви змии.

Йероглифен питон

Първенство на Питон

Най-големите, в допълнение към йероглифите, се считат за кралски и сетикуларни питони. Но има и други основни представители:

  1. Черноглав питон - той живее в Австралия, северната му част.
  2. Python Ramsey и пръстеновидният петнист също са жители на Австралия.
  3. Изровен африкански питон.
  4. Ringed е най-уникалният питон и можете да го видите само на архипелага Бисмарк.
  5. Аметист питон - живее в Австралия и в Нова Гвинея.

Къде живее йероглифният питон?

Близо до екватора в топлите условия на Африка, особено на юг от Сахара, често можете да видите красиви питони с необичаен цвят. И въпреки че популацията им не предизвиква безпокойство, броят на тези питони неизменно намалява. Както в много случаи, човек може да бъде признат за виновен в това. Твърде привлекателна за него е кожата на тази змия, както и вкусно месо.

Животът на йероглифния питон протича в саваната или в горите - субтропични или тропически. Но среща с него може да се случи в скалите, особено ако има многобройни дупки в тях (нарича се още - скалист), на поляни или в райони, където влажността е висока. Освен това тя избира места за отсядане в близост до села или ферми.

Описание на външния вид

Тази змия, в сравнение с растежа на човек, изглежда много голяма. Всеки, който трябваше да види неочаквано 6-метрова страховита змия с тегло над 100 кг, си спомни тази среща завинаги. Но в плен обикновено питонът има дължина не повече от 4,5 метра, а теглото не надвишава 60 кг.

Оригиналността на питона се дава от уникални шарки на гърба под формата на необичайни начупени линии и зигзаги, напречни ивици. Страните са украсени с тъмни петна, които се преплитат със сиво, черно или кафяво. Тялото е тънко.

Когато йероглифният питон живее в естествени условия, гърбът му има нюанси в сиви и кафяви тонове, понякога преобладава кафявото. Коремът е много по-светъл, има жълтеникав цвят. Човек се опитва да отглежда индивиди с различни цветове и той се справя много добре.

На главата на питона се вижда тъмно петно, много подобно на триъгълник, както и ивица, преминаваща през очите.

Колко опасно е?

Въпреки красотата, йероглифният питон е един от най-жестоките удушители и понякога се държи много войнствено.

Python sebae

Той избира нощно време за лов, въпреки че може да остане без храна за дълго време. Предпочита различни гризачи и птици, но може да атакува антилопа и дори крокодил и леопард.

Въпреки теглото и размерите, змията може перфектно да плува и сръчно да се катери на дърво. Движенията на питона са спокойни и премерени, изглежда, че можете да избягате от него.Но хвърлянето на йероглифния питон е толкова бързо и правилно изчислено, че е почти невъзможно да се скрие. И въпреки че не е отровен, зъбите са много остри и хората също трябва да се пазят от тях, тъй като са били регистрирани много случаи на хора на лов и дори с летален изход.

Обикновено женската снася яйца от 30 до 50 броя, потомството се появява след 3 месеца.

Но, ако питонът се е родил не в естествени условия, а в плен, той може да бъде опитомен и само тогава няма да възникнат специални опасни ситуации. Както всяко диво животно, питонът може първоначално да прояви невъзмутима агресия, да ухапе собственика, но по-вероятно е тези действия да бъдат предизвикани от страх. Показвайки дружелюбност, човек може да укроти африкански убиец и напълно да подчини волята си.

Живот в плен

Вече са разработени правила за поддържане на йероглифния питон у дома. И на първо място, експертите предупреждават неопитни начинаещи, че приемането на този голям питон за поддръжка е много опасно, ако няма познания за неговите навици, агресивен и непредсказуем характер и специфични методи на възпитание. Само знанието и внимателната грижа ще ви помогнат да превърнете бурята от савани и гори в спокоен и гъвкав домашен любимец.

Корпусът на питон не е трудно да се подреди, но ще трябва да се грижи много често и внимателно. Тази змия принадлежи към субстратите без проблеми. Можете дори да използвате вестници, а мулчирането ще помогне да се поддържат влажните условия, с които е използван питонът. Основното обаче е да не прекалявате, за да няма излишна влага.

Терариумът трябва да бъде оборудван с мощен клапан, тъй като тази змия има голяма сила. Ако питонът е много голям, тогава корпусът за него трябва да е просторен, а предпоставка е създаването на различни температурни условия. Това изискване е задължително, за да може питонът да се чувства комфортно периодично, понякога в топла зона, а след това в хладна. Това означава, че максималната температура трябва да бъде приблизително +33 градуса, минималната - до +24. Желателно е на мястото на пребиваване на йероглифния питон да има термометър за постоянно наблюдение - климатичните условия са жизненоважни за здравето му.

Също така трябва да закупите всички видове аксесоари под формата на нагревателни лампи, черги. Камъните не трябва да се поставят в терариум, тъй като могат да станат много горещи и да причинят вреда на питона.

Видео: Йероглифен Python (Python sebae)

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт