Ефективно почистване на килими у дома

В момента килимът е неразделен и важен елемент от много интериори - не само прост и поддържан в минимализъм, но и елитен, скъпо обзаведен. Килимът има много полезни функции, но като подово покритие се нуждае от необходимите грижи и отношение.

Ефективно почистване на килими

Има голям брой начини за грижа и предотвратяване на замърсяването на такива покрития, както и за удължаване на тяхната трайност и поддържане на първоначалния им вид. В тази статия ще разгледаме как е възможно бързо и ефективно да почистите килима с импровизирани средства у дома.

Кога да почистите килима

Почистването на килими може да се наложи в следните ситуации:

 1. Почистване с цел предотвратяване (поне веднъж седмично) с прахосмукачка за отстраняване на прахови частици и замърсяващи елементи.
 2. Килимът е сериозно замърсен: разляти напитки, парче мазнина или всякакви петна, които трудно се отстраняват. В такава ситуация е необходимо да започнете да почиствате килима възможно най-скоро, в противен случай частиците мръсотия ще бъдат абсорбирани в структурата му и ще изсъхнат.
 3. Настилката е наситена с неприятни миризми. Например, това може да се случи, ако килимът се намира в кухнята или в апартамента, където има домашни любимци. Много домакини са се сблъскали с такъв проблем и има голям брой методи за премахване на неприятни миризми от килима.

Именно в тези ситуации е необходимо да почистите килима и ако няма възможност да се обадите за помощ от специалисти по почистване на подове, ще трябва да започнете сами да почиствате с помощта на импровизирани инструменти. Важно е да разчитате на различни препоръки, основаващи се на дългогодишния опит на много професионалисти и домакини.

Общи препоръки

Преди да започнете да почиствате килима, трябва да вземете предвид специфичните характеристики и структура на килима, тъй като това ще определи подхода към процеса на почистване. Въпреки това, почти винаги можете да използвате универсални съвети за почистване на килими за дома:

 1. Използвайте само методи за химическо чистене. Много килими имат отрицателно отношение към водата, но ако се наложи да се извърши мокро почистване, ще трябва да използвате хладна вода. Разрешено да се използва обикновена или миеща прахосмукачка. Освен това винаги си струва да помните обикновена метла, която ще помогне на първия етап да премахнете големи частици от отломки и прах от килима (препоръчително е метлата да се навлажни леко с хладна вода, което ще избегне повишаване на праха във въздуха).
 2. Твърдите четки не се препоръчват за почистване на килими, в противен случай структурата на купчината може да бъде счупена или повредена. С помощта на четка не трябва да сте прекалено старателни с разтриването на петната и да почиствате строго до центъра на петното, в противен случай замърсяването само ще се увеличи на площ. И не забравяйте, че почистването на килимите с четка трябва да става само по посока на килима.
 3. Преди да използвате домакински химикали, предназначени за почистване на килими, трябва внимателно да прочетете правилата за използване на продукта и да потърсите отзиви за него.Можете да проверите предварително химията, използвана върху незабележим фрагмент от покритието, за да елиминирате допълнително възможността за повреда на целия килим (за да избегнете избледняване на багрила или повреда на купчината).

Много домакини, решавайки метода за почистване на килими, първоначално са склонни да избират народни методи и импровизирани инструменти, които не само са тествани за дълъг период, но и демонстрират ясна ефективност.

По-долу се спираме по-подробно на всеки тип почистване на килими, неговите специфики, алгоритъм на почистване и средства, които могат да се използват.

Обърнете внимание! Преди да използвате всеки метод, който е изброен по-долу, е необходимо да почистите килима от малки частици от отпадъци и прах, както и да проверите как действат почистващите компоненти върху него, скрити от любопитни очи. Това не само ще помогне за защита на килима, но и ще постигне висока ефективност на почистване.

Почистване на килим със сода или сол

Комплексът от сода и сол е ефективен начин у дома да почистите килима, който се използва от повече от едно поколение домакини. За да почистите пода с този метод, не е необходимо да имате конкретни умения или знания. За почистване е необходимо да поръсите замърсената част от килима със смес от сол и сода и след това да го оставите за около половин час. По-нататък компонентите се поместват с метла, а килимът се почиства с вакуум.

Почистване на килим със сода или сол

Този метод помага много за елиминирането на малки немазни петна или, ако е необходимо, за освежаване на външния вид на килима, но е малко вероятно да помогне за справяне със сериозни петна от мръсотия. Незаменим предимство на този метод е наличието на компоненти (сода за хляб и трапезна сол има във всеки апартамент), както и фактът, че те са безопасни за почти всеки килим.

Содата всъщност е фундаментално евтин и отличен инструмент за почистване на килими или килими.

Почистване на килими с оцет

Когато се опитвате да решите какво да използвате за тази процедура у дома, не забравяйте за обикновения трапезен оцет, който често се използва за почистване на петна от мръсотия върху килими от вълна. Ако обработвате килима с нисък процент разтвор на оцет, тогава килимът ще изглежда по-свеж и купчината ще се върне към предишния си блясък.

Алгоритъмът за почистване е следният:

 • килимът се почиства вакуумно;
 • приготвя се слаб разтвор на оцет (на литър вода са необходими 15-20 мл оцет);
 • с мека четка, потопена в разтвора, е необходимо да се разхождате по купчината на килима;
 • когато са минали двадесет минути, избършете килима с чиста, суха кърпа;
 • килимът трябва да бъде отново вакуумиран.

Не забравяйте, че трябва да обработите килима с парцал по посока на купчината и ако има петна по него, можете да навлажнете пода по-силно. След това, в края на почистването, е препоръчително да проветрите помещението и да оставите килима да изсъхне напълно.

Използване на чай инфузор за почистване на килими

Моля, обърнете внимание, че този метод е подходящ само за почистване на килими с тъмен цвят. Има голям шанс лек килим да бъде безнадеждно развален от петно ​​от чай, така че не бива да рискувате. Използването на чаени листа не е най-популярният метод за избавяне от петна, но все пак има някаква полза от това.

Какво е необходимо за почистване:

 • пресни и все още влажни чаени листа - подготвени предварително;
 • продуктът трябва да се разпръсне върху замърсените зони на подовото покритие;
 • изчакайте да изсъхне и след това съберете чайните листа с метла или с прахосмукачка.

Можете да приложите чаени листа от всеки чай: зелен или черен. Преди употреба е необходимо да го изстискате добре. Този метод често ви позволява да се отървете от неприятните миризми от килима.

Използване на амоняк за почистване на килим

Ако килимът е замърсен с червено вино или различни сокове, използването на амоняк може да бъде ефективно. За почистване ще трябва да изпълните следните стъпки:

 • килимът се почиства вакуумно;
 • приготвяне на разтвор - 2 ч.л. амоняк на 1 литър вода;
 • четката леко се навлажнява с разтвор, след което купчината на килима се избърсва;
 • килимът се оставя за няколко минути, след което се почиства със суха кърпа.

Не се препоръчва намокрянето на покритието с разтвора твърде много, така че основата му да не е изложена на амоняк. И със сигурност ще трябва да проветрите стаята, тъй като амонякът има специфична и остра миризма.

Почистване на килими с прах за пране и керосин

Висока ефективност може да бъде постигната чрез използване на смес от прах за пране, керосин и чиста вода. Използването на подобен метод на почистване се препоръчва за вълнени килими или синтетични подови настилки.

Почистване на килими с прах за пране и керосин

За да премахнете петна, направете следното:

 • вода и прах за пране се смесват в същата пропорция, както при обикновеното измиване;
 • след това се добавя 1 ч.л. керосин на 1 литър разтвор;
 • гъбата се навлажнява в тази смес и с нея се избърсват областите от замърсения килим.

Основният недостатък на този метод е отвратителната миризма, понякога изчезва за няколко дни, така че е справедливо да извършите тази процедура през лятото, така че да не можете да затворите прозорците.

Метод за почистване на килим с дървени стърготини и бензин

Този метод е ефективен и се е доказал. Помага да се отървете от петна от вино, лак, шоколадови изделия, миризма на урина и други замърсители. Стърготината в комбинация с бензин е прекрасно средство за почистване на подовата настилка на къща. Лекът е особено добър за премахване на стари петна, които са изядени в структурата на килима. Трябва да се разбере, че както в предишния метод, неприятна миризма може да застоя в апартамента в продължение на няколко дни.

Преди да започнете да почиствате, ще трябва да се разходите по килима с прахосмукачка, след което да приготвите сапунен разтвор с добавяне на бензин - в съотношение около 10: 1. В него се импрегнира стърготината, която може да бъде закупена във всеки магазин за домашни любимци. Сайтовете на замърсяване върху покритието са силно поръсени с дървени стърготини, след което остава да изчакаме напълно да изсъхнат. През това време дървени стърготини ще могат да абсорбират елементи от мръсотия в структурата му и те могат да бъдат пометени с метла.

С помощта на почистващ препарат за пара

Това е сравнително млад, но много ефективен начин за почистване на килима от петна. Първо трябва да нанесете четка, за да премахнете дълбоко задръстената мръсотия, а след това да използвате четка в комбинация с парцал.

Приложение за почистване на килим от кисело зеле

За да се отървете от петна по килима, използвайки този метод, трябва да вземете най-обикновеното кисело зеле, което беше приготвено без оцет. След това трябва да се измие старателно, за да се отървете от силните миризми, и да се разпръсне по килима. След това е необходимо да го разточите с четка или обикновена метла над областта на килима, докато зелето е напълно замърсено.

След това зелето се събира от килима, измива се отново и процедурата се повтаря от самото начало, докато зелето е сравнително чисто в края на цикъла. И тогава трябва да съберете зелето, а килимът - старателно вакуумирайте.

Почистване на килими с нишесте

Преди да използвате нишесте за почистване на килима, трябва да вакуумирате покритието и след това разпръснете нишестето в замърсени места, да го смилате със суха четка и след 10 минути напълно да вакуумирате килима.

Нишестето помага за ефективно премахване на праховите частици от килима, за освежаване на покритието, но този метод не се препоръчва за използване с многоцветни и тъмни килими, в противен случай използването на нишесте е изпълнено с появата на бяло покритие.

В заключение бих искал да спомена, че всички споменати по-горе методи наистина помагат за бързо и ефективно премахване на много мръсотия от килимите у дома. Но, ако имате страх от резултата, тогава, за да избегнете повреда на килима, е по-добре да се свържете със специалисти.

Видео: как лесно и ефективно да почистите килим

Препоръчваме ви да прочетете


Оставете коментар

за да изпратите

въплъщение
wpDiscuz

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

Все още няма коментари! Работим, за да го поправим!

паразити

красота

ремонт