Нетъкан тапет - основните плюсове и минуси

През последните няколко години нетъкан тапет, който може да се използва както за декорация на стени, така и за тавани, стана особено популярен на пазара за ремонтни продукти. Популярността на продуктите бързо нараства и много от тях, които вече са го използвали за жилището си, са готови да споделят положителния си опит със семейството и приятелите си.

Нетъкан тапет

Какво е толкова специалното при новообразуваните тапети и какво представляват те като цяло? Тези и други въпроси ще бъдат разгледани в тази статия.

Флизелин: характеристики на материала

Това е много силен и плътен материал, напомнящ външния вид на хартията, но процесът на производство е различен. За да получите нетъкан, трябва да подготвите специална маса от рециклирани целулозни влакна. Това течно вещество се превръща в дълга кърпа, която впоследствие се залепва на няколко нива, ако е необходимо, се изсушава и навива на руло.

Поради факта, че влакната са претърпели модификация и химическо омрежване помежду си, материалът практически не се износва. Освен това е много по-силен и много по-добре издържа на огън, влага и перфектно провежда пара.

Резултатът е много издръжлив материал, който наподобява хартия на външен вид. Нетъканият обаче се използва не само при производството на тапети. Използва се и за създаване на облицовъчни материали за стабилизиране на тъканите в шиенето и дори като рамка за бродерии, фърмуер и апликации.

В случаите с тапети нетъканото покритие може да има еднослойна, двуслойна или дори трислойна структура с изпъкнала страна или основа за декоративен слой.

Разнообразие от нетъкан тапет

Видовете от този тип тапет от нетъкан текстил се различават един от друг не само по структура, дизайн (външен вид), но и по предназначение. Помислете отделно за всеки тип нетъкан тапет.

Нетъкан тапет
Тези тапети са направени изключително от нетъкан текстил. В такива продукти горният декоративен слой също е изработен от нетъкан текстил. По правило структурата на всички слоеве с изключение на горния е гладка и равномерна. Декорът слой обикновено се украсява с различни релефни шарки и шарки. Довършването на нетъкан тапет е окончателно, тоест няма да се налага да бъдат боядисани или допълнени с нещо. Всичко, което трябва да направите, е да залепите тапет и да се насладите на гледката. Безцветен и обикновен тапет, предназначен за оцветяване.

Стената, покрита с такъв тапет, може да бъде боядисана с акрилна или на водна основа емулсионна боя. Предимството на тези цветове е, че можете да ги използвате многократно, променяйки цветовете за всеки дизайн на стаята.

Нетъкан тапет
Нетъкан тапет е покрит отгоре с декоративен слой хартия, текстил или акрил. Може да има и винилово покритие. Декоративният горен слой на тапета показва външните характеристики на тапета, независимо дали те могат да бъдат боядисани. Най-горният слой може да варира по състав, което значително влияе върху цената на тапета.

Благодарение на съвременните технологии се произвеждат различни видове тапети, които имитират всякакви естествени материали. Този ефект се постига чрез горещо щамповане. След покриване на горния слой тапети с декор се създава ефектът от копринени и ленени тъкани, както и кожени покрития. Най-популярният завършек е нетъкан винилов тапет.

Интересни модели на тапета могат да бъдат постигнати с помощта на метода за декорация на екрана.С помощта на този метод е възможно да се постигне забележителна релефна структура на горния слой.

Плюсове и минуси на нетъкан тапет

Както всеки друг материал, нетъкан тапет има своите плюсове и минуси и, за да се определи качеството и практичността на този продукт, е необходимо да се вземат предвид всичките му плюсове и минуси.

Goodies

 1. Flizelin е много дългосрочен материал, който ще ви служи вярно, запазвайки първоначалния си вид за дълго време.
 2. Тези тапети са направени без примеси и вредни материали и са екологично чист продукт, което означава, че няма нужда да се притеснявате за здравето на хората, живеещи в тази стая.
 3. Нетъканият тапет е много плътен и издръжлив и следователно самото покритие е много надеждно.
 4. Нетъканият тапет има огнеупорно покритие, което означава, че с такъв тапет ще се чувствате в безопасност.
 5. Тапетирането на тапети не е трудно и можете да го направите сами.
 6. Поддържането на чистотата на нетъканите тапети е много просто: можете да ги миете, прашите, но структурата им няма да се промени по никакъв начин, което също е много удобно.
 7. Когато къщата се свива, тези тапети не търпят деформация.
 8. Ако искате да премахнете тапета, не е необходимо да го намокрите с вода, тъй като те просто се отлепват и това значително спестява време и усилия.
 9. При залепването се изразходва малко количество лепило, защото само стената е покрита, а това също спестява време.
 10. Нетъкан тапет, както показва многогодишната практика, перфектно се прилепва към всяка повърхност - говорим за такива повърхности като бетон, гипсокартон, дърво и т.н.
 11. Нетъкан тапет е много лек.
 12. Това са дишащи тапети, които позволяват на водата и въздуха да преминават през, но в случаите, когато слой от нетъкан слой се нанася с така наречения винил, тези свойства се губят напълно.

минуси
Има значително по-малко отрицателни моменти, но те все пак си струва да се обмислят, защото всяко нещо, материал, продукт и дори човек има недостатъци. Нетъкан тапет не е изключение:

Минуси от нетъкан тапет

 1. Нетъканите тапети имат лоша звукоизолация и това е може би един от най-съществените недостатъци.
 2. Те са много различни по цена от обикновените хартиени тапети.
 3. Релефните тапети са много добър прахоуловител, който няма добър ефект върху хората с алергии, така че когато купувате този тип, си струва да вземете предвид тази информация.
 4. Освен това релефните тапети са отлична „стръв“ за малки деца и животни, които от чист интерес могат да ги ухапят, разкъсат, захапят.
 5. Ако купувате безцветен нетъкан тапет, тогава имайте предвид, че закупуването на специални бои ще изисква допълнителни разходи.
 6. Почистване с влажен парцал релефният модел на тапета е доста досадна задача, която ще отнеме много време, особено ако такъв тапет не е в една и съща стая.

Всъщност характеристиките на стоките са доста добри: изсъхват бързо, имат висока екологичност, имат дълъг експлоатационен живот, можете да изберете всяка дължина и ширина.

Как да разберем значението на иконите на тапета

Много полезно нещо е етикетирането. Именно тя помага на клиентите да разберат колко дълго изсъхва тапетът, дали може да се избърше с влажна кърпа, измита с вода. На същите етикети можете да видите дали избраният тапет отговаря на GOST. Тези икони са много удобни и не трябва да се игнорират. И преди да се опитате самостоятелно да определите качеството и предназначението на тапета, по-добре е да отделите малко време и да изучите нотацията.

 1. Ако на снимката са нарисувани четка и три вълни, тогава е разрешена мокра грижа.
 2. Ако видите изображение на слънцето, това означава, че тапетът е лек.
 3. Четка, нарисувана върху етикета с вертикална линия до него, предупреждава, че само стената е покрита с лепило.
 4. Четка, разположена на хоризонтална линия, показва обратното - само тапет е покрит с лепило.
 5. Една вълнообразна линия - стенното покритие може да се измие след поставяне.
 6. Три вълни - такива тапети могат да се мият много често, тъй като имат добра устойчивост на абразия.
 7. Ако върху етикета е рисувана само половината от слънцето, тапетът има средна светлинна устойчивост.

Също така на тапета можете да намерите обозначението на буквата. Например, ако тапетът може да бъде боядисан, тогава обозначенията ще бъдат както следва: ще видите буквите "STR".

Разнообразие от цветове

Обикновеният нетъкан тапет сам по себе си няма особено изразени ярки цветове. Те са доста ярки по текстура и добавянето на ярки цветове изобщо не е необходимо. Но, ако все още искате яркост, тогава можете самостоятелно да изберете тон и да рисувате тапета.

Италианският нетъкан тапет се отличава със стил и красиви шарки, както и дават предпочитание на детайлите и модерността. Руските производители също не изостават и са известни със своя дизайн, вариращ от класическата ивица до шикозните цветове.

Съвети за грижа за нетъкан тапет

 1. Ако откриете отпечатъци на тапета, опитайте да ги избършете с нормална ренде. По правило тези действия са напълно достатъчни.
 2. Когато повърхността на тапета е много мръсна, се препоръчва да прикрепите обикновена салфетка към стената и да я изгладите с ютия.
 3. Ако има малки петна, просто се опитайте да измиете тапета с гъба, навлажнена с вода, но внимателно измийте тапета, без да натискате гъбата с всички сили. Можете да използвате мек сапунен разтвор или нежни почистващи препарати.

Ще изгрее ли нетъканият тапет на стената след изсъхване

Пропуски в тапета могат да се появят, ако при поставяне те бяха достатъчно тънки и стената беше тъмна. Можете също така да разберете дали тапетът ще свети в бъдеще, докато сте в магазина: просто прикрепете тапета към някаква светла повърхност или върху шарена повърхност. Така че можете веднага да определите дали шаблонът ще бъде видим през материала. Ако искате лек и тънък тапет в стаята, тогава се препоръчва, преди да започнете да лепете стените, да ги изравните с бял грунд.

Като разгледате всички възможни плюсове и минуси на нетъкан тапет, можете да направите лични изводи и да решите дали този тип тапети е подходящ за вас или не. Значителните плюсове и минуси на стоките могат да убедят купувача в една или друга посока. Но основното е да се предприеме отговорен подход към избора на стоки, защото комфортът и външният вид на стаята ще зависят от предстоящия избор. Успех в избора!

Видео: как да изберем нетъкан тапет

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт