Фейхоа за деца: на каква възраст да дам?

От 5-6 месеца на бебето се дава ябълков сос наполовина в половин лъжица. Този плод расте по нашите географски ширини и е познат на генетично ниво. Всеки нов облик трябва да се дава с минимални дози. Не се стремете да запознаете детето с целия свят наведнъж, той свиква с вкусовите усещания постепенно, често възприемайки нов нюанс със загриженост. Feijoa трябва да се въвежда в диетата на децата с повишено внимание поради голямото количество йод в състава му.

Фейхоа за деца

Описание и полезни свойства на субтропичния гост

Фейхоа се появява в Европа през 19 век. Той бе намерен в Бразилия от португалския натуралист Джоан да Силва Фейхо. Първо, растителните резници са донесени във Франция, оттам се разпространяват през топлите климатични зони на други страни. В Русия първите опити за аклиматизация се извършват в Ялта и по Черноморието на Кавказ.

В зависимост от сорта растението изглежда като мощен разпръснат храст или дърво с височина до 4-4,5 метра с гъста разклонена корона. Цъфтежът започва през май-юни. В родината на растението, в субтропиците, той преминава на вълни или непрекъснато. Цветята са много красиви, с бяла рамка около ръба на венчелистчетата, по-близо до чашата, превръщаща се в по-наситен цвят. Множество тичинки създават пухкав остров в средата. За съжаление повечето цветя ще паднат като празни цветя. Само 15-17% процента ще могат да формират яйчниците, а от тях ще растат малки ароматни плодове с тъмнозелена кожа.

Те се появяват в продажба по-близо до зимата, веднага привличат вниманието на тези, които знаят за техните уникални свойства. Основната стойност се крие във високото съдържание на йод. По този показател плодовете оставят далеч зад морските дарове. 7-10 плода на ден са достатъчни, за да покрият нуждите на организма от това вещество. На деца под 5 години се препоръчва да дават не повече от 1 ягодоплодни на ден.

В допълнение към йода, съставът включва:

 • танини;
 • витамини С, Н, Е, В, РР;
 • силиций;
 • магнезий;
 • фосфор;
 • калций;
 • натрий;
 • бор;
 • изгладят;
 • манган;
 • рубидий;
 • флуоро;
 • цирконий;
 • смилаеми въглехидрати;
 • антиоксиданти;
 • взаимозаменяеми и незаменими аминокиселини.

В 100 gr. Продуктът съдържа 61 kcal.

Чудя се: в растенията, отглеждани в крайбрежната зона, съдържанието на йод е много по-високо, отколкото в тези, които растат в континенталните райони.

Фейхоа има особен вкус, напомнящ както на ягоди, така и на ананас с лека киселинност и богат аромат. Това се отнася само за добре узрели плодове. Незрелите ще бъдат кисели и стипчиви.

Няколко плодове на ден ще понижат температурата, ще облекчат болките в ставите и дискомфорта при претоварени мускули, ще премахнат повечето от патогенните бактерии от храносмилателния тракт и ще понижат кръвното налягане. Плодовете се препоръчват при анемия, недостиг на витамини, дефицит на желязо и йод. Това е особено важно за децата, които са заети в растеж и развитие, за поддържане на имунитета на бебетата по време на сезонни грипни епидемии, по време на адаптация в детска градина или начално училище. Запознаване с екзотичен плод от диетолозите препоръчват да започнете на възраст от една година и до 3-годишна възраст, като не давате повече от 1 плод на ден.

Важно е да се: децата могат да ядат само напълно узрели плодове, зеленото причинява нарушение на храносмилателния тракт.

Фейхоа лакомства за деца

Не всички бебета обичат специфичен леко стипчив вкус. Плодовете са най-добре обелени. Съдържа редица полезни вещества, но там почти няма деца, с изключение на любителите на необичайни вкусове. Започвайки от 3 години количеството на продукта постепенно се увеличава. Може да се яде сурово или да се готви някоя от благините.Ако не приложите топлинна обработка или намалите времето ѝ до минимум, тогава всички полезни вещества ще останат непроменени.

Фейхоа лакомства за деца

Моля, обърнете внимание: максималната дневна доза йод за възрастни е 2 грама, което съответства на 300 грама. пресни плодове фейхоа.

За децата нормите се преброяват в съответствие с възрастта и се ръководят от тях, като лекуват детето с отвъдморски лакомство. Свръхдозата на веществото също не е от полза за организма, причинявайки алергии и разграждане на щитовидната жлеза, така че всичко е добре в умерена степен.

Зрелостта на фейхоа може да бъде определена чрез разбиване на плодовете. Пулпата трябва да е полупрозрачна с ярък аромат.Ако е бяла, тогава плодът се бере преди време. Кафяв оттенък показва, че плодът е узрял и процесът на ферментация ще започне скоро. Такова копие също не се дава на деца.

рецепти
Предимството остава за неразградените форми.

 1. Плодовете се прекарват през месомелачка с фина мрежа, смесена с равно количество захар. Сместа се разпределя в малки стерилизирани буркани и се съхранява в хладилник.
 2. Витаминната смес се приготвя от 1 кг. горски плодове, три лимона без кори и ями, една трета от килограм обелени орехи. Съставките се разбиват, сместа се овкусява с 500 g. мед, старателно смесена. Дава се на детето, вместо витамини, по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден. Дозата варира според възрастта.
 3. Плодовата салата отваря пространство за въображение. Фейхоа върви добре с повечето плодове. За да напълните такова ястие е по-добре с натурално кисело мляко, можете да украсите с бита сметана.

Можете да готвите и сладко, обичайните пропорции, по 1 кг всяка. плодове и захар. По време на готвенето повечето от веществата ще преминат в други форми и стойността на фейхоа за тялото ще намалее. Една вкусна ягода за деца е много полезна, но не по-рано от година и в малки количества.

Видео: фейхоа - ползи, рецепти, как да ядете фейхоа

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт